TeJot 113 #1 Napisano 21 Listopada 2012 0 "Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."pozdrowienia, Tomasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TIK TAK 1157 #2 Napisano 21 Listopada 2012 Twój? Gratulacje. Nic się nie chwaliłeś 0 Jak go nie lubić! ................................................................. "Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau ................................................................. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pablos_ 16 #3 Napisano 21 Listopada 2012 Już dawno żaden zegarek mi się tak nie podobał jak ten model. Super! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TeJot 113 #4 Napisano 21 Listopada 2012 Tak, dzięki Paweł. Siedzę w domu targany jakąś gorączką i zimnymi potami. 0 "Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."pozdrowienia, Tomasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TIK TAK 1157 #5 Napisano 21 Listopada 2012 Z powodu zegarka? 0 Jak go nie lubić! ................................................................. "Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau ................................................................. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TeJot 113 #6 Napisano 21 Listopada 2012 Mam, nadzieję że nie 0 "Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."pozdrowienia, Tomasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2784 #7 Napisano 21 Listopada 2012 ale straszne są te indeksy godzinowe - w wersji z tourbillonem lepiej to wygląda natomiast mechanizm cacuszko 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
carlito1 59 #8 Napisano 21 Listopada 2012 Mnie się nie podoba, niemniej jednak gratki Tomek Napisz pare słów o tym mechaniźmie. 0 "Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
QuadrifoglioVerde 3717 #9 Napisano 21 Listopada 2012 Jean Richard słynął dotychczas ze stosowania mechanizmów chrono z modułem Dubois-Depraz...a tutaj widzę coś jeszcze lepszego Koperta ( Reversowata) i mechanizm wyglądają fajnie....tarcza i te indeksy w połączeniu z tą kopertą dość śmiałe posunięcie.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1036 #10 Napisano 21 Listopada 2012 Mnie sie podoba i to nawet bardzo , gratuluje zegarka 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TeJot 113 #11 Napisano 21 Listopada 2012 Dzięki chłopaki. Mechanizm JR 10RJ to pochodna ich pierwszej własnej konstrukcji JR 1000. Wszystkie posiadają kilka wspólnych ciekawych cech, mianowicie:- 48 godzinna rezerwa chodu- sprytna modułowa budowa, pozwalająca na prosty i skuteczny serwis- jednostronny naciąg z unikalnym kołem nawrotnym (nawrotnikiem) składającym się z koła zapadkowego umieszczonego centralnie wraz z trzema małymi kołami przekładni. Wizualnie działa tak, że jak wirnik kręci się w prawo (bieg jałowy) to obraca się tylko zewnętrzna zębatka nawrotnika, z kolei gdy wirnik obraca się w lewo (sprzęgnięty z automatycznym naciągiem) to zarówno zewnętrzna zębatka jak i wewnętrzne koło nawrotnika obracają się.- i na koniec najciekawsza rzecz: podwójne trzecie koło przekładni, które odpowiada za bardziej niż zwykle płynną pracę sekundnika. Reszta w recenzji 0 "Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."pozdrowienia, Tomasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ladek22 1904 #12 Napisano 21 Listopada 2012 Piękny!! 0 Przemek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TIK TAK 1157 #13 Napisano 21 Listopada 2012 Tomek daj link do recenzji jak napiszesz, co by nie umknęła. Czy mechanizm jest produkowany przez GP, czy gdzieś indziej? 0 Jak go nie lubić! ................................................................. "Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau ................................................................. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkaak 0 #14 Napisano 21 Listopada 2012 Zegarek bardzo fajny, ekstrawagancki, na tyle, że nienudny, na tyle trochę, że nie dziwaczny, mi się bardzo podoba. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TeJot 113 #15 Napisano 23 Listopada 2012 No i po zegarku ... ! Nigdy więcej JR. To było najkrótsze posiadanie zegarka w życiu. Tylko się wkurzyłem, bo zacząłem się z nim lubić. W sumie to kupiliśmy z bratem 2 szt. Piotrek wybrał elegancki model z fazami księżyca i oscylującą sekundą na "6". Jego zegarek od razu po rozpakowaniu miał widoczną wadę a raczej uszkodzenie. Wskazówka sekundnika nie powracała do samego początku skali. Zatrzymywała się do kilku sekund przed "0/60" w zależności od odchylenia zegarka od poziomu. Cóż pomyśleliśmy - przypadek. Wymienimy. Na drugi dzień, siedząc w domu zacząłem się bawić swoim, a ponieważ miał wskaźnik rezerwy chodu chciałem zobaczyć jak efektywny jest naciąg automatyczny (koronką wystarczyło kilka obrotów aby uzyskać pełny naciąg). Jakież było moje zdziwienie kiedy kręcąc zegarkiem ze dwie godziny wskazówka power reserve ani drgnęła. Uszkodzony naciąg automatyczny. Cóż jedno uszkodzenie mogę wytłumaczyć sobie przypadkiem ale dwa to już wadliwa seria. Najgorsze, że uszkodzenia dotyczyły modułów opracowanych przez JR, których ewentualna naprawa to tylko serwis firmowy. Zegarki odesłaliśmy z powrotem.... PSnawet mi ochota przeszła na opis mechanizmu. 0 "Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."pozdrowienia, Tomasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pablos_ 16 #16 Napisano 23 Listopada 2012 Szkoda, a tak ładnie się prezentował. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1036 #17 Napisano 23 Listopada 2012 Widac jakis maja problem z jakoscia kontroli , moze felerna seria ? W kazdym badz razie dziekuje ze nas poinformowales o ich problemach i zycze powrotu gotowki w jak najszybszym czasie 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
QuadrifoglioVerde 3717 #18 Napisano 23 Listopada 2012 a taki byl ladny śfajcarsky..... A tak na serio....aż ciężko w to uwierzyć...widocznie nie bardzo przetestowane zegarki.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawel007 4276 #19 Napisano 23 Listopada 2012 przykro......ja bym ich rozniósł!!!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosma 204 #20 Napisano 24 Listopada 2012 Swietny przykład na to, że cena nie gra roli, jeżeli chodzi o ewentualną awaryjnosć zegarka, czy to kilka stówek, kilka czy kilkanascie tysięcy Wszystkim zdarzają się wpadki, wpółczuję że radosć trwała tak krutko, nie ma chyba nic gorszego dla pasjonata. 0 Only Fools Do Not Fear The Sea Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 801 #21 Napisano 25 Listopada 2012 Z tego zegarka podobała mi sie liniowa rezerwa chodu . Indeksy strasznie wielkie aż nie pasują do tarczy. Szkoda tylko ze felerny egzemplarz. 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach