Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

sleza

zegarek klubowy 2013

Rekomendowane odpowiedzi

No własnie, tez mnie to ciekawi bo nie wiem jak planowac wydatki na ten rok ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie, tez mnie to ciekawi bo nie wiem jak planowac wydatki na ten rok ;)

Może zgodnie z panującą atmosferą totalnego kryzysu należałoby zaplanować oszczędności :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może zgodnie z panującą atmosferą totalnego kryzysu należałoby zaplanować oszczędności :ph34r:

To juz mam zaplanowane od dawna ;) Jedynym, ewentualnym wydatkiem może byc właśnie klubowiec dlatego czekam co wyjdzie z tego projektu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(..) dlatego czekam co wyjdzie z tego projektu :)

Nie chcę uprawiać czarnowidztwa, ale myślę że niewiele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę uprawiać czarnowidztwa, ale myślę że niewiele.

Niestety, tez mi sie tak wydaje bo jakos od dłuższego czasu cisza :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę wywierać nacisków na grafika. Każdy ma swoje obowiązki , rodzinę, pracę a temat zegarka 2013 traktujemy hobbystycznie a nie jako sprawa życia i śmierci. Poza tym pamiętajmy że od grafika oczekujemy nie tylko samej pracy graficznej ale także wymyślenia tarczy a to także wymaga czasu. Nie jest łatwo zaprojektować coś od nowa i poprawić fabrykę.

Z info od Catorexa mam takie info że:

- przy limitacji do 50 sztuk nie ma możliwości zastosowania mechanizmu ETA zamiast Schilda.

- Zmiana napisu na tarczy wiąże się z dosyć kosztownym przygotowaniem przyrządu ( sztancy? nie wiem jak to się tam profesjonalnie nazywa)...co nie znaczy że tego nie zrobimy.

- Tarcza w tym modelu nie jest płaska, jest załamana przy krawędziach - dość droga w produkcji ( możemy ten profil zachować lub pójść w uproszczoną tarczę bez tego załamania)

Sprawdzaliśmy ( koledzy z Pasjonatów Czasu :P potwierdzą ) punktualność chodu na specjalnym urządzeniu i mechanizm Schilda był jednym z najpunktualniejszych zegarków na spotkaniu ( +3s per 24h). W sumie miłe zaskoczenie, pozostawił w boju wiele zegarków na Eci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, trzeba trochę nadać dynamizmu sprawie bo potem się okaże, że realizacja w 2014.

Postaram się poszukać grafika z wolnym czasem i dobrymi zdolnościami aby coś nam w sensownym terminie przygotował. Coś co będę mógł podesłać do fabryki celem wstępnej wyceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mamy pierwszą wizualizację ( na razie 2D ) klubowca 2013 .

Grafiki nie są super precyzyjne, mają za zadanie dać tylko pogląd jak to może mniej więcej wyglądać ( więc proszę się szczegółami nie przejmować )

Co zmieniliśmy w stosunku do standardowego modelu??

- Kolor tarczy jasno szary, szlif słoneczkowy ( limitowany tylko dla nas )

- Nakładane lustrzane indeksy arabskie, zamiast malowanych jak w standardowej wersji

- Zmienione wszystkie napisy na tarczy i tak ( zamiast: Catorex -> Cattin & Cie , zamiast Since 1858 -> Les Breuleux , zamiast Automatic -> Automatique )

- Brązowy pasek jako standard

Model srebrny standardowy ( tak było ):

81623zzzzz.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Po modyfikacjach ( tak może być ):

cattin11zz.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mamy pierwszą wizualizację ( na razie 2D ) klubowca 2013 .

Po modyfikacjach ( tak może być ):

cattin11zz.jpg

Jak dla mnie całkiem ok :)

Ale zegarków z nakładanymi indeksami mamy co niemiara, więc co byście powiedzieli na to by indeksy były malowane takie jak w tej omedze:

51653395009001-20.png

Do tego kolor tarczy taki jak np. tu:

82172_000R_9806_RV-copy-600x846.jpg

Zaś fakturę tarczy to zrobił bym taką mini szachownicę - coś takiego jak ma np. AP RO tylko, że znacznie bardziej drobniejsze "kosteczki".

Do tego wszystkiego CATTIN & CIE zrobił bym w formie nakładanej podobnie jak krzyż maltański ww. zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. A jaki to ten Vacheron ma niby kolor tarczy ? On jest tak subtelny, że na każdym monitorze będzie diametralnie inny odcień. Wiesz jak trudno będzie dobrać coś z palety kolorów aby uzyskać taki sam odcień ? Już mamy doświadczenia z dwoma projektami i wybieraniem kolorów....jednym słowem masakra!!!

2. Nakładany napis CATTIN & CIE odpada na pewno. Nikt nie wyprodukuje skomplikowanego nakładanego napisu składajacego się z kilku różnych liter ( dla każdej litery trzeba ustawiać maszyne, zrobić projekt itd! ) dla 30 czy tam 50ciu zegarków !! Nawet największe firmy rzadko to stosują.

3. Nie wiem czy szachownica akurat do tej koperty by pasowała...moim zdaniem nie bardzo...chociaż może taka drobniutka...hmmm musiałbym zapytać czy to nie jest masakrycznie drogie i jaką techniką było by robione. Jeśli taką jak w zegarkach AP to było by bardzo bardzo czasochłonne dla giloszarki i co za tym idzie drogie :-) . No chyba, że zrobić tarczę z innego materiału niż metal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mówie, że musi być to kolor identyczny jak w tym Vacheronie ale coś zbliżonego. Zegarków czarnych, białych, szarych jest co nie miara. Ponieważ zegarek musi być garniturowym-casualem więc odcień tego VC jest moim zdaniem super.

Co do wzoru na tarczy to także jest do dyskusji może być plaster miodu, falki jak w UG 101 microrotor, może być coś jak w Breguet i tarcza nie koniecznie musi być stalowa to wszystko jest do dyskusji w szerszym gronie. Staram się tylko delikatnie nakreślić kierunek w którym można by pójść.

P.S. Osobiście kują mnie jeszcze w oczy te trójkąciki na tym zewnętrznym ringu, zaburzają prostotę zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trójkąciki można w każdej chwili usunąć.

Z tarczą można działać cuda...ale muszą to być cuda pasujące do koperty.

Takie falki są OKi:

spotlightuniversal2072.jpg

Można także wskazówki zrobić barwione termicznie niebieskie...z szarym to fajnie się komponuje :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ten już wygląda zdecydowanie lepiej, można by Naszego do niego upodobnić.

Dalej czekam na info. na jakiej bazie jest on projetowany :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trójkąciki można w każdej chwili usunąć.

Z tarczą można działać cuda...ale muszą to być cuda pasujące do koperty.

Takie falki są OKi:

spotlightuniversal2072.jpg

Można także wskazówki zrobić barwione termicznie niebieskie...z szarym to fajnie się komponuje :-)

Dokładnie o tym zegarku właśnie pisałem. Ta faktura tarczy jest kozacka :)

home_image.2420178.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ten już wygląda zdecydowanie lepiej, można by Naszego do niego upodobnić.

Dalej czekam na info. na jakiej bazie jest on projetowany :)

A do czego jest podobny ?? :-) C'Vintage.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurczę, to co, odpuściliśmy niebieska tarczę, bo gdzieś zgubiłem chyba wątek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie na drobną uwagę do zaprezentowanej wizualizacji projektu zegarka - koperta, tarcza i wskazówki w bardzo podobnym odcieniu metalicznej szarości zlewają się ze sobą, co czyni projekt nieco mdłym, a zegarek mało czytelnym. Może to tylko takie pierwsze wrażenie, ale przydałby się jakiś wyraźny kontrast.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można spróbować z niebieskimi wskazówkami :-)

Ale samo połączenie szarej tarczy i srebrnych wskazówek i indeksów jest dosyć czytelne:

Przykład:

dial1f.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki mały offtop: ale mi się ten model Universal Geneve podoba. I Microtor na dodatek. Szkoda, że firma jest już martwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślę, że z zegarka klubowego 2013 będą nici. Widać jakie zainteresowanie :-) . Jak forumowicze dojrzeją to wtedy pomyślimy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja cały czas licze, ze uda sie z zegarkiem 2013. Wersja przedstawiona przez QuadrifoglioVerde dla mnie to kierunek w dobra strone.

Jesli nawet taka bedzie wersja finalna to jestem za.

Bylbym tylko za czarnym paskiem, ale to juz nie problem. Pasek mozna wstawic jaki tylko sie podoba we wlasnym zakresie.

Wg mnie niebieska tarcza srednio pasuje do eleganckiego zegarka. Srebna jest bardzo estetyczna, dodatkowo nie jest zbyt popularna (a to raczej na plus).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może pomyślę nad małą zamkniętą limitacją 20 sztuk. Ale wtedy cena spersonalizowanego zegarka wyniosła by ok 4500zl.

Jeśli ktoś byłby chętny to proszę się wpisywać...a design tarczy zawsze wspólnie możemy dopracować. Ten model jest ładny już bazowo więc za dużo popsuć nie można. Możemy zmienić kolor ( nawet jakiś ciekawy fajny odcień, zmienić czcionkę cyfr, napis ).

Jak pokażecie że "chcemy" to może dodacie mi więcej energii aby to pociągnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze wątpię aby któraś z zaproponowanych przez Ciebie firm zgodziła się na limitowany zegarek w ilości 50 szt.

Kolejną sprawą jest fakt, że nomos nie ma w ofercie zegarka tańszego niż 1000 euro, z sinnem jest podobnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.