Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

TeJot

Eterna 1948 date

Rekomendowane odpowiedzi

Za modelem Centenaire Eterna wprowadza do oferty model 1948 date upamiętniający wprowadzenie w 1948 roku własnego kalibru, którego wahnik obracał się na łożyku kulkowym.

Bardzo klasyczny model na ETA 2824-2, o współczesnym rozmiarze koperty 42,5 mm, w dwóch wersjach tarcz; srebrnej oraz czarnej, obie ze szlifem słonecznym oraz datą na "6".

295041111175.png

2950414111752.png

Ta propozycja dużo bardziej mi się podoba od Centenaire, choć ceny jeszcze nie znam. Mam też jedno zastrzeżenie - rozmiar koperty jest wg mnie za duży.

Jak dobrze pamiętam była już kolekcja historyczna 1948 kilka lat temu z mniejszymi rozmiarami kopert.

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładny, chociaż rzeczywiście koperta w rozmiarze 41mm byłaby trafniejsza. Ciekawe jak wygląda z tyłu - przeszklenie czy stalowy dekiel?

Mechanizm to tylko 2824, a cena pewnie będzie około 8 tys zł - obym się mylił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeszklony dekiel.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obie wersje ładne. Rozmiar trochę przegięty, ale na nadgarstku może wyglądać nie najgorzej, bo bezel jest dość szeroki, a koperta wystaje jeszcze poza bezel.

Ciekawe, jaka będzie cena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo klasyczny model na ETA 2824-2, o współczesnym rozmiarze koperty 42,5 mm, w dwóch wersjach tarcz; srebrnej oraz czarnej, obie ze szlifem słonecznym oraz datą na "6".

Ta propozycja dużo bardziej mi się podoba od Centenaire, choć ceny jeszcze nie znam. Mam też jedno zastrzeżenie - rozmiar koperty jest wg mnie za duży.

Jak dobrze pamiętam była już kolekcja historyczna 1948 kilka lat temu z mniejszymi rozmiarami kopert.

Ta poprzednia kolekcja była bardzo udana.

Te nowe też mi się podobają i podobnie uwazam, że jednak ciut za duże

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ladna, ale obawiam sie ze znow przestrzela z cena.

Cos niedobrego dzieje sie z marka. Logiczne powinno byc ze zegarek upamietniajacy wlasny kaliber powinien byc ... no wlasnie na wlasnym kalibrze. W moim odczuciu to zwyczajna proba wyciagniecia kasy z wiernych fanow marki... Nawet marketingowcy za bardzo sie nie wysilili.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos niedobrego dzieje sie z marka. Logiczne powinno byc ze zegarek upamietniajacy wlasny kaliber powinien byc ... no wlasnie na wlasnym kalibrze. W moim odczuciu to zwyczajna proba wyciagniecia kasy z wiernych fanow marki... Nawet marketingowcy za bardzo sie nie wysilili.

Zdecydowanie powinien. Ale wiesz, jak jest - dawniej producenci nie wiedzieli, że stworzenie własnego mechanizmu to rzecz zarezerwowana tylko dla największych i że musi kosztować majątek. Nie wiedzieli, to robili swoje, aż miło. Potem się dowiedzieli, więc owijają ciągle te samą kaszankę w coraz to nowy pergamin ;)

Trochę szkoda. Nawet nie trochę...

Na "urodę" zegarków to nie wpływa, ale jednak niedosyt pozostaje

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam sie z opinia ze cos ta eterna kombinuje nie w ta strone co trzeba. Bardzo lubie ta marke ale ostatnie propozycje szokuja cenami , rozmiarami ( w historycznej linii !! ) i tym ze pakuja do srodka nie to co trzeba mimo ze mogliby to co trzeba. Zegarki ładne , eterna akurat z designem problemow nie ma ale konkurencja lepiej odczytuje rynek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ladna, ale obawiam sie ze znow przestrzela z cena.

No kto jak kto ale chyba Eterna do ETY jako historycznego swojego kalibru ma prawo? Czy nie? Rozumiem że chodzi Wam o użycie 2824 jako bazy. Tu oczywiście się zgadzam że wysiłek to był żaden.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No kto jak kto ale chyba Eterna do ETY jako historycznego swojego kalibru ma prawo? Czy nie? Rozumiem że chodzi Wam o użycie 2824 jako bazy. Tu oczywiście się zgadzam że wysiłek to był żaden.

Dokładnie o to mi chodziło

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na WUS tutaj jest podana cena np. 2.490 €

No to wszystko wiemy. Zegarek bardzo ładny, ale 10kzł za 2824 w stalowej kopercie to moim zdaniem bardzo gruba przesada

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tej cenie propozycja Eterny staje się mało ciekawa - a szkoda.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, za takie "piniędze" to można mieć całą masę ciekawszych zegarków. Nawet na własnych werkach.

Co do rozmiaru, to może 42,5 ma bezel, a 44 koperta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do rozmiaru, to może 42,5 ma bezel, a 44 koperta?

Eterna na oficjalnej stronie podaje te dane, więc myślę że nie są błędne:

•Jewels: 25.

•Ball Bearing: 1.

•Case Diameter: 42.5mm.

•Case Height: 11.7mm.

•Water Resistance: 50m (5bars).

•Crystal: Scratch-resistant, antireflective sapphire crystal.

•Case Back: sapphir crystal opening.

•Crown: Non screw-down.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.