Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze nikt się nie zgłosił więc w imieniu koleżanki bym bardzo poprosił o poszukanie. Proszę niech Kolega poda jakąś kwotę, adres podam na priv. 

PW

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, próbuję ustalić kilka informacji dotyczących mechanizmu 2408 Kirowa. Proszę Was o pomoc w ustaleniu wniosków - sprawa wydaje się bardzo ciekawa. 

Dokładnie, chodzi o różnicę w ilości kamieni łożyskowych w 2408. Standardowo jest ich 16. Spotkałem bardzo rzadki egzemplarz Kirowskiego KL1, z werkiem opisanym "17 kamieni". Byłem przekonany, że jest to składak z podmienionym mostkiem z mechanizmu 2414, czyli wczesnego Poljota z kalendarzem.  

Wczoraj trafił mi się taki sam Kirow, werk 2408, 17j. Są więc już dwa identyczne zegarki, z bliźniaczymi mechanizmami, co eliminuje przypadek.

Trzeba podkreślić, że Klasa 1 Kirowskije, to zegarki bardzo, bardzo rzadkie. Nie do końca potrafiłem rozgryźć, co je odróżniało od reszty i na czym polegał ten "prima sort".

Cytuję wpis kol. Ritter z 2012 roku. Czy może chodzić właśnie o to? Rzeczywiście ta blaszka jest. 

"Różnica czyli dodany 17. kamień to nakrywka osi koła wychwytowego od strony mostka kół pośrednich. To ostatnie łatwo zauważyć patrząc od strony balansu. Będzie na mostku dodatkowa blaszka mocująca kamień nakrywowy. Podejrzewam, że podobnie jak i inni producenci, którym wyszło, że mechanizm ma 16 kamieni a modne "lepsze" były 17 kamieniowe dodał w tym celu do 16 kamieniowego mechanizmu dodatkowy"

Ten precyzyjny z dołu, to ten z Ukrainy?

https://newauction.com.ua/offer/chasy_naruchnye_mekhanizm_ciferblat_kirovskie_mchz_im_kirova_128-i78744075139630.html#1

Edytowane przez DawPi
Nie cytujemy zdjęć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, już się z gościem ugadałem jakiś czas temu, dziwne że wisi.

Wziąłem zanim trafiłem na kompletnego z kopertą i tym dedykowanym deklem.

Link do mojej kolekcji: https://www.instagram.com/god.kirov/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukuję oryginalnej koronki do mojego starego automatycznego Poljota.

post-67542-0-35099700-1515531109_thumb.jpg

Wałek w całości, koronka chyba się z niego wykręciła.

W moim mieście został pan o bateryjek, nie posiada tak wyszukanej części.

Edytowane przez apgrod

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie - przymierzam się do zgłębienia budowy chronografu, zakupiłem książkę "Zegraki specjalne" Podwapińskiego, ale potrzebuję do tego jakiś mechanizm. Czy można kupic coś tańszego niż zdezelowany 3133?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

Zależy jakich. Mój zegarmistrz dorobił mi bardzo ładnie szkło do Molnii, a teraz zostawiłem Pobiede do dorobienia szkiełka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jakich. Mój zegarmistrz dorobił mi bardzo ładnie szkło do Molnii, a teraz zostawiłem Pobiede do dorobienia szkiełka. 

ale robi od zera pod każdy wymiar czy piłuje takie które jest za duże ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

Wydaje mi się że od zera. Napisz co potrzebujesz i jak będę jechał jutro na loty to zajrzę i się zapytam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

Panowie mam pytanie co jest nie tak, gdzie mogłem popełnić błąd lub czy to taka uroda?

Pacjent Pobieda.

Mechanizm rozebrany, umyty przesmarowany i poskładany. Przy gołym werku palcem naciągnąłem sprężynę napędu i wszystko ładnie chodzi. Założyłem tarczę, wskazówki i całość umieściłem w kopercie. Wałek z koronką na swoim miejscu. Nakręca się swobodnie, lekko, ale chcąc ustawić godzinę czuję jak by wewnętrzny opór. Idzie to ciężko. 

Poza tym wszystko wydaje się być dobrze. Trzyma czas, ładnie "cyka". 

Czy coś mogłem za mocno dokręcić czy ewentualnie zrobiłem jakiś błąd przy składaniu mechanizmu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam pytanie co jest nie tak, gdzie mogłem popełnić błąd lub czy to taka uroda?

Pacjent Pobieda.

Mechanizm rozebrany, umyty przesmarowany i poskładany. Przy gołym werku palcem naciągnąłem sprężynę napędu i wszystko ładnie chodzi. Założyłem tarczę, wskazówki i całość umieściłem w kopercie. Wałek z koronką na swoim miejscu. Nakręca się swobodnie, lekko, ale chcąc ustawić godzinę czuję jak by wewnętrzny opór. Idzie to ciężko.

Poza tym wszystko wydaje się być dobrze. Trzyma czas, ładnie "cyka".

Czy coś mogłem za mocno dokręcić czy ewentualnie zrobiłem jakiś błąd przy składaniu mechanizmu?

Może być że koło zmianowe jest przyczyną. Albo beczka się źle zazębia.

Wydeptane mi5s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

Dzięki. Dzisiaj sprawdzę i będę starał się poprawić.

A tak jeszcze jedno mi przyszło do głowy. Jeśli po takiej konserwacji i sprawdzeniu chodu zegarek śpieszył lub zwalniał gdzie szukać przyczyny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Dzisiaj sprawdzę i będę starał się poprawić.

A tak jeszcze jedno mi przyszło do głowy. Jeśli po takiej konserwacji i sprawdzeniu chodu zegarek śpieszył lub zwalniał gdzie szukać przyczyny?

Jeśli po konserwacji spieszy to raczej włos sklejony lub pogięty, jak późni to jest kilka możliwości. Dwie z nich dotyczą ćwiertnika. Pierwsza to luz na osadzeniu ćwiertnika na trzpieniu. Druga strona to zębatka która odbiera bezpośrednio napęd ze sprężyny. W tym przypadku trzpień obraca się szybciej niż ćwiertnik stąd opóźnienie. Remedium jest takie by obcinaczkami do paznokci delikatnie i z wyczuciem ścisnąć w miejscu. fabrycznym. Druga to pęknięty kamień na którym się kręci ćwiertnik. Drobiny jego powodują tarcie. Ja bym obstawiał okolice ćwiertnika. Ewentualnie podmiana ćwiertnika wraz z osadzeniem z jakiegoś trupka i wtedy trza sprawdzić jak to chodzi.Ja już miałem dwie lub trzy podobne sytuacje. W bocianie kamień pękniety był i cieżko to chodziło.

Edytowane przez Sebolski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

Dziękuję za szybką odpowiedź. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

Ćwiertnik wymieniony. I już jest lepiej. 

To w takim razie poprawcie mnie jak coś źle napiszę jeśli chodzi o smarowanie. Na łożyska (kamienie) daję Moebius, a na zębatki Novostar. Wiadomo wszystkiego delikatnie żeby nie utopić mechanizmu. Na trzpień ćwiertnika i wszystkich kół przekładni wskazań też Novostar. Dobrze czy źle to robię?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ćwiertnik wymieniony. I już jest lepiej.

To w takim razie poprawcie mnie jak coś źle napiszę jeśli chodzi o smarowanie. Na łożyska (kamienie) daję Moebius, a na zębatki Novostar. Wiadomo wszystkiego delikatnie żeby nie utopić mechanizmu. Na trzpień ćwiertnika i wszystkich kół przekładni wskazań też Novostar. Dobrze czy źle to robię?

jaki moebius i jaki novostar.

Wysłane z mojego CAM-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzadki olej jak novostar na kamienie. czyli tam gdzie czop trze o kamień. Gęstszy moebius gdzie metal trze o metal zasadniczo. Czyli bęben sprężyny, mechanizm nastawy to raczej coś stałego jakiś smar.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

Moebius 8000/4, Nowostar Type B.

Seba, a jaki smar byś polecił?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

To to właśnie mam i tego używam. Tylko jaki smar byś polecił do mechanizmu nastawy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

Aaa... Takie buty. :) Ok, coś znajdę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi