Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Hendrix89

G. Gerlach Dywizjon 303 - II ETAP

Rekomendowane odpowiedzi

Po zastanowieniu, przyznaję że paski parciane mogły być masowo stosowane. Zwłaszcza z uwagi na ich taniość. Ale nadal uważam, że raczej nie dotyczyło to formacji lotników (a więc nie 6B/159), bardziej formacji szwejków w mundurach polowych. Formacja lotnicza była trochę innego rodzaju. Praktycznie każdy z lotników był oficerem. Nawet ich umundurowanie bojowe było takie, że po zrzuceniu wierzchniej kurtki, mogli się udać na przyjęcie do pałacu królewskiego ;) Mało prawdopodobne żeby nosili zegarki na "sznurkach".

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki "sznurek" jak dla mnie odpada. Mocno trąci myszką. Mi także wątpliwym wydaje się fakt, iż do oficerskich lotników były montowane paski materiałowe. Oczywiście, na pewno tak bywało, ale paski skórzane IMHO jednak stanowiły większość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdaje się, że miał być jakiś brąz, ale chyba ostatecznie nie zostało to sprecyzowane.

Słowem, nie wiemy?

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oficerowie, zwłaszcza lotnictwa to specyficzna kasta, ale w czasach pokoju. W czasie wojny wszystko było możliwe. Raz rozrost sił zbrojnych, dwa przyrost etatów i straty, trzy - NCO.

Nawet jeżeli wziąć pod uwagę samych pilotów, zarówno maszyn myśliwskich, jak i bombowych obserwacyjnych itp., to znaczna część z nich była NCO, po polsku podoficerami. W RAFie traktowano ich całkiem inaczej - poczytajcie np. Fighter Boys albo Bomber boys Bishopa - osobne kwatery, osobne stołówki, osobne knajpy. W samym 303 w lecie 1940, na starcie, służyło 8 sierżantów i 13 oficerów Polaków (+Brytyjczycy, bodajże 2-3 latających) +135 niższych stopni nielatających. W niektórych dywizjonach brytyjskich odsetek ten mógł być nawet większy - ze względu na specyfikę polskich oddziałów. W 1940 r. w Fighter Command służyło 2/3 oficerów i 1/3 NCO - pilotów.

Natomiast jeżeli wziąć pod uwagę słowo "lotnik" to trzeba mieć świadomość, że np. na pokładzie bombowca na od 6 do 7 osób (piszę o Polakach, np z 301 Sqn, Wellington i Lancaster) mógł być tylko jeden oficer reszta to NCO, lub może (nie jestem pewien, musiałbym odszukać i sprawdzić Personnel Rolls) nawet szeregowcy - strzelcy.

W załączonym brytyjskim opisie 6B/159 wyraźnie napisano, iż dostępny jest alternatywny pasek płócienny (podano nawet numer referencyjny). Dodatkowo w Imperial War Musem znajduje się taki zegarek na pasku materiałowym - "fiszka" eksponatu do wygooglowania, niestety nie znalazłem zdjęć. Znalazłem artykuł potwierdzający fakt noszenia WWW także na paskach materiałowych:

http://www.freewebs....pdf/WWW3[1].pdf

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z paskami wyszło nam tak, że właśnie każdy a w każdym razie wiele osób chce customować sobie zegarek przez dokupienie paska, więc nie było ciśnienia, żeby robić jakiś specjalnie drobiazgowo wybrany. Fundacja kiedyś oznajmiła, że paski będą dobre, a nawet lepsze :) Mają jakiegoś paskoroba. Ustaliliśmy jedynie, że będzie to ciemnobrązowa skóra. Mam do nich zaufanie w tym względzie, a jak już przyjdzie zegarek to zdecyduję, czy go zostawić, czy od razu szukać innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę , że to dobre rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamiętam to właśnie tak ustaliliśmy dawno, dawno temu ;). Będzie na takim jaki zafunduje Fundacja ;).

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info :)

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

części zeszły z cła - przynajmniej foki na pewno :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pardon, Panowie, że się wtrącam w zupełnie nie swój temat, ale czy przypadkiem widzieliście coś takiego?

http://www.behance.net/gallery/CONCEPT-WATCH-DYWIZJON-303/4378953

3cc02aa0ce0ce8fbd3612fc0e6a10243.jpg

Złapane od kogoś na FB.

CASIO: DW-6600, DW-6900, GW-M5600-1ER, DW-5600E, DW-5400, GW-5600J, DW-270, DW-9005, DW-003X-3T, MDV-106-1AV | TIMEX: Iron. T70381, Exped. T44921, Iron. T77701, T2N560 Chrono, Exped. T49261, Exped. T49101, Exped. T49451, Iron. 746-DE (klasyczny), T24471, Iron. T51292 | WOSTOK: nieznany model, 17 kam. | MEISTER ANKER Quarz, lotnik | POLJOT: automat, mech. 2616.2H, 23 kam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cztery skrzydełka,

trzy śmigiełka,

słońce w górze,

Swiss po dwakroć powtórzę

szachownica wszędzie,

co to będzie, co to będzie...

Złoty medal wróżę.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O w... jeża. To jest w fazie realizacji?

ps 1: eee nie...

ps 2: zaprosilem Pana Pawla tutaj ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny projekt, ale nie do 303. Micheal Koors albo inny fashion by pewno taki projekt kupil I wyprodukowal ... Fakt triche swissu zaduzo na tarczy ;)

:Droid:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"polish pilots" - jasne ;) (pisownia oryginalna). Oczywistym jest, że chłopaki z 303 byli eleganccy i szyku zadawali ale żeby tak od razu z nich pucybutów albo innych polerowaczy robić... :rolleyes:

.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawet jeżeli przekombinowany (za dużo się dzieje) to i tak nieźle zaprojektowany (zawrzeć tyle elementów i stworzyć z tego całość)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

części zeszły z cła - przynajmniej foki na pewno :)

Jak myślisz, kiedy należy się spodziewać, że prototyp trafi do Kolegi MacArona?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, myślę, że teraz nikt nie bedzie mial wątpliwości, że warto było tyle czasu czekać :)

20130208090915.jpg

20130208090923.jpg

20130208091656.jpg

20130208091649.jpg

20130208091640.jpg

20130208091541.jpg

Foto G Gerlach

Uploaded with ImageShack.us

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, te wskazówki biją na głowę to coś płaskie i lakierowane co zaoferowano nam w pierwszym prototypie.

Podobno "miało się nie dać" zrobić kalenicy ;). A jakoś wyszło i wygląda pierwszorzędnie!

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pięknie.

Już puszczam przelew. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myślisz, kiedy należy się spodziewać, że prototyp trafi do Kolegi MacArona?

To już pytanie do MacArona :)

edit: chyba przespałem coś :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem, nie wiem. Przeciwwaga sekundnika nie pokrywa całkowicie środka 0 w 303. Widzicie to ? :P :P

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.