Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Rekomendowane odpowiedzi

Jednolita, gęsta, brązowo-orzechowa o typowym tygrysim wyglądzie crema jest przeważnie zapowiedzią dobrego espresso. 

Dzisiaj mi się przyfarciło. W sklepie ze starociami kupiłem za 35zł. w świetnym stanie oryginalny ręczny młynek firmy Zassenhaus, która istnieje od 1867 roku. Zachowało się nawet logo z tamtego okresu: lew leżący pod parasolem.  Na spodzie jest data 1950r. Młynek był produkowany najpewniej w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku. Obecna wersja dostępna w sprzedaży kosztuje ponad 500zł.  Filiżanki też fajne wziąłem: w kolorze i wzorze niepozostawiającym pola do interpretacji do jakiego naparu zostały wpalone

20250322_174615.jpg

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, GostRado napisał(-a):

Dzisiaj mi się przyfarciło. W sklepie ze starociami kupiłem za 35zł. w świetnym stanie oryginalny ręczny młynek firmy Zassenhaus, która istnieje od 1867 roku. Zachowało się nawet logo z tamtego okresu: lew leżący pod parasolem.  Na spodzie jest data 1950r. Młynek był produkowany najpewniej w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku. Obecna wersja dostępna w sprzedaży kosztuje ponad 500zł.  

20250322_174615.jpg

Moja mama ma taki młynek, ale on jej służy do mielenia pieprzu 😀.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

👍

No cóż, na tych stalowych żarnach na pewno zmielony pieprz jest bardziej wyrazisty w smaku niż z tych jednorazowych młynków, które są w sklepach spożywczych razem z pieprzem. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żywiecki Kryształ (nie mylić z Żywiecki Zdrój) plus 1g tego specyfiku MgSO⁴ x 7H²O na  5L, wtedy mam prawie idealną wodę do espresso i nie ma potrzeby odkamieniania. 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 hours ago, beniowski said:

Moja mama ma taki młynek, ale on jej służy do mielenia pieprzu 😀.

U mojej Mamy tak samo 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, GostRado napisał(-a):

Żywiecki Kryształ (nie mylić z Żywiecki Zdrój) plus 1g tego specyfiku MgSO⁴ x 7H²O na  5L, wtedy mam prawie idealną wodę do espresso i nie ma potrzeby odkamieniania. 

dzięki , to już kawowy poziom Patek Philip 😅

ile ml ma espresso u Ciebie , i czy  jest ta sama ilość w przypadku espresso solo oraz do kaw mlecznych , czy np. do Cappuccino masz inną ilość espresso ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Krakus1

¹ Nie robię espresso z pojedynczego sitka, bo się nie da poprawnie zrobić, tzn ja zrobię 🙂 Trzeba mieć sitko VST 7g, dedykowany funnel i tamper o średnicy bazy 41mm, ale i tak lepsze będzie z podwójnego sitka na kolbie z dwiema wylewkami. Jak dla kogoś takie espresso z około 14g jest za mocne, to druga filiżanka ląduje w zlewie albo ktoś inny wypije. Wg mnie najlepsze espresso wychodzi z większych sitek (dlaczego, wyjaśnię innym razem, jak ktoś będzie ciekawy): od 20g. Ja ostatnio piję potrójne plus z 25g sitka VST a niekiedy z 22g VST. Ilość kawy po ekstrakcji to takie ratio 1÷ 2 do 3. Ilość kawy zmielonej  w sitku w gramach razy 2 do 3, np 25g mielonki uzysk 50g do 75g. Zawsze mierzymy w gramach a nie ml, bo crema jest różnej grubości. 

² Do białych kaw jako bazę stosuję ilości espresso jak wyżej, aby w takim np latte była wyczuwalna kawa, a nie samo mleko. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponieważ Jura E8 ma16 gramową porcję kawy , to ustalmy że jedno espresso to 14-16 a nie 7 g , natomiast ciekawi mnie ilość wody używanej do jednego epsresso - bo jednak ma fundamentalne znaczenie jeśli chodzi o esencjonalność - u mnie jest ustawione na 25ml , do Cappuccino używam podwójne espresso po16gram i 25ml/espresso i dopiero jest ok. , z jednego espresso za słaby smak kawy jest jak dla mnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak ktoś mnie poprosi, abym mu ustawił automat, a ostatnio miałem do czynienia z Jurami to robię tak:

¹ temperatura w zależności od wypału ziarna

² maksymalna doza tj 16g

³ ustawienie młynka, tak aby ekstrakcja następowała spokojnie, tzn: nie za  szybko => ustawiamy drobniejszy przemiał, za wolno => grubszy. Na świeżej kawie i module zaparzającym 16g na trójce od najdrobniejszeego nastawu.

⁴ uzysk do espresso 40ml,  ristretto 30ml 

Generalnie, jeśli ustawisz prawidłowo parametry do danej kawy, to już od Ciebie zależy, co Tobie będzie smakować, co jest kluczowym wyznacznikiem, a nie że tak ma być, bo ktoś tak gada, ale jeśli automat czy kolba jest nieprawidłowo ustawiona, to wtedy masz problem natury poznawczej, tj myślisz że tak ma smakować dana kawa, a w rzeczywistości może smakować lepiej. Proste zależności:

¹ za szybka ekstrakcja => kawa zbyt kwaśna

² za wolna ekstrakcja => kawa zbyt gorzka, chociaż w automatach z powodu kiepskiej jakości młynków trudno zapchać wypływ kawy. Przy Jurze 16g i DeLonghi wespół ze świeżym ziarnem jest to możliwe. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, GostRado napisał(-a):

Generalnie, jeśli ustawisz prawidłowo parametry do danej kawy, to już od Ciebie zależy, co Tobie będzie smakować, co jest kluczowym wyznacznikiem, a nie że tak ma być, bo ktoś tak gada

dokładnie tak , każdy ma inne kubki smakowe i inny odbiór smaków .

natomiast wszystkie moje wysiłki uległy w gruzach ,po tym jak próbowałem bardzo dobre cappuccino w kawiarni hotelowej , i zamówiłem te same ziarna kawy , okazało się że Jura daje rady z tym cappuccino , w sensie że smak był tak jak go zapamiętałem w kawiarni , natomiast do espresso macchiato czy zwykłej białej kawy się nie nadawała ta kawa , za kwaśna , i wszystkie próby ustawienia nie pomogły , musiałem wrócić do mojej pierwotnej kawy , stąd moje marzenie to mieć urządzenie typu Jura J8 Twin , tak żeby mieć dostęp do dwóch rodzajów ziaren 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to rozwiązanie, jeśli można oddzielnie zaprogramować parametry do różnych hopperów. 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.03.2025 o 14:29, GostRado napisał(-a):

Jest to rozwiązanie, jeśli można oddzielnie zaprogramować parametry do różnych hopperów. 

niestety można,  nawet można stworzyć własną kompozycję z dwóch rodzajów kaw,  mój wymarzony ekspres .

Canadiano to już cold brew 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jest lepsze i tańsze rozwiązanie (Jura J8 twin ok. 9k), ale dłuższe i wyboiste w jego osiągnięciu w postaci kolby:

¹ Lelit Victoria około 3k (espresso + czarne kawy)

² Lelit Elizabeth około 5k (espresso + białe kawy)

³ Lelit Mara około 5k (kawy czarne +  białe)

⁴ młynek ręczny najtańszy około 500zł lub droższe elektryczne 

Ja w weekendy piję czasami sześć kaw każdą z innego ziarna.

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest kilka powodów które mnie wstrzymują od przejścia na kolbę , także na razie zostaję w świecie ekspresów , może kiedyś 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paloma espresso blend powinna Ci smakować. 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@satanic

Ja poszedłem z Palomy w mocno owocowe espresso z : Tanzanii i Etiopii. 

20250411_165621.jpg

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo. To przewidywalne afrykańskie smaki: owoce, tudzież zioła i herbaty, zero np brazylijskiej czekolady, karmelu, orzechów, więc jak ktoś takie preferuje, to może go "odrzucić"😁 Afryka, ale jest na to sposób, bo gdy je wymieszamy 50/50%, to uzyskamy truskawę w czekoladzie 🙂 Taka była np La Fragola :

https://www.konesso.pl/product-pol-13188-Kawa-ziarnista-LaCava-La-Fragola-ESPRESSO-250g-NIEDOSTEPNY.html

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

czyli jak jest w opisie kawy że ma cytrusowe/owocowe nuty , to znaczy że będzie kwaskowata 😜 

Edytowane przez Krakus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Krakus1

Takie ziarna są jaśniej palone. Wpływ ma taki profil sensoryczny ma region uprawy i obróbka. Sprawdzają się w alternatywnych metodach parzenia, chociaż niektórzy też piją z nich espresso jak ja (właśnie z takiej teraz piję 😋), ale należałoby mieć porządny młynek. U mnie i kolegi sprawdza się taki z wielkimi płaskimi żarnami w układzie vertical. Mój ma średnicę żaren 98mm.

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie te owocowe kawy mają bardzo ciekawy smak, jak są z nich robione mleczne kawy , ostatnio dostałem kawę z Kolumbii , do espresso macchiato czy Cortado- moja ulubiona kawa obecnie- byla za kwaskowata , ale do Cappuccino to było WOW .

właśnie piję Cortado , niestety nie w domu , ale tak bywa czasami 😉 

cheers 🫡

20250414_120835.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Krakus1 napisał(-a):

Cortado

Doczytałem "co to" i wyszło, że to moja kawa, robiona jednak "na lenia" - do filiżanki dolewam z kartonu tyle samo mleka co kawy i całość podgrzewam w mikrofali. Najsmaczniejsza (najbardziej delikatna) jest po jakiejś godzinie, gdy zupełnie wystygnie.

Koneserów przepraszam za bluźnierstwo 😉.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi