Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość argos72

NAJNOWSZE ZAKUPY - NOWE NABYTKI

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma na niego ceny, Panowie :P

Istotnie dorwać "Czerwoną dwunastkę" z początku produkcji to nie lada gratka. Byłbym jeszcze bardziej zadowolony, gdyby to był 46 rok, ale coż....jest kwartał później ;)

Edytowane przez Nightdream

Pobieda "czerwona 12" - 1-47

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten pierwszy w oryginale miał taka mleczną tarczę ? Tylko pytam grzecznie od razu mówię  :)

grafiki google i to co widziałem dotychczas na aukcjach wskazuje ze właśnie takie tarcze są . masz jakieś wątpliwości czy tak z ciekawości pytasz?

Do zdobycia : Rakieta wieczny kalendarz i  Rakieta 24h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytałem z ciekawości bo gdybym spotkał gdzieś na starociach to na pewno bym pomyślał że malowana - takiej tarczy to chyba w ogóle nigdy nie widziałem więc dla tego pytam - wiem że było kilka takich tarcz co wyglądały jak malowane (białe, mleczne ) 

Kiedys miałem poljota 17kamieni indeksy zielone (teraz nie mogę znaleźć) z tarczą białą myślałem że to malowanka a okazał się oryginał 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma na niego ceny, Panowie :P

Istotnie dorwać "Czerwoną dwunastkę" z początku produkcji to nie lada gratka. Byłbym jeszcze bardziej zadowolony, gdyby to był 46 rok, ale coż....jest kwartał później ;)

A jaki dekielek w tej pobiedzie,stalowy czy mosiężny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki dekielek w tej pobiedzie,stalowy czy mosiężny?

Stalowy

Pobieda "czerwona 12" - 1-47

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiejszy nabytek z giełdy staroci w Krakowie.

To mój pierwszy zegarek nabyty tą drogą- niby popularny model- a cieszy niebywale. Koperta w stanie praktycznie idealnym, tarcza także, szkiełko do lekkiej polerki. Chód wydaje się ok, tzn narazie przez 3 godzinki się nie zatrzymał:)

Jedyny feler to wypadające szkiełko- ale za 4 dychy się chyba opłacało.

I teraz pytanie do Was odnośnie szkiełka.

Czy w tym modelu były wciskane czy wklejane? Mnie się wydaje, że wciskane, jednak nie da się tego zrobić, wciąż wypada. 

Czy można próbować to wkleić na własną rękę tak aby klej nie dostał się do tarczy, a jeśli tak to na jakim kleju, zwykłym super glue?

Czy jednak zanieść do majstra pewniej.

ed1300dcfb65c7c4gen.jpg

ef3130962e5b7be4gen.jpg

Edytowane przez johndeacon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładane pajączkiem - dać do majstra zapłacić dychę i cieszyć się zegarkiem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli ręcznie nie założę i nie ma sensu kleić samemu?

Ok, dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli ręcznie nie założę i nie ma sensu kleić samemu?

Ok, dzięki za odpowiedź.

Ręcznie też założysz, ale jeśli wypada to znaczy że prawdopodobnie jest nie dobrane rozmiarem lub źle się do tego zabierasz. :P

Tu szkiełka się nie wkleja, a jeśli już gdzieś się to robi to przy użyciu specjalnego kleju.

NIGDY NIE UŻYWAJ DO ZEGARKA SUPER GLUTA  bo załatwisz zegarek na amen :angry:

Lepiej skorzystaj z rady  kolegi i biegaj do zegarmajstra :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No musiałem, nie chciałem ale musiałem. Człowiek jedzie i myśli "będę się targował, będę twardy" zobaczy i.........

Szkiełka mają pęknięcia ale poza nimi są ok.

post-72726-0-26922800-1426421031_thumb.jpgpost-72726-0-76241500-1426421031_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiejszy nabytek z giełdy staroci w Krakowie.

To mój pierwszy zegarek nabyty tą drogą- niby popularny model- a cieszy niebywale. Koperta w stanie praktycznie idealnym, tarcza także, szkiełko do lekkiej polerki. Chód wydaje się ok, tzn narazie przez 3 godzinki się nie zatrzymał:)

Jedyny feler to wypadające szkiełko- ale za 4 dychy się chyba opłacało.

I teraz pytanie do Was odnośnie szkiełka.

Czy w tym modelu były wciskane czy wklejane? Mnie się wydaje, że wciskane, jednak nie da się tego zrobić, wciąż wypada.

Czy można próbować to wkleić na własną rękę tak aby klej nie dostał się do tarczy, a jeśli tak to na jakim kleju, zwykłym super glue?

Czy jednak zanieść do majstra pewniej.

ed1300dcfb65c7c4gen.jpg

ef3130962e5b7be4gen.jpg

Może się zdarzyć, że zegarmistrz zrobi to za darmo ;) zakładanie szkiełka trochę przypomina wkręcanie :) Edytowane przez oprzemyslaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale tam nie ma zadnego gwintu? Nie zatrzaskuje się tylko swobodnie się kręci a gdy odwroce zegarek to odpada. Jeszcze musze zrobić polerke jakim domowym sposobem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem dziś na targu za przysłowiowe grosze styraną Pobiedę z werkiem z Petrodvorca. W zasadzie nabyłem ją z ciekawości - ze względu na nietypową kopertę: niby przypomina te koperty z wczesnych Pobied, ale ma jakiś inny profil (przekładka? składak?). Oprócz tego wygląda jakby była srebrzona, co jak wiadomo nie było powszechne w radzieckich zegarkach.

post-25327-0-31903000-1426422003_thumb.jpg

post-25327-0-44758500-1426422037_thumb.jpg

post-25327-0-68804400-1426422064_thumb.jpg

Inny nowy nabytek to Primek ze wściekle pomarańczowym sekundnikiem - niestety wymaga remontu oraz uzupełnienia brakujących części (ktoś urwał śrubę od małego koła naciągowego) - jeśli ktoś ma jakieś "resztki" z Prima, to chętnie odkupię :)

post-25327-0-34701300-1426422190.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale tam nie ma zadnego gwintu? Nie zatrzaskuje się tylko swobodnie się kręci a gdy odwroce zegarek to odpada. Jeszcze musze zrobić polerke jakim domowym sposobem 

Tam nie ma żadnego gwintu jest mikro podtoczenie , taki rancik w który wchodzi krawędź szkiełka - zegarmistrz łapie w specjalnego tzw pajączka szkiełko lekko ściska przez co zmniejsza ono srednicę , wkłada w ten rant i puszcza wtedy szkiełko wraca do poprzedniego rozmiaru i klinuje się w tym rancie bez kleju tylko na wcisk

UUfffff .....

Edytowane przez Paweł Bury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fankaDaktarina

Tyły mam straszne... tyle tu śliczności - kiedy ja to przejrzę? :/ nie miałam czasu na aukcje , więc nic się nie działo w mojej mikrokolekcji... ale od czego ma się Męża :) przypomniał mi jaka to frajda jak przybywa nowy egzemplarz:)

post-67549-0-82673800-1426423190_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pogratulować tylko fajnych nabytków :D

Dzisiaj zgarnąłem dwie garście złomu ;)

post-46446-0-45700600-1426436708.jpg

wszystko idzie od jutra do domowego SPA, a potem do segregacji rasowej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sława z dolnego rzędu przepiękna. Poluję na taką od dłuższego czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sława z dolnego rzędu przepiękna. Poluję na taką od dłuższego czasu.

W Krakowie na bazarku można było taką Slavę tylko chyba z ciut innym odcieniem tarczy kupić za 7 dyszek. Sam się zastanawiałem ze względu na dość sporą średnicę. Ostatecznie stanęło na czym innym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No musiałem, nie chciałem ale musiałem. Człowiek jedzie i myśli "będę się targował, będę twardy" zobaczy i.........

Szkiełka mają pęknięcia ale poza nimi są ok.

attachicon.gifBłonie.jpgattachicon.gifKama.jpg

Czy to Błonie nie miało robionej tarczy, wydaje się być po renowacji?

Kupię wszystko, rozsądek zachowując, co ma związek z marką ENICAR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi się wydaje że tarcza była czyszczona, na godz 11 widać przytarcia. Jako że czekam na narzędzia zegarmistrzowskie, lupę, coś do otwierania kopert itp na razie zegarki odkładam. Z nożami i śrubokrętami nie chcę do nich podchodzić. A że przesyłka idzie z Aliexpress to jeszcze ze dwa, trzy tygodnie poczekam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie

Super gratulacje za nowości.

NIghtdream - tej czerwonej dwunastki to troche Ci zazdroszczę ;)  A szczególnie tej daty :ph34r:

Treevill - super stalówki. Gratuluję :)

A mi z ciekawszych takie wpadły:

Wostok precyzyjny

DSC_0030.JPG

Kwarcowa Rakieta której długo szukałem

DSC_0029.JPG

I dwa Primki. Nie wiem co z nimi zrobić? Jeszcze takich nie zbieram :D

DSC_0015.JPG

DSC_0006.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobiedy:

post-61474-0-09182200-1426453108_thumb.jpg

post-61474-0-74884400-1426453108_thumb.jpg

I Kama:

post-61474-0-41897700-1426453109_thumb.jpg

Nawet popsuty zegarek dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kris2

Świetne, Rakieta super wzornictwo, pozostałe w fajnym stanie, gratulacje.

Edytowane przez zasadas

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kris wiedziałem że masz chrapkę na tę rakietę ;-) Mam nadzieję że będzie chodziła. Mam kilka nowych ruskich jutro wrzucę. A widział ktoś Rakietę z czerwoną 12?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kris wiedziałem że masz chrapkę na tę rakietę ;-) Mam nadzieję że będzie chodziła. Mam kilka nowych ruskich jutro wrzucę. A widział ktoś Rakietę z czerwoną 12?

Dzieki

Już chodzi. Przeczyściłem styki, założyłem plastikowy pierścień dystansowy, jakaś tam bateria.... i ruszył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi