Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Rekomendowane odpowiedzi

To prawda , tym bardziej że to mielona kawa , ale żebym taką kawę miał świeżo paloną i mieloną , to musiałbym ją kupić w dzielnicy Fatih w Istanbule np. , czego będę robił za niedługo, mam nadzieję 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe odkrycie , espresso do Flat White ma całkiem inną ekstrakcję niż zwykle espresso w Z10 , pomimo że mają identyczne ustawienia - grubość mielenia, moc, ilość ml- i w konsekwencji całkiem inny smak , czas ekstrakcji w przypadku zwykłego espresso jest prawie dwa razy dłuższy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

grubość mielenia, moc

Obserwując obydwie ekstrakcje wynika, że przy espresso albo jest drobniejsze ustawienie młynka, albo wieksza doza mielonki w module zaparzającym. 

Abstrahując od powyższeg, nie można wydłużyć czasu ekstrakcji? Chyba że ziarna masz zasypane niezbyt świeże lub jaśniej palone?

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, GostRado napisał(-a):

nie można wydłużyć czasu ekstrakcji? 

Nie ma takiej opcji w menu , ale właśnie obserwując te dwa różne ekstrakcje - przy identycznych parametrach i rodzaju ziaren - to Jura Z10 elektronicznie ustawia ekstrakcję, w zależności od napoju kawowego , ciekawy jestem czy inne modele Jury lub inne marki też tak mają ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Krakus1 napisał(-a):

właśnie obserwując te dwa różne ekstrakcje - przy identycznych parametrach i rodzaju ziaren - to Jura Z10 elektronicznie ustawia ekstrakcję, w zależności od napoju kawowego , ciekawy jestem czy inne modele Jury lub inne

Tańsze modele Jury tego nie mają. Wg mnie to jest jedyny minus Z10, że nie można ręcznie ingerować w ustawienia: temperatury, młynka i dozę mielonki, bo tym samym pozbywamy się jednego z najlepszych na rynku espresso wśród automatów. Problem znika, gdy nie przepadamy za espresso.  

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, GostRado napisał(-a):

Problem znika, gdy nie przepadamy za espresso.  

Uff! 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jak kiedyś piłem głównie Americano, tak od zakupu ekspresu teraz głównie wchodzi Lungo lub Espresso.

Chwilkę pobawiłem się w mleczne, z różnymi ilościami i rodzajami mleka spienionego i teraz lecę już na normalnych kawach.

Nawet cukier mi nie jest potrzebny, o dziwo.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, GostRado napisał(-a):

Wg mnie to jest jedyny minus Z10, że nie można ręcznie ingerować w ustawienia: temperatury, młynka i dozę mielonki, 

oczywiście że można,  temperatura 3 stopniowa  , młynek 5 stopniowa , dozę mielonki 10 stopniowa .

jedynie czas ekstrakcji jest nie regulowalny przez użytkownika 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Espresso nie może w ten sposób się parzyć, za krótko i tak wyglądać, jak pokazałeś na filmikach.  Ekstrakcja ma być dłuższa, a struktura zwarta i gęsta, bez bąbli. Dlatego tak napisałam, o zmianie parametrów, bo w tańszych modelach Jury wygląda to lepiej. Kawę masz świeżą? 

PS

Szkoda by było nie wykorzystać potencjału, jaki drzemie w Z10 do zrobienia optymalnego espresso. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi