Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MacAron

Dywizjon 303 - Koperta, koronka, wskazówki

Wybierzmy kopertę zegarka „Dywizjon 303”  

95 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

radekglaz

ale też chyba nie jest tragicznie, w miejscu gdzie zrobiłeś żółtą krechę to na "oko" jest 3,5 mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mac, możesz powiedzieć dlaczego nie chciałeś aby pierwotna wersja poszła do produkcji skoro większość była na tak? Mówiłeś wtedy, że projekt nie jest skończony itp. jeżeli dobrze pamietam. Czy faktycznie to był powód? Nie wydaje mi się...

RG

Radekglaz, a co Ci się wydaje? :lol:.......... Weź pod uwagę, że taka wersja i tak by nie mogła być zrealizowana ze względu na to, że ta, jak i kilka nastepnych, zupełnie pomijała wymiary werku, więc była za smukła. Damian zwizualizował wtedy na moją prośbę coś, co nijak się miało do realiów produkcyjnych, projekt był w powijakach, i wybacz, ale wygląda mi na to, że wiercisz teraz dziurę, bo chciałbyś zegarek „pod siebie”. A zegarek „stety” jest wynikiem pracy mojej i podpowiedzi innych forumowiczów, nie tylko Twoich

ps. Rysunek ostatecznej wersji

post-45237-0-83559300-1333574033_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mac, proszę nie obrażaj się. Nie jest moim zamiarem wiercenie dziury w całym. Jest fajny projekt, są ludzie którym się podoba i deklarują chęć zakupu. Czego zatem chcieć więcej?

Poprostu wyraziłem swoje zdanie. Nic więcej.

RG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luzik panowie ... bedzie dobrze :)

50504_117410991606075_5144903_n.jpg

:lol::o z dwojga złego lepsze taaaakie uszy niż... rogi ! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... i wybacz, ale wygląda mi na to, że wiercisz teraz dziurę, bo chciałbyś zegarek „pod siebie”.

Jak każdy :o Wszak każdy chciał, aby zegarek był możliwie najbliżej jego wyobrażeniom.

Sporo osób jest zainteresowana nim, więc chyba wyszło ok :)

a że nie dla wszystkich- chyba nikt nigdy nie myślał, że da się zrobić zegarek idealny dla każdego :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy naprawdę nie widzicie o co mi chodzi???

To może inaczej. Które uszy z poniższych wizualizacji wyglądają lepiej?

Radek, bez nerwów. Z tego co ja widzę, to wizualizacją 3D nie należy się za bardzo sugerować. Na moje oko, ucho na wizualce ma niewiele wspólnego z uchem na rysunku technicznym. Jego wysokość jest znacznie obniżona, przez co cały obraz się spłaszcza i powstaje wrażenie nieproporcjonalnej szerokości ucha. W realnej produkcji, będzie to prawdopodobnie inaczej wyglądać. No bo chyba w produkcji ważniejszy jest rysunek techniczny, a nie wizualka?

2637vbd.jpg

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taktic

Inna skala Panie, porównaj grubość ucha przy kopercie, od razu to widać :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takiej formie mi się to nie podoba i koniec kropka. Wyrażam swoją opinię i nikt mi tego nie może zabronić :lol: W końcu przecież do tego celu służy to forum.

RG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taktic

Inna skala Panie,

Jaka inna skala? Długość ucha podobna na obydwu rysunkach, a wysokość ucha (w miejscu strzałek) dwa albo nawet trzy razy większa.

t8n2me.jpg

Czyli łopatologicznie, zielone linie są mniej więcej tej samej długości, a niebieska jest trzy razy dłuższa (na rys tech)

To są zupełnie inne proporcje, dwa zupełnie inne ucha, Panie :lol:

.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jasne :lol: pewnie ktoś mi ktoś mi na złość pliki podmienił :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jasne :) pewnie ktoś mi ktoś mi na złość pliki podmienił :)

Abo sie coś pierdykło w skalowaniu. Zdarza się :o:lol:

1eays4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uszy te same, albo inne, albo inna perspektywa, nie wiem.

48581240.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uszy te same, albo inne, albo inna perspektywa, nie wiem.

Nie wiem z jakiego powodu, ale wygląda jakby program typu CAD nadmiernie spłaszczał perspektywę. W przykładzie który wcześniej pokazywałem:

t8n2me.jpg

pierwszy rzut jest pod kątem ok. 45 stopni, natomiast drugi en face w stosunku do boku ucha, czy pod kątem 0 stopni.

Nie chciałem za bardzo sprowadzać dyskusji do szczegółowych akademickich rozważań trygonometrycznych, ale matematycznie mamy tu do czynienia ze stosunkiem przeciwprostokątnej do przyprostokątnej trójkąta prostokątnego równoramiennego, gdzie ten stosunek wynosi 1.41 (dokładnie pierwiastek z 2)

Ale mniejsza o trygonometrię. Upraszczając, bardziej łopatologicznie... Jeśli patrzymy na jakiś odcinek pod kątem 45 stopni, to widzimy ten odcinek owszem jako krótszy, ale nie dwa, trzy razy krótszy.. tylko dokładnie 1.41 razy krótszy

Czyli przykładowo jeśli by ucho miało wysokość np 6 mm

To patrząc pod kątem 45 st widzielibyśmy wysokość 4.25mm

A tutaj wygląda jakbyśmy widzieli wysokość ok 2mm

czyli tak jakby program dwukrotnie to spłaszczał

:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łapy precz od wskazówek unsure.gif

A ja uważam (ponadto), że Kartagina powinna być zniszczona!!angry.gif

Nie piję do nikogo cool.gif

www.katatime.pl 

www.toskania.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja se oddam głos w ankiecie, a co ;d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Około 45 stopni"? A może jednak nie 45 stopni? A w ogóle ten render to nie jest rzut izometryczny, więc kąt widzenia się zmienia w każdym miejscu.

A może zamieszanie z uszami wynika z tego, że na rysunku technicznym uszy zlewają się z kopertą i przez to wydaje się, że mają inny kształt?

Zakładając, że obrazek 3D ma prawidłowe wymiary, rzeczywiście uszy mogłyby być odrobinę odchudzone od zewnątrz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. A ja mam pytanie o mechanizm. Czego mogę się po nim spodziewać jeśli chodzi o dokładność. Powiedzmy, że swoją Certinę DS Tradition na Ecie bardzo cenię bo nigdy nie regulowana robi mi max 5-7 sekund odchyłki na dobę. czy mogę sie spodziewać podobnych wyników?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ zegarek będzie nakręcany ręcznie, w wielu przypadkach zapewne noszony na co dzień lub od święta, zaś najbardziej zużywającym się podczas eksploatacji jest koronka, a ta jest w "303" specjalna a i charakterystyczna. Dlatego nie od rzeczy wydaje mi się, aby w kompletacji zegarka była zapasowa koronka,w tej bowiem chwili wykonanie większej ich ilości nie stanowi problemu, a później będą nieosiągalne. Wydaje mi się, że nawet jeśli miałoby to stanowić dodatkowy koszt, warto go ponieść, zwłaszcza że nie sądzę, aby była to duża kwota.

Każdy dobry uczynek zostanie zawsze ukarany. Niby to wiem, a ciągle wpadam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koronka zapasowa zawsze się przyda :)

www.katatime.pl 

www.toskania.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie, to mogą być nawet po dwie zapasowe ;). Zegarek D-303, ma koronki... Trzy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę, że dokładanie dodatkowych koronek do zestawu, to tak, jakby napisac wielkimi literami W TYM ZEGARKU KORONKI ODPADAJĄ.

imho śmieszne ;) Proponuję, żeby osoby odczuwające taką potrzebę zaznaczyły to. Nie sądzę, żeby był z tym problem. edit: znaczy z zamówieniem dodatkowej cześc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.