Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Może, to też zależy od stanu mechanizmu naciagowo-nastawczego w mechanizmie. Wcześniej wałka w nim nie było? Bo to może oznaczać jakieś uszkodzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zdjęciu widać, że nie ma śrubek mocujących werk w kopercie - wciskając przycisk wypychasz jednocześnie werk w dół co blokuje wałek między kopertą a mechanizmem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przymocuje mechanizm i sprawdzę.

Może, to też zależy od stanu mechanizmu naciagowo-nastawczego w mechanizmie. Wcześniej wałka w nim nie było? Bo to może oznaczać jakieś uszkodzenie.

Wcześniej wałka nie było.

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokręciłem werk, ale po naciśnięciu przycisku, nie można przesunąć wałka ani w jedną ani w drugą stronę.

Kiedyś czytałem w necie, że przy wyciąganiu wałka można coś zablokować - ale nie wiem czy to ten przypadek,

i nie mogę odszukać tego tekstu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może chodzić o to że przy wyciąganiu czasem spada wodzik z beczki i wtedy wciskając wałek nie da się odciągnąć do drugiej pozycji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, to chyba o to chodziło. Odpuszczę to, bo obiecałem sobie, że  nie będę zagłębiał się  w mechanizm zegarka...

Z drugiej strony interesuje mnie jak to działa, więc może poczytam trochę o tym.

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup kilka trupków za parę groszy, dwa, trzy wkrętarki zegarmistrzowskie, jakąś pensetę i do dzieła.
Inaczej się nie nauczysz. :)
A frajdy i zabawy z tego jest co niemiara.

Edytowane przez loituma

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to i wyjście rozkręcić kilka zegarków...

O wkrętarkach zegarmistrzowskich to  nie miałem pojęcia, że są. Jaki jest koszt takiej wkrętarki i gdzie można kupić?

Problem miałem z kupieniem wkrętaka poniżej 1,2 mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybierz sobie coś:

https://allegro.pl/listing?string=zestaw%20zegarmistrzowski&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-col-1-5-1003

:)

Do "popsucia" kilku pierwszych zegarków w zupełności wystarczy ;)

Nie zapomnij o lupce. Na początek wystarczy 4x + ewentualnie 10x

Jak złapiesz bakcyla to sobie kupisz po kolei coś lepszego, np tu:

https://www.timepol.pl/

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkrętarka zegarmistrzowska :) dobre :) Chodziło o wkrętaki, takie małe śrubokręciki :) Ja zaczynałem od chińskich, badziew to badziew, ale dużo krzywdy trupkowi już nie zrobi. Loituma dobrze mówi. Rozkręć pare, i sie zobaczy. Jak ci sie spodoba to kupisz jakieś lepsze :)

Wołny, ałmazy, WP, mołnie precyzyjne itd.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie zrozumieliśmy się: myślałem, że chodzi o wkrętarki, a to wkrętaki.

Analizowałem te zestawy na allegro ale odstrasza mnie jakość, jedyne co mógłbym kupić to piłkę zegarmistrzowską do odkręcania dekli.

Logowałem się jakiś temu do Timepolu, (dla mnie) ceny tam są zaporowe. Rozumiem, że są tam firmowe narzędzie i przyrządy - ale to jest za drogie...

Kupiłem mały scyzoryk Gerlacha, suwmiarkę, szeroką lupę, pincetę z dobrej stali ( powinna być antymagnetyczna) zestaw wkrętaków, ale przerobię lub zrobię nowe groty... Mam kilka patentów aby nie porysować zegarka...

Nie wyobrażam sobie pracy z małą lupką, dlatego może rozkręcę z jeden zegarek i przeczytam Podwapińskiego aby poznać budowę mechanizmu.

Wkrętarka zegarmistrzowska :) dobre :) Chodziło o wkrętaki, takie małe śrubokręciki :) Ja zaczynałem od chińskich, badziew to badziew, ale dużo krzywdy trupkowi już nie zrobi. Loituma dobrze mówi. Rozkręć pare, i sie zobaczy. Jak ci sie spodoba to kupisz jakieś lepsze :)

Tak, zaczaiłem z kontekstu odpowiedzi. Jedna literka 'r' robi różnicę.

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojtam ojtam... :P

Oczywiście wkrętaki :)

Nie bój się tych chińskich.

Ja używam do dziś sporo z takiego zestawu.

Wkrętaczki są Ok. Teraz dokupuję tylko końcówki po 0,50 zł i jest git

Nożyk do otwierania kopert też okazał się bardzo mocny i służy mi do dziś. A i po lupkę często sięgam.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z wkrętakami to też doszedłem, że można kupować końcówki.

Imaka jeszcze nie mam, ale nie wiem jak się sprawdza ten chiński?

Jest coś zastępczego oprócz małych lupek, co się sprawdza, żeby widzieć wszystko wyraźnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz spróbować takie coś.

sklep.zolta.pl/pl/p/Lampa-warsztatowa-z-lupa-powiekszenie-8D,-22W/339?gclid=EAIaIQobChMI5c24mo--2QIVE2YbCh0ZHgLtEAQYBiABEgJSCfD_BwE

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, zaczaiłem z kontekstu odpowiedzi. Jedna literka 'r' robi różnicę.

W sumie to racja... Jest różnica czy robię komuś łaskę, czy laskę B)

Imaka jeszcze nie mam, ale nie wiem jak się sprawdza ten chiński?

Używam zamiennie takich:

post-75614-0-43265900-1519464183.jpg

post-75614-0-82738100-1519464194.jpg

post-75614-0-57461300-1519464208.jpg

post-75614-0-19794700-1519464218.jpg

Wszystkie dają radę i spełniają z powodzeniem swoją funkcję.

Najwygodniej mi chyba na tej poduszeczce skurkowanej, ale czasem muszę mocniej skręcić mechanizm i wtedy najczęściej sięgam po metalowy imaczek.

sklep.zolta.pl/pl/p/Lampa-warsztatowa-z-lupa-powiekszenie-8D,-22W/339?gclid=EAIaIQobChMI5c24mo--2QIVE2YbCh0ZHgLtEAQYBiABEgJSCfD_BwE

Testowałeś to Piotrze? Nie przeszkadza w operacjach?

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka lupa z lampą, na statywie, można oddalić, przybliżyć, jest dla mnie, dużo wygodniejsza, średnica 12,5 cm wydaje mi się odpowiednia.

Używam ręcznych lup do oceny stanu zegarków w rozmiarze 4; 7,5 i 9 cm powiększenie od 4 do 8 razy, nie wiem ile dokładnie bo wybierałem z kilkunastu lup, które najbardziej mi odpowiadały. Nie potrafię ocenić stanu zegarka posługując się małą lupką - za mały zakres widzenia, za dużo szczegółów. Szersza lupa jest dla mnie odpowiedniejsza.

Nie wiem dokładnie jakie jest powiększenie w stosunku do moich lup, w opisie jest powiększenie 8, powiększenie rzeczywiste 2,75, moc powiększenia 8 dioptrii. Nie wiem jak to się przelicza. Musiałbym porównać...

Najwygodniej mi chyba na tej poduszeczce skurkowanej, ale czasem muszę mocniej skręcić mechanizm i wtedy najczęściej sięgam po metalowy imaczek.

- - -

Najbardziej zainteresowały mnie dwa pierwsze, bo  takich nie widziałem. Rozumiem, że na takiej poduszeczce zegarek ma stosunkowo dużą przyczepność.

Jakie są wymiary dwóch pierwszych imaków, ten drugi to można gdzieś kupić?

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawki są np w Timepolu:

https://www.timepol.pl/narzedzia_zegarmistrzowskie.php

Tańszą poduszkę możesz znaleźć np tu:

http://tommo.pl/dla-zegarmistrza/2624-przyrzad-do-zdejmowania-zakladania-wskazowek-zegarka.html 

Jeśli chcesz droższą np Bergeona to chyba też są w Timepolu. Tylko trzeba do nich dryndnąć, bo nie wszystko wystawiają w sklepie.

Imaczki również widziałem do nabycia w Timepolu. Są uniwersalne. Pasują do większości mechanizmów.

Jeśli nie lubisz lup ręcznych, czy naocznych to można jeszcze zastosować takie:

post-75614-0-71798600-1519479547.jpg

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzucę jeszcze tu;

Przekładni wzkazań potrzebuję:

Mam niekompletny b. stary werk z kopertą i rozumiem sztkami tarczy. Mam też ambicję, aby ruszył.

Niestety, w werku brakuje przekładni wskazań. Oś koła minutowego ma ok 0,9mm.

Czy może ma ktoś pomysł, od jakiego werku przekładnia ma ćwiertnik o fi wew w okolicach 1mm?

Molnija?

A może w szufladce ze złomem ma ktoś coś pod ten wymiar?

Ja przejrzałem co mam i od jednego buksiaka prawie pasuje, ale nie chcę pocieniać i skracać osi, tylko dokładać do tego, co jest oryginalne części z innych bez niszczenia starocia.

Wystukane na kolanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Zrób zdjęcia mechanizmu od strony cyferblatu i od strony mostków, wstaw tutaj. Wtedy wielce prawdopodobne, że zidentyfikujemy mechanizm. Poszukaj cech oznaczających producenta i kaliber. Najczęściej są umieszczone na mostkach albi/i na płycie głównej w okolicach koła balansu. Nawet odręcznie na kartce przerysuj znaki.

Małe detale typu koło przekładni wskazań czy zdawcze najlepiej fotografować na makro gdu leżą na kartce papieru w kratkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób zdjęcia mechanizmu od strony cyferblatu i od strony mostków, wstaw tutaj. Wtedy wielce prawdopodobne, że zidentyfikujemy mechanizm. Poszukaj cech oznaczających producenta i kaliber. Najczęściej są umieszczone na mostkach albi/i na płycie głównej w okolicach koła balansu. Nawet odręcznie na kartce przerysuj znaki.

Małe detale typu koło przekładni wskazań czy zdawcze najlepiej fotografować na makro gdu leżą na kartce papieru w kratkę.

Taki szpindlaczek.

Niestety, nie jest to oryginał, a "homage" z epoki ;-)0dda54c8b9f41565db4d2a289191f997.jpg93d39f38d138f9c7724ab42f22df0efb.jpg

Wystukane na kolanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skąd pomysł żeby dać go w zegarkach rosyjskich i radzieckich?

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skąd pomysł żeby dać go w zegarkach rosyjskich i radzieckich?

Ponieważ jest większa dostępność tanich części, trupków, dawców.

Nie liczę na to, że znajdę gdzieś przekładnię od tego werku. Chcę jakąś, która będzie pasowała do osi minutowej.

Wystukane na kolanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję kontakt z forumowiczem Pmwas. Ma wprawę i znakomite pomysły w naprawach mechanizmów.

Edytowane przez gregch

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to racja... Jest różnica czy robię komuś łaskę, czy laskę B)

Używam zamiennie takich:

attachicon.gifpodkładki.jpg

attachicon.gifpoduszeczka.jpg

attachicon.gifimak2.jpg

attachicon.gifimak1.jpg

Testowałeś to Piotrze? Nie przeszkadza w operacjach?

Arku, jeszcze nie, mam tylko szkło z tej lampy. Dla mnie jest za duża, nie mam dużo miejsca na warsztat. Ja taką kiedyś dostałem od kolegi bo mu padła elektronika w niej. Zrobię inny uchwyt do łupy i będę dział, powiększa fajnie tak do 20 cm. Niestety łupy x4 nie zastąpi, ale można jej używać wtedy gdy lupą to za dużo. Ja lupę x4 przykleiłem do starych oprawek okularów bo nie potrafię trzymać okiem jest wygodnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja lupę x4 przykleiłem do starych oprawek okularów bo nie potrafię trzymać okiem jest wygodnie.

Mam dokładnie to samo :P

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi