klonsi1995 1 #351 Napisano 10 Marca 2013 (edytowane) Firma depose Brevete , a zdjęć werku przysłać nie mogę , bo oddałem zegar do spa , na upiększenie Jak będzie gotowy to wstawię do galerii MOD.A prosiłem, uprzedzałem... Edytowane 10 Marca 2013 przez tarant 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5444 #352 Napisano 11 Marca 2013 (edytowane) Co prawda to tylko Slava. Tak wyglądała.Rozkładanie, mycie, czyszczenie i smarowanie.Po złożeniu ruszył i wygląda tak. Edytowane 11 Marca 2013 przez tarant 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #353 Napisano 11 Marca 2013 (edytowane) Uff, posklejałem z trudem Oczywiście radziecki budzik działałaby bez tych wszystkich zabiegów równie dobrze... Edytowane 11 Marca 2013 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #354 Napisano 12 Marca 2013 no wiaadoomo co radzieckie to nie gniotsa i łamiotsa Trochę Ci zazdroszczę że sam sobie radzisz z mechanizmami. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5444 #355 Napisano 12 Marca 2013 Z tym "radzisz" to lekka przesada. Okazało się, że i bez tego by chodził . Rozebrałem z ciekawości, to później trzeba było jakoś poskładać . Przy okazji popełniłem wszystkie możliwe błędy z kolejnością rozkładania i składania (jak się później okazało). Ponoć właśnie takie budziki są najlepszym materiałem do nauki. Teraz w kolejce czeka MIR. Obym tylko nie popadł w rutynę :) . 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #356 Napisano 12 Marca 2013 Oj tam, oj tam nie przesadzam jeno prawdę rzeczę. Gdyby tylko Czasik nie był tak daleko, poszłabym do niego na nauki zegarmistrzostwa. Bo czytanie, i wiedza praktryczna to dwie zupełnie strony medalu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klonsi1995 1 #357 Napisano 12 Marca 2013 (edytowane) Witam ! Czy ktoś mógłby mi podać rok produkcji mojego budzika , bo nie mogę znaleźć żadnego katalogu w necie . Dla jasności podaję numer 26957 Nie, nie i jeszcze raz NIE. Do usłyszenia za 2 tygodnie.Aż się nauczysz. Edytowane 12 Marca 2013 przez tarant 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5444 #358 Napisano 13 Marca 2013 Nowy nabytek do kolekcji budzików. Stan początkowy i przygotowanie do renowacji, czyszczenia i smarowania, no i oczywiście składania.Po zakończeniu pokażę efekt starań 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5444 #359 Napisano 15 Marca 2013 Z kolejnym budzikiem moskiewskiej fabryki poszło już sprawniej i o wiele szybciej. Po umyciu, złożeniu wygląda teraz tak.tutaj kolejne etapy składaniahttp://zegarkiclub.p...a/page__st__140 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buran69 46 #360 Napisano 16 Marca 2013 Chyba światowy rekordzista jeśli chodzi o ilość kamieni 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5444 #361 Napisano 16 Marca 2013 Mógłbyś pokazać mechanizm? 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buran69 46 #362 Napisano 16 Marca 2013 Mam żelazną zasadę:nie rozbieram zegarków,ale ktoś zrobił to za mnie http://zegarkiclub.pl/forum/topic/34637-radzieckie-budziki/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #363 Napisano 16 Marca 2013 (edytowane) Moj ostatni nabytek.Budzik lenzkirch model nr 133 Byl tak zniszczony,ze na niemieckim Ebayu nikt go nie licytowal. Wykonalem nowy korpus z otworami oraz dorobilem zniszczone listwy gorne.Szczegolowy opis przedstawie w temacie"Podzwiajmy zegary Lenzkirch"Co powiecie na taka renowacje skrzyni? Edytowane 16 Marca 2013 przez tarant 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5444 #364 Napisano 16 Marca 2013 Niesamowite, cudotwórca - pogratulować. Ile czasu na to poświęciłeś? 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #365 Napisano 16 Marca 2013 Dwa tygodnie po 2 godziny dziennie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #366 Napisano 16 Marca 2013 (edytowane) Moj ostatni nabytek.Budzik lenzkirch model nr 133 Byl tak zniszczony,ze na niemieckim Ebayu nikt go nie licytowal. Wykonalem nowy korpus z otworami oraz dorobilem zniszczone listwy gorne.Szczegolowy opis przedstawie w temacie"Podzwiajmy zegary Lenzkirch"Co powiecie na taka renowacje skrzyni?Frank... dech zapiera. GRATULACJE!!! Oj chciałabym się od Ciebie dowiedzieć jak Ty to robisz, że powstają takie cuda. Mam nadzieję,że będzie w Srebrnej Górze czas na takie rozmowy. Edytowane 16 Marca 2013 przez kasiaMF 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #367 Napisano 16 Marca 2013 W tym budziku wszystkie aplikacje mosiezne sa oryginalne.Czesc listewek zostaly dorobione recznie ,kilka klockow podpierajacych daszek oraz brak bylo gornych malych listewek.Korpus dorobilem ze starego drewna debowego.Otwor na mechanizm wykonalem rowniez recznie.Nastepnie barwienie bejcą i politurą.Po wyschnieciu politury wszystko zostalo zmatowane stalowa welna (oooo) Na koncu przed montowaniem aplikacji cala obudowa zostala posmarowana woskiem i wyczyszczona szmatka. Obudowa jest lekko matowa i taka ma być. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #368 Napisano 16 Marca 2013 Piękna robota. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5444 #369 Napisano 16 Marca 2013 Ponieważ świadom jestem potrzebnych umiejętności, cierpliwości i samozaparcia by osiągnąć tak wspaniały rezultat, tym bardziej gratuluję. Nie tylko piękna robota, ale i piękny okaz. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janosikmz19822 24 #370 Napisano 19 Marca 2013 (edytowane) FRANK Kawał dobrej roboty gratuluje Edytowane 19 Marca 2013 przez janosikmz19822 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5444 #371 Napisano 20 Marca 2013 Wyczyszczony i nasmarowany. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 993 #372 Napisano 20 Marca 2013 Walizka gotowa do podrózy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #373 Napisano 20 Marca 2013 Elegancki ten Kienzlutek- budziczek delagacyjny dla Pana w garniturze 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5444 #374 Napisano 20 Marca 2013 (edytowane) Dzięki, za Kienzlutka Też mi się ta walizeczka podoba. Mechanizm jest trochę skomplikowany choć bezkamieniowy. Ma bardzo fajną, w aspekcie mechanicznym regulację luzów balansu ( jak zawory w starych samochodach). Po regulacji żwawo ruszył i teraz pozostaje tylko ustawienie dokładności chodu. Edytowane 20 Marca 2013 przez zasadas 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #375 Napisano 20 Marca 2013 No to dawaj zdjęcia tego mechanizmu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach