Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Hendrix89

G. Gerlach Dywizjon 303 - II ETAP

Rekomendowane odpowiedzi

jeszcze a propos wskazówek i lakieru. To wygląda dokładnie tak, jak na zdjęciu z FB, kiedy przyszłu wskazowki. Połysk lakieru jest jakiś inny, dodaje głębi i wyobla, przez co wskazówki wyglądają jakby były odlane ze .... szkła. Wiem, to bez sensu, ale takie mam skojarzenie - szkło kobaltowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MacAron popieram : większą koronkę, tarczę nie białą B-) , wskazówki niebieskie a nie granatowe. Co do kształtu wskazówek jak najbardziej zbliżone do naszych wcześniejszych ustaleń. Szacun dla opisu. :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gwoli sprawiedliwości, powiekszenie koronki to byl także postulat Gerlacha, ja się z nim akurat zgadzam. Co do pozostalych spraw niestety nie ma już tej zgodności :blink: Wskazowki SĄ kształtem takie jak te z projektu. rzecz tylko, że:

- albo są jakieś minimalne różnice grubości, ktore rzutują na wrażenie

- albo to ten ciemny mocno kontrastujący z tarczą kolor tak dziala

- albo po prostu zaprojektowalem źle, nie uwzględniając jak widziane na monitorze wskazowki wyjdą w naturze

- albo wszystkie te trzy czynniki razem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DSCF1382.jpg

Niech to będzie referką, jak nie uda się uzyskać wyglądu ich załamania to niech chociaż kolor będzie taki :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było?? Foto G.Gerlach

2zebd6q.jpg

Oczywiscie takze bym wolał tarcze w "ecru"

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popieram kolegów, którzy wolą coś w deseń "ecru" ;)

Zaletą będzie również to, że nasz zegar będzie się odróżniać od Steinhart'ów i Batorych

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli Kolega pisze że koronka uwiera to chyba zwiększenie jej nie poprawi komfortu noszenia - prawdopodobie będzie jeszcze bardziej uwierała.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podziękowania dla MacArona za rzetelne podejście do sprawy i opis. A dla G.Gerlacha brawa za pomysł o "ścięciu" krągłości koperty przy uszach - będzie można poszaleć z paskami :-)

Zauważylem też, że wyciąganie koronki jest jakby 2-stopniowe. Po pierwszym, kiedy nią kręcimy, ani nie nakręca mechanizmu ani nie ustawia godziny. Wydaje jakieś odgłosy, coś tam porusza, ale nie wiem co.

To mechanizm, który obsługuje także datę - stąd dwustopniowe wysuwanie koronki. Dźwięk, który słyszysz, to przesuwanie datownika, którego akurat w tym zegarku nie zaprojektowano.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli Kolega pisze że koronka uwiera to chyba zwiększenie jej nie poprawi komfortu noszenia - prawdopodobie będzie jeszcze bardziej uwierała.

Czyżby każdy z 99 kupujących 303 miało taki sam profil nadgarstka?? Nie sadze. Nie wnikam już w osobiste upodobania co spinania paska- na ścisk czy luz

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pawelb29, nie doczytaleś, gdyż kolega napisał także „...mocno kręciłem nadgarstkiem, żeby poczuć ten zegarek, więc właściwie nie było trudno o uwieranie. Od jakiegoś czasu noszę swobodnie, bez wygibasów i jest OK....”

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pawelb29, nie doczytaleś, gdyż kolega napisał także „...mocno kręciłem nadgarstkiem, żeby poczuć ten zegarek, więc właściwie nie było trudno o uwieranie. Od jakiegoś czasu noszę swobodnie, bez wygibasów i jest OK....”

Doczytałem , tylko zastanawiałem się czy jeżeli zwiększy się koronke to czy nie będzie wtedy uwierała. Chociaz tutaj jej kształt raczej nie jest zbyt dokuczliwy jak koronka w kształcie stożka - Steinhart http://www.steinhart-zegarki.pl/pl/p/NAV-B-UHR-Stalowy-47-mm/8 .

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako że każdy swoje dodaje...

1. Tarcza - koniecznie kolor "vintage" ecru, kość słoniowa etc.

2. Wskazówki. Bardziej niebieskie. Broń Boże masywniejsze. Sekundnik mógłby być nieco dłuższy (nie jest to warunek konieczny). Czy minutowa nie powinna być ciut krótsza ?

3. Koronka. Czy nie mogłaby mieć ciut większą średnicę, za to być odrobinę cieńsza (vide Omega ). Zapewne mniej wbijałaby się wówczas w nadgarstek.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako że każdy swoje dodaje...

Właśnie. dodawajcie, dodawajcie, żebyśmy mogli wysnuc jakieś wnioski na podstwie większej ilości wpisów a nie 2-3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale chyba wychodzi na to, że to nie są termcznie barwione wkazówki. Lakier? Farba? Wolę nie wiedzieć. Jestem w stanie dopłacić trochę więcej ale niech zrobią to porządnie. Chciałbym, żeby wskazówki wyglądały podobnie jak w mojej Evidenzie (L2.642.4) a nie jak pomalowane farbami. Wiem, że to nie ten sam pułap cenowy, ale wskazówki są moim zdaniem największym smaczkiem takiego zegarka i powinny być perfekcyjne. Co do koloru tarczy, to też polecam ten sam przykład: Longines Evidenza (L2.642.4) - kolor tarczy to prawie kość słoniowa, zaś w słońcu barwa prawie biała.

A tu zdjęcia poglądowe:

zróćcie uwagę na barwę wskazówek (efekt widoczny tylko w "pełnym" oświetleniu)

FSLE02.jpg

a tu na barwę tarczy (w słabym oświetleniu jest jeszcze ciemniejsza)

evidenzaspring.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale chyba wychodzi na to, że to nie są termcznie barwione wkazówki. Lakier? Farba? Wolę nie wiedzieć. ...

Są barwione termicznie. Dodatkowo firma, która je wykonywała, pokryła je lakierem w celu zabezpieczenia.

Przemo;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są barwione termicznie. Dodatkowo firma, która je wykonywała, pokryła je lakierem w celu zabezpieczenia.

No właśnie miałem nadzieję, że tak właśnie będzie, ale po tym, co zobaczyłem na zdjęciach to mam wątpliwości. Generalnie trzeba to moim zdaniem definitywnie poprawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropos tarczy: http://en.wikipedia.org/wiki/Shades_of_white

Ja stawiam na skorupkę od jajka, w świetle dziennym powinien wyjść ładny kolor.

Wskazówki, żeby była pewność że są barwione termicznie, fot. Paweł Jankowski

wskazwkiilutownica016.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie:

-koronka większa ponieważ mam duże ręce i preferuję wygodę w nakręcaniu,

-wskazówki mogą być bardziej niebieskie ale nie muszą, (natomiast przydałoby się nie dodawać tego lakieru), (a i sekundową wskazówkę wydłużyć delikatnie można),

-co do tarczy to zaufam Damianowi i jestem za eggshell'em,

-dekiel może zostać. Inna czcionka, także mi nie przeszkadza.

Ogólnie odnoszę wrażenie, że bardziej byśmy byli zadowoleni jeśli wskazówki byłyby barwione poprzez anodyzację. Łatwiej kolor dopasować i chyba nie tak łatwo odróżnić od barwienia termicznego.

PS. Kiedy będziemy wpłacać drugą ratę? Niedługo wyjeżdżam na 2 tygodnie i prawdopodobnie nie będę miał dostępu do internetu. Nie chciałbym by mnie coś ominęło, bądź co gorsza ktoś stwierdził, że zrezygnowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś wieczorem albo jutro dam Wam info. Od poniedziałku będą wpłaty. Termin dam 2-3 tygodnie, żeby nikogo nie skrzywdzić.

Sorry, że nie daję na bieżąco nic, ale ostatnio mam taką lipę, że masakra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hendrix - ale proto jest niezatwierdzone i zmiany się szykują - koronka, wskazówki i kolor tarczy.

Wpłacamy przed akceptacją zmian czy czekamy?

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to sobie pogadałem z chlopakami z Gerlacha... Mówiąc jednym zdaniem - nie jest lekko :huh:

Oto, co na razie udało mi sie ustalić:

- poprawią celownik na wypukły

- kolor wskazówek - poprawią na jaśniejszy

- zrezygnują z ich lakierowania

- poprawią kolor tarczy na taki, jak w zamówieniu czyli RGB244/240/234

- poprawią czcionkę limitacji

- poprawią pomarszczoną farbę na indeksach

Natomiast NIE poprawią:

- podcięcia wykonanego w kopercie, które to zostało zrobione dla zmieszczenia grubszych pasków (bez konsultacji).

- profilu wskazówek, czyli możemy jedynie liczyć na to, że rezygnacja z lakieru nieco odsłoni widoczność tego „niby szlifu”. Chcę przy okazji tu podkreślić, gdyż stało sie to przedmiotem pewnej kpiny, że pisząc „szlif” mam tu na myśli po prostu określony kształt, profil tych wskazówek z gdzbietem po środku, a nie technikę wykonania takowego. Może właściwiej by było mówić „pseudo-szlif” albo „wykonczenie a la szlif”

Na zakonczenie mam pytanie do Was: Poprawiona może byc także wielkość koronki. Ta, o którą prosilem i którą wcześniej ustalilśmy i wydawala sie na rysunkach dobra, na żywo jest trochę za mała. Toteż dla zegarka zbudowanego w oparciu o kopertę 303 o nazwie Batory, Gerlach przewiduje koronkę wiekszą czyli 7mm. I ja bym optował, ebyśmy do 303 też powiększyli. Dodatkowo możemy ją pogrubić, czyli, żeby „bardziej wystawala” - nie wiem, jak to powiedzieć :)

Jeśli mielibyśmy to robić, to wg mnie niewięcej niż 0.5 mm. Co Wy na to???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi Ci o wskazówki "z kalenicą"? :rolleyes:

Fajnie, że kolory zostaną poprawione i że na wskazówkach nie będzie lakieru.

Koronka - cóż, jeżeli nie będzie gniotła to może być większa - a koledzy zapewniają, że po powiększeniu zmieści się w obrysie koperty*. Czyli zgadzam się na powiększenie średnicy koronki o 1 mm i jej wysokości o 0,5 mm, tak jak proponujesz. Moim zdaniem to i tak nie poprawi największego mankamentu wizualnego tego zegarka, czyli niskiej koronki, wynikającego z przyjętego mechanizmu.

Rozumiem, że z polerowania dekla rezygnujemy i akceptujemy "kółka"?

*Patrząc na ten rysunek będzie chyba na styk:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/71693-dywizjon-303-koperta-koronka-wskazowki/page__st__740

http://zegarkiclub.pl/forum/uploads/monthly_04_2012/post-45237-0-47504100-1334496513_thumb.jpg

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem ciekaw tego celownika, akurat mi czerwony przypadł do gustu :P ale wypukły też może być ciekawy

- wskazówki musowo jaśniejsze, to dobrze

- tarcza, dla mnie mogłaby być nawet ciemniejsza

- dobrze, dobrze, a można by zrobić to w negatywie? chilli wyfrezowane tło i wypukły wzór?

- indeksy, wielki plus

- podcięcie - to akurat mi się podoba, już myślę o jakimś customie i pewnie szlag by mnie trafiał jakby były problemy z tym.

- wskazówki, no przydałby się wyraźniejszy ten szlif, ale to tam pikuś, jak wskazówki będą miały właściwy kolor to przeboleje ten szlif.

Koronka, niech będzie większa, szersza nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi Ci o wskazówki "z kalenicą"? :rolleyes:

Fajnie, że kolory zostaną poprawione i że na wskazówkach nie będzie lakieru.

Koronka - cóż, jeżeli nie będzie gniotła to może być większa - a koledzy zapewniają, że po powiększeniu zmieści się w obrysie koperty*. Czyli zgadzam się na powiększenie średnicy koronki o 1 mm i jej wysokości o 0,5 mm, tak jak proponujesz. Moim zdaniem to i tak nie poprawi największego mankamentu wizualnego tego zegarka, czyli niskiej koronki, wynikającego z przyjętego mechanizmu.

Rozumiem, że z polerowania dekla rezygnujemy i akceptujemy "kółka"?

*Patrząc na ten rysunek będzie chyba na styk:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/71693-dywizjon-303-koperta-koronka-wskazowki/page__st__740

http://zegarkiclub.pl/forum/uploads/monthly_04_2012/post-45237-0-47504100-1334496513_thumb.jpg

Koronka byłaby wtedy w linii dekla

Dekiel - takie jest na żywo naprawdę spoko, ale jak chcecie polerowany, nie będę oponował

Damian, grawer w negatywie nie wiem, pewnie jest możliwe, tez o tym troche myślałem.. :) Niech sie inni wypowiedzą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli na deklu nie widać "kółek", które oglądaliśmy jakiś czas temu oceniając grawer, to nie musi być polerowany. Po prostu te "kółka" sprawiały wrażenie półfabrykatu, elementu niewykończonego.

PS

post-45237-0-45019000-1342558290_thumb.jpg

Testujesz ten egzemplarz? No to "kółka" widzę i już ich nie lubię;).

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.