Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
tarant

Nasze nowe (stare) zegary

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo ładny, gratulacje!

Dziękuję , ale teraz trzeba włożyć w niego dużo pracy . Jak go zrobię to wrzucę zdjęcia . 

Pozdrawiam Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Zakupiłem zegar z wiewiórą. Był w stanie do "renowacji", brakuje mi jeszcze jednego elementu tej mało skomplikowanej "korony". Czy taka prosta skrzynia tego Hermana jest/może być oryginalna ?  W środku brak innych śladów po mocowaniu np. mechanizmu czy sanek. Z góry dzięki za odpowiedź. Mam nadzieję, że zegar się podoba :)

http://www.fotosik.pl/zdjecie/a9bdcdd046b6bfd7

http://www.fotosik.pl/zdjecie/984003f03d21681a

http://www.fotosik.pl/zdjecie/c481705cadfda41e

http://www.fotosik.pl/zdjecie/cd6f757dcbd8ed41

http://www.fotosik.pl/zdjecie/bd3a3b9906bc587a

http://www.fotosik.pl/zdjecie/e48675ebf03e7024

P.S.

Coś na tym fotosiku pozmieniali, nie potrafię zamieścić miniaturki na forum :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj po "Łazarskim" przechadzałem się z wolna, gdy nagle wśród straganów ze szmelcem wszelakiej maści i autoramentu dopadło mnie opadnięcie szczęki. Gdy ją pozbierałem nabyłem takie oto cuś:

post-27317-0-93589800-1446558003_thumb.jpg

post-27317-0-71909600-1446558024_thumb.jpg

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaz mechanizm

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehehe, chciałbym... Tylko to się zachowało...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No,ta tarcza trochę lepsza od tej, o której ostatnio roz.mawialiśmy ;)

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to człowiekowi niewiele trzeba do szczęścia :D ale rzadkie znalezisko,na żywo nie widziałem jeszcze Rieflera..i pewno nie zobaczę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakimi dziwnym drogami chadzają złomiarze... Jeśli chcesz obejrzeć Riefla to zapraszam do naszego obserwatorium  UAM na Słonecznej. Tam jest i Riefler i Strasser i Shortt.

Wszystkie sprawowały służbę czasu w P-niu. Nawet zachowały się jeszcze notatki Leona Groszka, który się tymi zegarami opiekował, autora znanej i lubianej ;) publikacji o wychwycie Grahama.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko zdjęcia. Ale z trudem się pohamowałem ;) Magiczny chiński outlet w Wołowie. Ogromny regał pełen zegarów. Działają na wyobraźnię i gust. Roczniak i dwie miniatury stojących - wszystkie z centralną sekundą :wub:

post-6402-0-52054800-1447031586_thumb.jpgpost-6402-0-76749900-1447031573_thumb.jpg

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj po "Łazarskim" przechadzałem się z wolna, gdy nagle wśród straganów ze szmelcem wszelakiej maści i autoramentu dopadło mnie opadnięcie szczęki. Gdy ją pozbierałem nabyłem takie oto cuś:

attachicon.gifDSCN8072.JPG

attachicon.gifDSCN8074.JPG

Witaj! Też bym nabył dla podpatrzenia. Zakup wyjaśnia jednoznacznie pewną dyskusję , która odbyła się w temacie tarczy astronomicznej o rozkładzie i pozycji liter , chętni zajrzą na #45 

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/98629-regulator-w-stylu-wiede%C5%84skim/page-3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-86712-0-95496500-1448563352_thumb.jpgNie jest to nowy nabytek, gdyż w rodzinie jest od lat 30 ubiegłego wieku, ale jest z pewnością jedyny. Zrobili go mechanicy dla mojego dziadka (rocznik 1901, był lotnikiem, w czasie wojny w Bitwie o Anglię, po wojnie zawiadowcą lotniska na Gocławiu). Oryginalne śmigło mahoniowe, zegar z tablicy przyrządów - bodajże myśliwskiego Nieuporta. Oczywiście, na chodzie.

Jerzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

attachicon.gifDSCN8072.JPG

attachicon.gifDSCN8074.JPG

Jednym słowem - kapitalna, zazdroszczę oka i szczęścia. Ciekawe, na jakim szrocie mechanizm i skrzynia ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję Lamela, masz jedyny na świecie zegar i do tego z rodzinną historią. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto go było nabyć chociażby dla tej tabliczki. Z pewnością niejeden kolekcjoner z Gdańska widziałby ten zegar w swoich zbiorach. Jak byłem w tym (jeszcze) roku, to przy moim stoisku wiele osób pytało się, czy nie posiadam jakiegoś przedmiotu z napisem Danzig.

"Jak byłem w tym (jeszcze) roku..." - oczywiście chciałem napisać "Jak byłem w tym (jeszcze) roku na Jarmarku Dominikańskim...
Och te Święta - za dużo chyba obżarstwa i być może alkoholu się u mnie polało.......

Edytowane przez tarant

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak dla zachęty wrzucę...

post-6402-0-64626900-1468436777_thumb.jpg

W zegarze najciekawsze jest wahadło. Pomysł ciekawy, ale w praktyce  - taki sobie. Po pierwsze - porcelanka jest narażona na kontakt z wagą - co widać. Po drugie - jednostronny nacisk zębnika od wskazówki sprawia, że płaszczyzna soczewki wahadła jest "niestabilna" względem drążka.

post-6402-0-49722000-1468437008_thumb.jpgpost-6402-0-76170300-1468437062_thumb.jpgpost-6402-0-61888500-1468437083_thumb.jpg

Naklejka na plecach wyjaśnia nieco. Zegarmistrzów J.Weber było w Wiedniu trzech. Ale tylko jeden mieszkał przy mstrasse Nr. 20 ...

post-6402-0-17645800-1468437217_thumb.jpg

Do tej układanki pasuje tylko jeden z nich. Jacob Weber, aktywny od roku 1847, zmarł okolo 1893 roku. Mieszkał przy Rothenthurmstrasse 20.

post-6402-0-80148000-1468437305_thumb.jpg

Obok pracowali Marenzeller i Suchy...

Uliczka w 1899 roku, to ten budynek po prawej, z zakładem szewskim.

post-6402-0-46022400-1468437372_thumb.jpg

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegar, dokumentacja, kapitalne zdjęcie - wszystko wygląda smakowicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodać jeszcze warto, że ulica otrzymała nazwę późno, w 1862 roku. W tymże budynku (Pod Złotym Jeleniem) mieszkał ponoć doktor Faust podczas swej bytności w Wiedniu oraz... mieściła się także pierwsza w Wiedniu stacja Pogotowia Ratunkowego (od 1883 aż do 1989) :)

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pełną historią taki zegar ma inny smaczek...

Profesjonalizm w każdym aspekcie ale wiadomo Tarant to Firma.

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wpad mi w rece taki piekny zegar kominkowy ale nie ma a im nazwy czy loga.z obserwaci internetu wpadłem na to ze to junghans niemiecki z lat ok wojennych?ale nie ma pewności 

post-88870-0-80839700-1468475881_thumb.jpg

post-88870-0-58472200-1468475885_thumb.jpg

post-88870-0-41359300-1468475892_thumb.jpg

post-88870-0-90064500-1468475895_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, to jest FHS, czyli Franz Hermle ze Schwenningen.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej Friedrich (chyba że to to samo)

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również wydaje mi się że to jednak FMS lata 1939-1946. Słabo widoczna jest sygnatura .

Pozdrawiam Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi