Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
roberto266

Nasze Budziki

Rekomendowane odpowiedzi

Strasznie cicho się zrobiło wśród miłośników budzików - czyżby zima ?

Pochwalę się kilkoma nowymi mieszkańcami moich budzikowych pułek (pomału myślę nad dobudówką)

Na początek 4 budziki podrużne, od lewej Europa, Europa, Presta, i kwarcowy Seiko :) pierwszy kwarc w moich zbiorach.

budziki%20052.jpg

Kolejny to całkiem fajny Budzik Mauthe

budziki%20055.jpg

budziki%20056.jpg

budziki%20057.jpg

A na koniec zostawiłem ciekawy budzik a za razem miniaturę kominkowca z ręcznie malowanymi chińskimi/japońskimi motywami.

budziki%20053.jpg

budziki%20054.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj, posuchy nie ma, jeno renowacja w toku ( co jak wiemy wymaga czasu :) ) Fajne te Twoje nowe zdobycze, zwłaszcza Seiko (elegancik) i ten ostatni malowany niuniutek...Jakiej jest marki? Choć przyznam, że Europa tez robi wrażenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niuniutek :) niestety nie jest sygnowany, ma jedynie napis FOREIGN co oznacza tyle co IMPORT. Mechanizm wygląda na niemiecki, ale co do skrzynki to bym stawiał na to że jest to wyrób importowany z azji. Spodobał mi się i cóż musiał być mój

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób zdjecie płyty i podaj wymiary ( szer. wys. i odległosc między płytami) to spróbuję ustalić jaki to producent mechnizmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A takie cudo trafiło właśnie do mojego domu . Zdjęcie jest ze stronki podanej przez

janekp ale mam dokładnie taki sam model . Z tyłu obudowy jest napisane d depose brevete DSC00488.JPG

a na mechanizmie jest znak brevety i napis grand prix l' horlogerie 1878 . zegar chodzi normalnie ok. 20/21 godzin . czy jest to normalny czas chodu ?

A zapomniałem dodać że zegar jest niespotykanych rozmiarów . (bardzo duży)

14cm szerokości i 16 wysokości . na szczycie piękna fazowana szybka , aby podglądnąć pracę mechanizmu

A co do zegarków powyżej GF-a mam bardzo podobnego , a tego bostona widziałem na allegro.Muszę przyznać że ładny :)

Edytowane przez tarant

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo ładny francuzik, posiadam bardzo podobnego, duża ciężka bestj ale chodzi idealnie.

reveillourdmontron3.jpg

reveillourdmontron6.jpg

Edytowane przez docent

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

budziki%20058.jpg

budziki%20059.jpg

Powyżej dwa HAC'ki ten po lewej i na dolnym zdjęciu ma zaledwie 23cm wraz z uchwytem a ten po prawej bagatela 28,5cm

Poniżej zaprezentuje 2 ciekawe budziczki.

Pierwszy to budzik podróżny Starlet z pozytywką a drugi jak nazwa sugeruje to budzik wojenny. Jest to produkt amerykański (Made in Winsted, Connecticut. USA) Najciekawsze w tym budziku jest to z czego wykonana jest obudowa ? Spróbujcie zgadnąć :rolleyes:

budziki%20062.jpg

budziki%20060.jpg

budziki%20061.jpg

Edytowane przez tarant

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najciekawsze w tym budziku jest to z czego wykonana jest obudowa ? Spróbujcie zgadnąć :rolleyes:

Odlane z jednego kawalka? Zeliwo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj Ulan, nie trafiłeś. Dziś nazwano by go pewnie produktem ekologicznym. Pewnie w czasie wojny oszczędzano stal, mosiądz i inne tego typu materjały na cele militarne. Obudowa budzika jest wykonana z PAPIERU :D (coś w rodzaju wytłoczek na jajka). Stabilna solidna konstrukcja przy tym bardzo lekka. No i przetrwał około 60 lat. Mam tylko nadzieję że papier nie pochodził z odzysku z wojskowych latryn :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa budzika jest wykonana z PAPIERU :D (coś w rodzaju wytłoczek na jajka).

Kurcze!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze!

Też tak pomyślałem jak tylko go do rąk wziąłem, Kurcze :)

Jest napewno ciekawostą w moich skromnych zbiorach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje blizniaki Lenzkirch model nr 78 .W numeracji mechanizmow wystepuje roznica ponad 620 000 inaczej miedzy jednym a drugim uplynelo okolo 30 lat ale i tak sa bardzo podobne.

post-41769-0-25886100-1359400851_thumb.jpg

post-41769-0-60769000-1359400877_thumb.jpg

Edytowane przez FRANK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze sie zastanawialem dlaczego maja poscinane narozniki . A dlatego,ze byly sprzedawane w okraglych pudelkach.

post-41769-0-64542000-1359401131_thumb.jpg

post-41769-0-76176000-1359401153_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz gora pudelka

post-41769-0-21900300-1359401213_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są super, a w zestawie z pudełkiem to już gratka kolekcjinerska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Franka okazy lepiej nie patrzec bo trudno bedzie nabyc cos podobnego.Widac ze ma konkretna kolekcje,szukalem budzikow z pudelkiem ale cos malo;ich sie ukazuje ostatnio (poza jednym Beckerem rzekomo po raz drugi na aukcji )

A ja dostalem budziki be z pudelek.Typowy Becker ,pozniej drugi ale w obudowie chyba niklowanej (jakis wzorek - cyzelowana obudowa?) no i Japy w miedzianej obudowie z tloczonym wzorkiem po calosci

img9456a.jpg

img9457f.jpg

img9458j.jpg

img9459w.jpg

img9460t.jpg

img9461p.jpg

img9462g.jpg

img9463s.jpg

img9464k.jpg

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten GB z cyzelowana obudowa jest bardzo ladny i z cala pewnoscia rzadki.Jeszcze takiego nie widzialem - dodatkowo posiada niski numer.. A ten Japy ma ciekawy ksztalt oraz oszczedny mechanizm (maksymalnie wycieto plyty mechanizmu przez co zaoszczedzono materialu na nastepny mechanizm).

Edytowane przez FRANK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Środkowy GB rzeczywiście ma niski numer, ale jest z Braunau (Broumova).

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznaje sie nie czytalem sygnatur.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baradzo ciekawe te budziki, zwłaszcza ten wojenny no i dzwonkowe, jakoś mam do nich słabość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dołączył do rodziny po niedzielnych łowach :)

budziki%20063.jpg

budziki%20065.jpg

budziki%20064.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi