Dymar3 270 #6126 Napisano 12 Kwietnia Tak właśnie widzialem, zerknę dzis w piwnicy w banku części jakieś tarcze powinienem mieć, krore nie posują do mojej ciut starszemu kolekcji. Reprodukcje kartonowe tatcz budzika G.B też mam.....pozyskałem je kilka lat temu. Jednak nie zdecydowałem na ich wykorzystanie... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dymar3 270 #6127 Napisano 12 Kwietnia Tym razem budziķ RMS, ktory już dwukrotnie prezentowałem nie mniej tym razem doczekał się ponownej galwanizacji- mosiądzowania. Poza tym w świetnym stanie. Przepolerowany jedynie chusteczkami cape cod. Tylny dekiel moim zdaniem wyszedł super. Vzekam jedynie jak trochę ściemnieje.. 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1813 #6128 Napisano 16 Kwietnia W dniu 12.04.2026 o 21:08, Dymar3 napisał(-a): Tym razem budziķ RMS, ktory już dwukrotnie prezentowałem nie mniej tym razem doczekał się ponownej galwanizacji- mosiądzowania. Poza tym w świetnym stanie. Przepolerowany jedynie chusteczkami cape cod. Tylny dekiel moim zdaniem wyszedł super. Vzekam jedynie jak trochę ściemnieje.. Super 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KWF 114 #6129 Napisano 17 Kwietnia Moje pierwsze budziki. W sumie bliźniaki, bo na tym samym mechaniźmie W231 , Becker i HAU. Trzeci z braci junghans robi za dawcę części, bo jego mechanizm jest najbardziej zdemolowany. Oba po czyszczeniu, oliwieniu, na razie w stanie jeszcze niepełnym, ponieważ Becker czeka na ośkę do mechanizmu bicia, a HAU miewa humory z chodem (przy wyzwalaniu dzwonienia, balans zatrzymuje się). Dla purystów oba wymagają galwanizowania, ale dla nie wystarczyło polerowanie. Podziękowania dla kol. @Dymar3 za podpowiedzi dotyczące prania cyferblatów w benzynie. A czy ktoś ma patent na uzupełnianie ażurowych wskazówek masą elektroluminescencyjną? Pytam, ponieważ wskazówki do HAU'a mają jej znaczenie ubytki, a chciałbym je uzupełnić. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3717 #6130 Napisano 26 Kwietnia Ostatnio do kolekcji trafił kolejny biurkowy Mofem. Tym razem na z węgierskim kalendarzem. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lee48 44 #6131 Napisano Sobota o 16:56 (edytowane) Jestem w posiadaniu budzika Gilbert Rolling Bell jest niesprawny raczej powiedzial bym w stanie agonalnym ma mechanicznie uszkodzony dzwonek,brak tylnej sciany,reszta jeszcze nie jest zdiagnozowana. Na jednej czesci jest wytloczona data 1883 Jesli ktos ma informacje o tym budziku prosze napisac ! Edytowane Wtorek o 14:14 przez Lee48 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach