Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Viperidae

FLAGSHIP (Copernicus)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Co sądzicie o tym modelu Copernicus ?. Nie ukrywam ze bardzo mi się podoba,styl jak i wykonanie zegarka,musi się naprawde dobrze prezentować. W sumie ze strony też nic nie wynika czy zegarek jest już dostepny,jest tylko napisane że ''w przygotowaniu''. Osoboście myśle że warto czekać.

post-47373-0-66344500-1330118121_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parę tematów niżej jest lektura http://zegarkiclub.pl/forum/topic/52053-copernicus-watch-nowa-polska-firma-zegarkowa/

Są też zdjęcia przedprodukcyjne Flagship'a, którymi imo producent strzelił sobie w stopę, biorąc pod uwagę cenę zegarka. Przynajmniej ja się zawiodłem, bo czekałem na niego (ponad?) rok.

(...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

także uważam zegarek za baaardzo ładny, najładniejszy z całej trójki

ale tak jak koledzy napiszę - cena z kosmosu... gdyby kosztował połowę tego co teraz, to byłbym potencjalnym klientem

nie wiem co robi cenę tego zegarka (bo podobno po zliczeniu kosztów przez producentów tyle musi kosztować - jest wątek temu poświęcony i gorąca dyskusja na temat firmy i ceny zegarków - z udziałem producentów),

na pewno na cenę 7000zł nie wpływa Unitas, ani moduł regulatora (dołożone 2 trybiki?)

niemniej - zegarek bardzo fajny i oryginalny, duży, widoczny, prosty, skromny, poukładany... i cena go zabiła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niemniej - zegarek bardzo fajny i oryginalny, duży, widoczny, prosty, skromny, poukładany... i cena go zabiła

Zabiły go okrutne fotki zamieszczone w wątku copernicusa, inne polskie zegarki miażdżą go. Przydały się jakieś newsy, fotki żeby zmazać ten obraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przebił nasze autostrady.:P

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg. mnie cena jest za wysoka. Owszem zegarek peknie wykonany ale za tą cene miałbym kilka innych,szkoda że tyle kosztuje. W swojej kolekcji mam też taki zegarek,co sadzicie ?. Kupiłem go w Anglii. Typowy Steampunk.

post-47373-0-72467700-1330199864_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też czekałem na polskiego regulatora, ale przy cenie 7kzł raczej patriotyzm mi wychudł... :)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak za 7k zł to jakoś słabiutko wygląda na tych zdjęciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W swojej kolekcji mam też taki zegarek,co sadzicie ?. Kupiłem go w Anglii. Typowy Steampunk.

steampunk świetny :) - może nie "na codzień" - ale od czasu do czasu "do kościoła" go zabrać...

podoba mi sie :)

p0zdrawiam

p0li

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zegarki fajne ale cena zabiła je , konkurencja z fajnym wzornictwem i ceną na poziomie 1-1,5 tys zł z nimi już wygrała

Do zdobycia : Rakieta wieczny kalendarz i  Rakieta 24h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie z nieco innej beczki - czy ktoś tu na forum posiada jakiegokolwiek Copernicusa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polski zegarek ? Tyle w nim udziału polskiego przemysłu ile brudu za paznokciami. Cena wysoka jak skok Baumgartnera. A może by zacząć produkować polski samochód sportowy. Ferrari wyprodukuje nadwozie, Audi resztę a kosztować będzie tyle co Maserati. Tylko pozostaje jedno pytanie. KTO TO KUPI ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coż , do powtarzającego się komentarza , nie pozostaje nic innego jak tylko powtórzyć odpowiedź

Porówywanie ceny zegarka za kilka tysięcy do pułapów cenowych Maserati w samochodach , pisanie o cenie wysokiej jak skok itd a także o "polskosci" produkcji ocenianej komponentami , swiadczy o tym ,że piszący albo jest totalnym IGNORANTEM zegarkowym i biznesowym , albo ma wyjątkowo dużo zlośliwości typowo "polackiej"

i nie wiem co gorsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co nie zmienia faktu, że są po prostu źle wycenione - przy tak ostrej konkurencji na rynku młodych marek celowałbym z ceną trochę niżej - nie od razu Kraków zbudowano :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym zawsze mozna polemizować , ale należy używac racjonalnych argumentów

Porównywanie do wyceny Maserati mogłoby obowiązywać , gdyby kosztował około kilkudziesięciu tysięcy

Popatrz na ceny np.Steinharta i dotego się porównujmy . Nie możemy już do np Gerlacha , gdyż ceny chińskich części sa inne niż Unitasa a fundacja działa inaczej niż sp z o.o.

Moim zdaniem , Copernicus ma ciekawy pomysł na design , naprawdę przyzwoite wykonania , a cena jest pochodną przyjętego modelu biznesowego ( podatkowego , pozyskania mechanizmów , kopert etc)

Nadużyciem jest stwierdzenie , że powinny kosztować np połowę tego , gdyż wtedy biznes by się nie opłacił .

Rynek zweryfikuje , ale twierdzenia jak powyższe które komentowałem ,świadczą po prostu o ... szkoda pisać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponawiam pytanie: czy ktokolwiek z forum kupił jakikolwiek zegarek Copernicusa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym zawsze mozna polemizować , ale należy używac racjonalnych argumentów

Porównywanie do wyceny Maserati mogłoby obowiązywać , gdyby kosztował około kilkudziesięciu tysięcy

Popatrz na ceny np.Steinharta i dotego się porównujmy . Nie możemy już do np Gerlacha , gdyż ceny chińskich części sa inne niż Unitasa a fundacja działa inaczej niż sp z o.o.

Moim zdaniem , Copernicus ma ciekawy pomysł na design , naprawdę przyzwoite wykonania , a cena jest pochodną przyjętego modelu biznesowego ( podatkowego , pozyskania mechanizmów , kopert etc)

Nadużyciem jest stwierdzenie , że powinny kosztować np połowę tego , gdyż wtedy biznes by się nie opłacił .

Rynek zweryfikuje , ale twierdzenia jak powyższe które komentowałem ,świadczą po prostu o ... szkoda pisać

Ano właśnie porównując do Steinharta - to blado z tymi cenami - albo bezpośrednie porównanie do Kemmnera "einzeiger"

można też przypomnieć sobie firmę Polpora - podobne pozycjonowanie ceny i raczej porażka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tą metodą np w porównaniu z Zenithem taki ML nie powinień istnieć..:)

Moim zdaniem jest jakaś nisza dla Copernicusa , mają ( co prawda nie w najtańszej cenia ) ciekawy pomysł na inspiracje designerskie i jak dla mnie np. regulator się broni . Ale wszystko zweryfikuje rynek i czas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie bez świadomości tego, ile kosztuje wyprodukowanie takiego zegarka w takich ilościach w Szwajcarii i Niemczech (bez jakiegokolwiek udziału Chińszczyzny) nie możecie się obiektywnie i racjonalnie wypowiadać an temat ceny... a najwyraźniej takiej świadomości nie posiadacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie bez świadomości tego, ile kosztuje wyprodukowanie takiego zegarka w takich ilościach w Szwajcarii i Niemczech (bez jakiegokolwiek udziału Chińszczyzny) nie możecie się obiektywnie i racjonalnie wypowiadać an temat ceny... a najwyraźniej takiej świadomości nie posiadacie.

Wszystko zależy ile zegarków a właściwie kopert zamówili. Cena dla 300sztuk ( to minimalne zamówienie w fabryce ) jest sporo wyższa niż dla 1000sztuk. A i tak najwięcej kosztuje mechanizm szczególnie gdy jest to ETA. Mechanizm to zwykle 60% ceny wyprodukowania zegarka ( zakładam standardowy zegarek dobrze wykonany na poziomie powiedzmy Certiny z szafirem i wr min 100m). Kiedyś robiłem rekonesans z ciekawości po szwajcarskich fabrykach i dostałem 3 wyceny. Tnąc koszty na użytym mechanizmie mocno tniemy koszty całego produktu. No i generalnie mocno opłaca się zamówić minimum 1000 kopert. Biorąc pod uwagę jak wciąż słaby jest nasz rynek zegarkowy to takie zamówienie było by mocno ryzykowne ( zbyt ). Dużo zaoszczędzić można także zlecając wszystkie projekty techniczne komuś w Polsce....bo szwajcarzy swoją godzinę pracy liczą srogo.

Generalnie jesli zamówili 300-500 kopert to cena za te zegarki jest jak najbardziej odpowiednia ;).... Jesli zamówili 1000 kopert to jest trochę za wysoka ale też niech nikt się nie łudzi, że przy produkcji nie chińskiej ten zegarek mógłby kosztować np. 2000zl :) Zapomnijcie. Nie te czasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.