Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
roberto266

Nasze Budziki

Rekomendowane odpowiedzi

Pozdrawiam Kasiu zycze zdrowia !

Dziękuję Chłopaki. Zdrowia nigdy za wiele. Miałam jednak w myśli sanatorium dla budzika. Pozdrawiam również.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zatem zdrowia dla Cię i budzika  :D  :D  ;)

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy nabytek, budzik Mauthe. Otrzymałem go w rozsypce. Płyty rozkręcone, Na szczęście wszystkie czopy były całe. Jakościowo bardzo dobrze wykonany, pełna płyta z materiału jak przy wiszących z pełnej płyty. Udało mi się go uruchomić. Kotwica wychwytu przypomina widelec, który wchodzi w ośkę koła balansowego. 

Opis zdjęć:

trzy pierwsze zdjęcia, stan w trakcie zakupu. Pozostałe to już składanie i efekt końcowy.

post-111033-0-99801400-1583521925_thumb.jpg

post-111033-0-77222400-1583522192_thumb.jpg

post-111033-0-95921400-1583522380_thumb.jpg

post-111033-0-31575200-1583522492_thumb.jpg

post-111033-0-53583500-1583522631_thumb.jpg

post-111033-0-84074600-1583522730_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy i koleżanki trafił do mnie kolejny chyba juz 6 HAU PHONOS egzemplarz z mechanizmem datowanym na 1901r.

Wszystkie swoje budziki polerowałem pastami i ściereczkami cape cod.

Ale jest to męczące i czasochłonne. Macie może jakiś lepszy sposób, żeby pozbyć się tego grubego nalotu z trąby i dziwnych plan z dekla? Może jakaś metoda chemiczna a nie męczące tarcie. Jak fosol działa na mosiądz? Proszę o wszelkie sugestię..

post-74377-0-03697300-1583568615_thumb.jpg

post-74377-0-19160700-1583568667_thumb.jpg

post-74377-0-94085500-1583568679_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja do soczewek i wag w wiszących używam BRASSO w formie nasączonej waty.

LESKOS też poleca, ale w płynie.

Dostępne w Bliku i na allegro.

Pozdrawiam Jacek

"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W płynie ma lekkie właściwości ścierne (taka granulacja 1200-1500) mosiądz na błysk + zabezpieczenie powierzchni przed czernieniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radzi sobie nawet z takim grubym , starym nalotem? Co jest w zestawie? Sam płyn czy te ściereczki też? Jest wiele produktów o tej nazwie i chce wybrać ten odpowiedni .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie od dłuższego czasu przeglądam szlifierki i chyba w końcu jakąś kupię ale raczej poszukam czegoś tańszego lub zaczne od tarcz polerskich do wkrętarki:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kupieniu kilku dojdziesz do potrzeby zakupu delikatnej polerki ... i ją kupisz. Przerabiałem to - mam 4 szlifierki tarczowe ... na półce. Nie potrzebujesz szlifierki do samochodu tylko precyzyjnej polerki ;)  :ph34r: . 

Doświadczenie jest bezcenne.  :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy i koleżanki trafił do mnie kolejny chyba juz 6 HAU PHONOS egzemplarz z mechanizmem datowanym na 1901r.

Wszystkie swoje budziki polerowałem pastami i ściereczkami cape cod.

Ale jest to męczące i czasochłonne. Macie może jakiś lepszy sposób, żeby pozbyć się tego grubego nalotu z trąby i dziwnych plan z dekla? Może jakaś metoda chemiczna a nie męczące tarcie. Jak fosol działa na mosiądz? Proszę o wszelkie sugestię..

Spróbuj gronalem lub tańsza wersja miksturą z wody amoniakalnej, detergentu i spirytusu, wody. Po tym oczywiście polerowanie.

Zastanawiam się po co Ci tyle egzemplarzy takich samych budzików?

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez kasiaMF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To proste, żeby mieć... to taka choroba... wymocz obudowę budzika w akrze, potem przepoleruj caped cod.

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podzielam pogląd kiniola . Przyjemność kompletowania rocznikami. U mnie np. jest obecnie 39 Junghansów z lat ok. 1890 - 2001 lub ok. 150 Poltików z l. 1945-1999, albo 23 Europy, dokładnie datowane z l. 1934 -1993. Fascynujące jest obserwowanie ewolucji wyglądu budzika danej firmy.  W przypadku Europy dotyczy to produkcji w różnych państwach. Nie tylko tej wersji niemieckiej po II wojnie światowej.Podziwiam pasjonatów Slav i ich dyskusję na temat detali na tym forum. Tej kolekcji nie widziałem, ale podobno jeden z kolekcjonerów z Grudziądza posiada ich ok. 800. Informacja od osób, które temu kolekcjonerowi je naprawiały.

Edytowane przez Marek Szajerka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moczenie w akrze? Tzn możesznpodeslać jakiś link o jaki środek dokładnie chodzi?

P.s Tak Kasiu to z jednej strony choroba a z drugiej nabywam egzemplarze do ewentualnych wymian. Phonos jest dość powszechny ale ludzie zwrscają na niego uwagę. To chyba obowiążkowa pozycja dla kolekcjonerow budzików :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam google, to takie proste...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpisalem "akr" i niestety nic niz znalazlem dotyczacego czyszczenia. Napisales "moczenie w akrze" proszę jedynie o podanie nazwy bo nic mi z tego nie wyxhodzi..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akra, w akrze... w wyszukiwajce forumowej też jest sporo...

Edytowane przez kiniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Czy chodzi o środek AKRA firmy K2 do czyszczenia silników?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak... on ma na prawdę wiele zastosowań w sferze czyszczenia i doczyszczania. Rozcieńczam go wodą, tak ze 30% wody dolewam do akry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ... silników do budzików. Krzysiek ma cały warsztat silnikowy i jest Mistrzem od wszelkich silników nie tylko do budzików. Dzięki niemu mamy ten środek w "spisie użytkowym"  ;)  :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje bardzo:-) przedstawie efekty po zabiegach :-)

Jak długo moczyć aby bylo bezpiecznie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam podchodzę ze starą szczoteczką do zębów i sprawdzam (poprawia też to dostep akry do "chorego miejsca"). Ale czasami wystarcza mi 1h a czasami 4h. :blink:  :huh:

Ile Mistrzu zarekomenduje  ?

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak żeby było dobrze... każdy sam musi sobie ustawić odpowiedni roztwór i czas... Ja moczę od 10 minut do 12h...Trzeba kontrolować i dobrze płukać ciepłą wodą. Potem wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Dodatkowo używam miękkiego pędzla, bo inne drapią powierzchnię mosiądzu.

Piwniczne stanowisko do akrowania:

post-27317-0-38518700-1583672954_thumb.jpg

Edytowane przez kiniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje bardzo :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak... on ma na prawdę wiele zastosowań w sferze czyszczenia i doczyszczania. Rozcieńczam go wodą, tak ze 30% wody dolewam do akry

Jaka temperatura wody musi być?  Czy to ma znaczenie? Czy też rozcieńczasz zwykłą zimną z kranu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi