Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

daw_adam

jak zaczac skadac i sprzedawac zegarki

Rekomendowane odpowiedzi

witam potrzebuje pomocy .czy jest tu ktos w stanie mi pomoc .chciabym zaprojektowac i wykonac swoj zegarek badz np 10 zegarkow na reke , tylko nie mam pojecia od czego zaczac prosze o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:blink: od projektu (jesli masz juz kase) <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz kupic [100-300 zł/szt] koperty np.: w Chinach albo zrobić samemu [jak masz CNC] - jak nie masz to zrobienie wyjdzie Cię koło 1000 zł/szt

tarcza to 100-300 zł za sztuke - zrobi Ci to jakiś lepszy zegarmistrz, jakieś wskazówki. [ nie wiem ile], szkło [20-100 zł]

Mechanizm jak kwarc to 30 zł do 1000 zł za jakąś lepszą ETE

Pasek do uzgodnienia, koronka.

Ktoś to musi złożyć.

Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bardzo proste, przejrzyj sobie wątek Chronos-Art, tam Paweł Jankowski pokazuje jak to zrobić od projektu do wykonania, masz cały tutorial i know-how prawie jak na tacy.

Jak już zrobisz zegarek to pochwal się na forum :) Powodzenia!

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Projektowanie i wykonywanie zegarków to prosta robota.

Wystarczy spytać na forum, paru kolegów napisze w kilku zdaniach i już można startować z produkcją. To naprawdę niewiele trudniejsze od odśnieżania albo zamiatania liści :lol:

MOD edit:

Temat przenoszę, bo w AHCI raczej nie pasuje ;)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Jak zaczynać to od prostego jednoosiowego turbiliona... Nie ma się co pchać na początku w trzyosiowca :) .

Tak poważniej to musisz się "co dookreślić" czy masz zamiar zrobić mechanizm od podstaw czy też przerobić już istniejący? A może chcesz po prostu pakować do zamawianych kopert surowe, kupione mechanizmy? W pierwszej kolejności zacząłbym od czegoś prostego typu projektowanie i wykonywanie tarcz i wskazówek. Jak to opanujesz do perfekcji to będzie można poszerzać asortyment.

Sprzedaż to raczej widzę w czarnych barwach. Zegarki, proszę ja ciebie, to taki kawałek mocno czerstwego chleba. Trzeba wiedzieć jak ugryźć by nie połamać zębów na początku a potem też nie jest lepiej. Sporo "żucia" rynku przed Tobą i to nie koniecznie uwieńczonego sukcesem. Nawet nie każdy autorski mechanizm znajdzie nabywców a co dopiero mówić o seryjnym. Autorski mechanizm, pomijając ogrom wiedzy jaki jest potrzebny by był dobrej jakości, musi ujmować. Jak nie ma tego czegoś to "kupa".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak już opanujesz graficzną stronę projektów, wymiarowanie, dopasowanie i wybór mechanizmu* (raczej automat) od którego zależy tarcza, wskazówki i koperta.....to możesz zamówic ich wykonanie przez firmy sie tym trudniace (patrz Xiccor) - zamawiasz min. 500 kopert po c.a. 200pln.... drugi etap masz (pierwszy to werk - musisz wcześniej nim wydasz te 100k na koperty kupić 500 werków) - potem zlecasz wykonanie 500 tarcz, wskazówek, bezeli, dekli , pasków z logo, pudełek.

...i masz 500 zegarków**

Teraz część najcięższa - trzeba je wycenić i sprzedać.

Trafić w gusta i finansowe mozliwości potencjalnych kupców - ale o biznes planie to już pisać nie muszę?

na forum, u dealera, na allegro lub ebayu - próbuj - Twoje pieniądze Twoja Droga.

Jak Morderator pisał wcześniej - ceny podzespołów niskie nie są - jak dasz to do kupy i dodasz swoją marżę......choćby taką by tylko pokryć sobie wszystkie reklamacje, zwroty ustawowe itp - bo zapewne o wyzyskiwaniu szarych mas amatorów czasomierzy nie myślisz, to cena musi być atrakcyjna.

Niekoniecznie najniższa bo Parnisa nie przebijesz - ani ceną ani designem - może być wyższa ale musisz prezentować sobą coś (patrz G.Gerlach)

* od wyboru werku wiele zależy - najczęstsze userki, koszty serwisowania, składania, naprawiania i dostępność części zamiennych.

** dobra - stoisz przed zagadnieniem - wydałem 200.000 pln , jak to odzyskać i na tym zarobić - by zarobić musisz sprzedać wszystkie sztuki (jak sprzedasz 3/4 to najwyżej wyjdziesz na zero i zostaniesz z reszta w szufladzie ) - no i najlepiej by żadna nie wróciła na reklamację (24 miesięczną)

Kibicuję Koledze - choć osobiście wolałbym poszukać taniej cebuli ....i ją sprzedać drogo :lol: to łatwiejszy kawałek chleba.

no bo Tworzyć Markę z jednym zegarkiem w ofercie nie sposób - a na ile modeli jesteś w stanie wyłożyć kasę - a co najważniejsze znaleźć kupców?

Musisz poczytać o Xiccorze, Pawle Jankowskim, Gerlachach, FFF z gmt i innych pomysłach by wyrobić sobie pogląd na co się porywasz - i czy jesteś w stanie ugryźć coś z tego tortu?

Takich firemek są setki, jak nie tysiące - zaistnieć jest trudno.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myslę, że by podejść profesjonalnie do tego Biznesu wystarczy 3-4 lata na zgłębienie tematu konstrukcji werków, wypośrodkowanie gustu Twojego i potencjalnych kupców, dopasowanie wszystkich elementów, testów, poprawek, kolejnych testów - i wprowadzenie na rynek nowej marki.

Koszt jej promowania zaleć będzie od jej wyceny i prób pozycjonowania w danym segmencie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie trzeba przez kilka lat zdobywać wiedzy, inni już to zrobili i wystarczy korzystać. Nie trzeba również wydawać kilkaset tysięcy, chyba że się samemu nic nie potrafi, a ma potrzebę działania na duży wymiar. Natomiast jest bardzo wskazane aby nadawać się na "szefa", czyli skutecznie załatwiać sprawy urzędowe. Bardzo potrzebna jest również umiejętność "zaprojektowania" ładnego wyrobu, który się spodoba i znajdzie chętnych. Najtańszy kwarcowy mechanizm kosztuje kilka złotych i na nim można poćwiczyć, dorabiając brakującą kopertę i tarczę. W zasadzie wszystkie brakujące detale można łatwo zamówić, samodzielnie złożyć i szukać chętnych na nasz wyrób.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie trzeba przez kilka lat zdobywać wiedzy, inni już to zrobili i wystarczy korzystać.

na to też potrzeba trochę czasu, na czytanie ze zrozumieniem, wyciąganie wniosków itp

Nie trzeba również wydawać kilkaset tysięcy, chyba że się samemu nic nie potrafi, a ma potrzebę działania na duży wymiar.

Jeśli to ma być profeska to nie ręczna robota i pojedyńcze sztuki - chyba, że kolega mysli o karierze w Stylu Pawła Jankowskiego.

Najtańszy kwarcowy mechanizm kosztuje kilka złotych i na nim można poćwiczyć, dorabiając brakującą kopertę i tarczę. W zasadzie wszystkie brakujące detale można łatwo zamówić, samodzielnie złożyć i szukać chętnych na nasz wyrób.

No jak zrobi kolekcję na werkach za 5zł - to sukcesu nie wróżę - na dealextreme jest pełno zegarków po 3$ z gratisową wysyłką.......

:rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daw-adam napisz coś więcej.

Chce zrobic zegarek kojarzy mi się ze zdaniem "chce zbudować samochód".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zakupiem rok temu zegarek gino rossi pasek nie podoba mi sie wiec dorobiem w augustowie na zamowienie szeroki z brazowej skory , nie wiem czemu ale co najmniej z 10 osob ktore zobaczyy go pow ze chcily by go miec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam ,, ale to jest ten poważny i przemyślany powód wzięcia sie za produkcje zegarkòw ? To ze dorobił Ci ktos pasek , ktory wymieniłes i sie spodobał paru osobom?

i to tyle ? Wiedzy nt produkcji itd ? ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli masz już pierwsze zamówienia. No chyba że Ci co mówili że chcą go mieć nie mówili nic o kupowaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zakupiem rok temu zegarek gino rossi pasek nie podoba mi sie wiec dorobiem w augustowie na zamowienie szeroki z brazowej skory , nie wiem czemu ale co najmniej z 10 osob ktore zobaczyy go pow ze chcily by go miec

No ale zegarek ten różni się tym, że ma dwie wskazówki, a szczególnie godzinową, w związku z czym dochodzimy tu do konkluzji iż ewenement jest ewidentnym paradoksem pryncypialnej dystrybucji pasków zegarkowych. Jeżeli weźmiemy pod uwagę przeistoczony energizm paska do zegarka gino rossi to jego ortodoksyjność resublimuje wszelkie strukturalizmy egzystencjalne.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daw_adam a Ty ich nie słuchaj! Rób swoje. Projektuj, docinaj, tocz, szlifuj. Tylko nie odkładaj nigdy tego, co palisz!

Wróżę sukcesy w fusach po Nesce :)

www.katatime.pl 

www.toskania.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bardziej wygląda na "tuning" zegarka.

Może na początek warto skupić się na zrobieniu samego paska? Tu na forum są koledzy szyjący tego typu gadżety. (super)

Jak się wciągniesz to będzie można pomyśleć o zakupie :

a) paru książek

b ) maszyn do "produkcji" własnego zegarka.

c) zatrudnieniu konsultanta ( zegarmistrza).

Powodzenia.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bardziej wygląda na "tuning" zegarka.

A mnie to wyglada na trolla. Niewiedza jest zrozumiała i dopuszczalna, udawanie głupka - absolutnie nie.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze możesz pójść drogą Mistrza Eneasza i to tu, to tam poprzerabiać, torcik zrobić, ideologię jakąś dopasować i może coś z tego będzie!! Jak zrobisz, zwróć się do Strojnego, może weźmie na aukcję, powodzenia!!!

pozdrawiam, Dominik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepraszam jesli uraziłem kogos , ciemniak ze mnie moglem poczytac wczesniejsze watki a nie pisac nowy temat ! nie jestem trolem zadnym :-)tylko tylko brak mi wiedzy w tym temacie . ale skoro juz tu jestem to mam jeszcze pytanie. Azeby zaprojektowac zegarek co musze zrobic?? zakupic jakis program czy znalesc jakas firme która sie tym trudni ?? pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adam , nie chcemy Cię zniechęcać , ale czy realnie zdajesz sobie sprawę ze skali trudności oraz wyzwań jakie stoją przed producentem zegarków ? a również ze strony finansowej czyli ile trzeba mieć na inwestycję ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem ile w tym prawdy ale na przykład tak ostatnio reklamowane przez Apart zegarki Astorini są wyprodukowane dla nich.

Ponoć koszt jednego to kilkanaście dolarów ( w Chinach) . Jeżeli to prawda to przebicie jest strasznie duże ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.