Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy, jeżeli było to przepraszam. Takie szybkie pytanko: W werku 2416b wskazówki minutowa i godzinowa idą wolniej niż sekundowa, tzn zegarek dobrze ustawiony się puźni. Co może być i czy opłaca się robić czy szukać nowego mechanizmu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Koledzy, jeżeli było to przepraszam. Takie szybkie pytanko: W werku 2416b wskazówki minutowa i godzinowa idą wolniej niż sekundowa, tzn zegarek dobrze ustawiony się puźni. Co może być i czy opłaca się robić czy szukać nowego mechanizmu?

Koszt nowego mechanizmu to jakieś 40$. (mam na myśli rosyjski)

Ja bym oddał do majstra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tylko dwa zęby, ostatecznie ja bym próbował...

Lutowaniem nanieść odpowiednią ilość materiału aby wypełnić dziurę w zębatce, następnie pilnik włosowy i do roboty, i tak bardziej nie popsujesz  :)

Czym lutować? Mosiądz, cyna?

Cyk...cyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Czym lutować? Mosiądz, cyna?

Daj spokój. Enkil żartował. (mam nadzieję) ;)

Nie robi się takich rzeczy w domowym warsztacie. W życiu nie uzyskasz właściwego profilu zęba.

Jakbyś sie nie starał i był dokładny to nie będzie poprawnie działać. Śmiem twierdzić, że w ogóle się nie uda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz możliwość mosiądzem to nim, cyna będzie mniej trwała.

Daj spokój. Enkil żartował. (mam nadzieję) ;)

Nie robi się takich rzeczy w domowym warsztacie. W życiu nie uzyskasz właściwego profilu zęba.

Jakbyś sie nie starał i był dokładny to nie będzie poprawnie działać. Śmiem twierdzić, że w ogóle się nie uda.

Twierdzę że da się :) nie wiem jak z trwałośćią, ale się da. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Twierdzę że da się :) nie wiem jak z trwałośćią, ale się da. :)

Przemek !

A czym zmierzysz wysokość i grubość dorabianego zęba ? Czym pomierzysz kąty ?

Przystawiając zębatkę do zębatki ? Tak się nie da.

Zębatki nie zazębiają się do dna dołu zębowego. To nie jest przekładnia łańcuchowa jak w rowerze.

Szkło powiększające nie wiem jak duże i mocne, pilnik i dobre chęci to za mało.

Ale OK, powodzenia. Jeśli się uda, to od razu można otwierać produkcję mechanizmów in-house ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

No dobra, próbujcie :) Ciekaw jestem efektu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Ebayu takie koło kosztuje 25 dolarów plus przesyłka, więc warto próbować  :D

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

Chodzi mi po głowie pytanie, właściwie dwa. Czysta ciekawość bo spotkałem się z dwoma szkołami. Mianowicie chodzi o nakręcanie zegarka i przestawianie godziny. :)

1. nakręcanie: czy można cofać koronkę, czy tylko kręcimy w jednym kierunku?

2. ustawianie godziny: czy można cofać wskazówki, czy lepiej jest iść do przodu?

Napewno już nie raz mieliście taką sytuację że wzieliście do ręki zegarek który leżał dłuższy czas i co w tedy.

Jak to u was jest? Jak was uczono?

Ja osobiście przy nakręcaniu ganiam koronką do przodu i do tyłu, ale jak mam ustawić godzinę to już nie cofam wskazówek. Wiadomo że nie chodzi mi tu o 2-3 minuty tylko o wskazania godzinowe. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Nakręcanie: wg mnie nie ma znaczenia, po to jest sprzęgiełko, ale dla spokojnego sumienia można nakręcać tylko w jedną stronę.

Przestawianie godziny: tu zależy od stopnia skomplikowania mechanizmu. Np. kalendarz, i czy ma szybką zmianę daty.

Generalnie nawet jak mechanizm ma szybką zmianę daty to nie lubi częstego kombinowania. Nieraz trzeba, np w lutym, ale bezpieczniej pokręcić w przód.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli jest datownik to tylko do przodu. Jak bez to niezauwazylem aby cofanie powodowalo jakies klopoty.

Wypassportowane z Tapatalka

A jak szybka zmiana zaty dziala tylko jak sie cofa wskazowki od 12 do 8???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Przy szybkiej zmianie daty dla bezpieczeństwa w większym zakresie. Po zmianie daty pokręcić aż do 2 i wrócić do 8

Zwłaszcza jak ma podwójny kalendarz niezależnie data i dni tygodnia. Oczywiście w tych bez pompki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótkie pytanie: jak z kirowskiego pozbyć się ringu i zębów? Mam kilka krabów w różnym stanie rozkładu i niedawno dostałem mech z taczą typu rybia łuska, więc żeby mi ładnie weszła w kopertę musze się pozbyć ringu. Wypchnąłem od wewnątrz szkło, ale ringu ni cholery nie mogę ruszyć, a boję się użyć siły, żeby go nie rozwalić całkowicie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótkie pytanie: jak z kirowskiego pozbyć się ringu i zębów? Mam kilka krabów w różnym stanie rozkładu i niedawno dostałem mech z taczą typu rybia łuska, więc żeby mi ładnie weszła w kopertę musze się pozbyć ringu. Wypchnąłem od wewnątrz szkło, ale ringu ni cholery nie mogę ruszyć, a boję się użyć siły, żeby go nie rozwalić całkowicie

Ring wychodzi tyłem, jak werk, zęby są integralną częścią koperty, te kraby bez zębów nigdy ich nie miały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Bez kombinowania, czyli podczas normalnej pracy mechanizmu czas zmiany daty wygląda jak niżej

Najszybciej data zmienia się w mechanizmach Rakiety.

2614 - czyli ten z pojedynczym datownikiem - zmiana daty trwa około 3-5 minut

2628 - czyli ten z podwójnym niezależnym datownikiem - zmiana daty trwa około 10-15 minut dla obu kalendarzy

W Wostokach 2214, 2234,2416B - proces zmiany daty trwa około godziny.

Dla porównania w automacie Seiko 7s26, czyli te z popularnych "5" - zmiana daty w podwójnym, niezależnym kalendarzu trwa ponad 3 godziny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Enkil, trochę mnie zasmuciłeś :( nie ma możliwości pozbycia się jakoś tych zębów, żeby uzyskać normalną kopertę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

Jacek, napisz jeszcze proszę jaki zakres dni wchodzi w rachubę? Chodzi mi o to ile dni przy takiej zmianie jest bezpieczne dla mechanizmu. Trzy,pięć. Jeden znajomy zegarmistrz powiedział mi że taka szybka zmiana daty to najlepiej nie więcej niż do trzech dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Wg mnie szybka zmiana daty to ułatwienie potrzebne raz na dwa miesiące aby w przypadku krótszych miesięcy zmienić datę o dzień w przód.

Np. 30 września zmienić szybko w przód na 1 października.

Ale to samo można uzyskać kręcąc koronką.

Nie polecam zabawy szybką zmianą daty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie szybka zmiana daty to ułatwienie potrzebne raz na dwa miesiące aby w przypadku krótszych miesięcy zmienić datę o dzień w przód.

Np. 30 września zmienić szybko w przód na 1 października.

Ale to samo można uzyskać kręcąc koronką.

Nie polecam zabawy szybką zmianą daty.

Czyli żeby zmienić np. z 1 na 15 po dłuższym czasie nieużywania zegarka trzeba kręcić tylko do przodu...dobrze rozumiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Jeśli zegarek jest wyposażony w szybką zmianę daty (a nie wszystkie mają ten gadżet) można to zrobić szybszym sposobem, tzn kręcąc koronką do zmiany daty i jeszcze do godziny "2-3 w nocy", następnie cofamy do 7-8 i ponownie do 2-3, i znowu cofamy do 7-8.

Najlepiej w ciszy kręcąc koronką sprawdzić w jakim momencie przeskakuje zapadka kalendarza przy kręceniu w przód i w tył. Słychać wyraźny KLIK.

A jeśli ktoś ma parę minut i się nudzi to kręci sobie te 15 dni klasycznie koronką ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zegarek jest wyposażony w szybką zmianę daty (a nie wszystkie mają ten gadżet) można to zrobić szybszym sposobem, tzn kręcąc koronką do zmiany daty i jeszcze do godziny "2-3 w nocy", następnie cofamy do 7-8 i ponownie do 2-3, i znowu cofamy do 7-8.

Najlepiej w ciszy kręcąc koronką sprawdzić w jakim momencie przeskakuje zapadka kalendarza przy kręceniu w przód i w tył. Słychać wyraźny KLIK.

A jeśli ktoś ma parę minut i się nudzi to kręci sobie te 15 dni klasycznie koronką ;)

Ja już przestałem ustawiać datę, przez to że często zmieniam zegarki. Raz, że szkoda życia na kręcenie, a dwa że ćwiertnik tego nie lubi.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi