Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość argos72

NAJNOWSZE ZAKUPY - NOWE NABYTKI

Rekomendowane odpowiedzi

Od spodu tak:

2a78117c41db0b146eaa8f9421563345.jpg

A pod dekielkiem jakieś V, jest jeszcze przed spa ;)

b7fb5f22b67e96e1d10bcc8d5af9f849.jpg

Edytowane przez oprzemyslaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w moim jest tak i również mam V

bc4006ccf8d7c2c9gen.jpg

6071dffb8ce81a9agen.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@andygp1 i Ty wostoka pokazujesz bez paska? A takie fajne paski Robisz  :)

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robię mu właśnie zarąbiste nato :) to pokażę .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hans - komandiry świetne :)

andygp1- nie ma się co zastanawiać zbytnio :)   raczej jeszcze radziecki czyli jak tu uznajemy przed 1992r  ale tak naprawdę początek lat 90-tych to taki "bałagan" w zegarkach radzieckich a póżniej rosyjskich że niekt tego nie jest w stanie ogarnąć  :D

Mechanizmy z lat ZSRR  były jeszcze używane do późnych lat 90-tych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizmy z lat ZSRR  były jeszcze używane do późnych lat 90-tych

O ile mój informator nie ściemnia - tu i tam są używane do dzisiaj (przekładki z leżaków magazynowych). :D

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pod dekielkiem jakieś V, jest jeszcze przed spa ;)

w moim jest tak i również mam V

W moim identycznym Wostoku (którego pokazywałem tu już dość dawno) jest identyczny dekielek jak u andygp1, tylko ma dużo niższy numer :) A to "V" czy tez "1" na mostku przekładni chodu oznacza, że nadaje się on jedynie do werków z boczną sekundą - średnica kamienia łożyskowego koła sekundowego jest bowiem inna niż w "zwykłym" 2409A/2414A.

Tak to w ogóle to wersja takich kopertach jak pokazaliście jest rzadsza, bo częściej można natknąć się na koperty z szerszymi uszami (tak, jak w Wostoku-gajowym).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To stary chrom czy odnowiony ?

Nie wiem Pawle. Jeśli stary to w idealnym stanie, a jeśli nowy to świetnie wykonany. Nie przesądzę o tym nawet mając go w dłoni. Mam prze sobą drugiego i tu upływ czasu widać tylko od spodu, jakaś mikrokorozja przy uszach. Ale wszystko zależy od eksploatowania bądź jego braku. A poza wszystkim wiesz jaki w tamtych latach robili chrom :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest ładny bo krab i duży , poza tym mają fajne mechanizmy - Gratuluje nabytku  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cornavin 18 Jewels w spadku po dziadku. Wygląda na w pełni sprawny. Muszę zmienić pasek, bo ten ma już swoje lata :)

gallery_81333_2281_847445.jpg

Edytowane przez Mawis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cornavin 18 Jewels w spadku po dziadku...
wygląda jak wostoczek cal.2209 ale po raz pierwszy widzę takie zestawienie grafiki tarczy i koperty. Ja bym dobierał klasyczny pasek (bez podkładki) lub jakąś delikatną bransoletę w kolorze złotym lub srebrno-złotym

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze nie znalazłem drugiego takiego zegarka. Jedynie podobny z czarną tarczą.

Co do paska, to chciałbym własnie taki bez podkładki czarny ze złotym przeszyciem.

Zegarek przeleżał nieużywany ze 3 lata, ale chodzi sprawnie. Według informacji od babci, dziadek kupił go coś koło 1975 roku. 

Czy jest coś o czym powinienem pamiętać (coś zrobić, sprawdzić, etc), zanim zacznę go używać na co dzień? - Tak żeby i mi wytrzymał bezproblemowo kolejne 40 lat :)

Edytowane przez Mawis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40 lat to sporo - smary się starzeją, ale w międzyczasie zegarek mógł być serwisowany, więc trudno cokolwiek powiedzieć...

Możesz z nim pójść do zegarmistrza  (50-60zł mycie i smarowanie) wtedy masz 100% pewności, ale skoro prawidłowo pracuje możesz go używać i obserwować czy nie zaczną pojawiać się jakieś nieprawidłowości. 

Proponuję trzecie wyjście: niech zegarmistrz go otworzy i oceni stan smarów w mechanizmie i stopień jego czystości (konieczności serwisowania) - rzetelny majster zrobi Ci to za frico, ewentualnie za piątaka "na piwko" :)

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No Panowie, Wielki szacunek. 3 dni mnie nie było i nastąpił wysyp nowości że nie wiem co komentować :o

Kołos i Kama kchrapka zacne. Moskwa w żółtej kopercie - też ładna. Jaki masz dekiel?  żółty czy stalowy ?

Taką czarną Moskwę poszukuje od dawna. Gratulacje - piękna i rzadka.

A kolejne nowości skwituję krótkim: Przeginasz :wub:

Wostok, Łucz no i ta Rakieta kamienna mnie dobiły. Gratulacje :)

Hans - pierwszy bez logo - zarąbisty. Widziałem takiego na aukro i się zastanawiałem co to? Teraz żałuję :wub:

Super Rakieta no i Wostok. Rzadkie okazy. Coś mi jednak nie pasują w nich koperty. Możesz pokazać Rakietę od strony dekla?

Komandiry w tym jeden okolicznościowy :)

Wielkie gratulacje raz jeszcze :)

oprzemysław - piękny Łucz - gratulacje

Zdzisiek - Corsar super. Wiem bo mam. :)

"Pobiedy cepeliowskie  też niczego sobie.

Raz jeszcze gratulacje dla wszystkich. Przy takich okazach to wstyd coś pokazywać. Trochę mam mało czasu na zakupy ale coś tam wpadło:

Taki kwarcowy Łucz, prawie NOS

DSC_0001.JPG

Stalowy Poljocik

DSC_0007.JPG

Taka okolicznościowa bransoletka

DSC_0008.JPG

I jeszcze zakup ze Stanów. Nie będę opisywał bo dokładny opis jest w liście TOP

DSC_0186.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moscow Bears już przy "Stawce" i niezwykle barwnym opisie Mayora przykuł moją uwagę. Może ktoś przy jakieś okazji trafi dojście do nich i zechce odsprzedać ;)  Gratulacje, piękne zegarki. 

Edytowane przez Mike S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi