Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

primabaleron

Sprzedałem zegarek do Włoch..

Rekomendowane odpowiedzi

... na szczęście niezbyt drogi, jakieś 1,5 kpln.

Poprzez ebay i paypal. Otrzymałem zapłatę, wysłałem przesyłką pocztową rejestrowaną ubepieczoną do wartości 0,5 kpln. Tracking przesyłki wykazał, że opuściła Polskę po dwóch dniach od nadania. No i zaczęły się schody... Kupujący po kolejnych 10-ciu dniach zameldował, że otrzymał paczkę pustą. Niby była otwierana przy listonoszu, który stwierdził, że wcześniej ktoś przy paczce "manipulował". Oczywiście kupujący wszczął spór, który po mojej odpowiedzi, że z mojej strony wszystko było ok, szybko przerodził się w roszczenie kupującego do zwrotu zapłaty. Paypal wszedł mi na konto i zablokował całą kwotę, tzn zdjął mi ją z konta (póki co tylko księgowo, bo konto było puste i mam tam teraz minus 1,5 kpln na czerwono)... Będę się przepychał, żądał od kupującego jakiś dokumentów potwierdzających całą historię (np od włoskiej poczty), ale czy to coś da?

Tak pytam tylko... Ku pokrzepieniu serc i... przestrodze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezły numer,ciekawy jestem jak sprawy potoczą się dalej? i życzę ci pozytywnego dla ciebie rozwiązania ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A piszą - nie kupuj na ebayu z i nie sprzedawaj do Włoch. Coś widać jest na rzeczy.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... na szczęście niezbyt drogi, jakieś 1,5 kpln.

Poprzez ebay i paypal. Otrzymałem zapłatę, wysłałem przesyłką pocztową rejestrowaną ubepieczoną do wartości 0,5 kpln. Tracking przesyłki wykazał, że opuściła Polskę po dwóch dniach od nadania. No i zaczęły się schody... Kupujący po kolejnych 10-ciu dniach zameldował, że otrzymał paczkę pustą. Niby była otwierana przy listonoszu, który stwierdził, że wcześniej ktoś przy paczce "manipulował". Oczywiście kupujący wszczął spór, który po mojej odpowiedzi, że z mojej strony wszystko było ok, szybko przerodził się w roszczenie kupującego do zwrotu zapłaty. Paypal wszedł mi na konto i zablokował całą kwotę, tzn zdjął mi ją z konta (póki co tylko księgowo, bo konto było puste i mam tam teraz minus 1,5 kpln na czerwono)... Będę się przepychał, żądał od kupującego jakiś dokumentów potwierdzających całą historię (np od włoskiej poczty), ale czy to coś da?

Tak pytam tylko... Ku pokrzepieniu serc i... przestrodze.

Spotkałem na ebayu często zapis " not selling to Italy" chyba właśnie dlatego. Mam obawy, że nie za bardzo to uczciwy ten naród... bez uogólnień. Jak z komentarzami u kupującego? Doświadczenie mi mówi aby omijać szerokim łukiem Hiszpanów-bardzo dużo oszustw, Włochów właśnie ,ale niestety i z Francuzami. Niestety. Na Twoim miejscu wdałbym się w korespondencję z paypalem i chyba niestety złożył od razu na policji zawiadomienie .

A co na to poczta? Przyjęła reklamacje?Odbiorca powinien złożyć takową.

Ku przestrodze chyba jednak ... no właśnie omijać niektóre Państwa

@rtur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak ostatnio wysłałem coś o wartości ok 2k pln to dla kupującego zrobiłem dokumentację zdjęciowa z pakowania i wysyłania z dokładnym pokazaniem zawartości i oznaczaniem paczki na poczcie. Nie wiem czy to mógłby być potem dowód, ale kupujący pewnie nie pokusilby się na próbę wymuszenia czegoś ode mnie

Wysyłane z mojego MB860 za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak ostatnio wysłałem coś o wartości ok 2k pln to dla kupującego zrobiłem dokumentację zdjęciowa z pakowania i wysyłania z dokładnym pokazaniem zawartości i oznaczaniem paczki na poczcie. Nie wiem czy to mógłby być potem dowód, ale kupujący pewnie nie pokusilby się na próbę wymuszenia czegoś ode mnie

Wysyłane z mojego MB860 za pomocą Tapatalk 2

TO żaden dowód, bo przed wysyłką mogłeś rozpakować paczkę.

Wracając do problemu to na dowodzie nadania masz napisaną wagę paczki. Wyślij skan do paypala ze zwróceniem uwagi na wagę nadanej paczki. Złóż reklamację na poczcie i do czasu odpowiedzi z poczty nie zasilaj konta paypal.

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety PayPal w 99% zawsze staje po stronie kupujacego :( - nawet przy duuuuuzych dowodach ze strony sprzedajacego :angry:

Jesli sprzedajesz do Wloch, to tylko za posrednictwem tak zwanego EMS-a. Jesli nie jest dostepny w Polsce, paczka do Wloch z zadeklarowana wartoscia w wiekszosci przypadkow dochodzi, ale pusta. Wiekszosc duzych sprzedawcow nie wysyla do Wloch wogole, albo robia to za pomoca bezbiecznych przesylek, ktore sa rejstrowane przez kazdego, ktory ja dotyka (EMS na przyklad).

Szkoda ze masz problemy, ale niesty w wiekszosci przypadkow PayPal nie jest przychylny sprzedawcom. :angry::( (tak z doswiadczenia)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz mi się wyjaśniło, skąd te (bardzo licznie przeze mnie widziane na eBayu) zastrzeżenia sprzedających, że nie sprzedają do Włoch... Swego czasu bardzo dużo aukcji zegarkowych z USA i GB przeglądałem i naprawdę mnóstwo razy pojawiała się taka informacja. Z początku myślałem, że to chodzi o jakieś formalne utrudnienia w ruchu pocztowym we Włoszech, czy coś w tym stylu. Teraz zaczynam rozumieć ;)

CASIO: DW-6600, DW-6900, GW-M5600-1ER, DW-5600E, DW-5400, GW-5600J, DW-270, DW-9005, DW-003X-3T, MDV-106-1AV | TIMEX: Iron. T70381, Exped. T44921, Iron. T77701, T2N560 Chrono, Exped. T49261, Exped. T49101, Exped. T49451, Iron. 746-DE (klasyczny), T24471, Iron. T51292 | WOSTOK: nieznany model, 17 kam. | MEISTER ANKER Quarz, lotnik | POLJOT: automat, mech. 2616.2H, 23 kam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ech ludzie...nie tylko do i z Wloch ale omijac tez Nigerie i pare innych panstw czarnego ladu.a z Hiszpanami uwazac.

przykro mi ale bedzie ci ciezko teraz przekonac paypal.jednak trzymam kciuki.powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No szkoda...

Genralnie męcz Paypal.

Dużo zależy od tego jaki masz status konta.

Pamietaj też o terminach odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzę, że mamy drugi temat o przesyłkach

ciemność widzę, ciemność

interesuje mnie o tyle, jak się przed tym zabezpieczyć i udowodnić, że nie nadało się pustego pudełka

bo jak takie horrory będą się rozgrywały to niedługo będziemy chodzić bez zegarków z pustymi portfelami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzę, że mamy drugi temat o przesyłkach

ciemność widzę, ciemność

interesuje mnie o tyle, jak się przed tym zabezpieczyć i udowodnić, że nie nadało się pustego pudełka

bo jak takie horrory będą się rozgrywały to niedługo będziemy chodzić bez zegarków z pustymi portfelami

Kupować/sprzedawać od pewnych kupców/sprzedawców. Po to jest system ocen.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Póki do zlożyłem reklamację na poczcie na druku CN 08. Czas rozpatrzenia... do 3 m-cy. Korespondencję do kupującego wysyłam przez paypal (m.n. linki do rackingu, ksero dowodu nadania). Na razie zero odpowiedzi. Saldo ujemne na pp bez zmian...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i sprawa zmierza ku nieuchronnemu końcowi. Oczywiście dla mnie zakonczy się fiaskiem. PayPal rozstrzygnął sprawę na korzyść kupującego mimo że:

- otrzymał ode mnie kopię nadania przesyłki

- otrzymał ode mnie tracking przesyłki

- posiadam konto na eBay od 10 lat i 100 % pozytywnych komentarzy

- kupujący nie przedstawił żadnych dowodów, że przesyłka nadeszła uszkodzona

- kupujący nie przedstawił żadnych dowodów, że przesyłka nadeszła bez zegarka

- kupujący posiada konto na eBay od 4 m-cy.

Cała korespondencja z PP odbywała się na zasadzie "automatu" i przypominała walenie głową w mur, a kolejne stopnie korespondencji pozwalały na coraz skąpsze wyjaśnienia z mojej strony ograniczone ilością znaków do wpisania w okienka systemu...

Co do poczty naszej to podobna historia. W przypadku gdy przesyłka nadeszła do adresata niekompletna, to on powinien zgłosić reklamację, a na to nie mam co liczyć. Koniec kropka.

Pozostaje teraz tylko kwestia, czy wypiąć się na PP i zmienić konto (póki co mam saldo ujemne tam z tytułu przedmiotowej transakcji). Chyba tak jednak nie zrobię, bo szkoda mi mojego konta na eBay, które mam już tam wiele lat.

Resume:

- zegarek minus 1500,-

- PP minus 60,-

- poczta minus 70.-

- eBay minus 30,-

Odechciewa się... :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest jeszcze taka opcja na przyszłość jak pakowanie przesyłki przy kurierze

ale pewnie gdyby coś, znowu by coś znaleźli jak się i na taką opcję wypiąć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Olej Paypal....nic im nie plac....jak kiedys beda chcieli Cie o to podać do sądu itd to wtedy przedstawisz dowody ( trzymaj dowody w bezpiecznym miejscu...zrób zrzuty ekranów korespondencji z paypal itd ) ....wrazie czego masz wygrane. Bo jakie oni mają dowody ??? żadnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisales na mail:

[email protected] ????

Tam juz robot nie odpowiada tylko siedzi zazwyczaj Pani.

Ja przez tego maila zalatwilem kiedys 2 sprawy...tyle ze bylem kupującym. Opisz sprawę na tego maila...podaj numer sporu w tytule.

Niestety nie jestes odosobnionym przypadkiem....wielu ludzi an świecie ma dokładnie ten sam problem co Ty. Oszuści to wykorzystują ( że Paypal zawsze staje po stronie kupujacego)...kupują towary....placą paypal i potem piszą ze paczka pusta itd... i mają zarowno towar jak i kase ze zwrotu.

Paypal to instytucja semi-bankowa. Nie podlega prawu bankowemu....i jej działanie wzbudza kontrowersje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Paypalu jest chyba opcja kontaktu telefonicznego.

Może tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Paypalu jest chyba opcja kontaktu telefonicznego.

Może tak?

Dzięki. Zadzwoniłem właśnie do call center PP i pani Karolina (nie mogą podawać nazwisk.... !!!) obiecała, że przekaże moje dalsze wyjaśnienia do osoby zajmującej się sprawą. Taaa....

Jedyny plus (minus?) tej rozmowy to fakt, iż dowiedziałem się, że kupujący przesłał do PP kopię protokołu z policji włoskiej, że paczka była naruszona i pusta. Ani kupujący, ani PP takiego dokumentu mi nie przedstawili jak dotychczas. Wiem, że niewiele by to zmieniło, ale bym chociaż wiedział co tam stoi dokładnie napisane. Moim zdaniem, było to zwykłe zgłoszenie, nie mniej powodujące, że moje szanse na cokolwiek spadają prawie do zera :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a gdybyś postraszył paypal-a skierowaniem sprawy do odpowiednich służb w Polsce ( sąd konsumencki- oszustwo)/ brak należytej informacji z ich strony o postępowaniu etc.

?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro zgłosił na Policję to twoje szanse chyba wzrastają na nie maleją

nawet jeżeli była to sztuka dla sztuki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PayPal to dość dziwna firma. Ktoś zarejestrował swoje konto, ale zapewne przez pomyłkę podał mój adres e-mail. Chciałem to naprawić o poinformować o tym fakcie PP, ale zupełnie się nie przejęli i stwierdzili, że w razie czego to ten Pan będzie sobie problem odkręcał...

Sytuacja przykra i jedyne rozwiązanie to przekonać PP, że w momencie nadania paczki ważyła tyle co na kwicie i pusta nie była. Czyli słowo/papier poczty polskiej kontra włoski protokół. :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kiedys kupilem Taga z Wloch to paczka przyjechala skopana...i w polowie otwarta ( zaklejona komisyjnie tasma poczty polskiej w warszawie zeby calkiem sie nie rozleciala ) .

Jesli cos kupujecie lub wysylacie do wloch to tylko kurierem badz w najgorszym razie EMS. Wszelkie inne metody pocztowe sobie odpuśćcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Zadzwoniłem właśnie do call center PP i pani Karolina (nie mogą podawać nazwisk.... !!!) obiecała, że przekaże moje dalsze wyjaśnienia do osoby zajmującej się sprawą. Taaa....

Jedyny plus (minus?) tej rozmowy to fakt, iż dowiedziałem się, że kupujący przesłał do PP kopię protokołu z policji włoskiej, że paczka była naruszona i pusta. Ani kupujący, ani PP takiego dokumentu mi nie przedstawili jak dotychczas. Wiem, że niewiele by to zmieniło, ale bym chociaż wiedział co tam stoi dokładnie napisane. Moim zdaniem, było to zwykłe zgłoszenie, nie mniej powodujące, że moje szanse na cokolwiek spadają prawie do zera :unsure:

Obawiam się, że jeśli faktycznie paczkę obrobili na włoskiej poczcie, to niestety finansowo spada to na sprzedawcę (towar do kupującego nie dotarł, umowę z pocztą zawiera nadawca). Ogólnie - kiszka, niestety.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zgłosiłbym sprawę na polską policję - tak dla równowagi - z podejrzeniem przestępstwa kradzieży przez Pocztę Polską. Niech szukają...Konto na paypal bym zamknął, zawiesił, nie używał. Cokolwiek, a na e-bayu zmieniłbym adres mailowy.

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.