Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość ATCmike

Pilot watch fanclub :)

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Dirty Harry napisał(-a):

002.JPG

003.jpg

000b.JPG

Nice. Nowy nabytek?

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieee, bardzo stary - kupiony w lutym 2011   Stary, ale jary - bo to dość ciekawy egzemplarz.

Kiedy w roku 2010 firma Laco odrodziła się po bankructwie z roku 2009, to z przygotowanych wcześniej i przejętych części zbudowała B-Uhry 55 mm, które w latach 2010-2017 sprzedawano w sześciu limitowanych seriach, z tarczą A lub B, łącznie 385 sztuk. Od roku 2017 Laco Replica 55 mm - zarówno z tarczą A, jak i B - nie były już w seriach limitowanych. Ten zegarek pochodzi z pierwszej pośród wspomnianych serii limitowanych B-Uhrów z tarczą B (Ref. 861664, seria 50 sztuk), wyprodukowanych przez "nową" firmę Laco, i zauważalnie różni się od kolejnych limitek i późniejszego nielimitowanego Laco Fliegeruhr Replika 55 mm B (Ref. 861930):

1. tu jest ETA A07.111, 28800 bph, przerobiona przez Laco z werku automatycznego na ręcznie nakręcany, a w nielimitowanych był zmodyfikowany Unitas 6497-1 z centralnym sekundnikiem, 18000 bph;

2. tu są wskazówki z szarymi obwódkami, a w każdej kolejnej limitacji i w nielimitowanych były z niebieskimi;

3. tu jest wskazówka minutowa jak w B-Uhrach A i w najwcześniejszych B, przez znawców tematu zwanych niekiedy "przejściowymi między A i B". W kolejnych limitkach i w nielimitowanych była już taka, jak w późnych B-Uhrach B ("miecz");

4. tu jest luma na wszystkich minutowych indeksach liczbowych (co widać poniżej), a we wszystkich późniejszych modelach 55 mm typu B świeciły tylko liczby parzyste: 10, 20, 30, 40 i 50 (zgodnie z historycznym oryginałem);

5. tu dekiel grawerowany jest na zewnętrznej powierzchni (co też widać poniżej), z nabitym numerem xx/50. W nielimitowanych modelach 55 mm tabelka była wewnątrz dekla, widoczna po jego zdjęciu (zgodnie z historycznym oryginałem);

6. tu w komplecie są dwa wielkie pudła, tekturowe i drewniane z szufladą. Późniejsze modele 55 mm były zapakowane w małe, płaskie pudełko kartonowe (zgodne z historycznym oryginałem).

Wcześniej, przed bankructwem, na 75-lecie produkcji zegarków przypadające w roku 2000, firma Laco wypuściła pierwszą po wojnie limitowaną limitowaną serię 75 szt. B-Uhrów 55 mm, wyposażonych w oryginalne, choć delikatnie wybrakowane mechanizmy Durowe D5 jeszcze ze starych zapasów z czasów III Rzeszy, uzupełnione drobnymi detalami współczesnej produkcji. W dokumentach firmy nie zachowały się informacje, czy były to zegarki A, czy B - tak mi powiedziała pani Diana Bott z Laco. W roku 2003 powrócono do produkcji różnych modeli zegarków lotniczych - ale mniejszych niż 55 mm. A w roku 2005, z okazji 80-lecia produkcji zegarków, Laco zrobiło serię 1000 szt. B-Uhrów 55 mm: 500 szt. z tarczą A (Ref. 861334) i 500 szt. z tarczą B (Ref. 861367). Wszystkie 1000 sztuk miało automatyczny mechanizm ETA A07.111 i przeszklony dekiel. Następnie było bankructwo, no a później te sześć serii limitek z lat 2010-2017, o których wspomniałem na początku:

Ref. 861663 - 50 szt. typu A
Ref. 861664 - 50 szt. typu B
Ref. 861707 - 85 szt. typu B
Ref. 861771 - 100 szt. typu A
Ref. 861829 - 50 szt. typu A
Ref. 861830 - 50 szt. typu B

004.thumb.JPG.d1cbf8e77d176796fdec97d5baa4fb6c.JPG
005.thumb.JPG.3cdcc6b21853784ad7887d95b4a3e99b.JPG

Dziękuję Ci za te dodatkowe informacje na temat wznowienia produkcji Fliegeruhr od Laco.
Mam także dodatkową prośbę do Ciebie.
Jest na tym forum taki wątek o tytule "Heritage". Koniecznie umieść tam kopię tego Twojego posta nt. przedmiotowych Fliegeruhr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@alpaczino - dzięki za podpowiedź 👍 Właśnie dodałem do Klubu Heritage opis i więcej fotek  :) 

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi