Guest ATCmike #1 Posted September 13, 2006 Witam Was! Są różne style zegarków i różne gusta wśród ludzi. Ja lubię min. zegarki sportowe, ale chyba najbardziej marzy mi się pilot. Jestem ciekaw ilu klubowiczów ma podobne upodobania i jakie maszyny posiadacie w kolekcji. Moje marzenie (jedno z wielu) to IWC Big Pilot, ale to narazie poza zasięgiem. Pochwalcie się swoimi pilotami. Mile widziane fotki, może znajdę wśród nich coś dla siebie. 0 Share this post Link to post Share on other sites
b_mada 3 #2 Posted September 13, 2006 Ja mam takie cuś, tylko na bransolecie: Niestety nie mam możliwości zamieszczenia zdjęcia swojego egzemplarza 0 Share this post Link to post Share on other sites
Guest ATCmike #3 Posted September 13, 2006 Bardzo ładny okaz. Nie wiem co jest w tym designie, że tak mi się podoba. Może to, że jest taki ponadczasowy, a może sama nazwa "pilot" na mnie działa, ze względu na zainteresowanie lotnictwem. 0 Share this post Link to post Share on other sites
eye_lip 24837 #4 Posted September 13, 2006 To ja może przybliżę troche historii pilotów. Zegarki te pierwotnie produkowane były dla Luftwaffe.Miały dużą srednicę (55mm), posiadały duze koronki i długie paski - związane to było z komfortem użytkowania - w rękawicach i na zewnątrz rękawa kurtki, aby nie tracić czasu na podciaganie rękawa i szukanie zegarka (podobną genezą może sie pochwalić Nato Strap). Klasyczne Beobachtung-Uhren w skrócie B-uhr były oryginalnie produkowane, przez pięć firm: A. Lange & Sy2nśhne, IWC, Laco, Stowa, Wempe. Dla przykładu: Stowa po lewej i po prawej protoplasta Big Pilota IWC Jakiś czas temu Joerg Schauer wypuścił limitowaną wersję Stowy Flieger.Zamówiło ją duńskie forum i wyprodukowano 5szt.Zegarek wyglądał tak: A tu dla porównania wewnętrzna strona dekla oryginalnej Stowy B-uhr z czasow wojny: wraz z nazwiskiem "firmy" sprzedającej ( Stolz Walter ) Obecny nielimitowany Flieger Stowy wygląda tak: ...i posiada przezroczysty dekiel. W przyszłym roku, na 80-rocznicę powstania firmy Schauer ma zamiar zrobić Fliegera przypominającego B-uhr.Koperta będzie prawdopodobnie z modelu Marine Original, podobnie werk Unitas 6498 - na to czekam. 2 Instagram.com/horlobby.watches Share this post Link to post Share on other sites
Guest ATCmike #5 Posted September 13, 2006 Wielkie dzięki eye_lip. Bardzo interesująca geneza powstania "pilotów". Rozumiem, że też jesteś fanem tych zegarków. 0 Share this post Link to post Share on other sites
tomzet 2 #6 Posted September 13, 2006 Moje: I może kiedyś Sinn... 1 What's Up, Doc? Share this post Link to post Share on other sites
Marcin_L 11 #7 Posted September 13, 2006 Oto mój 2 Marcin Share this post Link to post Share on other sites
p0li 1 #8 Posted September 13, 2006 ja w sumie też nie wiem czy jestem fanem czy tylko podobają mi się, aczkolwiek (może to zboczenie) podobaja mi sie zegarki używane w lotnictwie a nie stylizowane na lotnicze - marzenia mam dwa: fortis B-42 chrono alarm i omega speedmaster moonwalker a na razie od 88r zadowalam się poljotem szturmańskim używanym w naszym lotnictwie - fotki już gdzieś podsyłałem - chyba w wątku co kto nosi na ręku 0 p0zdrawiamp0li Share this post Link to post Share on other sites
ray174 1 #9 Posted September 13, 2006 A czy ktos umie mi wyjasnic czemu maja sluzyc i skad sie wziely te dwie kropeczki i trojkacik na godzinie dwunastej? 0 Share this post Link to post Share on other sites
eye_lip 24837 #10 Posted September 13, 2006 podobnie werk Unitas 6498 - na to czekam. chyba raczej inny werk unitas nie ma centralnej sekundy...Co dobrze widać na przykładzie Timemastera Chronoswiss :wink: Oczywiście zdaje sobie sprawę, że Stowa nie zrobi takiej modyfikacji. Dwie kropeczki i trójkącik - jak dotąd nie znalazłem rzetelnego opisu, dlaczego dokładnie tak to wygląda.Podejrzewam, że jakiś sprytny nazista to zaprojektował, aby w słabych warunkach oświetleniowych szybko można było zlokalizować godzinę 12 i nie pomylić jej z inną. 0 Instagram.com/horlobby.watches Share this post Link to post Share on other sites
grzesiek 3 #11 Posted September 13, 2006 "Dwie kropeczki i tójkącik" - to częste oznaczenia muszki i szczerbinki w celownikach kompasów. Pewnie stamtąd skopiowali taki znak. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Marcin_L 11 #13 Posted September 13, 2006 kkwpk, masz więcej fotek? Co to za pasek? Pytam, bom pod wrażeniem 0 Marcin Share this post Link to post Share on other sites
grzesiek 3 #14 Posted September 13, 2006 Toż to firmowy paseczek stowy. 0 Share this post Link to post Share on other sites
eye_lip 24837 #15 Posted September 13, 2006 OEM Stowa Flieger Old Style strap 0 Instagram.com/horlobby.watches Share this post Link to post Share on other sites
Marcin_L 11 #16 Posted September 13, 2006 Cholibka, nigdy tego nie widziałem, zawsze ten ze zdjęcia wklejonego przez Filipa :oops: A gruby ten pasek? Marcin 0 Marcin Share this post Link to post Share on other sites
kkwpk 1283 #17 Posted September 13, 2006 To jest paseczek Stowy ale nie Old Style za 50 E tylko zwykły za 20. Jego grubość to 3 mm. Jutro zrobię małą sesję foto i wrzuce do działu z paskami. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Klod100 40 #18 Posted September 13, 2006 Tak się prezentuje mój okaz Jezu! Aż mi ślinka pociekła :shock: . Super Fota, Stowa wygląda na niej bosko, i ten pasek - normalnie reklamowa jakość. 0 _________Klaudiusz Share this post Link to post Share on other sites
Peacemaker 0 #19 Posted September 13, 2006 a oto mój pilot 0 Panerai Luminor PAM 112---Maurice Lacroix Pontos Day&Date---G-Shock's Share this post Link to post Share on other sites
tomzet 2 #20 Posted September 13, 2006 Tomzet dlaczego masz na odwrót pasek załozony? Hmmm...Właśnie siakoś tak dziwnie zapinało mi się ten pasek :oops: 0 What's Up, Doc? Share this post Link to post Share on other sites
Guest ATCmike #21 Posted September 13, 2006 Peacemaker jaki symbol ma ta Certinka? Szukam DS Pilot w wersji 42mm. Bardzo ładna. Stowa też jest super! Za ile można takie cacko nabyć? 0 Share this post Link to post Share on other sites
eye_lip 24837 #22 Posted September 13, 2006 Stowa 470€ 0 Instagram.com/horlobby.watches Share this post Link to post Share on other sites
Peacemaker 0 #23 Posted September 13, 2006 Peacemaker jaki symbol ma ta Certinka? Szukam DS Pilot w wersji 42mm. Bardzo ładna. http://www.certina.ch/2004/flash/model.php....69&lang=EN 633.7059.42.69.moja ma nr xxxx.7159.xx.xx co oznacza wersję na bransolecie, jednak przyszła na pasku :roll: . Nie wiem. I tak go zmieniłem najpierw na jakiś tani 22/24 a obecnie na Hirsha 22mm, dość ciężko wszedł, ale go wcisłem na siłę zapłaciłem jakieś 1500 pln. edit: tak apropo... zastanawiam się, czy nadchodzące zegareczki nie rozczarują mnie swoim rozmiarem. Generalnie jestem zwolennikiem dużych czasomierzy i mam pewne obiekcje co do rozmiarów <42mm. Jednak z wyrokiem muszę się wstrzymać kilka dni. 0 Panerai Luminor PAM 112---Maurice Lacroix Pontos Day&Date---G-Shock's Share this post Link to post Share on other sites
Guest twardy9 #25 Posted September 14, 2006 Mam na mysliu naszych pilotów walczących we wrześniu 39 i w dalszych kampaniach 2 wojny światowej .Ciekawe jakich zegarków używali piloci "cyrku Skalskiego" w koncu operowali na pustyni . 0 Share this post Link to post Share on other sites