Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

darq

Dlaczego mechaniczne są tak drogie?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

Pssss... też pewnie niedługo będę miał taniego kwarca ML :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dobrze, że jest możliwość wyboru między kwarcem, a mechanikiem lub między Adriaticą a PP. Jeśli znajdzie się ktoś, kto jest gotów zapłacić za dany produkt, to dobrze, bo na tym właśnie polega wolny rynek. I koszty wytworzenia nie mają tu znaczenia. Chyba, że ustawowo chcielibyście wprowadzić 20% marży producenckiej i utworzyć urząd kontrolujący przestrzeganie jej przez producenta.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Krell, jakie firma ponosi "dodatkowe opłaty" za włożenie taniej ETY mechanicznej zamiast taniej ETY kwarcowej?

Jak to jakie :?:, to są koszty związane z funkcjonowaniem firmy czyli pensje pracowników, utrzymanie infrastruktury, nakłady na marketing, opłaty podatkowe itd. itp..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najbardziej racjonalną cenę to ma Perfect za 20 zł. Myslę, że mają rację koledzy, który twierdzą, że jest to w dużej mierze cena marki i identyfikacji klienta z marką. Dobry zegarek to prózność i snobizm. Moje marzenie to IWC albo Omega :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Krell, jakie firma ponosi "dodatkowe opłaty" za włożenie taniej ETY mechanicznej zamiast taniej ETY kwarcowej?

Jak to jakie :?:, to są koszty związane z funkcjonowaniem firmy czyli pensje pracowników, utrzymanie infrastruktury, nakłady na marketing, opłaty podatkowe itd. itp..

Mariusz , przeczytaj pytanie jeszcze raz

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Późno było jak pisałem swój post :oops: ...ale wcześniej napisałem coś takiego...

Na cenę czasomierza składa się również nie tylko sam koszt wykonania zegarka, ale także wszystkie dodatkowe opłaty jakie firma musi ponosić, a są one z pewnością niemałe. Warto to wszystko wziąć pod uwagę.

Te dodatkowe opłaty o których myślałem, częściowo wymieniłem w swojej poprzedniej wiadomości, a Tsuki po prostu sprytnie sformułował swoje pytanie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm... :)

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Hm... :)

Co jest :?:, znowu napisałem coś nie tak :?:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, to się odnosiło do posta wyżej. Zabawnie wyszło, uprzedziłeś mnie wysyłając swój post :wink:

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Latwo sie zamotac... :)

Pensje dla pracownikow i utrzymanie infrastruktury to zazwyczaj wlasnie gros kosztow wykonania zegarka! I nie nalezy tego wyodrebniac jako koszty dodatkowe.

Procol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Późno było jak pisałem swój post :oops: ...ale wcześniej napisałem coś takiego...

Na cenę czasomierza składa się również nie tylko sam koszt wykonania zegarka, ale także wszystkie dodatkowe opłaty jakie firma musi ponosić, a są one z pewnością niemałe. Warto to wszystko wziąć pod uwagę.

Te dodatkowe opłaty o których myślałem, częściowo wymieniłem w swojej poprzedniej wiadomości, a Tsuki po prostu sprytnie sformułował swoje pytanie.

Pozdrawiam

WTF? Powiesz wreszcie skąd ta różnica w cenie czy nie? Jakie sa te dodatkowe opłaty wpływające na różnicę między kwarcem a automatem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

W zegarkach mechnicznych jest inny rodzaj wykonania chodz sa to przewaznie zwykle Ety warte po kilkadziesiat zlotych. Sa jednak wyrabiane calkowicie inaczej niz zwykle kwarce za male pieniadze! Zegarek w wersji automatycznej badz mechanicznej zawsze sprzedaje sie drozej niz zwykly ten sam kwarc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud
Powiesz wreszcie skąd ta różnica w cenie czy nie? Jakie sa te dodatkowe opłaty wpływające na różnicę między kwarcem a automatem?

poprostu latwiej znalezc frajera na mechanika, bo gratis sprzedajesz "dusze" :wink: :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

frajera jak frajera ja wole mechniki i atomaty a za frajera sie nie uwazam 8) pozdro pcstud

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud
frajera jak frajera ja wole mechniki i atomaty a za frajera sie nie uwazam 8) pozdro pcstud

ja tez :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

heh sam widzisz:) a jak sie maja twoje Panerai? bo ten moj Casio ktorego dostalem od Ciebie w prezencie ma sie bardzo dobrze , chodze w nim co 3 dzien:) pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
WTF? Powiesz wreszcie skąd ta różnica w cenie czy nie? Jakie sa te dodatkowe opłaty wpływające na różnicę między kwarcem a automatem?

Jeżeli pytasz mnie o Maurice Lacroix do którego link zapodał darq, to odpowiedź znajdziesz w moich wcześniejszych postach. Jeżeli pytasz w kategoriach ogólnych, to po prostu koszt wytworzenia mechanizmu z automatycznym naciągiem (manualnym zresztą też), jego złożenia, wykonania, może być wyższy niż koszt wykonania kawałka scalaka z bateryjką w środku. Na pewnym poziomie skomplikowania mechanizmu, koszty te są wielokrotnie wyższe. Gadamy o rzeczach oczywistych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, spójrzmy prawdzie w oczy - prawdziwy rasowy frajer nigdy nie uwaza się za frajera :) To rzec by można jeden z podstawowych wyznaczników :)

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Sławek

Krell napisał:Na pewnym poziomie skomplikowania mechanizmu, koszty te są wielokrotnie wyższe. Zgoda, ale jak wytłumaczyć wysoką cenę zegarka który ma prosty mechanizm a kosztuje dużo a właściwie bardzo dużo? Konkretnie mam na myśli Rolexa Submarinera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widzę nic złego w kupowaniu tej "duszy". Jeśli zdecyduję się wydać niemałe pieniądze na Roleksa, to nie powinno mnie interesować jaki był koszt wytworzenia tego zegarka. Raczej ich księgowi powinni dbać o właściwą rentowność firmy, aby nie odeszła w niebyt pewnego dnia. Drażni mnie ten temat, bo sam jestem producentem. Irytują mnie ludzie, którzy próbują liczyć moją zyskowność. Mamy wolny rynek Panowie, który sam weryfikuje nietrafione pomysły i mierną jakość. Dlaczego pączki od A.Bliklego są kilkukrotnie droższe od tych z hipermarketu? A jednak się sprzedają. Liczy się jakość, a dokładnie gwarantowanie jej poprzez odpowiednią markę.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Zgoda, ale jak wytłumaczyć wysoką cenę zegarka który ma prosty mechanizm a kosztuje dużo a właściwie bardzo dużo? Konkretnie mam na myśli Rolexa Submarinera.

Kosztuje tyle ile powinien - w końcu kupuje się zegarek, a nie sam mechanizm. Mechanizm Submarinera jest na pierwszy rzut oka rzeczywiście prosty konstrukcyjnie, ale zastosowane w nim rozwiązania podnoszą jego wartość. Tak na szybko wspomnę tylko o słynnych aluminiowych kółkach naciągu, powlekanych teflonową powłoką, co ułatwia smarowanie mechanizmu. Dalej, regulacja za pomocą ciężarków skonstruowanych przez Roleksa, a obciążających wrzeciono. Mogą być one przykręcane zarówno od zewnętrznej jak i wewnętrznej jego strony, bez konieczności rozbierania całego mechanizmu, no a sam balans ma zapewnione stabilne mocowanie w postaci pełnego mostka. Werk jest wytrzymały, solidny i wykonany ponadprzeciętnie. Poza samym mechanizmem warto też wspomnieć o koronce Triplock, świetnie wykonanej kopercie, bransolecie itd.. To wszystko ma wpływ na cenę. O klasie samego Roleksa stanowi również fakt, iż firma ta w niektórych swoich zegarkach wykorzystuje włos breguetowski własnej konstrukcji odznaczający się dalece lepszymi właściwościami niż sprężyny włosowe bazujące na stopach żelaza i niklu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie widzę nic złego w kupowaniu tej "duszy". Jeśli zdecyduję się wydać niemałe pieniądze na Roleksa, to nie powinno mnie interesować jaki był koszt wytworzenia tego zegarka. Raczej ich księgowi powinni dbać o właściwą rentowność firmy, aby nie odeszła w niebyt pewnego dnia. Drażni mnie ten temat, bo sam jestem producentem. Irytują mnie ludzie, którzy próbują liczyć moją zyskowność. Mamy wolny rynek Panowie, który sam weryfikuje nietrafione pomysły i mierną jakość. Dlaczego pączki od A.Bliklego są kilkukrotnie droższe od tych z hipermarketu? A jednak się sprzedają. Liczy się jakość, a dokładnie gwarantowanie jej poprzez odpowiednią markę.

Witam.

Podstawowa zasada marketingu: Ludzie nie kupują produktu a wyobrażenie o nim :) I stąd te różnice w cenach produktów których teoretycznie koszt wytworzenia jest w przyblizeniu taki sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

No to widzę, że moje argumenty poszły w próżnię. Z mojej strony... EOD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krell, a jak myślisz, jaki procent potencjalnych kupujących ma pojęcie o stabilnym mocowaniu za pomocą pełnego mostka oraz niuansach wykonania włosa bruguetowskiego? Czy kupując samochód sięgasz do specyfikacji tak dalece, że zagłębiasz się w tajniki konstrukcyjne na poziomie inżynierskim? Moim zdaniem kupuje się w dużym stopniu emocje.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.