Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MacAron

Zegarek „Dywizjon 303” cz. 3

Dywizjon 303  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Wg mnie powinniśmy głosować nad skończonymi projektami. W innym przypadku możemy wybrać coś co nie będzie dobrze wyglądało w połączeniu z czymś innym.

RG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo, słuszne podejście, zapytajmy i poprośmy naszych projektantów co mogą wystawić i poddajmy pod głosowanie. Najpierw koperta, później koronka a na końcu wskazówki. Tylko takie usystematyzowane działania mogą pchnąć projekt do przodu.

nie, bo będziemy mielić ten temat do śmierci. Czas pokazać jakieś konkrety i wybrać.

Damian, co Ty na to? Jakoś zwątpiłem w powodzenie mojego projektu po ostatnich Twoich występach :rolleyes: , ale nie mam nic przeciwko

edit. radekgłaz, właśnie o to chodzi. +1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś zwątpiłem w powodzenie mojego projektu...

Ja bym tego nie był taki pewien. Opcja konserwatywna chyba nie jest aż tak nieliczna jak ci się wydaje :rolleyes:

RG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie powinniśmy głosować nad skończonymi projektami. W innym przypadku możemy wybrać coś co nie będzie dobrze wyglądało w połączeniu z czymś innym.

RG

Oczywiście możemy tak zrobić ale ogranicza nam to możliwość wybrania najlepszych elementów z różnych projektów. Jak widać z wizualizacji Damiana, do tej samej koperty, świetnie pasują różne wskazówki, więc nie mogę się zgodzić, że istnieje ryzyko wybrania czegoś co nie będzie dobrze pasowało w połączeniu z czymś innym. Ponadto, wybór poszczególnych elementów nie będzie odbywał się w abstrakcji od całego projektu, tylko jako spójna całość przedstawiona na kolejnych wizualizacjach. Jak już wybierzemy tę jedyną kopertę to poprosimy Kolegów o dołożenie do niej kilku koronek i wtedy wybierzemy tę która podoba nam się najbardziej itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście możemy tak zrobić ale ogranicza nam to możliwość wybrania najlepszych elementów z różnych projektów. Jak widać z wizualizacji Damiana, do tej samej koperty, świetnie pasują różne wskazówki, więc nie mogę się zgodzić, że istnieje ryzyko wybrania czegoś co nie będzie dobrze pasowało w połączeniu z czymś innym. Ponadto, wybór poszczególnych elementów nie będzie odbywał się w abstrakcji od całego projektu, tylko jako spójna całość przedstawiona na kolejnych wizualizacjach. Jak już wybierzemy tę jedyną kopertę to poprosimy Kolegów o dołożenie do niej kilku koronek i wtedy wybierzemy tę która podoba nam się najbardziej itd.

Pozwolę sobie nie zgodziś się z Tobą :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiał bym trochę pozmieniać swój projekt, za cienkie są ściany koperty. Obecnie posypało mi się trochę spraw i nie mam za dużo czasu.

pisząc jeden miałem na myśli, projekt który chyba najbardziej oddaje ducha epoki i też podobał się dużej części z was:

final1am.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MacAron - komu jak komu, ale Tobie nie wolno wątpić w powodzenie projektu :D Myślę, że nie jesteśmy w martwym punkcie - to co nas przyhamowało to ilość różnych koncepcji i kierunków. Czas zebrać te pomysły, które uzyskały najwięcej zwolenników, zaproponować wizualizacje i głosować.Przy czym warto wziąć pod uwagę również zamiar kupna - wszak nie chcemy projektu dla projektu :rolleyes: Na tym etapie co jest raczej pewne ? : tarcza jasna + napisy jak pokazują ostatnie wizualizacje. OK to nałóżmy wskazówki np. 2 propozycje - wybierzmy 1 z nich - tarcza + wskazówki załatwione. Dalej koperta to samo : np 3-4 propozycje uwzględniające sugestie co do lunety, uszu, gdzie szczotka , gdzie polerka - wybierzmy. Na koniec wybrana koperta i kilka propozycji koronki... wtedy wybrać całość i.... do Gerlacha. Pamiętajmy, że i tak dostaniemy od nich projekt przedprodukcyjny ( a może kilka wersji )

Opierać się będziemy na wizualizacjach, proponuję team MacArona i Damiana do pokierowania tym etapem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MacAron - komu jak komu, ale Tobie nie wolno wątpić w powodzenie projektu :D Myślę, że nie jesteśmy w martwym punkcie - to co nas przyhamowało to ilość różnych koncepcji i kierunków. Czas zebrać te pomysły, które uzyskały najwięcej zwolenników, zaproponować wizualizacje i głosować.Przy czym warto wziąć pod uwagę również zamiar kupna - wszak nie chcemy projektu dla projektu :rolleyes: Na tym etapie co jest raczej pewne ? : tarcza jasna + napisy jak pokazują ostatnie wizualizacje. OK to nałóżmy wskazówki np. 2 propozycje - wybierzmy 1 z nich - tarcza + wskazówki załatwione. Dalej koperta to samo : np 3-4 propozycje uwzględniające sugestie co do lunety, uszu, gdzie szczotka , gdzie polerka - wybierzmy. Na koniec wybrana koperta i kilka propozycji koronki... wtedy wybrać całość i.... do Gerlacha. Pamiętajmy, że i tak dostaniemy od nich projekt przedprodukcyjny ( a może kilka wersji )

Opierać się będziemy na wizualizacjach, proponuję team MacArona i Damiana do pokierowania tym etapem :)

nie wiem, niewiem.. Ja bym raczej wolał pokazać po 1, max 2 projekty z każdego kierunku, bo właściwie to ja już różne wskazówki pokazywałem a obecne to wynik kompromisu między Waszymi opiniami i moimi przemyśleniami. I tak, np nie zaproponuję na pewno czegoś daleko odbiegającego od tradycyjnych. Aczkolwiek lupka TAK W OGÓLE jest fajna, w tym projekcie jej nie widzę. tak samo, jak nie widzę np cyfr rzymskich.

Damian napisał, że teraz nie ma czasu, więc trudno, żeby jeszcze wizualizował kolejne swoje i nie swoje propozycje w liczbie 16, bo do takiej liczby byśmy lekko doszli, gdyby przedstawiać różne kombinacje koronki, tarczy, wskazówek. Jeśli Damian chce dac swój projekt pod jakieś głosowanie to jestem za, w końcu zebrał dużo pozytywnych opinii, musiałby się wypowiedzieć, kiedy by dał radę.

Ja swój projekt mogę dopracowac w ciągu 1-2 dni.

Tylko z koronką jest problem, bo prosząc Damiana o zwizualizowanie projektu nr 1, miałem inną koronkę, a wyszła taka. tak więc, jeśli koniec konców mialaby taka pozostać, Damian musiałby ją rozrysowac w rzutach, czyli wykonać odwrotny proces, niż ja :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uplift, to tylko niepotzrebnie wydłuży jeszcze bardziej cały proces wyboru.

Ja jestem za inną koncepcją. Najpierw projektanci wybierają swój najlepszy pomysł. Przeprowadzamy głosowanie, w którym wybieramy zwycięzcę. Zwycięski projekt poddawany jest ogólnej dyskusji, na tym etapie dopuszczamy niewielkie zmiany kosmetyczne (oczywiście przy aprobacie autora).

Tak m.in. była wybierana FOKA na CW. Szybko, sprawnie i zegarek już poszedł do produkcji. Weźmy z nich przykład.

RG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radekglaz, każda metoda jest dobra pod warunkiem, że nie będziemy rozciągać i modyfikować pomysłów w nieskończoność... :rolleyes: Pamiętam propozycję MacArona, która została uznana " z grubsza " za to o co nam chodzi, pozostała kwestia koronki... i nagle nastąpił zwrot....w zupełnie innym kierunku, który upadł, lecz z powodu wielu postów i różnych sugestii to koronki, to koperty, to lunety pierwotna idea po prostu się zgubiła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uplift, dlatego żeby nie rozciągać i modyfikować pomysłów w nieskończoność, autorzy muszą w końcu wybrać wg nich swoje najlepsze projekty, które zostaną poddane głosowaniu ogółu.

RG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładając,że sprawnie wybierzemy ten jeden jedyny :rolleyes: i nie polegniemy w " kosmetyce niewielkiego stopnia" - to może sie udać! W takim razie, aby ruszyć z kopyta ustalmy deadline prezentacji swoich pomysłów przez projektantów i w kolejnym kroku termin głosowania. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Termin prezentacji projektów oczywiście zależy od MacArona i Damiana :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz powtarzam, wybierzcie w końcu 2 projekty, z których wszyscy wspólnie wyłonimy zwycięzcę.

RG

jeśli mamy mieć wpływ --- może ciut większy niż przy wyborze napisu na tarczy tongue.gif to szanowni projektanci --- lud forumowy domaga się dwóch wersji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję, aby team MacAron - Dmn - Hendrix89 podjęli decyzję jakie ostateczne projekty będą poddane pod głosowanie.

Przy czym proponowałbym, aby do tego głosowania byli dopuszczeni osobnicy lub osobniczki, którzy realnie są zainteresowani zakupem zegara.

Ciągniemy już trzeci wątek w temacie i widzę, że w różnych fazach dyskusji bierze aktywny udział góra 10 osób. Siłą rzeczy nie reprezentują oni większości. W związku z tym opinie tu zamieszczane mogą być pomocne dla autorów, ale nie koniecznie wiążące :rolleyes:

Propnowałbym również dokończyć dyskusję na temat dekla, bo rozmyła się ona w ponownych dywagacjach na temat koperty.

Moje preferencje są takie, aby trzymać się konwencji epoki, dlatego że, przywoływane tutaj PZL, Dzik i Sokół są też zegarkami "tribute to", ale luźnoi z nią powiązanymi. Jeżeli pójdziemy tą samą drogą to uzyskamy tylko czwarty zegar z serii :) . A tak jest szansa na coś oryginalnego :P .

Anyway proponuję ostateczną ankietę z dwoma projektami zegarka oraz z dwoma projektami dekla.

No to se pogadałem :P.

Niezależnie od tego, która opcja zwycięży to ja i tak wchodzę w ten projekt :D

FORZA Panowie autorzy!!!

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie projektanci, kiedy poznamy finałowe projekty i będziemy mogli zagłosować???

RG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek nawiązujący do epoki IIWŚ to nie zegarek typu BMW czy inny Armani /przynakmniej dla mnie. Będzie zamawiany przez osoby interesujące się epoką, historią samego dywizjonu, umundurowaniem, wyposażeniem, jego legendą itp. To wg mnie MUSI być zegarek vintege, a nie jakaś futurystyczno/historyczna hybryda. Jak mam na ścianie zdjęcie Skalskiego w mundurze galowym to chcę zegarek taki jaki mógł mieć na ręce pozując do tej fotografii. Jak wybierzemy coś dziwnego od "Jacykowa" bo modne i trendy to ja niestety "wysiadam. A baaaardzo nie chciałbym tego zrobić. Pozdrawiam wszystkich, zawsze kiedyś możemy rozpisać projekt na zegarek tribute TOP GUN z napisem Tom Cruise for ever...;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dominiczeq dobrze gada ;)

Zostawcie wskazówki w spokoju ! ;) niech zostaną te klasyczne.

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dominiczeq

made my day ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek nawiązujący do epoki IIWŚ to nie zegarek typu BMW czy inny Armani /przynakmniej dla mnie. Będzie zamawiany przez osoby interesujące się epoką, historią samego dywizjonu, umundurowaniem, wyposażeniem, jego legendą itp. To wg mnie MUSI być zegarek vintege, a nie jakaś futurystyczno/historyczna hybryda. Jak mam na ścianie zdjęcie Skalskiego w mundurze galowym to chcę zegarek taki jaki mógł mieć na ręce pozując do tej fotografii. Jak wybierzemy coś dziwnego od "Jacykowa" bo modne i trendy to ja niestety "wysiadam. A baaaardzo nie chciałbym tego zrobić. Pozdrawiam wszystkich, zawsze kiedyś możemy rozpisać projekt na zegarek tribute TOP GUN z napisem Tom Cruise for ever...:)

Trudno się z tym nie zgodzić ;) Najważniejsze, aby znalazła się odpowiednia liczba chętnych do zakupu. Pobudki będą pewnie różne ( zainteresowanie tamtą epoką, chęć posiadania forumowca, chęć założenia polskiego zegarka w obliczu swiss'ów i japończyków, itd..... )

Najważniejsze jest podejście : " Dla mnie ten zegarek jest wyjątkowy - chcę go mieć " ;) Tak czy tak czekamy..........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi podoba sie projekt Dmn. Do tego grubosc koperty daje nadzieje na automat;) rozumiem historia historia ale ja juz mam dosc zegarkow kupowanych do szuflady. Wiec nie mialbym nic przeciwko luznej inspiracji zegarkami z minionej epoki, ale dostosowanymi do dzisiejszych standardow.

Moim zdaniem projekt moze pojsc w dwie strony:

1. Wiernie skopiowac omege

2. Stworzyc projekt inspirowany, ale taki dostosowany do dzisiejszych czasow ktory z przyjemnoscia mozna nosic na codzien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie zgoda, ale nie macie monopolu na rację. Jeśli nie będzie to klasyk Wy zrezygnujecie, ale w przeciwnym wypadku zrezygnuję ja i wielu innych potencjalnych chętnych. Dałem wyżej przykład PZLki, Dzika i Sokoła, dla mnie to jednak nie są BMW czy Armani, a jak napisał bert69 wszystkie wymienione są zegarkami "tribute to". Nie wszyscy interesujący się historią, IIWŚ, Dywizjonem itp. jak i nie wszyscy chcący nosić zegarek poświęcony Dywizjonowi, muszą z automatu mieć zajawkę na vintage i jak najdokładniejsze odwzorowania zegarka z epoki. Dominiczeq - jeśli zależy Ci na 100% zgodności historycznej - kup stary, oryginalny 6B/159 ;)

World Wide Watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi podoba sie projekt Dmn. Do tego grubosc koperty daje nadzieje na automat;) rozumiem historia historia ale ja juz mam dosc zegarkow kupowanych do szuflady. Wiec nie mialbym nic przeciwko luznej inspiracji zegarkami z minionej epoki, ale dostosowanymi do dzisiejszych standardow.

Moim zdaniem projekt moze pojsc w dwie strony:

1. Wiernie skopiowac omege

2. Stworzyc projekt inspirowany, ale taki dostosowany do dzisiejszych czasow ktory z przyjemnoscia mozna nosic na codzien

Ja nie widzę nigdzie wiernej kopii Omegi, nie ma takiego projektu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bawmy sie w znajdz 10roznic... Bo nie przyszedlem tu trolowac. Chodzilo mi o to ze albo wiernie odwzorowujemy zegarek z epoki i nazywamy sprawe po imieniu albo robimy smiala inspiracje. Myslalem ze jasno sie wyrazilem. Podalem imo dwie drogí ktorymi projekt moze pojsc, bez krytyki ktoregokolwiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lks dla mnie sprawa jest oczywista i nie wiem nad czym sie tyle zastanawiamy. Powinny być wg mnie GÓRA dwa projekty do wyboru. Jeśli wygra projekt idący w kierunku vintage wchodzę, jeśli nie to nie. Ale nie będę rozdzierał szat że zostałem oszukany itditp. Wybierze po prostu większość. JA kupię go bo jest tribute Dywizjonu, a nie że forumowy. I nic klasycznego nie muszę kupować Kolego lks bo już mam ;) z epoki właśnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.