Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Bzdura

Miałem kilkanaście sław, nie zbieram ich więc nie zachowuję dla siebie, każda miała taki werk.0f62c15481970ecaa363a633b24edb3b.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Werki Sławy z rodziny 24xx ewoluowały, niestety ku coraz gorszemu wykonaniu.

W 1966 roku Sława wprowadza swój pierwszy rodzimy kaliber 2409 - manualny werk bez daty, bardzo rzadko później wykorzystywany. Pierwsze wersje miały fazowane płyty, na mostkach lekkie szlify, kamienie osadzone były w tulejach, na mostkach i płytach znajdowały się następujące oznaczenia: logo fabryki, liczba kamieni, numer seryjny, kaliber mechanizmu. Pierwsze znikły szlify, potem numer seryjny, później liczba kamieni, fazowanie, tuleje, wreszcie w latach 90. - jakby powiedział klasyk - nie było już niczego ;) Poniżej przygotowana przeze mnie na szybko grafika, która pokazuje ewolucje (w zasadzie degradację) tych werków.

PS: Forum bardzo skompresowało grafikę, tutaj można pobrać bez kompresji: http://www.poezjaczasu.pl/do-pobrania/slawa-werki/slawa-werki.png

post-64774-0-80522000-1441650292_thumb.jpg

Edytowane przez Ender

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, łatwo u majstra o szkło do takiego poljota czy lepiej szukać na allegro bądź na forum? 93b93b96a08c72b3f93670eb44db550d.jpg

(foto z aukcji)

Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, łatwo u majstra o szkło do takiego poljota czy lepiej szukać na allegro bądź na forum?

(foto z aukcji)

To będzie pasować?

http://allegro.pl/szkielko-fasonowe-do-poljot-automatic-23-box-i5652433147.html

Nawet popsuty zegarek dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że tak, choć nie wiem. Napisze do tego Pana bo to nasz kolega z forum :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Werki Sławy z rodziny 24xx ewoluowały, niestety ku coraz gorszemu wykonaniu.

W 1966 roku Sława wprowadza swój pierwszy rodzimy kaliber 2409 - manualny werk bez daty, bardzo rzadko później wykorzystywany. Pierwsze wersje miały fazowane płyty, na mostkach lekkie szlify, kamienie osadzone były w tulejach, na mostkach i płytach znajdowały się następujące oznaczenia: logo fabryki, liczba kamieni, numer seryjny, kaliber mechanizmu. Pierwsze znikły szlify, potem numer seryjny, później liczba kamieni, fazowanie, tuleje, wreszcie w latach 90. - jakby powiedział klasyk - nie było już niczego ;) Poniżej przygotowana przeze mnie na szybko grafika, która pokazuje ewolucje (w zasadzie degradację) tych werków.

Jak zwykle gratulacje za garść rzetelnych informacji :)

Ciekawe jaki był powód bardzo wąskiego stosowania werku bazowego (2409)? Wiadomo, że jedną z częściej występujących usterek werków 24xx było szybkie zużycie sprzęgiełka, a w konsekwencji usterka typu "werk chodzi, wskazówki stoją". Zastosowanie kalendarza zwiększa ryzyko wystąpienia takiej usterki, bo zwiększa się opór na przekładni wskazań. Innymi słowy - bazowy werk 2409 byłby mniej awaryjny niż 2414 itd.

Opisanym zmianom designu werków towarzyszyły również niewielkie zmiany konstrukcyjne. Np. w niektórych egzemplarzach mostek kotwicy mocowany jest do płyty za pomocą jednej śruby a w innych - za pomocą dwóch śrub. Zmieniał się też kształt mostka bębnów sprężyny - spotkałem się z egzemplarzami, w których mostek ten miał taki kształt, jak w najstarszych egzemplarzach (jak w pierwszej Slavie z lewej strony na przedstawionym zdjęciu), ale bez tych ładnych szlifów. Kolejna rzecz to bębny sprężyn - częściej spotkać można odmiany w stalowym kolorze (chromowane? stalowe?), ale zdarzają się też bębny "złote".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to kwestia mody? Uznano, że skoro są dostępne mechanizmy z pojedynczym i podwójnym datownikiem, to niepraktyczne będzie wypuszczanie modeli bez daty? Przecież automatu bez daty Sława w ogóle nigdy nie zaprojektowała. Ale tak jak piszesz - trochę szkoda tego zaniechania, bo 2409 byłby ciekawą opcją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bijcie :) Czy w Komandirskich i Amfibiach bezel da się wymienić? Odkręcę go bez narzędzi? A jak wymienić koronkę? Nie chcę się siłować na chama.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bijcie :) Czy w Komandirskich i Amfibiach bezel da się wymienić? Odkręcę go bez narzędzi? A jak wymienić koronkę? Nie chcę się siłować na chama.

Bezel na pewno da się wymienić - wszakże nawet na znanym portalu aukcyjnym dostępne są nowe bezele do Amfibii :) Zdejmowanie to trochę ciężka operacja, ale jest możliwa do wykonania w warunkach amatorskich. Ja do tego celu używam nożyka do otwierania kopert zegarkowych - po prostu podważam w jednym miejscu i próbuję zdjąć. Jeśli nie chce zejść, to wybieram inne miejsce na obwodzie bezela i tam podważam.

Natomiast wymiana samej koronki raczej okaże sie niemożliwa w amatorskich warunkach - tu trzeba chyba wymienić kompletny wałek wraz z koronką (wałki do Amfibii/Komandirów na werku 24xx były ostatnio dostępne na Allegro).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki. Podobają mi się starsze amfy i komandiry, z tymi stożkowatymi bezelami. A na aukcjach jak ładna koperta to zjechany bezel, jak ładny bezel, to wykruszone wskazówki itd. W każdym razie takie przekładki to nie będzie droga usługa zegarmistrzowska?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki. Podobają mi się starsze amfy i komandiry, z tymi stożkowatymi bezelami. A na aukcjach jak ładna koperta to zjechany bezel, jak ładny bezel, to wykruszone wskazówki itd. W każdym razie takie przekładki to nie będzie droga usługa zegarmistrzowska?

W przypadku Komandirów i Amfibi z mechanizmami serii 24xx nie powinno być problemu z przekładkami, bo dostępnośc części jest duża (nawet jeśli nie nowe, to "używki" w ładnym stanie). Lecz dla starszych Amfibii na werkach 2209 (beczka, "uszata") wymiana częsci o które pytałeś to już większy problem, bo nie są one kompatybilne z tymi pasującymi do nowszych generacji Amfibii/Komandirów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Najbardziej interesują mnie właśnie te beczki na 2209 (katalogi z 1979 i 1983), bo uszate na razie poza zasięgiem. Potem mam przepaść katalogową aż do 1992 roku. Najciekawsze komandirskie też powinny pochodzić z tej luki katalogowej czyli pewnie z końca lat 80'tych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Wałek z mechanizmu 24XX nie będzie pasował do 2209.

Beczkowy jest krótszy.

Wskazówki również nie są kompatybilne.

Godzinowa podpasuje, minutowa być może, sekundowa na pewno nie.

Piszę o tych starszych zegarkach. W noworusach być może wszystkie są zamienne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wałek z mechanizmu 24XX nie będzie pasował do 2209.

Beczkowy jest krótszy.

Wskazówki również nie są kompatybilne.

Godzinowa podpasuje, minutowa być może, sekundowa na pewno nie.

Dokładnie tak, jak piszesz - brak kompatybilności. Z wałkiem, to chodzi nie tylko o jego długość, ale też o wymiary kwadratu/średnicę/stosunki długości poszczególnych odcinków - 24xx i 2209 to dwa różne werki, więc wałki po prostu są inne.

Co do sekudnika - można pokombinować z "przebiciem" tulejki z jakiegokolwiek sekundnika werku 2209 do sekundnika z nowszej Amfibii.

Edytowane przez sthool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupował ktoś ostatnio wkrętaki zegarmistrzowskie? Chciałbym pobawić się na trupkach, a ostrze od noża tapeciarskiego jest mało wygodne :) Ktoś coś poleci? :)

Edytowane przez Mawis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość liscak

Mam jedno pytanie - jak długo przy codziennym noszeniu odbarwia się niebieski ring Poljota 55 g? Liczyć w latach, miesiącach czy tygodniach, a może to loteria i ciężko powiedzieć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Ten ring nie odbarwia się od codziennego noszenia tylko od częstej ekspozycji na silne światło słoneczne.

Niektóre radzieckie ringi/tarcze tak mają, nie tylko 55g.

1564dp3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wziąłem się w końcu za rakietę multi i oto co znalazłem na kole wychwytu :D pięknie ozdobione, i samo nie odpada, śrubka mocowania tarczy :D

wytapatalkowane...szukam tarczy do amfibii beczki

a0d2f9a2339708a2c83511ba5f9ab271.jpgd6e67c9be9c7c86588ff7e1dd715194c.jpg

Edytowane przez Enkil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

zdaje się, że moja Rodina ma jakieś za bardzo odchudzone wskazówki? ;-) Chyba powinna mieć takie jak mają kraby Kirowskie.

Czy mogę bez problemu przeszczepić te ze standardowego Kirowskiego kraba (takiego jak na zdjęciu poniżej, też nowy nabytek), tzn czy kaliber wskazówek się zgadza?

Dzięki!

Pozdrawiam!

Pawel

20150912_211907_zpsbn15hagw.jpg

20150914_142849_zpsia2uv8bb.jpg

20150914_135346_zpse80wnjkt.jpg

20150914_135339_zpsccpcrjpo.jpgEDIT: Rodinę po transformacji rączek na prawidłowe można oglądnąć tutaj http://zegarkiclub.pl/forum/topic/111753-kraby-z-rodziny-kirowa/?p=1548692

Edytowane przez pawelmcstock

Lubię stare zegarki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

zdaje się, że moja Rodina ma jakieś za bardzo odchudzone wskazówki? ;-) Chyba powinna mieć takie jak mają kraby Kirowskie.

Czy mogę bez problemu przeszczepić te ze standardowego Kirowskiego kraba (takiego jak na zdjęciu poniżej, też nowy nabytek), tzn czy kaliber wskazówek się zgadza?

Dzięki!

Pozdrawiam!

Pawel

Dokładnie, wskazówki nie od niej....ale i tak ładna sztuka. Wskazówki w Kirowie i Rodinie powinny być te same ale jak masz brać z tego Kirowa to lepiej się wstrzymaj i poszukaj od jakiegoś "trupka" bo ten Kirow też ładny ;)

Edytowane przez Qba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Qba,

tak tak, ten Kirowski jest bardzo ładny, promienisty gilosz na tarczy, pięknie się prezentuje. Niestety złocenie na kopercie w dwóch miejscach dość drastycznie odlazło - tutaj muszę poszukać dawcy koperty, choć ... w zasadzie mam już w domu takiego kraba (z tarczą "firanka"), ale trochę mi go szkoda na dawcę.

Poszukam jakiegoś "trupka" do podmiany :)

Jeszcze raz dzięki za potwierdzenie, że wskazówki od Kirowskiego pasują do Rodiny.

PS: mam też Stolicznyje ze wskazówkami wyglądającymi podobnie, ale z zielonym fosforyzującym wypełnieniem...http://zegarkiclub.pl/forum/topic/47891-stolicznyje-odnawiac-czy-sprzedac-za-grosze/?p=1471367

Ale tego też nie ruszę! ;)

pozdrawiam!

Lubię stare zegarki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi