Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

starszy04

Czy mam reklamować zegarek?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych kolegów ( i koleżanki oczywiście też ).

Dwa miesiące temu zafundowałem swojej pani Certinę DS Podium Lady Automatic ref. C001.207.16.117.00. Zegarek jak najbardziej przypadł żonie do gustu, ale po tych 2 miesiącach zadowolenie się powoli ulotniło za sprawą bardzo kiepskiej dokładności chodu - cytrynka spieszy się około 30 sekund na dobę. Zegarek był używany codziennie jako podstawowy, rzec można "roboczy wół". Moim skromnym zdaniem taka niedokładność to chyba za dużo jak na czasomierz czysto użytkowy a nie ozdobny. Moje pytanie dotyczy kwestii sensowności i zasadności ewentualnej reklamacji - moim zdaniem zachodzą tu okoliczności spełniające kryteria niezgodności towaru z umową. Proszę o radę, jak postąpić w tej sprawie, bowiem zostawić kobietę z tak niepunktualnie chodzącym zegarkiem się nie godzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko jest w jak najlepszym porządku. Zegarek damski powinien spieszyć zdecydowanie więcej, niż pół minuty na dobę, bo kobiety przecież zawsze się spóźniają ;)

A tak serio, to trochę za dużo i myślę, że jest podstawa do reklamacji

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za szybki odzew. Mam nadzieję, że sprzedawca zegarka podzieli stanowisko wyrażone przez kolegów. Nie omieszkam napisać, jak sprawa została ostatecznie załatwiona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba pamiętać, że wartości odchylenia dobowego dla tego mechanizmu (wg ETA) w wersji standard to +/- 12 sekund średnie, maksymalne +/- 30 sekund. Rozwiązanie problemu leży zatem na granicy dobrej woli producenta/gwaranta zegarka.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba pamiętać, że wartości odchylenia dobowego dla tego mechanizmu (wg ETA) w wersji standard to +/- 12 sekund średnie, maksymalne +/- 30 sekund. Rozwiązanie problemu leży zatem na granicy dobrej woli producenta/gwaranta zegarka.

Dziękuję za tę cenną uwagę - wiedząc teraz na czym stoję, zanim zwrócę się do gwaranta wykonam jeszcze jeden precyzyjny test dokładności chodu zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokonałem bardzo precyzyjnego pomiaru dokładności chodu trwającego cztery doby z wynikiem łącznym + 82 sekundy czyli 20,5 sek/dobę. Skontaktowałem się telefonicznie z serwisem Ceriny w Warszawie i przedstwiłem problem. Bardzo uprzejma pani, z którą przyszło mi rozmawiać stwierdziła, że taka niedokładność chodu jest za duża i zaproponowała, że wyśle do mnie kuriera po odbiór zegarka. Dalej sprawą zajmie się serwisant Certiny. Odpowiedzi mam oczekiwać za 2 tygodnie. Zegarek właśnie pojechał do serwisu, więc ciąg dalszy z pewnością nastąpi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co się martwić. Wyregulują póżniej znowu się rozreguluje, wyregulują, rozreguluje się itd.

Póki na gwarancji nie będzie nic kosztować. A po gwarancji trzeba będzie siegnąć głębiej do portfela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co się martwić. Wyregulują póżniej znowu się rozreguluje, wyregulują, rozreguluje się itd.

Póki na gwarancji nie będzie nic kosztować. A po gwarancji trzeba będzie siegnąć głębiej do portfela.

Ale jak to? Czemu ma się rozregulowywać??? +20 sekund to dość sporo, ale nie świadczy raczej o poważnej usterce, a tylko o niedokładnej fabrycznej regulacji. Moim zdaniem trzeba będzie tylko wyregulować i będzie w pozrądku...

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne że melepecenie. Nic nie świadczy o usterce, tylko o niedokładnej fabrycznej regulacji. Realnie to można taką Certinkę wyregulować tak, że przez następne 10 lat będzie spokojnie trzymać w granicach +/-5 sek/dobe, a regulacja po 2 miesiącach "docierania" jest jeszcze bardziej korzystna niż fabryczna.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodnie z wcześniejszą moją zapowiedzią kontynuuję temat. Dokładnie 14 dni po wysłaniu zegarka do serwisu SG w Warszawie otrzymałem informację SMS-em, że zegarek jest gotowy do odbioru. Zadzwoniłem do serwisu z prośbą o odesłanie zegarka kurierem ( tak jak to się odbyło w drugą stronę ) - uprzejma pani po drugiej stronie linii telefonicznej oczywiście przyznała mi rację i obiecała wysłać zegarek następnego dnia. Otrzymałem też informację, że dokonano regulacji i zegarek chodzi jak należy. Przesyłka z Certiną przyjechała za dwa dni, dobrze zabezpieczona, dostałem też pisemną informację o naprawie z bardzo zdawkowym opisem - naprawa cząściowa, plus dwa wydruki - proofmaster i chronoscope. Z tego pierwszego zrozumiałem, że zegarek prawidłowo zaliczył test ciśnieniowy, z drugiego nic nie zrozumiałem. Moja własna ocena dokładności chodu na dystancie 24 h wykazała +4s , czyli wynik satysfakcjonujący. Koszty własne tej operacji praktycznie żadne, efekt zgodny z oczekiwaniem. Najważniejsze, że moja żona jest zadowolona ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Wszystko jest w jak najlepszym porządku. Zegarek damski powinien spieszyć zdecydowanie więcej, niż pół minuty na dobę, bo kobiety przecież zawsze się spóźniają ;)"

Się uśmiałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam jestem sposobem załatwienia sprawy mile zaskoczony, zwłaszcza po lekturze kilku postów niespecjalnie wysoko oceniających poziom usług tego serwisu. Wygląda na to, że idzie ku lepszemu :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.