Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

artko25

AP, Cartier, Rolex, UN czy Zenith?

Rekomendowane odpowiedzi

Dorosłem do decyzji o zakupie pierwszego prawdziwego zegarek i dlatego zwracam się do szanownych kolegów z prośbą o pomoc w wyborze

Jeden zegarek nosze raczej cały czas tj. dzień w dzień ten sam. Zmiana następuje raczej w powiązaniu z porami roku tj. jesień-zima (koszula + ewentualnie sweter) i wiosna-lato (polo lub t-shirt).

Zdaję sobie sprawę że nie da się wybrać jednego uniwersalnego na całe życie - ale na najbliższe kilka lat. Później może dokupię inny następny. Chciałbym, też aby nie zestarzał się za szybko (patrz pkt. 8)

Moje kryteria i wymagania:

1. Ponadczasowy design

2. Uniwersalność tj. możliwość założenia do każdego stroju ale najczęściej chodzę w jeansach + koszula/polo, garnitur 2-3 razy na rok

3. Najlepiej własny mechanizm ale nie upieram się

4. Rozmiar max ok 42-43mm

5. Budżet do ok. 30 tys. zł

6. Wygoda w noszeniu – nie za ciężki i nie za gruby (patrz mankiet od koszuli)

7. Jak najmniejsza utrata wartości w czasie

8. Niezawodność – chciałbym przekazać go później „juniorowi”

9. Podoba mi się kolor niebieski i w wybranych zegarkach przewija się ten kolor

10. Musi być data

Moi wybrańcy:

1.Audemars Piguet Royal Oak – ale nie jestem do końca jestem przekonany

post-48368-0-19501400-1347709955_thumb.jpg

2.Cartier Calibre

post-48368-0-00049500-1347710208_thumb.jpg

lub na bransolecie

post-48368-0-57258100-1347710396_thumb.jpg

3.Rolex Datejust II

post-48368-0-15960300-1347710052_thumb.jpg

4.Ulysse Nardin Maxi Marine Chronometer

post-48368-0-03787900-1347710133_thumb.jpg

5.Zenith El Primero Striking 10th

post-48368-0-91903200-1347710443_thumb.jpg

Zdjęcia zaczerpnąłem do celów poglądowych z zasobów sieci i nie są moje.

Proszę też o propozycje własne kolegów

Mam swoich faworytów 2 ale nie mam tego 1 i może zdecyduje się na inny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, mam branego przez Ciebie pod uwagę Rolexa jak i Zenitha - naprawdę polecam. Widziałeś galerie?

Ja mimo wszystko celowałbym w AP. Sam chce sobie go w przyszłym roku sprawić, z tym, że mi się bardziej podoba wersja z białą tarczą.

Skoro podoba Ci się kolor niebieski, to zobacz sobie jeszcze nowego Vulcaina 50s. president. Bardzo ładny zegarek

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

są tutaj dwa typy o których również ja myślę jako nr1 i nr2

- Rolex Datejust II

- Zenith El Primero Striking 10th

a jako nr3...

origtx.jpg

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-10615-0-52890600-1347715349_thumb.jpg

AP za 30 tys - gdzie?

tego UN odpuść sobie, jeśli nie widziałeś na żywo - wygląda koszmarnie

Kupię Omega Geneve Automatic 166.0197

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wspomniany Ball jest piękny, ale kolega celuje w trochę wyższy level. Z tych wszystkich brał bym Zenitha widziałem na żywo i zegarek robi spore wrażenie - Rolki niestety na żywo moim zdaniem sporo tracą.

Mnie osobiście rozwala ten Zenith:

http://www.zenith-watches.com/en/#/collection/flow/3/9/144

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdzie nie napisał, że musi być nowy, a więc z AP nie będzie problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie tego AP mialem , super zegarek , z tym tylko ze w wiekszosci czasu tarcza wyglada szaro-niebieska ( super ) to bylby moj wybor numer jeden , tego Rolka sobie niedlugo kupie bo jest naprawde elegancki i stosunkowo niedrogi ( porownujac do AP ) te z gladkim bezelem sa okolo $1k tansze niz ten co pokazales ,

Jezeli chcesz UN z niebieska tarcza to poszukaj Blue Wave ,juz nie produkowany ale najbardziej niebieski z nich wszystkich nawet mechanizm . Poszukaj tutaj na forum sa gdzies zdjecia mojego egzemplarza .

Ja na tym zaprzestalbym poszukiwan

Podobno te Cartier maja problem z mechanizmem , slyszalem to od mojego znajomego dilera ktory po duzej ilosci zegarkow ktore musial odsylac do servisu , zrezygnowal z prowadzenia marki w swoich salonach

Irek

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Irku, Ty z tego co pmaiętam miałeś starszą wersje RO :)

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chit , oczywiscie masz racje . Jak sie dobrze nie przygladne to je myle , szczegolnie ze przegladam forum na BB

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym brał w takiej kolejności AP, Zenith ew.Rolex. Myślałeś o JLC, jakiś Master klasyk lub chrono?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na twoim miejscu brałbym AP albo Rolexa. Obydwa zegarki są piękne . Życzę udanego zakupu :).

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz niezawodny zegarek kup Seiko 5. AP się psuje, Cartier ma wadliwy mechanizm. Ja mam Seiko 5 od paru lat i zero problemów. Z drogimi zegarkami jeśli pod uwagę bierzemy niezawodność jest podobnie jak z autami. Mercedes S kosztuje tyle co 7 przysłowiowych VW Golfów a psuje się może i częściej, o kosztach napraw nie wspominając.

Jeśli ważna jest dla Ciebie niska utrata wartości, z tych 4 marek bezapelacyjnie Rolex ma najmniejszą.

A może Patek Nautilus - też świetnie trzyma cenę?

nowy:

http://www.chrono24.pl/patekphilippe/nautilus--id2106603.htm

http://www.chrono24.pl/patekphilippe/nautilus--id2111159.htm

30letni:

http://www.chrono24.pl/patekphilippe/nautilus--id2090906.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz niezawodny zegarek kup Seiko 5. AP się psuje, Cartier ma wadliwy mechanizm. Ja mam Seiko 5 od paru lat i zero problemów. Z drogimi zegarkami jeśli pod uwagę bierzemy niezawodność jest podobnie jak z autami. Mercedes S kosztuje tyle co 7 przysłowiowych VW Golfów a psuje się może i częściej, o kosztach napraw nie wspominając.

Jeśli ważna jest dla Ciebie niska utrata wartości, z tych 4 marek bezapelacyjnie Rolex ma najmniejszą.

A może Patek Nautilus - też świetnie trzyma cenę?

nowy:

http://www.chrono24.pl/patekphilippe/nautilus--id2106603.htm

http://www.chrono24.pl/patekphilippe/nautilus--id2111159.htm

30letni:

http://www.chrono24.pl/patekphilippe/nautilus--id2090906.htm

Kupilbys patka z wloch?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilbys patka z wloch?

jeśli wiedziałbym że 100% oryginał i stan którego szukam - to nawet z Haiti.

Osobiście nigdy bym nie kupił tak drogiego zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym nie kupil. Jakbys wiedzial to nic nie znaczy. Moze jestem inny ale nigdy bym nie kupil takiego zegarka w netcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym nie kupil. Jakbys wiedzial to nic nie znaczy. Moze jestem inny ale nigdy bym nie kupil takiego zegarka w netcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, mam branego przez Ciebie pod uwagę Rolexa jak i Zenitha - naprawdę polecam. Widziałeś galerie?

Ja mimo wszystko celowałbym w AP. Sam chce sobie go w przyszłym roku sprawić, z tym, że mi się bardziej podoba wersja z białą tarczą.

Skoro podoba Ci się kolor niebieski, to zobacz sobie jeszcze nowego Vulcaina 50s. president. Bardzo ładny zegarek

Galerie widziałem. Super zdjecia i super zegarki.

Dlatego mam pytanie do Ciebie.

Który zegarek jest wygodniejszy w noszeniu szczególnie z koszulą?

Wg Ciebie lepsza bransoleta w Rolexie czy pasek w Zenith-cie?

Czuć wagę zegarków?

Który byś wybrał z tych 2 jako bardziej casual na co dzień?

Vulcain nie przemawia do mnie - nie moja bajka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

są tutaj dwa typy o których również ja myślę jako nr1 i nr2

- Rolex Datejust II

- Zenith El Primero Striking 10th

a jako nr3...

origtx.jpg

Nie będę ukrywał, że te 2 zegarki to też są moje typy.

Tylko który wybrać jako nr1?

Ball niekoniecznie pomimo, że ładny zegarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wspomniany Ball jest piękny, ale kolega celuje w trochę wyższy level. Z tych wszystkich brał bym Zenitha widziałem na żywo i zegarek robi spore wrażenie - Rolki niestety na żywo moim zdaniem sporo tracą.

Mnie osobiście rozwala ten Zenith:

http://www.zenith-watches.com/en/#/collection/flow/3/9/144

A gdzie w W-wie Zenith jest do zobaczenia?

Rolexa mierzyłem i mam trochę podobne spostrzenia ale i tak byłem pod wrażeniem

Biorę też pod uwagę renomę marki, niezawodność zegarków a ta w przypadku Rolexów jest chyba duża - czy jest to tylko dobry marketing?

Nie wiem jak sytuacja przedstawia się u Zenitha i tego konkretnego modelu?

Jak pisałem ważna jest też utrata wartości a tu Rolex jest wysoko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego mam pytanie do Ciebie.

Który zegarek jest wygodniejszy w noszeniu szczególnie z koszulą?

Wg Ciebie lepsza bransoleta w Rolexie czy pasek w Zenith-cie?

Czuć wagę zegarków?

Który byś wybrał z tych 2 jako bardziej casual na co dzień?

Wygodniejszy jest Rolex, bransoleta jest wykonana perfekcyjnie, sam zegarek zresztą również. Rolex to nie tylko marketing, Rolex to również bardzo dobra jakość/niezawodność. Gumy do bransolety niestety nie umiem porównać :) Ale ta też jest super. Moim zdaniem lepsza od tej którą mam np. w AP diverze. Obydwa zegarki spisują się na co dzień bardzo dobrze, nie są to ciężkie zegarki. którego byś nie wybrał, to będzie to dobry wybór :)

EDIT : dopiero teraz zauważyłem, że pytasz o skórzany pasek. To już zależy od Ciebie, czy wolisz bransolety, czy paski. Ja mam Zenitha na gumie, mam też do niego bransolete - również fajnie wygląda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku AP nie wchodzi w grę oczywiscie nowka tylko używany.

Ale opinia o tym, że psują się bardzo mnie zaniepokoiła. Czy ktoś jeszcze może to potwierdzić?

Inna sprawa, że AP nie podobał mi się na początku. Powoli jednak dostrzegam jego zalety i coraz bardziej przekonuję sie do niego ale nadal nówka jest poza moim zasięgiem finansowym i racjonalnym (wydać ok 50K na zegarek jest dla mnie po prostu nieracjonalne)

Czy AP RO jest wygodniejszy w noszeniu od Rolexa DJII?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co znaczy, że AP się psuje? :) Nie słuchaj takich rzeczy.

Rolexy są najwygodnoejszymi zegarkami jakie miałem. Co do małej utraty na wartości, to AP również bardzo dobrze stoi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.