Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

darq

Dlaczego mechaniczne są tak drogie?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość
to nie byly twoje argumenty, tylko "argumenty" marketingowcow. na ktore dales sie nabrac...

Jak to nabrać. A co to jest Twoim zdaniem :?:...

post-0-0-94417300-1330525215.jpg

Na jednostronne ramię czy jak kto woli - półmostek, to mi to nie wygląda.

post-0-0-26227200-1330525217.jpg

A to kółka naciągu powlekane teflonem.

Czy kupując samochód sięgasz do specyfikacji tak dalece, że zagłębiasz się w tajniki konstrukcyjne na poziomie inżynierskim?

Nie, ale miłośnicy samochodów pewnie tak. A o zegarkach piszę z punktu widzenia miłośnika zegarków. Gdybym sugerował się zdaniem ogółu, to dzisiaj nosiłbym zegarek firmy Casio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak skończe PPP to okaże się ile kosztuje wykonanie zegarka opartego na eta. biorąc pod uwagę różnice w cenie komponentów w zależności od wielkości zamówienia przy produkcji 1000 sztk. moją cenę podzielić trzeba będzie przez 3 lub 4 .

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, zawsze mnie ciekawi ile kosztuje wykonanie zegarka na ecie który kupujemy za np. 1000€

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
jak skończe PPP to okaże się ile kosztuje wykonanie zegarka opartego na eta. biorąc pod uwagę różnice w cenie komponentów w zależności od wielkości zamówienia przy produkcji 1000 sztk. moją cenę podzielić trzeba będzie przez 3 lub 4 .

Teraz to już wyszło pomieszanie z poplątaniem. Piotrek pisze o zegarku z mechanizmem ETA, ktoś inny pyta o Roleksa, który ma własny mechanizm... trochę nieuporządkowana ta nasza dyskusja.

Mam do Ciebie pytanie Piotrek - czy sam będziesz wykonywał tarczę, wskazówki, indeksy, kopertę oraz czy sam zaprojektujesz oraz wykonasz zapięcie :?:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
antea w produkcji (wielkoseryjnej) kosztuje ok 150 euro

piotrek

I to akceptuję, dużo gorzej z droższymi zegarkami które w produkcji kosztują tyle samo..

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
I to akceptuję, dużo gorzej z droższymi zegarkami które w produkcji kosztują tyle samo..

Może te firmy mają wyższe koszty własne :?:. Zawsze możesz rozważyć zakup "mechanika" za 140 zł - przynajmniej nie będziesz miał poczucia, że firma "X" Cię oszukuje :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No właśnie, zawsze mnie ciekawi ile kosztuje wykonanie zegarka na ecie który kupujemy za np. 1000€

Ja wole nie wiedziec :)

wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Podstawowa zasada marketingu: Ludzie nie kupują produktu a wyobrażenie o nim

To prawda...

to nie byly twoje argumenty, tylko "argumenty" marketingowcow. na ktore dales sie nabrac...

...to również prawda

Jak to nabrać. A co to jest Twoim zdaniem ...

i Ty Mariuszu też masz rację :)

Zadaniem marketingu jest opowiadanie bajek, ale takich, w które ludzie chcą wierzyć i uwierzą.

Czyli przekładając to na te dyskusję, rolą marketingu jest tutaj /oprócz oczywistego pokazania klientowi swojej przewagi nad konkurentem w danym temacie/ stworzenie jakiejś pięknej historii i opowieści, w które potencjalny klient uwierzy, a gdy ta bajka/opowieść na dodatek jest prawdziwa, sukces będzie gwarantowany :)

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
to sa elementy mechanizmu, ktory w seryjnej produkcji kosztuje moze 200 euro.

Dobrze, w takim razie niech konkluzją tej dyskusji będzie stwierdzenie, że zegarek jest wart tyle ile skłonny jest za niego zapłacić klient. Tyle. Mam tylko nadzieję, że nie wpadniecie w jakąś frustrację - w końcu większość z nas należy do tych, którzy zostali oszukani przez tych cholernych producentów zegarków - krwiożerczych kapitalistów :) :wink: :wink: :wink: :wink:.

Cześć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Sławek

Michalop napisał:biorąc pod uwagę różnice w cenie komponentów w zależności od wielkości zamówienia przy produkcji 1000 sztk. moją cenę podzielić trzeba będzie przez 3 lub 4 . Czyli cena wytworzenia wachać się będzie pomiędzy 1/3 a 1/4 ostatecznej wartości innaczej pomiędzy 33% a 25%. A to zaledwie 1000 szt. Rolex jak podawał sam michalop produkuje rocznie 600 000 mechanizmów i 800 000 zegarków. Czy przy tak gigantycznej produkcji ostateczną wartość też należy podzielić przez 3 lub 4, czy też (moim zdaniem) należy podzielić przez 10 aby otrzymać rzeczywisty koszt wytworzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Michalop napisał:biorąc pod uwagę różnice w cenie komponentów w zależności od wielkości zamówienia przy produkcji 1000 sztk. moją cenę podzielić trzeba będzie przez 3 lub 4 . Czyli cena wytworzenia wachać się będzie pomiędzy 1/3 a 1/4 ostatecznej wartości innaczej pomiędzy 33% a 25%. A to zaledwie 1000 szt. Rolex jak podawał sam michalop produkuje rocznie 600 000 mechanizmów i 800 000 zegarków. Czy przy tak gigantycznej produkcji ostateczną wartość też należy podzielić przez 3 lub 4, czy też (moim zdaniem) należy podzielić przez 10 aby otrzymać rzeczywisty koszt wytworzenia.

rolex , dobrzy starzy rosjanie i seiko to inna bajka - niemal wszystko sami robią. koszty mogą być jeszcze niższe - dla nas nie ma i nigdy nie będzie miało to jednak znaczenia

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Sławek,

przeczytaj jeszcze raz wypowiedź Piotrka.

Piotrek miał więc na myśli zegarki oparte o mechanizm ETA. Co do firmy Rolex, to będąc właścicielem zegarka tej firmy, można się tylko cieszyć, a nie zastanawiać czy przypadkiem nie przepłaciliśmy. Widać, że w naszym klubie ludzie mają zapał do księgowości :) :wink: 8).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Sławek

Krell piszesz:przeczytaj jeszcze raz wypowiedź Piotrka, Ty również powinieneś to zrobić, dlatego że piszesz:Co do firmy Rolex, to będąc właścicielem zegarka tej firmy, można się tylko cieszyć, a nie zastanawiać czy przypadkiem nie przepłaciliśmy. A przecież Piotrek pisze wyrażnie i to jest moim zdaniem ŚWIĘTA RACJA że:ważne jest aby od początku mieć świadomość że nabywając zegarek zawsze się przepłaca ... i kupować godząc się na to. A w zapale do księgowości jak to ładnie ująłeś ja nie widzę nic złego, lubię wiedzieć na czym stoję i mieć pełną swiadomość, zwłaszcza w temacie który mnie interesuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Sławek,

jak już jesteś taki drobiazgowy, to zauważ, że Piotrek wysłał swojego posta minutę przed moim. A to oznacza, że w momencie, gdy ja pisałem swoją wiadomość, Piotrek pisał swoją, więc nie było mi dane przeczytać jego wypowiedzi :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.