Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Ritter, czy masz na myśli taki zegarek?

Bo ten posiadam i też fajnie by było go zrobić. Tylko znowu problem gdzie dostać części, koronke np.

95812_P1020022.JPG

18209_P1020024.JPG

"Nim się odezwiesz pomyśl pierw nieco, bo często słowa jak by z worka lecą!"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupuj na alle sztoty i jak cos zostaje to do pudeleczka i do szuflady. kiedys się. przyda sam tak sie zaopatruje w manele ;)

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

Gdzie można kupić tanio teleskopy w dużej ilości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Na tej UMF-ce ktos dopuścił się barbarzyństwa. Zdemontował koło balansowe jednocześnie nie odklinowując włosa na mostku balansu i dlatego jego urwany kawałek widać na zdjęciu. To starczy od UMF24 mechanizm. Jak widzę zniszczone jest szkiełko a tarcza i wskazówki w porządku.

Proponowałym zdjąć wskazówki i tarczę a na reszcie nauczyć się składać i rozkładać przekładnię chodu. Poznać mechanizm chybotkowy naciągu i nastaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wszystkich.

Pytanie moje jest takie ...gdzie dostanę / kupię koronkę wraz z wałkiem do Komandirskije na 17 kamieniach.

Zegarek działa ładnie ale nie da się go nakręcić. Nastawić jeszcze tak ale nakręcić już nie. Przeskakuje koronka na zabieraku w koronce. Oczywiście koronka nakręcana z uszczelnieniem.

Nie sprawdzając koronki rozebrałem mechanizm, nasmarowałem oczyściłem zębatki od układu nastawiania działają dobrze i są w dobrym stanie.

Gdzie kupić ośkę z koronką do tego modelu. Załączam foto.

post-31-0-08423900-1380373740_thumb.jpg

post-31-0-48307000-1380373763_thumb.jpg

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest łatwe, szukaj na ebayu - są ale drogo wychodzi sprowadzić. Najlepiej szukaj po prostu drugiego na części może być taniej.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chiny... bez problemu tyle że 2 tygodnie oczekiwania.

patrz tu:

http://www.aliexpress.com/item/200pcs-Watches-Accessories-Watch-Repair-Tool-Kit-Set-Watchmakers-Spring-Bar-21mm-30mm-Watch-Parts-Free/567678996.html

Gdzie można kupić tanio teleskopy w dużej ilości?

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest łatwe, szukaj na ebayu - są ale drogo wychodzi sprowadzić. Najlepiej szukaj po prostu drugiego na części może być taniej.

Dobrze. Już rozglądałem się na Allegro i są.

Tyle że żal mi kupowac sprawnego egzemplarza.

Szukać muszę uszkodzony ale z dobrą koronką.

A to już nie jest takie proste! :-)

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj!

W ciągu ostatnich 3-4 miesięcy na allegro wystawiany był kilkukrotnie zestaw do Komandira koronka+wałek naciągu+tubus cena nie była wysoka cosok 20pln za komplet poszukaj może znowu się pojawi.

Pozdrawiam!

CZAS to najcenniejsza rzecz, którą człowiek może stracić. /Teofrast/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Sprzedawca sprawdzony, kilkakrotnie kupowałem.

1 hrywna = 0,39 zł (http://www.nbp.pl/kursy/kursya.html).

Najprościej płacić przez Western Union, bo PayPal to tam rzadkość.

Jednak dojdzie prowizja od przelewu w wysokości ok. 28 zł. (do równowartości 50$, potem wzrasta)

Sam oceń czy warto.

Wg mnie warto, ale przy okazji większych zakupów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.

Może i sprzedawca sprawdzony i pewny jednak koszt kształtuje się tak:

1. ośka = 22 gry czyli niech bedzie 9 zł.

2. wysyłka napisał = 6.5 usd czyli ok. 21 zł

3. piszesz o prowizji ok. 28 zł (za co prowizja?)

Razem = ok. 58zł

Wiecie, to ja poszukam na Allegro i bez problemu kupię sobie za te pieniądze nawet taką na chodzie którą rozbiorę a robotę wykonam.

Jakiś kosmos z tego wychodzi.

Mogę dodać tyle że od jakiegoś tam czasu robię zakupy w Chinach i zawsze płacę tyle ile jest napisane w aukcji. Jak na Allegro, eBay itd. ZAWSZE.

Nie mam udziwnieć lub gdy zapytam o koszta czy możliwą obniżkę to jak widzą że POLAND to walą dziwne ceny... tu na Aukro tak mi odpisało paru na zapytania o zegarki jakie mi się podobały.

A różne żeczy w Chinach kupowałem: matryce LCD do tabletów, telefony, buty a ostatnio wyobraźcie sobie dla znajomego ...ZEGAREK :-)

Zegarek kosztował w przeliczeniu 98 zł (mechanik / automat) i tyle zapłaciłem co do grosza. Nikt mnie nie naciągał. Swoją drogą bardzo korciło mnie by kupić tam zegarek i zobaczyć go z możliwością wzięcia do rąk :-)

Nic... szukam uszkodzonego na Allegro.

Dzięki Koledzy.

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ;) mam pytanie czy wie ktos moze gdzie moge dostac dwie czesci do poljota 3133 dokladnie chodzi o kolo godzinowe i beczke tak powiedzial mi zegarmistrz ze zeby sa wylamane i on nie ma takich czesci wogole w Stalowej Woli nikt tego nie ma a zalezy mi na tym zegarku jesli ktos ma to prosil bym o odpowiedz. Pozdrawiam  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3. piszesz o prowizji ok. 28 zł (za co prowizja?)

Prowizja w Western U. za przesłanie pieniędzy na Ukrainę. Chyba że sprzedający ma Paypala albo masz inny sposób na przelanie mu pieniędzy to wtedy tej prowizji nie będzie. 

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Kolejny temat. Znów Wostok ale tym razem mechanizm 2209 na 18 kamieniach.

Potrzeba wymiany kompletniej koperty.

Oryginał strawiony potem... niefajnie to wygląda.

Mechanizm w stanie dobrym na chodzie. Czyli znów zakup uszkodzonego ale tym razem z dobrą kopertą czyli znów Allegro.

Komandirskije - znalazłem uszkodzony na części. Będzie koronka.

Załączam foto. 

post-31-0-71908800-1380898470_thumb.jpg

post-31-0-49197400-1380898483_thumb.jpg

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć wszystkim,

zakupiłem ostatnio dosyć fajną rakietę na mechaniźmie 2609A, niestety niesprawny mechanizm - balans cały, ładnie się buja ale kotwiczka nie przerzuca koła wychwytu. Chciałbym to jakoś sam naprawić zanim podejmę probę przekladki całego werku ale potrafię rozpoznać usterki. Macie Panowie jakies propozycje co do tego? Domyślam się, że to trochę wróżenie z fusów ale może jak raz się uda:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak nakręcanie i naciąg sprężyny?

Jeśli nie nakręca się i nie ma "momentu" na kole wychwytowym to kotwica nie bedzie przerzucać koła... 

...inaczej. Przy zdemontowanym półmostku balansu wraz z kołem itd., a nakręconej sprężynie kotwica jeśli ją ruszymy delikatnie przerzuci koło wychwytowe i będzie działało.

Tak ma być.

Chyba że kotwica ma uszkodzone palety...

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja obstawiałbym po prostu zabrudzenie w przekładni chodu. O ile nikt nic nie grzebał przy kotwicy (w sensie np. jej wymiany), to najbardziej prawdopodobny jest (wspomniany przez mojego Przedmówcę) zanik momentu obrotowego na kole wychwytowym. I najczęściej ten zanik jest skutkiem zabrudzenia łożysk lub zazębień w przekładni chodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczyścić mechanizm, nasmarować, poskładać i będzie działał... lub wymienic kotwicę... musisz po kolei wszystko sprawdzić i zrobić

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wszystkich! Na warsztacie mam Sławę automat z podwójną datą. Chcę sprawdzić zespół kół napędu wskazówek, bo ćwiertnik ich nie ciągnie (pewnie za luźny), ale mam problem z demontażem kalendarza dni tygodnia. Przy okazji chcę wymontować główny kalendarz miesięczny, by potem oczyścić mechanizm. Proszę Kolegów o pomoc. Jeśli trzeba, to zamieszczę zdjęcia mechanizmu. ;)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z radością informuję, że dobrałem się do przekładni chodu Sławy. Kalendarz dzienny demontuje się odchylając dźwignię od gwiazdy przez jeden z otworków z jednoczesnym wykonywaniem ruchów prawo/lewo kalendarza z małym naciskiem ku górze. By dobrać się do ćwiertnika trzeba zdemontować kalendarz miesięczny i kółko pośrednie przekładni wskazań. Ćwiernik, jak w "każdej" Sławie jest nieco inny niż standarty (było omawiane na forum) zaklepałem w trzech punktach na kowadełku i powinien spokojnie pociągnąć wskazówki. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie mogę wysłać ponad 30 letnią Rakietę? :))

Cześć wszystkim! Mam dwa krótkie zapytania.

1: Gdzie mogę wysłać ponad 30 letnią Rakietę, którą zakupiłem? Jest nowiutka, z papierami(numery się nawet zgadzają chodzi bardzo dobrze. Ale mi polecił kolega, żeby oddać do przeglądu i nasmarowania, bo na sucho nie wypada. Podajcie jakieś adresy fachowca od mechanizmu 2609 NA. U mnie na miejscu się nie da, bo młody się boi a starszy jest aktualnie na cmentarzu. Miasto dowolne, bo i tak wyślę paczką.

2: Czy ma ktoś może taką bransoletę jak przy tej Rakiecie (najlepiej nową)
(Patrz zdjęcia), to chętnie zakupię? Przy uszach 18mm, przy zapięciu 15mm

Dzięki wielkie.

http://imageshack.us/a/img819/8908/qd8x.jpg

http://imageshack.us/a/img580/3796/5mkg.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi