Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
roberto266

Nasze Budziki

Rekomendowane odpowiedzi

A tak wyglada po renowacji amerykański Westclox z 1948r.Wygląda że po wojnie zostało im sporo ołowiu bo masa elementów mechanizmu zostałw wykonana z jego zastosowaniem :)west%20w%20kawa%C5%82kach%20brud.JPGwest%20mechanizm%20brudny.JPGwest%20mech%20czysty.JPGWestclox%20tarcza%20usa.JPGwest%20ty%C5%82.JPG

Pięknie go odnowiłeś. Wygląda zupełnie jak z fabryki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny, to pewnie model  2284 1/2.

Dzieki budziki do czescc hobby mojego starszego syna. Raczej jest to model 2285 mahoniowy. Co mnie zdziwilo ten budzik rzeczywiscie jest wykonany z solidnego kawalka mahoniu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pięknie go odnowiłeś. Wygląda zupełnie jak z fabryki ;)

Naprawdę nie dało się inaczej,lakieru było może 10% na obudowie,mechanizm w kawałkach,tarcza unurzana w błocie na szczęście udało się ją umyć na parze i wygląda znośnie ,nie jestem zwolennikiem tak gruntownych renowacji ale wybór był miedzy taka lub złomem :) więc w ramach ćwiczeń .......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy tarcza była tylko myta nad parą? 

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ,niektóre kartonowe dobrze znoszą mycie i pozwalają na równe rozprasowanie kartonu przed przyklejeniem do podkładu ale kolory mogą trochę spłowieć ;) tak jak w tym przypadku ,indeksy i napis powinny być bardziej brązowe.Po "naparowaniu "tarczy dość mocno przecieram delikatnie ręcznikiem papierowym do usuniecia wody i delikatnie prasuję żelazkiem przez ściereczkę do wysuszenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za informacje i gratuluję efektu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z budzików posiadam generalnie tylko radzieckie (jak to na rusofila przystało), ale temu jakoś nie mogłem się oprzeć. Podejrzewam, że sporo przepłaciłęm, ale niestety mam brzydki zwyczaj kupowania oczami. Jak na kieszonkę przystało średnica 58 mm, wciśnięcie jednego z górnych przycisków pozwala na ustawienie godziny, drugim ustawiamy budzik. pod deklem widzimy możliwość wyłączenia budzika. Podejrzewam, że zegar i budzik chodzą na tej samej sprężynie bo po wydzwonieniu trzeba nakręcać całość na nowo. I tyle - nic więcej nie wiem, liczę, że coś dopowiecie :)

Z góry przepraszam za zdjęcia robione kalkulatorem.

DSC_1797_zpsb29407d1.jpg

DSC_1798_zps3344560c.jpg

DSC_1801_zps62b02f1d.jpg

DSC_18001_zpse55d2442.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To Junghans Taschenwecker, lata 30-te. Podobny do tego ze skanu. Twoja tarcza jest jednak ładniejsza. Warto by jąpoddać  renowacji. Pokaż zdjęcia mechanizmu.

post-44620-0-56700600-1411586039.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki śliczne ale za dużo ode mnie wymagasz o tej porze ;) Spróbuję go rozkręcić na weekend ale nie wiem czy warto ryzykować przy moich zdolnościach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dasz radę, a mechanizm może być ciekawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Budzik Junghans Brillant 1908 po renowacji. Nabyłam go z wymienioną już tarczą (trzeba przyznać, że dobrej jakości) i pomalowanego czarną olejną farbą. Ściągnięcie jej grubej warstwy było nie lada wyzwaniem, a fornir pod nią  był bardzo zniszczony, więc wymieniłam go na nowy – orzechowy. Dalej był olej, politura i wosk. Usunęłam rozetkę, zamontowaną przez poprzedniego właściciela która  była zbyt duża. Nie udało mi się niestety nabyć brakującej oryginalnej, więc uznałam, że lepiej niech będzie mniej, niż za dużo i od czapy. Brakowało też nóżek, które dorobił Franciszek, za co dziękuję :rolleyes:. Mechanizm został wyczyszczony i wyregulowany.

post-44620-0-11794500-1411653047_thumb.jpg

post-44620-0-21855300-1411653058_thumb.jpg

post-44620-0-15105300-1411653080_thumb.jpg

post-44620-0-72899400-1411653088_thumb.jpg

post-44620-0-39980700-1411653097_thumb.jpg

post-44620-0-70940000-1411654075_thumb.jpg

post-44620-0-33103100-1411654356.jpg

Edytowane przez kasiaMF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Potrzebuję części tj boczne elementy konstrukcji potrzymujące "koronę" do budzika Junghans Militon z 1905r lub ewentualne porady gdzie mogę te elementy zdobyć? Zależy mi raczej na oryginalnych częściach ale za wszelkie inne porady z góry dziękuje. Załączam również zdjęcie katalogu. Pozdrawiam

post-74377-0-13107700-1411664743_thumb.jpg

post-74377-0-91091500-1411664765_thumb.jpg

post-74377-0-16240000-1411664784.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to są osobne elementy, czy się odłamały od całości?

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ozdobne elementy. Reszta budzika jest w 100% kompletna. Nie wiem czy to była całość..choć brzegi przy koronie nie są równomierne i symetryczne co sugeruje, że mogły się odłamać. Niestety nie jestem w ich posiadaniu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kasiaMF

Gratuluję, pięknie odnowiony, zresztą jak wszystkie Twoje Budziki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ozdobne elementy. Reszta budzika jest w 100% kompletna. Nie wiem czy to była całość..choć brzegi przy koronie nie są równomierne i symetryczne co sugeruje, że mogły się odłamać. Niestety nie jestem w ich posiadaniu...

To była całość ;) pozostaje Ci szukanie dawcy lub wykonanie odlewu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na razie szukam dawcy:) a jaka jest możliwość wykonania odlewu skoro nie mam oryginału?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwość wykonania odlewu jest nieograniczona. Niestety najdroższą zabawą jest wykonanie modelu.

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Budzik Junghans Brillant 1908 po renowacji. Nabyłam go z wymienioną już tarczą (trzeba przyznać, że dobrej jakości) i pomalowanego czarną olejną farbą. Ściągnięcie jej grubej warstwy było nie lada wyzwaniem, a fornir pod nią  był bardzo zniszczony, więc wymieniłam go na nowy – orzechowy. Dalej był olej, politura i wosk. Usunęłam rozetkę, zamontowaną przez poprzedniego właściciela która  była zbyt duża. Nie udało mi się niestety nabyć brakującej oryginalnej, więc uznałam, że lepiej niech będzie mniej, niż za dużo i od czapy. Brakowało też nóżek, które dorobił Franciszek, za co dziękuję :rolleyes:. Mechanizm został wyczyszczony i wyregulowany.

Kasiu, gdybyś chciała się z nim rozstać ( z budzikiem Brillant :)   )  to odezwij się do mnie na priv.

Myślę, że by pasował do moich budzików ;-) choć nie twierdzę, że do Twoich nie pasuje.

5wzb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj tutaj,  słyszałam, że dorabiają takie brakujące elementy.

1. Warsztat modeli odlewniczych. Brukwiccy H. A. Adres: Gnieźnieńska 13, 61-015 Poznań Telefon:61 877 26 01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lata sześćdziesiąte czy siedemdziesiąte ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, nie znalazłem o nim żadnej informacji. Może być przełom 60/70 ze wskazaniem na 70-te.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po raz pierwszy w mechanicznym budziku widzę datę tak rozbudowaną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi