Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

nuka

Zakup Rolexa

Rekomendowane odpowiedzi

dla mnie tylko jeden jesli mialbym kupic teraz, Millgaus. Piekny zegarek, kiedys go kupie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nuka, nie bądź snobką i kup Grand Seiko :lol:. Oczywiście żartowałem, bo przypomniała mi się wczorajsza dyskusja w temacie i porównanie jakości wykonania GS z Rolkiem. Nawiązując do tematu, to nie masz się czego obawiać. Na Pl. Trzech Krzyży jest przecież butik Roleksa !, a i Kruk się z choinki nie urwał. Spokojnie można kupować. Poza granicami Polski polecam Bucherera w Berlinie. Pracuje tam Polka - pani Grażyna Kamiński. Sympatyczna i na pewno udzieli wyczerpujących informacji.

Moim zdaniem to nie jest dobry przykład. Żeby wszystko było zgodne z prawem, trzeba by jeszcze zapłacić cło i odprowadzić VAT w Polsce. I wówczas zakup w Szwajcarii nie jest już tak atrakcyjny cenowo.

A czy jak kupowales zegar u Staszka to odprowadzales clo lub vat?

BTW Rolki zaczynaja sie podobac po 30- stce :-). Ja tez kiedys nienawidzilem tych zegarkow bedac do nich nieco uprzedzonym. Teraz dopiero doceniam jakosc wykonczenia, niezawodnosc i ich uniwersalnosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie ja jestem po trzydziestce, ale jeszcze mam takie skojarzenia :) Będę czytał ten wątek z ciekawości jak się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Będę czytał ten wątek z ciekawości jak się skończy.

A jak ma się skończyć?? Po prostu kupię rolexa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak ma się skończyć?? Po prostu kupię rolexa :D

I wrzucisz zdjęcia do galerii :D

EWOLUCJA:

Casio na komunię --> Casio od dziadka --> Q&Q --> Perfect --> Casio Edifice --> Christian Benoit --> Armani --> Lacoste --> Certina--> Tag Heuer Monaco --> Frederique Constant Automatic  --> Maurice Lacroix Pontos -->  Omega Aqua Terra --> Longines Hydroconquest Automatic + Oris Big Crown Chronograph + Frederique Constant GMT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nuka - no tak, z tym że do zakupu jest jeszcze trochę czasu. Zawsze może się zmienić marka, model. A nawet jak nie to ciekawe czy kupisz za granicą, czy jednak w Polsce. No a potem zdjęcia czyli coś dla mas :)

Wogóle ciekawa informacja co do zakupu zegarka w Szwajcarii. Nie myślałem nad tym. Jak tam jest taniej i można kupić nie płacąc vatu itp, to jest to do zastanowienia, bo mam kolegę w Lozannie i może bym coś wykombinował następnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rolka mozna atrakcyjnie kupic we Wloszech bo w calej EU wlasnie tam sprzedaje sie ich najwiecej. Co za tym idzie, maja bdb ceny, obsluge, a i rabat mozna uzyskac godziwy.

Aby kupic taniej w PL mozna zaprosic znajomego (kolege, kochanke/a) posiadajacego paszport kraju nie nalezacego do UE.

Wowczas kupuje sie taniej o VAT + rabat. Oczywiscie kolega (o ile sie takowego posiada) kupuje zegarek dla siebie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

A czy jak kupowales zegar u Staszka to odprowadzales clo lub vat?

Pieczątki w karcie gwarancyjnej mam z salonu z Luksemburga. To jakie niby cło mam płacić ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapraszam do siebie do Liverpoolu. DJ II ten nowy, którego kolega poszukuje czyli jedna z ostatnich nowości kosztuje 4,800 funtów. Myślę, że to przystępna cena. 2 lata gwarancji rolexa (oczywista oczywistość jak mawiał klasyk) z uwagi na to, że mamy certyfikowanego zegarmistrza rolexa w salonie dorzucamy trzeci rok gwarancji. Kolor tarczy to nie problem. Zawsze mogę zamówić tarczę w wybranym kolorze a nasz zegarmistrz dokona zamiany. Co do bransolety to dostępna jest regulacja easy link, czyli pół ogniwa. Niby nie dużo, ale w tym modelu więcej nie potrzeba. To nie Submariner którego trzeba czasem zakładać na piankę do nurkowania. Jeśli kolega potrzebuje jakiejś porady to służę pomocą także w tym względzie.

Pozdrawiam,

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Zapraszam do siebie do Liverpoolu. DJ II ten nowy, którego kolega poszukuje czyli jedna z ostatnich nowości kosztuje 4,800 funtów. Myślę, że to przystępna cena. 2 lata gwarancji rolexa (oczywista oczywistość jak mawiał klasyk) z uwagi na to, że mamy certyfikowanego zegarmistrza rolexa w salonie dorzucamy trzeci rok gwarancji. Kolor tarczy to nie problem. Zawsze mogę zamówić tarczę w wybranym kolorze a nasz zegarmistrz dokona zamiany.

I zegarmistrz może tak sobie wymieniać tarczę ? :). Coś mi tu nie pasuje. Inny kolor tarczy = inny numer referencyjny. Co w takim przypadku z dokumentacją ?, gwarancją ?. Rolex wyraża na takie czynności zgodę ?. Jak kiedyś chciałem żeby w moim JLC MC producent wymienił tarczę na czarną, to otrzymałem odpowiedź, że tego typu tarcza jest zarezerwowana dla butikowego modelu w białym złocie i na tym temat się zakończył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapraszam do siebie do Liverpoolu. DJ II ten nowy, którego kolega poszukuje czyli jedna z ostatnich nowości kosztuje 4,800 funtów. Myślę, że to przystępna cena. 2 lata gwarancji rolexa (oczywista oczywistość jak mawiał klasyk) z uwagi na to, że mamy certyfikowanego zegarmistrza rolexa w salonie dorzucamy trzeci rok gwarancji. Kolor tarczy to nie problem. Zawsze mogę zamówić tarczę w wybranym kolorze a nasz zegarmistrz dokona zamiany. Co do bransolety to dostępna jest regulacja easy link, czyli pół ogniwa. Niby nie dużo, ale w tym modelu więcej nie potrzeba. To nie Submariner którego trzeba czasem zakładać na piankę do nurkowania. Jeśli kolega potrzebuje jakiejś porady to służę pomocą także w tym względzie.

Pozdrawiam,

Paweł

Wątpię żebyście to robili legalnie i bez utraty gwarancji. Chyba, że mówicie o swojej sklepowej gwarancji, a nie Rolexa.

Tak czy inaczej nie ma opcji żeby Rolex się na to zgadzał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jednak jest :) numer indywidualny zegarka jest grawerowany na części koperty która jest widoczna gołym okiem. Wystarczy spojrzeć na zegarek pod odpowiednim katem. Jest to fragment pod szkłem na godzinie szóstej. Pełny numer referencyjny rolexa jest skonstruowany w następujący sposób : nr koperty/nr branzolety/nr tarczy. Rzecz w tym ze na karcie gwarancyjnej rolexa umieszczony jest nr koperty i indywidualny nr zegarka w związku z czym zmiana tarczy nie ma tu nic do rzeczy. Powiem wiecej, rolex popiera takie działanie ponieważ niemozliwoscia jest trzymać na salonie model zegarka w każdej kombinacji terczy. Dlatego tez rolex wysyła do swoich salonów katalog składający sie z: katalogu zegarków, cennika i katalogu tarcz. Najlepsze sklepy zatrudniają certyfikowanych zegarmistrzow rolexa dzięki czemu mogą zmieniać tarcze dla swoich klientów. Gwarancja nie ulega utracie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmawialem w piatek wlasnie o tym z jednym z dyrektorow w firmie w ktorej pracuje i sam sie mega zdziwilem. Powiedzial ze wymienia w swojej daytonie blat na bialy bo obecny mu sie zdziwil. Tyle ze on to robi w rolexie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza sie :) tarcza daytony moze być wymieniana tylko w rolexie pozostałe modele mogą być robione w salonach pod warunkiem ze ma sie certyfikowanego zegarmistrza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie Rolex jest nic nie wartą firmą, przy której nie masz żadnej pewności, że kupując w salonie kupujesz zegarek z oryginalną tarczą.

Wystarczy, że trafisz na cwaniaczka, który chce sobie dorobić i założy Ci nieoryginalną tarczę.

Udowodnij później, że taki zegarek kupiłeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po to robisz to w autoryzowanym serwisie aby mieć pewność. Idąc tym tropem możesz napisać, że nie można serwisować zegarków w Polsce w serwisie, bo trafisz na cwaniaczka w Swatch Group który zamiast cal. z co-axialem założy Ci stokową etę 2892.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powiedziałbym żeby rolex był firma niegodna zaufania. Rozumiem jednak ze cała procedura moze być szokująca dla niektórych forumowiczow. Postaram sie to szybko jeszcze raz wytłumaczyć, bardzo szybko bo za moment zaczynam prace ;)

1 aby wymienić tarcze potrzeba mieć odpowiedniego zegarmistrza a bardzo mało miejsc takiego posiada. Miejsce w którym pracuje jest największym dealerem rolexa w Liverpoolu dlatego musimy takiego zegarmistrza mieć

2 procedura otrzymania zgody na coś takiego jest niezwykle skomplikowana. Poza tym każdy warsztat zegarmistrzowski jest kontrolowany co 3 miesiące pod katem jakości posiadanych narzędzi itp

3 zmiana dokonywana jest na takiej zasadzie ze stara tarcze sie odsyła niezwłocznie do rolexa

4 praca jest wykonywana przez bardzo kompetentnego zegarmistrza tzn takiego który jest w stanie przeprowadzić cały serwis zegarka.

Dlatego nie widzę powodu by doszukiwać sie jakiejkolwiek straty jakości. Tak jak powiedziałem wcześniej katalog tarcz jest bardzo obszerny i nie ma możliwości by mieć każda kombinacje na sklepie. Zamówienie zegarka to czas ok 6-8 tygodni w okresie świątecznym , tarczy do tygodnia. W związku z tym klient moze szybciej otrzymać wymarzony zegarek.

Wiem ze brzmi to szokujące ale tak wyglada obsługa klienta w Anglii w najlepszych salonach. Klient nasz pan :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po to robisz to w autoryzowanym serwisie aby mieć pewność. Idąc tym tropem możesz napisać, że nie można serwisować zegarków w Polsce w serwisie, bo trafisz na cwaniaczka w Swatch Group który zamiast cal. z co-axialem założy Ci stokową etę 2892.

Ten autoryzowany serwis po otwarciu zegarka założy Tobie już tylko niebieską "kropkę", a nie czerwoną i wtedy jest wiadome, że zegarek był kiedyś otwierany, w przypadku Rolexa nie jesteś w stanie udowodnić, że coś było kombinowane.

Moim zdaniem jednak różnica jest.

Edit: Ps. W Omedze otwarcie zegarka jest dokumentowane, a czy przy wymianie tarczy w Rolexie otrzymasz jakiś papierek, że zegarmistrz zmieniał sobie tarczę, bo nie było zegarka na stanie? Wątpię.

Dla mnie Rolex dużo właśnie stracił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku wymiany tarczy cała dokumentacja po dokonaniu zamiany jest faksem wysyłana przez zegarmistrza bezpośrednio do rolexa. Dokumentacja czyli nr referencyjne tarczy itp. Po to ktoś jest zegarmistrzowski rolexa żeby takich rzeczy pilnować :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pieczątki w karcie gwarancyjnej mam z salonu z Luksemburga. To jakie niby cło mam płacić ?.

Ano właśnie. Mój przykład tyczył się właśnie takiego zakupu. Różnice w cenie zakupu są więc znaczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak pewnie wiecie, w świecie laptopów jest możliwość pozafabrycznego tuningu laptopa poprzez wymianę dysku, napędu optycznego, pamięci RAM i nic nie tracimy. Ponadto kupując samochów można domówić sobie dodatkowe elektryczne szyby lub alarm, wymienić licznik na ten z maxidotem. Wszystko to dzieje się poza fabryką, robią to autoryzowane serwisy i nie tracimy gwarancji - kosztuje to jednak więcej niż fabrycznie. W przypadku laptopów oprócz serwisów dokonuja tego sklepy i klient. Lepsze laptopy to pułap cenowy dobrego zegarka (ok 10-15 000 zł), ale samochód to już równowartość lub wielokrotność zegarka.

Chodzi mi o to, że jeżeli producent takie coś dopuszcza, tzn. że autoryzuje to i traktuje jako równoważne z montażem fabrycznym. Wg. mnie istnieje tylko kwestia bariery psychologicznej, czy akceptujemy to, że ktoś trzeci zagląda nam do zegarka ??

Osobiście powiem, że jeżeli taki manewr dawałby mi przyśpieszenie realizacji zamówienia w przypadku, gdy śpieszy mi się lub w przypadku gdybym dostał wybrany towar taniej to dopuściłbym taki przypadek. W przeciwnym przypadku czekałbym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W DJ przynajmniej tych co mialem na zewnetrznym pudelku jest okreslony rodzaj tarczy tzn kolor i markers

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Ktoś trzeci zagląda do zegarka"

Przepraszam ale uważam ze nazywanie tak zegarmistrza firmy rolex jest nie na miejscu. Zmian tarczy nie dokonuje osoba przypadkowa ani żaden after service tylko jak pisałem to juz wielokrotnie zegarmistrz posiadający wszelkie uprawnienia firmy rolex. Uprawnienia które pozwalają mu dokonywanie pełnego serwisu zegarków tejże właśnie marki. Rolex produkuje około 800 tys zegarków rocznie w związku z czym posiada sieć zegarmistrzow na świecie bo cieżko byłoby taka ilośc czasomierzy serwisowac itp pod jednym dachem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli wszystko jest dokumentowane dokładnie itd. to jeszcze jestem w stanie wybaczyć, ale jak wygląda sprawa tych pudeł, o których pisał Irek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Kruk-u model steel and gold prawie 32000,00PLN

Zegarka z pewnością nie kupię w internecie. Jest mi potrzebny na kwiecień przyszłego roku, więc jeszcze trochę czasu mam. Myślę, że po świętach może być ciut taniej, bo może będą mieli ochotę sprzedać to co nie zeszło w grudniu.

Zapytam jeszcze o cenę w Berlinie i Wiedniu.

Teoretyzując: zegarek kupuję w Szwajcarii, nie opłacam cła, vat-u, akcyzy i czego tam jeszcze, właściciel zegarka często jeżdzi do Londynu, czy może mieć problem na granicy, czy celnicy mogą go poprosić o udokumentowanie pochodzenia zegarka. Czytałam angielskie fora i ktoś poruszał taki problem.

Cieszę się że mam dobry gust. Przynajmniej w zegarkach. ;)

No co ty :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.