Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Mam tyci problem z moim budzikiem, mianowicie gdy chcę nakręcić sprężyne od budzika blokada nie trzyma "spustu", a gdy trzymam spust i nakręcę to jest niby ok, ale nie do końca bo gdy jest godzina na której ustawiony jest budzik, coś tylko lekko strzela i nic się nie dzieje. Nagrałem film pokazowy:

https://youtu.be/Y96eP0WPSG4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś spotkał się z trudnością wyciągnięcia koronki do drugiej pozycji w Łuczu 3055 (elektromechanicznym) ?

Edytowane przez Ender

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głupie pytanie jak but, ale... jak zatrzymać zegarek ? :D Mianowicie chodzi mi o werk Wostoka 2209. Jakoś przytrzymać balans czy co ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co chcesz go zatrzymać?

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja dzisiaj chyba pojadę po zwrot kasy za zegarek cztery razy w serwisie i dalej lipa napiszę jak to się skonczyło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja dzisiaj chyba pojadę po zwrot kasy za zegarek cztery razy w serwisie i dalej lipa napiszę jak to się skonczyło.

Ekranoplan?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś spotkał się z trudnością wyciągnięcia koronki do drugiej pozycji w Łuczu 3055 (elektromechanicznym) ?

Tak, spotkałem się z tym zjawiskiem i nawet próbowałem je zwalczyć (bezskutecznie). Koronka do pozycji nastawiania godzin wyciąga się ciężko i z "twardym" przeskokiem. Nie pomogą tu podmiany wodzika czy dźwigienki w remontuarze. Widać ten typ tak ma ;)

Edytowane przez sthool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, spotkałem się z tym zjawiskiem i nawet próbowałem je zwalczyć (bezskutecznie). Koronka do pozycji nastawiania godzin wyciąga się ciężko i z "twardym" przeskokiem. Nie pomogą tu podmiany wodzika czy dźwigienki w remontuarze. Widać ten typ tak ma ;)

To co sugerujesz? Ciągnąć na siłę kombinerkami i nie przejmować się, czy jednak przy takiej operacji jest ryzyko urwania jakiegoś elementu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co sugerujesz? Ciągnąć na siłę kombinerkami i nie przejmować się, czy jednak przy takiej operacji jest ryzyko urwania jakiegoś elementu?

No, jeśli opór jest tak duży, że koronki nie da się wyciągnąć palcami (paznokciami), to już coś jest nie tak. W każdym bądź razie wszystkie Łucze 3055 z którymi się spotkałem miały ciężko wyciągalną koronkę, ale dało się ją wyciągać palcami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzięki sthool. Poszło ręką, choć rzeczywiście trzeba bardzo mocno ciągnąć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, jak ściągnąć tarczę z werku wostoka 2209? Oczywista oczywistość to że wskazówki ściągnąć muszę. Lecz chodzi mi czy od spodu odkrecam dwie śrubki co są po przeciwległych siebie stronach czy muszę całość rozkręcać?

Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, jak ściągnąć tarczę z werku wostoka 2209? Oczywista oczywistość to że wskazówki ściągnąć muszę. Lecz chodzi mi czy od spodu odkrecam dwie śrubki co są po przeciwległych siebie stronach czy muszę całość rozkręcać?

tradycyjnie śrubki na bokach werku. Obejrzyj to:

A kanał tego gościa jest bardzo pomocny, dużo się nauczyłem z jego filmów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję :) może i Ja czegoś się poducze. Mam problem z tym że wypadł mi Werk z tarczą z koperty i jest lekko luźny na boku. Ale znowu jak ściągnę to jak zakręce :/

edit. już sobie poradziłem i wszystko sam zrobiłem :) dziękuję Ci @werther 

Edytowane przez stolipl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biedny mechanizm! nie chciał bym spotkać takiego zegarmistrza, jak go rozkładał to aż mnie ciarki przechodziły!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, ma ktoś z was doświadczenie w prostowaniu uszka w złoconej kopercie od de luxa? Mam Sekonde, ale ma pierońsko krzywe jedno ucho i zastanawiam się, czy jak normalnie wezmę to w kleszczyki to nie pęknie przy próbie delikatne prostowania? Jak ktoś ma doświadczenie w tego typu zabiegach, to będę wdzięczny za podzielenie się doświadczeniem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

Ja prostowałem uszko kombinerkami w tym Poljocie. Nie mam drugiego zdjęcia, ale z boku było widać jakby malutkie pęknięcie uszka...

KULOSAXI.jpg

Robiłem to bardzo delikatnie sprawdzając za każdym razem uszko. Po 15 minutach uzyskałem to co chciałem :)

4CSDZNLF.jpg

Trzyma się ładnie i stabilnie :) Wiele razy zegarek był już noszony i jest OK.

Powodzenia!

Edytowane przez Mawis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Wiem, że wyczucie jest ważne. Chyba powierzę ten zaszczyt ojcu, bo ja za dużo siły mam, ale dobrze, że uszko nie zostało w ręce :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Enkil, w Sławie zębatka podczepiona pod datownik dni tygodnia przekręciła się względem tarczki, albo odpadła od tarczki i ktoś ją źle osadził z powrotem. A dni miesiąca to oczywiście kwestia odpowiedniego założenia wskazówek. Też nienawidzę składać tego kalendarza...

Hej. Dziś nabyłem śliczną sławę olimpijską (wizualnie niemal ideał), z drobną usterką na 15 minut roboty - wymienić złamaną oś sekundnika. Jednak gdy chciałem sprawdzić jak z datownikiem - okazało się, że dzień tygodnia przeskakuje o 12 a dzień miesiąca o 8:30. Przyznam, że oczy mi słupem stanęły, bardziej się orientuję w Werkach rakiet, a w sławach właśnie datowników niecierpię, (choć kilka miałem okazję składać), ale myślałem, że to jest niemożliwe, wie ktoś, co to za objaw???.

Winna była ta oto zębatka, af2787110213c4c8e818522c15e4b32d.jpg

Ta czarną tarczka z palcem przerzutowym była źle ustawiona względem dolnej części, przerzucającej dzień miesiąca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Winna była ta oto zębatka,

Ta czarną tarczka z palcem przerzutowym była źle ustawiona względem dolnej części, przerzucającej dzień miesiąca.

Bardzo dobrze, że pojawiają się w tym wątku tego typu posty, które są "odpowiedzią" na problem. Jeszcze lepiej, że samodzielnie doszedłeś do rozwiązania tegoż problemu :)

Ale przy okazji "wyprostuję" pewną kwestię - otóż zgodnie z nomenklaturą techniczną zębatką nazywa się listwę z zębami, a nie koło z zębami. Na zdjęciu widać po prostu koło zębate :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojęcie zębatki jest chyba najczęściej nadużywane w odniesieniu do kół łańcuchowych w rowerze. Natomiast prawdziwą zębatkę spotkać możemy w wielu samochodach - w przekładni kierowniczej (zwanej właśnie zębatkową, a potocznie maglownicą).

Edytowane przez sthool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym wyczyścić tę tarczę, żeby nie przedobrzyć

d3896b804394.jpg

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi