Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Hendrix89

G. Gerlach Dywizjon 303 - II ETAP

Rekomendowane odpowiedzi

Ja myśle tak Ci którym przegłosowana pisownia się nie spodoba zlecą wykonanie drugiej matrycy a koszty podzielą na swoje łebki.

Myślę, że jesteś krótko w temacie, i po prostu nie znasz histori wyceny.

Otóż zanim zaczęły się jeszcze zapisy, ustalono cenę na 890zł, z zastrzeżeniem że musi być co najmniej 50 osób. Po zakończeniu zapisów okazało się, że osób zapisanych jest niemal dwa razy więcej. Cena nie uległa zmianie.

To teraz powiedz mi, jaka jest różnica w cenie jednostkowej pomiędzy wykonaniem:

- 50 tarcz na jednej matrycy

- 100 tarcz na dwóch matrycach

Odpowiem Ci, nie ma żadnej różnicy. Jeśli opłacało się zrobić 50 tarcz na jednej matrycy, to dokładnie tak samo będzie się opłacać wykonanie 100 tarcz na dwóch matrycach.

Pamiętam, że jeszcze długo, długo wcześniej dyskutowaliśmy ewentualność wykonania dwóch wersji tarcz. I wtedy argumentem przeciwników było "No taaak... ale to by się musiało zapisać conajmniej 50 osób na jedną wersję i 50 osób na drugą wersję... a na to nie ma szans.."

Otóż okazało się, że tak się stało. I co? Gdzie oni są?...

.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda jest taka, że wszędzie niby walczyli o wolna Polskę ale traktowali ich czesto niefajnie. Z podobnym traktowaniem ze strony tzw. Aliantów mamy do czynienia dzisiaj. Wystarczy przypomnieć sobie jak Chirac ustawiał Polskę i Polaków. Dlatego Polacy słuzacy w RAFie dbali o Polskość i wszedzie zaznaczali, że są Polakami. Rozmawiali ze sobą po polsku mimo protestów Angoli, a napisy po angielsku miały uswiadomić im, że to my Polacy. I tak udało im sie wywalczyć wiele i zachowac swoja tozsamość. Ba, nawet ją wyraźnie zaznaczyć! Ale nie zapominajmy, że piszemy tylko o 303 a inne Dywizjony pomineliśmy swiadomie badź i nie. Podobnie z Dywizjonami Bombowymi.

A tak off topic. Może to właśnie fajnie by było, gdyby na tym forum wykiełkował pomysł stworzenia zegarka upamiętniającego te tysiacę Polaków, którzy walczyli o Polskę ale nie na Zachodzie. Wszyscy zachwycamy się Armią Andersa i Polakami walczacymi na Obczyźnie. Zapominamy jaka cenę poniesli Polacy walczący w ramach wiecie której Armii. Tak jak tłucze się o Armii Wojska Polskiego idącej na Berlin tak np. zapomina się o tym jak Świerczewski posłał na śmierć mnóstwo naszych rodaków: "Dostępne statystyki wskazują, że w całej dwutygodniowej operacji łużyckiej w kwietniu 1945, której bitwa pod Budziszynem była najbardziej krwawym epizodem, 2 Armia straciła 57% swoich czołgów i dział pancernych oraz ponad 20% artylerii, a straty w ludziach wyniosły 4902 poległych, 2798 zaginionych bez wieści i 10 532 rannych, co stanowiło aż 27% wszystkich strat poniesionych przez całe Ludowe Wojsko Polskie od października 1943 do maja 1945." - to za Wikipedią. Ale o tym komunisci nie mówili i siedzieli cicho.

Może by tak zrobić zegarek Pancerniaka ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary już może jestem i zawsze belfer ze mnie wychodzi, ale jak czytam niektóre posty to ciśnie mi się na usta taka szkolna odzywka - "człowieku jedz tylko te grzyby które znasz!"

Dlaczego ja mam komuś udowadniać wyższość świąt wielkanocy nad świętami bożego narodzenia? Jest na tyle chętnych żeby powstały 2 rodzaje tarcz. Można to wyliczyć co do sztuki. Każdy z nas płaci dużą kase za zegarek. Czemu ma być niezadowolony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głosuję: Wersja angielska

pozdrowienia dla wszystkich dyskutantów!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korekta wyniku na teraz: POL - ANG 25:21

LOINIC nie jest na liscie a glosowal :o .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MOD.

Burns, przestań trollować. Co niektórych też bardzo proszę o umiar i opanowanie.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TomTom - Makaron nie musi być neutralny a pieczęć zaprezentowana przez Ciebie równie dobrze może służyć zwolennikom wersji angielskiej za argument ;). Zwłaszcza, że polska nazwa napisana jest angielskimi/łacińskimi czcionkami ;).

A propos, mam pytanie nieco na poboczu dyskusji, natury poznawczej (mogę pokręcić nosem ale werdykt zaakceptuję, z pewnością nie mam zamiaru się podniecać ani na nikogo naskakiwać) - znasz jakiś oficjalny dokument 303 Sqn - ORB, IPR, PCR itp w którym występowała wyłącznie polska nazwa? Może Gretza wie coś na ten temat?

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, wcale nie 26:20, 25:21, itp

Z privami i ostatnimi głosami jest 27:24 dla wersji Polskiej. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakimi privami? miały być głosy w postach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w pierwszym poscie jest napisane ze glosowanie ma byc w postach. a teraz tajemnica panstwowa sie zaczyna robic :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój priv z danymi:

Witaj,

cieszę się, że wziąłeś udział w naszym zakupie grupowym zegarka poświęconego Dywizjonowi 303.

Zgodnie z harmonogramem zakupu chciałbym prosić Cię o przelanie 200 złotych na moje konto, jako zaliczki, 250 złotych.

Proszę Cię również o przesłanie mi lub napisanie na forum swojego głosu w sprawie napisu, czy chcesz, żeby był po Polsku, czy po angielsku.

Numer limitacji będzie można wybrać po zakończeniu etapu wpłaty zaliczek, wtedy też podam zasady.

Infected, Ty nie dostałeś i thepilator nie dostał, owszem. Ale reszta nie protestowała, w tym Damian. Więc, nie rozumiem teraz fochów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakimi privami? miały być głosy w postach.

+1 , nie tak miało być.

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

W związku z rozlicznymi nieprawidłowosciami wykrytymi przez Tomtom i S-ka proponuje skasowac cały projekt i rozpocząć od początku.

Ale tym razem zegarek będzie z czerwoną gwiazda na tarczy, wykonany przez MC, a prowadzony przez innego kolegę z forum. :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój priv z danymi:

Witaj,

cieszę się, że wziąłeś udział w naszym zakupie grupowym zegarka poświęconego Dywizjonowi 303.

Zgodnie z harmonogramem zakupu chciałbym prosić Cię o przelanie 200 złotych na moje konto, jako zaliczki, 250 złotych.

Proszę Cię również o przesłanie mi lub napisanie na forum swojego głosu w sprawie napisu, czy chcesz, żeby był po Polsku, czy po angielsku.

Numer limitacji będzie można wybrać po zakończeniu etapu wpłaty zaliczek, wtedy też podam zasady.

Infected, Ty nie dostałeś i thepilator nie dostał, owszem. Ale reszta nie protestowała, w tym Damian. Więc, nie rozumiem teraz fochów.

to wszystko zmienia. no to ok jest i z priwami :mellow:

dzieki Za wyjasnienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W związku z rozlicznymi nieprawidłowosciami wykrytymi przez Tomtom i S-ka proponuje skasowac cały projekt i rozpocząć od początku.

Ale tym razem zegarek będzie z czerwoną gwiazda na tarczy, wykonany przez MC, a prowadzony przez innego kolegę z forum. :D :D :D

Jestem NA TAK, mogę zrobić projekt?? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu nie dopisałem w temacie. Jak pisałem temat i priwy, to byłem po kilku spotkaniach, z nauką na egzamin, otwartym kosztorysem i po kilku spotkaniach, dlatego zdarzyło się te parę błędów ;)

Teraz to sobie zaznaczam i na następne etapy, już będę lepiej przygotowany i postaram się nie popełnić tylu gaf ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze pare godzin i koniec z problemami -_- i bedzie sie mozna zajac czekaniem na zegarek. :D

ehh ... Jak ja nienawidze pisac z telefonu :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Hendrix89 - ty lepiej przyznaj sie bez bicia ile wziąłeś w łapę za napisy po węgiersku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak zgadza się. Zwracam honor. Zasugerowałem się tym co napisane było w topicu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xylog, Jako etatowy pracownik G. Gerlach, wziąłem wiadro podróbek od Parnisa i 5 litrów borygo przefiltrowanego przez chleb ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie powiem tak - jesteśmy bardzo blisko decyzji która dla połowy kupujących zegarek będzie krzywdząca. Nie wiem czy Ci którzy dzisiaj znajdą sie po stronie wygrywających głosowanie czerpią jakieś sadystyczne satysfakcje z tego faktu? Że wała! Że dobrze im tak?

Przecież nie musi być tak. Nie powinno być tak. Każdy może niedługo założyć zegarek w wersji przez siebie wybranej. Hendrix czy istnieje argument logiczny który wyklucza zrobienie 2 wersji tarczy przy prawie 100 chętnych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz z prostym głosowaniem jest problem, to co to będzie z wyborem numerów ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hendrix- dzięki za wyjaśnienie, faktycznie w PW było tak napisane

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.