mechanik 991 #1476 Napisano 8 Czerwca 2015 Czarny był totalnym nieboszczykiem i robiłem go od podstaw łącznie z tarczą ,a zapłaciłem niemało natomiast stalowy kupiony na allegro z opisem "stary budzik"okazał się w całkiem dobrej formie i za parę złotych Lubię te wielkie amerykańskie maszyny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #1477 Napisano 8 Czerwca 2015 Czarny był totalnym nieboszczykiem i robiłem go od podstaw łącznie z tarczą ,a zapłaciłem niemało natomiast stalowy kupiony na allegro z opisem "stary budzik"okazał się w całkiem dobrej formie i za parę złotych Lubię te wielkie amerykańskie maszyny a w parze wygladaja cudownie. To jest juz kierunek zbieractwa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buran69 46 #1478 Napisano 9 Czerwca 2015 Taki maluszek wpadł 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #1479 Napisano 9 Czerwca 2015 Świetny ten maluszek. Idealny w podròż, nim światem zawładnęły komòrki 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buran69 46 #1480 Napisano 9 Czerwca 2015 trochę gałęzi przemysłu komórki wykończyły,niestety. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #1481 Napisano 11 Czerwca 2015 Francuski budzik w/g mnie uroczy.Jak trzeba wiecej zdjec to jeszcze moge zrobic 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #1482 Napisano 11 Czerwca 2015 Pomysłowy kuferek pokaż go dokładniej bo ładny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #1483 Napisano 11 Czerwca 2015 oki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #1484 Napisano 11 Czerwca 2015 Świetny,lata 30-te firma Duverdrey & Bloquel. Podaj proszę jeszcze tylko wymiary, bom ciekawa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #1485 Napisano 11 Czerwca 2015 (edytowane) Dziekuje dluga-12cm/wys-10,5 /gleboka - 7,5Ale to wymiary walizeczki , budzik musiala bym sam w sobie zmierzyc. Siedzi w skrzyni a ja w lozku bo tyka i wszystko mi juz tyka. Edytowane 11 Czerwca 2015 przez Dascola 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #1486 Napisano 12 Czerwca 2015 Piękny, a pomysł na kuferek bardzo ciekawy. Prawdziwy podróży budzik. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #1487 Napisano 16 Czerwca 2015 Solidny, niklowany w całości Junghans z 38 roku ,domyty i uruchomiony po ,pewnie .wielu latach "postoju".Podoba mi się nazwa "Boxer Prima" ale patrząc na jego nóżki w rękawicach bokserskich to nazwa pasuje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #1488 Napisano 17 Czerwca 2015 (edytowane) Świetny,lata 30-te firma Duverdrey & Bloquel. Podaj proszę jeszcze tylko wymiary, bom ciekawa.Sam zegarek ma szeroki 9,5 cm /wysoki 7,5 cm / gleboki 4,5 cm.PozdrawiamAnetta Edytowane 17 Czerwca 2015 przez Dascola 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #1489 Napisano 27 Czerwca 2015 Zachęcana przez Piotra od jakiegoś już czasu, na rozmaite sposoby do zainteresowania się budzikami wahadłowymi zaczęłam powolutku zapełniać nimi zawartość witrynki.Pierwszy pojawił się Japy Freres,(już go pokazywałam)Następnym był prezentowy Gustav Becker numer na obudowanie i płycie 79116.To będzie pewnie ok. 1890 roku. Jeśli się jednak mylę proszę podajcie właściwy rok.Kolejny budzik to T. Maurel –Francja. Podejrzewam, że pochodzi z ok. 1880 roku. Podczas poszukiwań informacji natrafiłam na ciekawostkę.W 1841 roku w Paryżu młody francuski uczeń Timoleon Maurel (później dobry francuski zegarmistrz) opracował i opatentował w 1842roku (patent nr FR14529) swoją pierwszą maszynę liczącą dla mnożenia i dzielenia, która z pewnością była również używana do dodawania i odejmowania.W 1846 Maurel opatentował ulepszoną przez jego starszego przyjaciela i inżyniera Jean Jayet wersję urządzenia. Prototyp urządzenia nazwanego Arithmaurel został przedstawiony na Wystawie Krajowej w Paryżu w 1849 roku i wywołał sensację. Wynalazcy przyznano złoty medal i nagrodzono Prix de mécanique z Fondation Montyon. Stąd pewnie symbol medalu na budzikuWedług informacji prasowych z 1853, przy użyciu maszyny można było dokonać mnożenia dwóch liczb 8-cyfrowych w ciągu 18 sekund, podczas gdy dzielenie liczby 15- cyfrowej przez liczbę 8-cyfrową można było zrobić w 24 sekundy. To było niezwykłe osiągnięcie.Wspierany przez pierwsze sukcesy maszyny, T. Maurel planuje rozpocząć masową produkcję tego urządzenia w zakładzie zegarmistrzowskim Winnerl. Około trzydziestu sztuk maszyn zostało wyprodukowanych w 1850 roku. Niestety budowa była zbyt skomplikowane dla technologii połowy XIX wieku. Urządzenia były drogie, kruche i podatne na błędy, więc nie były one konkurencyjne w stosunku do prostszych, ale tanich i niezawodnych maszyn liczących Thomasa de Colmar.Poniżej zdjęcia maszyny liczącej Arithmaurel no i budzików. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1490 Napisano 27 Czerwca 2015 No Kasia pokazalas klase z budzikami .Maszyny liczace T .Maurela sa rzeczywiscie rzadkie,spotkalem jedna w Paryzu. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #1491 Napisano 27 Czerwca 2015 Wyższa szkoła jazdy i ciekawa historia rozwoju talentu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dymar3 252 #1492 Napisano 30 Czerwca 2015 Witam:)Dawno nic nie wrzucałem, więc dziś zaprezentuje budzik reklamowy GF, który kupiłem w 1996r za 30 zł od starego zegramistrza. Po kilku latach ok roku 2003 sprzedałem znajomemu, który tak jak i ja zbierał dodatkowo militaria. A około tygodnia temu ów znajomy sprezentował mi ga całkiem za darmoszkę wygrzebując gdzieś z piwnicy:) Po wyszyszczeniu i wizycie u zegarmistrza prezentuje się jak na zdjęciach:) Ciekawostką jest nietypowy sposób złożenia sprężyny budzika:) Zegar bardzo długo chodzi...ok 55h!!! Inne moje GF max 36. Jesli ktos miałby jakieś informacje na temat zegarmistrza Jana Środzińskiego z Bydgoszczy, ul Batorego 5 to proszę o info, bo w necie nie mogę zbyt wiele znaleźć Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seba1001 5 #1493 Napisano 22 Lipca 2015 Wczorajszy nabytek,tylko zastanawiam się czy to nie składak bo mechanizm Junghans W250 l2? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #1494 Napisano 22 Lipca 2015 Gdyby mechanim był z nieco późniejszego okresu ok 1930 (poprzejęciu HAU) to możliwe , że byłby to Junghans, produkujący różne zakupione w tych latach marki. Miałam kiedyś budzik z sygnaturą Gustav Becker na tarczy, a mechanizm był Junghansa z 1933r. A poza tym Twój budzik jest bardzo ładny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1495 Napisano 22 Lipca 2015 Modele Bivox i Trivox pojawiły się około 1955 roku (na bazie werku W231). Pokaż zdjęcia, może mechanizm jest datowany. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seba1001 5 #1496 Napisano 23 Lipca 2015 (edytowane) Zdjęcie mechanizmu Edytowane 24 Lipca 2015 przez seba1001 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #1497 Napisano 23 Lipca 2015 Kareciak z budzikiem , wiec w sumie BUDZIK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #1498 Napisano 23 Lipca 2015 . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #1499 Napisano 23 Lipca 2015 Idziesz jak burza Anetta. Gratulacje! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #1500 Napisano 23 Lipca 2015 Fajny ten budzik, gratuluję. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach