Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Podczas ostatniego zakupu chrono zauważyłem, że gdy jest uruchamiany stoper to zegarek się zatrzymuje. Jako, że pierwsze chrono było serwisowane u majstra to drugie uznałem, że spróbuj sam. Nie znam dokładnie pojęć i terminologii więc będę opisywał prosto.

całość regulacji opiera się na dwóch śrubkach X oraz Y. X to regulacja lewo-prawo a Y to góra-dół. stoper na tym zdjęciu jest w pozycji wyjściowej czyli zerowania co widać na górze przy zaznaczonym zazębieniu na żółto. Kierunek przekazywania ruchu pokazują strzałki czarne.

W uproszczeniu "widzialny" ruch zaczyna być przekazywany od przekładni 1. w tej pozycji obraca się przekładnia 1 oraz 2. Przekładnia 3 ( duży wskaźnik stopera jest nieruchomy). Gdy nastąpi start przekładnia 2 przekazuje ruch na 3 ale jednocześnie odbiera cały czas ruch z 1  Sekret w mojej ocenie polega na tym że jeśli przekładnia 2 za dobrze i dokładnie przylega do 1 i 3 to wtedy balans staje. dlatego trzeba tak regulować aby były luzy między zazębieniami.

post-84779-0-73730100-1468608956_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witajcie,

Koledzy, kupiłem ostatnio Slave na 21 kamieniach, całkiem ładny zegarek ale problem z nim jest taki że po nakręceniu chodzi tylko ok 5 godzin. Zanim oddam do majstra to chciałbym zasięgnąć Waszej opinii, czy spotkaliście się z podobnym problemem w tych zegarkach? 

dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witajcie,

Koledzy, kupiłem ostatnio Slave na 21 kamieniach, całkiem ładny zegarek ale problem z nim jest taki że po nakręceniu chodzi tylko ok 5 godzin. Zanim oddam do majstra to chciałbym zasięgnąć Waszej opinii, czy spotkaliście się z podobnym problemem w tych zegarkach? 

dzięki!

możliwe usterki :główna sprężyna, kotwica, wychwyt  lub włos balansu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możliwe usterki :główna sprężyna, kotwica, wychwyt  lub włos balansu.

dziękuje,

pogadam z majstrem i niech wyceni 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możli

dziękuje,

pogadam z majstrem i niech wyceni 

jest jeszcze opcja że problem jest pod tarczą. Na godzinowej przekładni brakuje zęba i wtedy stoi.

Edytowane przez Sebolski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Poljota de luxe i teraz kupiłem Łucza na tym samym werku. Oba dość ciężko się nakręcają. Czy ten kaliber tak ma, czy to po prostu wina zepsucia się smarów? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyczyną często jest w tym modelu zamknięcie dekielka bez zwracania uwagi gdzie jest wycięcie na wałek :) jeśli nie jest nad wałkiem to dekiel weń opiera i ciężko ruszyć koronką :)

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno syf jest na beczce i polbeczce. Dodatko walek moze miec syf. Kolejna rzecz to malunia przekladnia gdzie jest przekazywany ruch z walka do ustawiania godziny. Jesli podczas nakrecania sprezyny jest duzy opór to lepiej albo do majstra albo samemu sie pobawic

Wypassportowane z Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i nie zapominajcie o zjechanych koronkach. te sa dosyc malutkie i jak sa zuzyte to ciezko dziadostwo dobrze uchwycic i paluchy sie slizgaja...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Może ktoś z kolegów ma na zbyciu sprawny zespół cewek do łucza elektromechanicznego 3055 ? Chętnie kupię :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie,

Podczas kilkudniowego noszenia rakietki zauważyłem,że tarcza kalendarza z dniami tygodnia niemrawo lub wcale nie przeskakuje.

Wiec po demontażu i oględzinach okazało się ,że  motylek ( nie znam fachowej nazwy ale taki ma kształt) wyskoczył z miejsca w którym powinien być. Prawdopodobna przyczyna to nie do końca dokręcona śrubka trzymająca tarczę.

Zdjęcie 1 -- Zaznaczony element który wyskoczył z tarczy dni tygodnia

Zdjęcie 2 --Jak wygląda w całości element. Jest to po prostu blokada tej tarczy, która wraz z sprężyną (po prawej stronie) tworzy całość

Zdjęcie 3 -- poprawne ułożenie elementu. Czerwona strzałka pokazuje kierunek odciągania lub przesuwania. Jak kto woli

Naprawa polegała na lekkim odciągnięciu małym czymś czyli igłą, małym śrubokręcikiem lub ostrym końcem pęsety delikatnie w dół oraz

dokładnym dokręceniu śrubek trzymających tarczę.

post-84779-0-86475900-1469548813_thumb.jpg

post-84779-0-84973900-1469548882_thumb.jpg

post-84779-0-64326600-1469549447_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod tarczą powinien być jeszcze plastikowy pierścień dystansowy utrzymujący tarczę we właściwej odległości od datownika. Natomiast pomiędzy tarczą a tarczką datownika powinna być blaszana cienka sprężynka i to ona odpowiada za właściwe docisnięcie datownika dni tygodnia, tak by działał prawidłowo. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest. A i owszem ;) tylko że z tarczą która jest obok lecz niewidoczna. Co do kawalka drutu co robi za sprezyne to jest. Na drugm zdjeciu powinien byc widoczny

Wysłane z mojego Lenovo A820 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Sebolski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poratujcie mnie, bo nie zasnę dziś... :-) Jestem w trakcie składania poljota 2614.2H. Wszystko pięknie ładnie, do momentu, aż zamontowałem bęben napędu z całym układem i mostkiem (cała reszta poza kalendarzem już na miejscu). Kręcę, żeby sprawdzić, czy balans ruszy, a tu zero oporu. Cały bęben sprężyny kręci się jak karuzela i rusza bez oporu kołem, z którym się styka. Sprężyna ok, bo rozebrałem od razu. Zgłupiałem zupełnie! Ma ktoś jakiś pomysł?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz na blokade powrotu bebna. Takie male cos . pod tą blokadą musi być sprężyna ktora powoduje powrot po odciągnieciu

Blokad działa prawidłowo. Problem nie leży w tym, że wraca, tylko, że kręci się bez oporu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec beben do wymiany lub gmeranie w nim. bo pewnie sprężyna zeszła z zaczepu. Zobacz inny na podmiankę

Jak pisałem, bęben ok, zaczepy ok.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Jak pisałem, bęben ok, zaczepy ok.

Jak zablokuje ćwiertnik (który też się kręci) sprężyna się zwija, blokuje i wszystko jest ok. Jak go puszczam kręci się szybko i mechanizm nie blokuje bębna i jego głównej zębatki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec pozostaje chyba kwestia gwintu gdzie wkręca się śrubę mocującą przekładnię nad bębnem. Moze nie dokonca dokrecona zębatka jest. Lub za duzy luz w otworze tej zebatki

Edytowane przez Sebolski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm a kotwice dobrze założyłeś? jak trzymasz ćwiertnik to blokujesz werk, czyli robisz to co powinna robić kotwica... może tez kamienie na kotwicy się przemieściły i nie dotykają palet?

W każdym razie rozkręcanie sie werku sygnalizuje problem na układzie kotwicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko pytanie czy kreci sie sam bęben czy wraz z przekladniami. Jesli z przekladniami to kolega antyp ma racje ze pewnie kotwica jest felerna. Jesli sam beben tylko to albo gwint albo otwor do srubki. albo brakuje gdzies czopa w przekladniach. Jakas jest przekoszona i to jest przyczyna

Edytowane przez Sebolski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm a kotwice dobrze założyłeś? jak trzymasz ćwiertnik to blokujesz werk, czyli robisz to co powinna robić kotwica... może tez kamienie na kotwicy się przemieściły i nie dotykają palet?

W każdym razie rozkręcanie sie werku sygnalizuje problem na układzie kotwicy.

Kotwica ok, testowałem czy przerzuca, przy obracani kół mostka głównego - balans też sam z siebie zarobił przez chwilę. Jedyne co mi przychodzi do głowy to problem z przełożeniem ruchu z koła pośredniego napędu na pozostałe. Być może, źle je założyłem, bo wygląda jakby nie było zespolone z resztą (koła głównego mostka i układ regulatora). Kosmos jakiś... jutro na spokojni rozkręcę wszystko i dam znać co to za cuda. Oczywiście jak ktoś miał podobne doświadczenia to będę wdzięczny :-)

Tylko pytanie czy kreci sie sam bęben czy wraz z przekladniami. Jesli z przekladniami to kolega antyp ma racje ze pewnie kotwica jest felerna. Jesli sam beben tylko to albo gwint albo otwor do srubki. albo brakuje gdzies czopa w przekladniach. Jakas jest przekoszona i to jest przyczyna

Bęben plus zespolone z nim koło (minutowe?) do tego ćwiernik, który jest na tej samej osi. Reszta przekładni jakby była poza tym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki tam kosmos ;) uwielbiam takie akcje:) zobacz czy pośrednie koło weszło w dolny kamien. Sprawdz wszystkie czopy przekładni z wychwytem pod lupką o dużym powiększeniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi