Marek Szajerka 940 #5726 Posted October 17, 2023 Dzisiejszy nabytek KIenzle. Zdjęcia indywidualnie i w rodzinie Kienzle. Zdjęcie rodzinne nie jest udane, z innymi również. Przepraszam. Zdjęcia indywidualne 3 Share this post Link to post Share on other sites
mechanik 993 #5727 Posted October 17, 2023 Taka miniaturka Junghansa się trafiła na ostatniej giełdzie staroci w Bolesławcu(każda trzecia niedziela)brudna i zaniedbana ale za to tania😃ładny mechanizm ,sprężyny w bębnach ,wskazówki trochę połatane i celuloid mocno żółty ,ale do ogarnięcia. Fajny wewnętrzny dzwonek🙂 9 Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Orzechowski 3727 #5728 Posted October 27, 2023 Przypadkowo kupiony i dołączył do kuzyna. Jeden z Francji, drugi z Niemiec. 3 Share this post Link to post Share on other sites
Marek Szajerka 940 #5729 Posted November 3, 2023 Wczorajszy nabytek Junghans zegar/budzik. Brakuje wahadła i prawdopodobnie pęknięta sprężyna dzwonienia. Wyprodukowany po 1890 r. Tarcza jest nie do uratowania. Wykonam replikę, zdjęcie 4. 3 Share this post Link to post Share on other sites
Marek Szajerka 940 #5730 Posted November 3, 2023 Junghans ma sygnaturę A 13. Całe szczęście, sprężyny są całe, chodzi bez wahadła. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Witold 56 55 #5731 Posted November 3, 2023 Marku, jutro przekopię swoje zasoby i prawdopodobnie będziesz miał wahadło. Ciekawe, czy skrzynia jest od tego werku ? 0 Share this post Link to post Share on other sites
Marek Szajerka 940 #5732 Posted November 4, 2023 Dzięki, szafka nie budzi podejrzeń. Z 1909 r. model Budapest ma podobne wymiary 43 cm, s. 3 skanu. Niestety połowa kartki z Budapestem jest uszkodzona. https://junghansarchiv.de/uploads/1909_01_full_b1e13d4b93.pdf 0 Share this post Link to post Share on other sites
Witold 56 55 #5733 Posted November 4, 2023 Replika tarczy wyszła Ci ekstra. Gratulacje. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Marek Szajerka 940 #5734 Posted November 5, 2023 (edited) Adam, pomyłka. Ja dałem zdjęcie tarczy zegara, który mam . Zdejmę tarczę i zeskanuje. Obecnie jeszcze nic nie ruszałem. Poza wyjęciem werku, by rozwinęła sią sprężyna chodu. Czekam na wiadomość od Ciebie. Edited November 5, 2023 by Marek Szajerka 0 Share this post Link to post Share on other sites
Marek Szajerka 940 #5735 Posted November 23, 2023 Od Kolegi Hecke otrzymałem bardzo mnie intersujący tzw. złom zegarmistrzowski. Będzie wspaniała zabawa w uzupełnianiu mechanizmów. Z wcześniejszej przesyłki kilka mechanizmów uruchomiłem a kompletne werki podróżnych zakwalifikowałem sobie , jako egzemplarze muzealne. Ciekawy jest mechanizm Sewani , bezkamieniowy, z 1956 r. Pierwszy raz się z takim spotkałem. Bardzo Koledze dziękuję za te przesyłki. 4 Share this post Link to post Share on other sites
mechanik 993 #5736 Posted November 24, 2023 Specjalnie jakoś nie wyszukuję budzików francuskich ,no chyba że są tak ładne i starannie wykonane jak ten Jaz z centralną sekundą co zawsze mi się podoba niezależnie od pochodzenia budzika😀 nie taki stary ,2 -1964r ale widać że szanowany i zatrzymał się z...przesmarowania🙂poza tym bez ubytków 6 Share this post Link to post Share on other sites
Marek Szajerka 940 #5737 Posted November 25, 2023 Do tematu Jaz. W złomie zegarmistrzowskim od Kolegi Hecke znalazł się Peter na licencji Jaza Na płycie jest prawie niewidoczna napis Jaz. 3 Share this post Link to post Share on other sites
Marek Szajerka 940 #5738 Posted December 2, 2023 Kienzle ze złomu zegarmistrzowskiego, jak wyżej. Obecnie mechanizm jest sprawny. Wymieniłem m.in. koło napędowe, naprawiłem sprzęgło na osi minutowej. 6 Share this post Link to post Share on other sites
Marek Szajerka 940 #5739 Posted December 3, 2023 (edited) Ze złomu zegarmistrzowskiego, jak wyżej. Z takim Witiaz się jeszcze nie spotkałem. Pracy z uruchomieniem nie było wiele, założenie sprężyn i naprawa blokady oraz uzupełnienie kluczyków. Na płycie cyfry 4.8, co może wskazywać na 4 kwartał 1980 r. Edited December 3, 2023 by Marek Szajerka 2 Share this post Link to post Share on other sites
Anansi 4113 #5740 Posted December 3, 2023 To była pamiątka z Rostowa nad Donem, klucz do bram miasta 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Orzechowski 3727 #5741 Posted December 3, 2023 U mnie po naprawie i wyregulowaniu wreszcie trafił do zbioru. 5 Share this post Link to post Share on other sites
Marek Szajerka 940 #5742 Posted December 3, 2023 Bardzo ładny. Kilka lat temu była dyskusja na Forum na temat tej tarczy. Nie pamiętam, kiedy to było. U mnie wersja popularna. 2 godziny temu, Anansi napisał(-a): To była pamiątka z Rostowa nad Donem, klucz do bram miasta Anansi, dziękuję. Teraz wiem, dlaczego tarcza jest pochylona. 2 Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Orzechowski 3727 #5743 Posted December 3, 2023 46 minut temu, Marek Szajerka napisał(-a): Bardzo ładny. Kilka lat temu była dyskusja na Forum na temat tej tarczy. Nie pamiętam, kiedy to było. U mnie wersja popularna. Anansi, dziękuję. Teraz wiem, dlaczego tarcza jest pochylona. Również ładna. Faktycznie tarcza sprawia wrażenie jakby coś tam było wklejone. 0 Share this post Link to post Share on other sites
mechanik 993 #5744 Posted December 10, 2023 Kupione dziś przypadkiem dwa maluchy Kienzle art deco w pięknym stanie ,lata 40-50? nie znalazłem na mechanizmach żadnego datowania 4 Share this post Link to post Share on other sites
Marek Szajerka 940 #5745 Posted December 10, 2023 Mam też ten sam problem z identycznym budzikiem, tylko jako podróżnym 1 Share this post Link to post Share on other sites
kasiaMF 234 #5746 Posted December 11, 2023 Piękne okazy. Kienzle często nie datowała mechanizmów w budzikach. Sprawdzałeś w kataloguz 1939? 0 Share this post Link to post Share on other sites
mechanik 993 #5747 Posted December 11, 2023 Nie mam katalogów Kienzle ale i też nie miałem kiedy 🙂 0 Share this post Link to post Share on other sites
mechanik 993 #5748 Posted December 14, 2023 Do moich amerykanów dołączył Westclox America model 5 produkowany w Kanadzie od 42 do 48 r .Ktoś go mocno rozgrzebał i lepił i dlatego tarcza wygląda jak widać ,resztę jakoś wyprowadziłem i działa , chociaż lutowana kotwica z kawałków to mistrzostwo. Budzik bardzo prosty w budowie i naprawie a jednocześnie solidny .A że w kolekcji Westcloxów America musi być to szukam ciągle wcześniejszych modeli😃 2 Share this post Link to post Share on other sites
kasiaMF 234 #5749 Posted December 15, 2023 Rman, mistrzowska renowacja. Brawo. Świetny budzik. Podziwiam Twoją konsekwencję w kolekcjonowaniu. 0 Share this post Link to post Share on other sites
mechanik 993 #5750 Posted December 15, 2023 Dzięki Kasiu, nie mam wiele czasu więc mogę robić tylko takie proste renowacje ,poważniejsze muszą czekać 😃 0 Share this post Link to post Share on other sites