Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

darq

Dlaczego mechaniczne są tak drogie?

Rekomendowane odpowiedzi

Wytłumaczcie mi jedno dlaczego między zegarkami kwarcowymi, a mechanicznymi jest taka różnica w cenie.

Niejednokrotnie jest tak że firma A wypuszcza pięknego kwarca (którego mechanizm kosztuje grosze), wycenia renomę firmy i wszystkie inne koszty i na rynek idzie np. za 1500zł.

Później niejako sklonowany model pojawia się w wersji automat. Materiały koperty itp. te same, wrzucają do środka tylko np. mechanizm eta 2824 za 50Euro, a cena tego modelu w sprzedaży wynosi ok 3000zł?

Odnoszę wrażenie że przy automatach za markę płaci sie podwójnie.

www.pajacyk.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Firmy wychodzą ze słusznego skądinnąd założenia, że wybór zegarka mechanicznego jest z gruntu nieracjonalny. A skoro wybór jest nieracjonalny to i nie potrzeba racjonalnego wytłumaczenia ceny, a i cena nie musi być racjonalna ;)

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

To jest uogólnienie. Mechanizm może być modyfikowany, może zawierać komplikacje, koszt wytworzenia koperty, zapięcia, może być wyższy itd. itp., a cena idzie w górę. Mechanik jest droższy, bo koszty jego wytworzenia są wyższe w odniesieniu do zegarka kwarcowego. Dla przykładu, trudno jest mi sobie wyobrazić, aby ceny kwarcowego Portofino i mechanicznego Portofino były równorzędne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ireneusz Paluszek
Wytłumaczcie mi jedno dlaczego między zegarkami kwarcowymi, a mechanicznymi jest taka różnica w cenie.

Niejednokrotnie jest tak że firma A wypuszcza pięknego kwarca (którego mechanizm kosztuje grosze), wycenia renomę firmy i wszystkie inne koszty i na rynek idzie np. za 1500zł.

Później niejako sklonowany model pojawia się w wersji automat. Materiały koperty itp. te same, wrzucają do środka tylko np. mechanizm eta 2824 za 50Euro, a cena tego modelu w sprzedaży wynosi ok 3000zł?

Odnoszę wrażenie że przy automatach za markę płaci sie podwójnie.

słuszne spostrzeżenie!

jednak arytmetyka jest poszczególnych firm a i modeli jest niesłychanie rozjechana np.:

Evidenza kwarc => ok. 4,5kpln (cena ???)

Evidenza mech. => ok. 6kpln (cena ok.)

ML (nie pamiętam tego gównianego modelu) => 4-4,5 kpln w kwarcu!!!!! i brak odpowiednika mechanicznego (cena - no comment)

ML pontosik mech. => ok. 3kpln (cena ok)

przykładów & kombinacji można mnożyć setki

wniosek:

kupuj zegarki firmy, która produkuje tylko mechaniki - nie będziesz przeżywał dysonansu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Irek,

ale te ceny, które podałeś tak naprawdę niewiele mówią, bo na przykład kwarcowy ML za 4500 zł mógł być wykonany w złocie, co w znacznym stopniu podnosi cenę zegarka. Za dużo w Twojej wypowiedzi ogólników. Longines Evidenza za 5750 zł to rzeczywiście czasomierz mechaniczny, ale dla kobiet (męski kosztuje 7000-8000 zł w najprostszej wersji). Evidenza kwarcowa kosztuje poniżej 4000 zł. To tyle.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ireneusz Paluszek
Irek,

ale te ceny, które podałeś tak naprawdę niewiele mówią, bo na przykład kwarcowy ML za 4500 zł mógł być wykonany w złocie, co w znacznym stopniu podnosi cenę zegarka. Za dużo w Twojej wypowiedzi ogólników. Longines Evidenza za 5750 zł to rzeczywiście czasomierz mechaniczny, ale dla kobiet (męski kosztuje 7000-8000 zł w najprostszej wersji). Evidenza kwarcowa kosztuje poniżej 4000 zł. To tyle.

Pozdrawiam

masz rację!

nie pokusiłem się o konkretne dane (nr ref. oraz krótki opis), zatem niech to stanowi jedynie zachęte do właściwego porównania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zatem niech to stanowi jedynie zachęte do właściwego porównania.

Najprostrzy przykład z dolnej półki:

dwa zegarki ML,

http://www.timeway.ch/Maurice-Lacroix/Les-...ix-Automatic-62

http://www.timeway.ch/Maurice-Lacroix/Les-...es-and-Gents-61

zegarki porównywalne, koszty wykonania i materiałów IMO podobne, nikt nie wmówi mi też że ten mechaniczny mechanizm jest "podrasowany" i nie jest to najprostsza eta.

Logicznie cena powinna być wyższa o np. 100 franciszków. Jest 350. Za co pozostałe 250? pewnie za grawer automatic na tarczy. :)

tak jak wyżej Neoro napisał racjonalnego wytłumaczenia chyba nie ma.

www.pajacyk.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W cenach zegarkow nie ma racjonalnego wytlumaczenia. Koszt wytworzenie zegarka nie ma prawa przekroczyc 100 tys. zl, a jest cala masa zegarkow, ktorych za te kwote sie nie kupi. A najsmieszniejsze, ze ludziska takie zegarki kupuja. Ale tak to juz jest.

Jesli pytasz, ile kosztuje Rolls-Royce, to znaczy, ze cie na niego nie stac. :)

Procol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jesli pytasz, ile kosztuje Rolls-Royce, to znaczy, ze cie na niego nie stac. :)

A na pewnym poziomie obowiązuje już zasada: "im drożej tym lepiej" :)

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
zegarki porównywalne, koszty wykonania i materiałów IMO podobne, nikt nie wmówi mi też że ten mechaniczny mechanizm jest "podrasowany" i nie jest to najprostsza eta.

Logicznie cena powinna być wyższa o np. 100 franciszków. Jest 350. Za co pozostałe 250? pewnie za grawer automatic na tarczy. :)

tak jak wyżej Neoro napisał racjonalnego wytłumaczenia chyba nie ma.

Tak doskonale znasz proces produkcyjny obydwu zegarków żeby to oceniać :?:. Skąd wiesz czy złoto w droższym zegarku nie jest nanoszone metodą PVD. Tańszy jest platerowany galwanicznie, a droższy :?:, jesteś w stanie to stwierdzić :?:. Również obydwie tarcze mogą się różnić jakością wykonania. Nawet koszt wytworzenia zapięcia może być zróżnicowany... nie mówiąc już o samym mechanizmie. Trudno jest mi się z Wami zgodzić, bo posługujecie się ogólnikami. Niestety, piszecie bzdury i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Trudno jest mi się z Wami zgodzić, bo posługujecie się ogólnikami. Niestety, piszecie bzdury i tyle.

:shock: :) :shock:

Piszesz, ze koszt zapiecia moze sie roznic -- racja. Ale czy cena wspolczesnego (!) zapiecia patka, za 3000 euro ma uzasadnienie? Kilkanascie, niech bedzie, gramow zlota y2nĄ 50 zl. Zapiecie tez nie jest najwyzszych lotow sztuka jubilerska. Sa po prostu rzeczy, za ktore nie wypada malo placic, bo wtedy nie sa luksusowe. I to jest prawda. :)

Procol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Zapiecie tez nie jest najwyzszych lotow sztuka jubilerska.

To obejrzyj sobie jak to wygląda w F.P.Journe. Polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To obejrzyj sobie jak to wygląda w F.P.Journe.

Ja pisalem o patku.

Procol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwarce są jednak o wiele łatwiejsze niż mechaniczny dajmy na to automat.Zeby wychwyt sprezynke napedowa przekladnie naciag kamienie polaczyc tak aby chodzilo.Za to w kwarcu nie trzeba duzo funkcji dlatego mozna je anbyc na targu za 2zl nawet.

Czlowiek to indywiduum czlowiek to byt to daltego...

Transport lotniczy (in study process).

Zodiac ZO2040 on brancelet. Election Grand Prix Berne 1914 from 1945 on Hirsch Calf. Election Grand Prix - in repair. Marzenie i cel: IWC Mark XVI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ja pisalem o patku.

Wiem, ale podałem Ci inny przykład, który jest zaprzeczeniem tego co napisałeś.

Poza tym...

A na pewnym poziomie obowiązuje już zasada: "im drożej tym lepiej" :)

Na pewnym poziomie, to klienci są bardzo wymagający i nie zapłacą za zegarek furmanki pieniędzy tylko dlatego, bo tak wypada. W ślad za tym musi iść adekwatna do kwoty jakość wykonania zegarka, bo inaczej nikt by go nie kupił. Na cenę czasomierza składa się również nie tylko sam koszt wykonania zegarka, ale także wszystkie dodatkowe opłaty jakie firma musi ponosić, a są one z pewnością niemałe. Warto to wszystko wziąć pod uwagę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak doskonale znasz proces produkcyjny obydwu zegarków żeby to oceniać

Ale ja wcale nie powiedziałem że znam się na tym doskonale, nawet wyraźnie zaznaczyłem że to tylko moje zdanie i czekałem na opinię innych. Ja tutaj nie sądzę, tylko się pytam.

www.pajacyk.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, a nie zapominacie niechcący o jednym z najważniejszych składników polityki cenowej, czyli wartości rynkowej marki :?:

Zapięcie Patka mimo, że jest warte max. 200 € nie może tyle kosztować, bo firma momentalnie miałaby problem z klientami, gdyż zdecydowana wiekszość by się od niej zwyczajnie odwróciła :!:

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
W ślad za tym musi iść adekwatna do kwoty jakość wykonania zegarka, bo inaczej nikt by go nie kupił. Na cenę czasomierza składa się również nie tylko sam koszt wykonania zegarka, ale także wszystkie dodatkowe opłaty jakie firma musi ponosić, a są one z pewnością niemałe. Warto to wszystko wziąć pod uwagę.
Krell, jakie firma ponosi "dodatkowe opłaty" za włożenie taniej ETY mechanicznej zamiast taniej ETY kwarcowej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

regulacja ?

szwajcarscy zegarmistrzowie za darmo nie pracują

(to tak dla ściśłości - różnica cen oczywiście jest znacznie większa i zawsze przewyższa nakład pracy)

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

:) Ci, co jedynie regulują sikorki to pewnie przeszli co najwyżej dwudniowy kursik. Tacy z nich "zegarmistrze"...

słowem snobizm i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:) Ci, co jedynie regulują sikorki to pewnie przeszli co najwyżej dwudniowy kursik. Tacy z nich "zegarmistrze"...

słowem snobizm i tyle.

:) Tsuki jesteś moim idolem

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzialem tu gdzies na forum fotki starego Longinesa fabrycznie "odrestaurowanego". Przez mistrzow-zegarmistrzow. :)

Procol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przecie wylacznie o kase idzie. Waluta dowolna, byle DUZO. A sa ludzie ktorzy na pokaz nawet bez zakupow stracic potrafia. Mozna co najwyzej nie kupic zegarka x.

Ciesz się że nie szczekasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie, a nie zapominacie niechcący o jednym z najważniejszych składników polityki cenowej, czyli wartości rynkowej marki :?:

Zapięcie Patka mimo, że jest warte max. 200 € nie może tyle kosztować, bo firma momentalnie miałaby problem z klientami, gdyż zdecydowana wiekszość by się od niej zwyczajnie odwróciła :!:

to właśnie między innymi miałem na mysli pisząc, że na pewnym etapie obowiązuje zasada "im drożej tym lepiej" :)

inny przykład: pamiętacie niedawna dyskusję o ML ? Jeden z zarzutów pojawiających się często odnośnie tej marki: niektore modele sprzedawane są zbyt tanio, obecność w ofercie tanich kwarcow obniża prestiż itp itd....

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.