Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

sneer

omega speedmaster chronograf

Rekomendowane odpowiedzi

no jeśli mogę Ci jakoś pomóc... po prostu oddaj tego Speedmastera bardziej potrzebującym. Na przykład mnie :P

A sam szukaj dalej. Radość życia na pewno Ci wróci, ze zdwojoną siłą rzucisz się w wir poszukiwań. Same plusy!

A tak na poważnie: gratulacje. W sumie trochę to taki nas wszystkich zegarek, bo jest na NASZYM forum. A co mi tam, niech się pogrzeję w blasku chwały...

Pozdrawiam,

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"To tak jak znaleźć święty gral..i co teraz? Czego szukać?"

Nie wiesz czego szukać ???????????????

Noto masz!!!!!!!!!!!!!!

Niestety nie mój :(.

post-34994-0-18585200-1352974777_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie dorwałeś?

Na jednym z ogólnie dostępnych portali aukcyjnych

Chyba muszę trochę odpocząć od zegarków :) a potem zapolujena EL primero z '69.

Panowie dziękuje za dobre słowa , MACIEK za motywacje do zakupu:)

Zapytałem w sg czy maja jakieś części do niej - zobaczymy.

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na cousinsuk.com mają trochę części, nie mają bezela niestety. z tego co wyczytałem na zdjęciu wnętrza dekla ref to 105.002-62 SC a nie jak pisałeś CK 2998. To by wskazywało, że wskazówka godzinowa i minutowa są ze starszej wersji - takie zamiany często miały miejsce na życzenie klienta. Fakt, że wskazówki totalizatorów są proste utwierdza mnie w przekonaniu, że proste - jak współczesne powinny być też godzinowa i minutowa

Pozdrawiam,

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepiękna! klasyka i klasa w 1'dnym - ubawiłem się sednie Egipską spekulacją :D Gratulacje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepiękna! klasyka i klasa w 1'dnym - ubawiłem się sednie Egipską spekulacją :D Gratulacje!

Juz sie pokajalem...... :) i przeprosilem...

Bo padne ze wstydu... :)

Na usprawiedliwienie ;) -Koledzy jeszcze przed napisaniem posta konsultowali sie w temacie i sami do konca nie byli pewni do czasu gdy ukazal sie werk........Pozniej to juz latwo gratulowac.......zreszta szczesliwy nabywca :) to nie nowiciusz i wiedzial ze bez pokazania werku trudno cos powiedziec...moze mala prowokacja?a "metryka byla znana? :) co mnie nie usprawiedliwia oczywiscie ze wyskoczylem jak "Filip z Konopii" :P

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cooc daj spokój wcale ci się nie dziwię sami nie byliśmy pewni bo Piotrek nie mógł otworzyć dekla przez dwa dni żył w niewiedzy :D dlatego jest tak spompowany jak pisze ale wcale mus ię nie dziwie oboje kupiliśmy zegarki od tej samej osoby, oboje czekaliśmy na przesyłkę ponad tydzień bo taki miała poślizg i jeszcze ten dekiel dopełnił wszystkiego. Dlatego on kompany w gorącej wodzie chciał się upewnić a nie tylko polegać na naszych przypuszczeniach ale mechanizm rozwiał wszystkie wątpliwości :) No i cieszy się chłopina.. z tym gralem to przesadził bo gral dla niego ostatnio z tego co słyszałem to EL primero ,którego jeszcze nie ma :lol::D

Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na cousinsuk.com mają trochę części, nie mają bezela niestety. z tego co wyczytałem na zdjęciu wnętrza dekla ref to 105.002-62 SC a nie jak pisałeś CK 2998. To by wskazywało, że wskazówka godzinowa i minutowa są ze starszej wersji - takie zamiany często miały miejsce na życzenie klienta. Fakt, że wskazówki totalizatorów są proste utwierdza mnie w przekonaniu, że proste - jak współczesne powinny być też godzinowa i minutowa

Pozdrawiam,

znalazłem coś takiego - wskazówki ok..

http://www.lesmala.net/jean-michel/speedmaster/history.htm

http://www.lesmala.net/jean-michel/speedmaster/tablespeed.htm

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajne zestawwienie, ale jeśli wskazówka godzinowa i minutowa są OK, to wtedy duża sekunda jest nie OK. Podejrzewam, że albo ktoś zaordynował sobie inne wskazówki, albo były miękkie przejścia pomiędzy modelami. Jak znajdę coś absolutnie pewnego to wrzucę

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sneer ,bezel jest prawdopodobnie montowany ,jak w moim Speedy'm ,na wcisk ..

wystarczy go lekko podważyć i powinien wyskoczyć ,potem można go ustawić we właściwej pozycji..

a generalnie piękna sztuka..gratulacje..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i znalazłem DOKŁADNIE ten sam set wskazówek!

http://www.milwatchmaker.com/lavori.php?lavoro=lavoro11

Zdoktoryzowałem się z tej referencji i....

TO NAJRZADSZY PRE-MOON EVER produkowany przez kilka miesięcy 1962 roku.

http://www.worthpoint.com/article/collecting-omega-speedmaster-details

Pozdrawiam,

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki,juz mi lepiej w ...twarzy :D

Cook przyjacielu, ja to napisałem w odniesieniu do całości już zebranych faktów. Każdy podchodzi sceptycznie na samym początku,bo jakoś tak jak świat światem - tych Egipskich Omega trafia się znacznie więcej niżeli oryginałów jak ten będący przedmiotem wątku. Nie wiem czy uwierzyłbym i zdecydował się kupować bez zobaczenia werku..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cook przyjacielu, ja to napisałem w odniesieniu do całości już zebranych faktów. Każdy podchodzi sceptycznie na samym początku,bo jakoś tak jak świat światem - tych Egipskich Omega trafia się znacznie więcej niżeli oryginałów jak ten będący przedmiotem wątku. Nie wiem czy uwierzyłbym i zdecydował się kupować bez zobaczenia werku..

Rozumiem ;) ,sam bym sie usmial,pozdrawiam Cie

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie coś w tym jest....ale z drugiej strony NO RISK NO FUN

też się nad tym zastanawiałem i chyba muszę zgodzić się z Arturem że nick FARCIARZ jest jak najbardziej uzasadniony ale.... jest to też wynik wielu godzin i nocy spędzonych nad klawiaturą i google tłumaczącym z całkiem dziwnych języków, wielu rozmów z Maćkiem (Stary) czy Jackiem (Xylogiem)

myślę że to dobre miejsce na krótkie podsumowanie (499 post) i podziękowanie Wam za Wasze opinie, wskazówki i ilość wiedzy jaką mi to Forum dostarczyło:

strzał numer 1 - omega seamaster '62 gold cap z pudełkiem - cena zakupu 100pln

45976070.jpg

strzał nr 2 - zenith 14k - cena zakupu 0pln (bonus do drugiego zegarka)

img1161zo.jpg

strzał nr 3 - omega ladymatic 18k - cena zakupu 400pln

img2411uz.jpg

strzał nr 4 - omega speedmaster '62 - cena zakupu egipskiego szrotu :P

img2400ja.jpg

w tym czasie była również wtopa kiedy to Atlantic SPEEDWAY ROYAL okazał sie Skanticem :angry: ale tak jak pisałem czasami trzeba zaryzykować na słabych zdjęcia, albo na słabym opisie, żeby potem móc się cieszyć jak dziecko

I to co lubimy najbardziej ... to oczekiwanie na paczkę...to rozrywanie pudełka (gdzie są te cholerne nożyczki!) ..i... JEST! BINGO! SUPER STRZAŁ!

teraz tak sobie myślę że czas na odpoczynek od zegarków .... tak do świąt, a potem "się zobaczy"

Dziękuję wszystkim za dobre słowo i cenne wskazówki!

astrow.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troszkę żeś ustrzelił przez ten czas, pewnie nie jeden z nas miał takie strzały :rolleyes: ja sam też mógłbym kilka wymienić ale to tajemnica zawodowa :D Gratuluję Pejter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tu dużo mówić gratuluje strzałów i ja ich tez pare miałem ;) prawdę mówiąc to prawie wszystkie okazy mojej kolekcji to okazyjne strzały. Co do Twojego ksiezycowego strzału to muszę powiedzieć ze ten model mi się duzoo bardziej podoba niż wersja wspulczesna lub ta co jest na zdjęciu muzealnym pośrodku! Tez mam nadzieje ja kiedyś ustrzelic! :)

Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam się z Tobą Szwed ja w ogóle wolę jakoś te starsze modele ,może dlatego chorowałem na Marka w opcji II

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, od dawna myślałem o założeniu takiego wątku ze szczególnie udanymi zakupami i spektakularnymi wtopami. Teraz Piotrek pokazał swoje strzały, więc się zmobilizowałem i założyłem:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/82224-hity-i-kity-vintage-czyli-nasze-zakupowe-zlote-strzaly-i-wtopy/

Zapraszam

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

super pomysł! wszyscy takie mamy zapewne!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez gratuluje zakupu i dla referencji podsylam :D to:

Opracowanie: Mads Gjødesen

Omega Speedmaster ref. 2998

Det klassiske Speedmaster har været igennem en mindre evolution, inden det endte i dets nuværende form. Første generation er det meget eftertragtede ref. CK2915.

Modellen havde de karakteristiske broad arrow visere og blev produceret i 1957 og 1958. Kassen var symmetrisk, uden kronebeskytter og med lige horn. Denne kasse facon blev benyttet i Speedmasterens første fire referencer nemlig 2915, 2998, 105.002 og 105.003.

Disse modeller betegnes også som ”Pre-Pro”, da de ikke havde teksten ”Professional” på skiven.

1.jpg

Omega Speedmaster ref. 2998-1 er anden generation af Speedmaster modellen.

Fælles for alle disse modeller er at de er udstyret med det fine Omega cal. 321 værk, baseret på Lemania 27CHRO-C12.

Anden generation af Speedmasteren var ref. 2998. Til forskel fra første generation ref. 2915, havde uret nu fået sort lynette og andre visere. Viserne var skiftet til typen som går under to navne, nemlig alpha og dauphine. Samme facon som man på ref. 2915 havde benyttet som subdial visere.

Ref. 2998 er lavet i hele 8 forskellige varianter over de ca. 4 år modellen blev produceret. At skelne disse otte fra hinanden kan være en kompliceret sag, men reference nummeret er graveret i bagkassen, så her kan man aflæse urets oprindelige reference.

De otte versioner er betegnet 2998-1 til 2998-6 samt 2998-61 og 2998-62. De sidste to referere til årstallene de blev produceret.

Men der er faktisk mindre forskelle på de otte, der gør det muligt at identificere modeller ret præcist, uden af afmontere bagkassen. Det kræver dog at uret fremstår som oprindeligt. Med ca. 50 år på bagen har mange desværre fået skiftet de oprindelige dele med nyere replacement dele.

Men hvori ligger forskellen på de otte versioner? En kort gennemgang af en række karakteristika kan afsløre versionen.

Det skal bemærkes at nedenstående gennemgang KUN er vejledende og baseret på research i Omega litteratur og på internettet. Der forelægger ingen autoriseret bekræftelse på at dette er fakta. Der kan derfor være fejl og mangler i gennemgangen.

2.jpg

De fem karakteristika hvor ref. 2998 ændres igennem de fire år det blev produceret

1. Chrono sekundviseren

På ref. 2998 er der benyttet tre forskellige chrono sekundvisere gennem produktionsforløbet.

3.jpg 1. Straight hand 2. Lollipop hand 3. Spear tip hand

Hvad findes på hvilke modeller?

2998-1: Findes fortrinsvis med 1. straight hand, men også enkelte med 2. lollipop

2998-2: Findes fortrinsvis med 2. lollipop hand, men også enkelte 1. straight hand

2998-3: Findes fortrinsvis med 1. straight hand, men også enkelte med 2. lollipop

2998-4: Findes kun med 1. straight hand

2998-5: Findes med 1. straight hand og muligvis enkelte med 3. spear tip hand

2998-6: Findes kun med 3. spear tip hand

2998-61: Findes kun med 3. spear tip hand

2998-62: Findes kun med 3. spear tip hand

3. spear tip hand fungerer som replacement del og ofte monteret på tværs af ref. nr. Findes 3. spear tip hand i andre ref. end 2998-5 til 2998-62, er det højest sandsynlig en eftermonteret replacement del.

Afviger chrono sekundviseren fra ovenstående, er der skiftet chrono sekundviser på et tidspunkt. Er viseren af anden type er det replacement del.

2. Lynetten

Lynetten er en af de dele som oftest er skiftet på de gamle speedmasters. Den er let modtagelig overfor brugsspor pga. den sorte lakering.

Oprindeligt kom 2998 med tre forskellige typer lynetter. Dertil kommer en replacement lynette. De fire typer er:

4.jpg

Obs. MK2 er afbilledet to gange

1. MK 1”Base 1000”

2. MK 2 ”Tachy 500” med korte markeringer i 1/2 lynette bredde

3. MK 3 ”Tachy 500” med afskårne tal i kanten

4. MK 4 ”Tachy 500” med lange markeringer i 2/3 lynette bredde (REPLACEMENT)

2998-1: MK 1”Base 1000”

2998-2: MK 1 ”Base 1000” samt få MK 2 ”Tachy 500”

2998-3: MK 2 ”Tachy 500”

2998-4: MK 2 ”Tachy 500”

2998-5: MK 2 ”Tachy 500”

2998-6: MK 2 ”Tachy 500”

2998-61: MK 3 ”Tachy 500” m. afskåret kant, muligvis også enkelte MK2

2998-62: MK 3 ”Tachy 500” m. afskåret kant

Har uret en anden lynette end de fire viste, er det ikke en ref. 2998 lynette, men enten anden ref. lynette, som er tilpasset eller en aftermarket lynette.

3. Skive

Der findes to skiveversioner på ref. 2998. MK1 skiven med tynd font ”OMEGA” og med fladt ovalt O og G.

Desuden er bogstaverne S, p og r i ”Speedmaster” forskellige fra MK2 skiven. Specielt r´et har en lang hale, som gør MK1 skiven let genkendelig i forhold til MK2 skivens korte hale.

MK2 har mere rundt O og G samt en tykkere font. Bemærk også den korte hale på r´et i ”Speedmaster”.

5.jpg

2998-1: MK1

2998-2: MK1

2998-3: MK2 (Meget få MK1)

2998-4: MK2

2998-5: MK2

2998-6: MK2

2998-61: MK2

2998-62: MK2

MK 2 skiven fungerer/fungerede som replacement skive. Der findes desuden flere ref. 2998 med eftermonterede ”Professional” skiver fra senere ref. 105.012 og 145.012. Dette er muligt da modellerne har samme værk.

4. Sub dial visere

Sub dial viserne havde i starten samme facon som time- og minutviserne, og går under navnet ”leaf hands”. Denne form kom fra det tidligere ref. 2915.

Eneste forskel var at viserne var farvet hvide, hvor de på ref. 2915 var sølvfarvede. Senere blev ”leaf hands” afløst af ”stick hands”, som vi også kender fra Speedmasteren i dag.

6.jpg

2998-1: Leaf hands

2998-2: Leaf hands

2998-3: Leaf hands

2998-4: Leaf hands og stick hands i ca. 50/50% fordeling

2998-5: Stick hands

2998-6: Stick hands

2998-61: Stick hands

2998-62: Stick hands

Stick hands fungerer som replacement visere på 2998. Dvs. at mange 2998-1 til 2998-4 har fået monteret stick hands på et tidspunkt.

Et af 2998´s karakteristika er disse leaf hands, men faktisk findes de kun oprindeligt på ca. halvdelen af de producerede 2998´ere.

Derfor har mange eftermonteret leaf hands af samme grund, og faktisk kan de ofte ses på 2998-5 til 2998-62, selv om det faktisk ikke er korrekt.

5. Timeviseren

Alle 2998´ere har de karakteristiske alpha/dauphine minut- og timevisere. Men der er faktisk en lille forskel. Luminor materialet i timeviseren findes i to udgaver.

Både som trekantet og firkantet/aflang. Jeg har ikke kunnet finde noget signifikant mønster i hvilken der er benyttet hvornår, og de to typer findes på kryds og tværs af alle ref. nr.

Der er dog en lille tendens til at den firkantede er mest benyttet på de tidlige modeller (2998-1 til 2998-4), mens den trekantede findes i langt flertallet af de sene modeller (2998-5 til 2998-62). Men forskellen en meget lille, så begge typer er ok på samtlige referencer.

De to typer ses her:

7.jpg

Korrekte versioner af de forskellige referencer

Hvordan sikre man sig at det 2998 man har i kikkerten fremstår som oprindeligt? Nedenfor vises ét af hvert ref., som jeg mener, er 100 % oprindeligt og korrekt.

2998-1

8.jpg

Dette ref. 2998-1 har den korrekte ”Base 1000” lynette, MK1 skive, lollipop chrono sekundviser (kunne også være straight hand) samt leaf subdial hands.

Værk nr. i 2998-1 skal være 17.301.xxx eller 17.302.xxx

2998-2

9.jpg

2998-2 er identisk med 2998-1. ”Base 1000” lynette, MK1 skive, Straight chrono sekundviser (kunne også være lollipop) samt leaf subdial hands.

Værk nr. i 2998-2 skal være 17.30x.xxx eller 17.761.xxx

2998-3

10.jpg

2998-3 er meget lig 2998-2. Dog er lynetten ændret til MK2 ”Tachy 500” lynette med korte ½ bredde markeringer mellem 140-90.Skiven er på størstedelen ændret til MK2, men enkelte har MK1,og begge er acceptable. Straight chrono sekundviser (ganske få med lollypop) samt leaf subdial hands.

Værk nr. i 2998-3 skal være 17.761.xxx, 17.762.xxx eller 17.764.xxx

2998-4

11.jpg

2998-4 minder meget om 2998-3. Skiven SKAL dog være MK2, lynetten er også MK2 mens subdial viserne nu både kan være Leaf hands og stick hands. Chrono sekundviseren skal være straight. Chrono sekundviseren på det viste ur er for bred i modvægtsdelen. Muligvis en replacement eller aftermarket.

Værk nr. i 2998-4 skal være 17.764.xxx, 17.765.xxx eller 18.400.xxx

2998-5

12.jpg

2998-5 med MK2 skive, sub dial viserne SKAL nu være stick, lynetten MK2 (på afbildede ur dog en replacement pga. 2/3 bredde markeringer mellem 140-90). Chrono sekundviseren er fortrinsvis straight, men ganske få også med spear tip.

Værk nummer i 2998-5 skal være 17.4xx.xxx, 18.400.xxx, 18.645.xxx, 18.8xx.xxx eller 18.945.xxx

2998-6

13.jpg

2998-5 med MK2 skive, sub dial viserne skal være stick, lynetten MK2 ”Tachy 500” med ½ bredde markeringer mellem 140-90. Chrono sekundviseren skal være spear tip typen.

Værk nr. i 2998-6 skal være 18.646.xxx eller 18.946.xxx

2998-61

14.jpg

2998-61 minder meget om 2998-6, men lynetten er skiftet til MK3 med afskårne tal, dog findes nok enkelte med MK2. Skiven er MK2. Sub dial viserne skal være stick typen. Chrono sekundviseren skal være spear tip typen.

Værk nummer i 2998-61 skal være 18.846.xxx, 19.584.xxx eller 19.8xx.xxx

2998-62

15.jpg

2998-62 er identisk med 2998-61. Lynetten er MK3 med afskårne tal. MK2 skive, sub dial viserne skal være stick typen. Chrono sekundviseren skal være spear tip typen.

Værk nummer i 2998-62 skal være 19.581.xxx eller 19.833.xxx

Faldgrupper

Som altid er de farligt at købe et 50 år gammelt samleværdigt ur. Et flot ref. 2998 kan vise sig at være et ”sminket lig” som umiddelbart fremstår i flot nyserviceret stand.

Men ved nærmere gennemgang kan det vise sig at bestå af masser af replacement dele. Dette trækker prisen voldsomt ned. Urets oprindelighed er meget mere afgørende end standen.

En nænsom renovering af et oprindeligt ur kan forbedre meget og dette ur vil efterfølgende være langt mere eftertragtet i samlerkredse, end et ur i flottere stand men med replacement dele. Prisen på et ref. 2998 kan variere fra ca. 25.000 kr. og op til ca. 100.000 kr. (år 2009).

Gå derfor efter så oprindeligt et ur som muligt og betal hellere lidt mere for det rigtige ur. Det betaler sig på den lange bane. Gamle dele er stort set umulige at finde og koster MANGE penge.

Lad ikke hvem som helst renovere uret, men forhør dig evt. på vintageure.dk´s Omega forum inden du lader dit gamle Omega servicere. Det kræver stor kendskab og respekt for urmagerens side at servicere disse gamle ure nænsomt.

Held med søgningen på disse gamle vidunderlige Speedmasters

Jak widac text w jezyku wikingow, mam nadzieje ze sie przyda na przyszlosc.

Tu link do oryginalu http://www.vintageur....aspx?tabid=326

Pozdrawiam. Jedrzej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie szkło hesalitowe sygnowane już jedzie z SG i tu miłe zaskoczenie bo koszt to 80pln.. :) bylo ostatnie na stsnie! bezel tez zamowiony w Omedze ( wymienię go do codziennego noszenia a oryginał z lat 60tych do szuflady). Tu troszkę drożej bo 400pln. Wymiana szkła i bezela w serwisie około 80 pln

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bezel sam bys wymienil a szkielko kazdy lepszy zegarmistrz by wymienil jak nie ty sam :) ale i tak nie taka duza inwestycja. Jeszcze tylko smarowanko "byle nie w SG" :D i na reke i na lans ;) z 321! Niech sie nosi!

Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gupio mi... :blink: wydałem osąd głównie na podstawie dekla, oraz stanu zegarka- bo kto przy zdrowych zmysłach idzie z Omesią do kopalni?? :P WIELKIE GRATKI!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.