Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

sleza

zegarek klubowy 2013

Rekomendowane odpowiedzi

:D

Dobranoc wszystkim :P Wiem co będzie mi się śniło. Mam od dawna parcie na grafitowy zegarek :wub:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolor grafitowy +1

Napis KMZiZ -1 (dał bym to na dekiel) mam uraz do wszelkiej maści zbędnych napisów na tarczy

Bordowa wskazówka +1

Bordowy pasek +1

Nadal nie wiem czy indeksy/cyfry zostają jak w oryginale? Jeśli tak to ja odpadam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Srebrne cyfry i ideksy, nazwa producenta cieńszą czcionką lub podobnie jak w mayu. Nabierze odrobinkę lekkości

Dowcip jest bronią, ale nie należy karać za nielegalne posiadanie dowcipu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmienilbym czcionke nazwy producenta na delikatniejsza, w stylu mosera.

Date przesunalbym miedzy indexy 4 a 5.

Cyfry/Indexy zrobilbym nakladane, "uszlachetniloby" to zegarek.

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

post-49795-1369812321,0472_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:):rolleyes::D

Morda mi się cieszy bo jednak projekt kieruje się ku szarości i jak widzę przekonały się do niego osoby, które wcześniej oponowały ;)

A teraz do rzeczy.

1. Tarcza szara ale na tym renderze u Mnie podchodzi pod czarną, nie wiem czy to kwestia nastawienia monitora ale jeżeli jest aż tak ciemna, ze prawie czarna to niekoniecznie, powinna być coś w stylu tego ostatniego nabytku carlita - IWC, kieszonki Eposa, którą wcześniej wskazywałem, czy tych poprzednio pokazywanych np, Glashutte czyli taka w antracyt - wiecie o co chodzi :) może tez np. ku środkowi tarczy zeby się lekko rozjaśniała lub ściemniała czyli żeby na całej tarczy odcień nie był taki sam, oczywiście szlif sloneczkowy,

2. pasek bordo ale taki bardzo ciemny i z połyskiem jak na pokazanych wcześniej chyba przez QV zdjęciu PP ( pierwszy z prawej o ile opamiętam) bo ten pasek z renderu taki prawie brązowy, fajnie też by było jakby był zestaw dwóch - drugi czarny lub szary,

3. zmienić cyfry czy indeksy, może rzeczywiście te cyfry brequetowskie,

4. data powinna zostać,

5. ten zewnętrzny ring oraz napisy Catorex, Cattin & Cie, C'Vintage, automatic, swiss made czy jakie tam będą białe, ewent, srebrne, jasno szare żeby odcinały się od tarczy, natomiast czerwony napis Limited Edition,

6. czerwony sekundnik ewent. z czerwonym zakończeniem,

6 napis KMZiZ na dekielku a nie na tarczy np. z numerem limitacji itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmienilbym czcionke nazwy producenta na delikatniejsza, w stylu mosera.

Date przesunalbym miedzy indexy 4 a 5.

Cyfry/Indexy zrobilbym nakladane, "uszlachetniloby" to zegarek.

Taki kolorek tarczy też fajny :)

A może da radę zrobić go z rezerwą chodu ;):D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki kolorek tarczy też fajny :)

A może da radę zrobić go z rezerwą chodu ;):D

Rezerwa fajny pomysł, ale obawiam się, że całkowicie nie realny z powodu ceny...

Tak swoją drogą orientuje się ktoś ile osób jest chętnych na zegar?

P.S. Może ktoś machnąć render z takimi cyframi jak w tu:

25880-11-221-BB6A.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam czcionki z bregutowskimi indeksami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rezerwa chodu nie wypali. Trzeba byloby zmienic mechanizm, nikt tego nie zrobi dla 15 sztuk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba znaleźć odpowiednie fajne czcionki. na 90% te używane przez producentów w zegarkach są ich własnymi czcionkami, narysowanymi przez grafika więc nigdzie się ich nie znajdzie. Ale mam znajomego który pracował na desce kreślarskiej i może stworzy nam w oparciu o przykłady fajną czcionkę :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Kolor paska - bordo budzi skojarzenia z kolorem damskiej torebki (jak dla mnie) –

2. Kolor tarczy grafit/szary +

Tylko czy ta tarcza ma mieć kolor jednolity ? Czy kolor w okręgu poczynając od wewnętrznej strony indeksów nie powinien być ciemniejszy (tak jak np. w oryginale kolor niebieski? )

3. Napis Limited Edition i KMIZ na dekiel.

4. Napisy Cattin & Cie z zastosowaniem duża ,mała litera ,subtelniejsza czcionka nie skupiająca uwagi.

5. Ewentualnie dla pokreślenie miejsca w dole tarczy napis ,,Automatic,, lub ,,Automatique,,w tym samym stylu czcionki co napis powyżej

6. Wszelkie napisy na tarczy kolor biały

7.Wskazówka sekundnika z pokreśleniem na końcu kolorem bordo/czerwony –nie mam zdania –sam nie wiem czy mi się to podoba ,czy nie… musze przemyśleć głebiej ;-)

8. Okienko daty –powinno być . Gdzie? Symetrycznie na 3 lub na 6 (która odpada ze wzgledów produkcyjnych), dla uzyskanie przeciwwagi gdziekolwiek…tylko nie bardzo wiem czemu ten zabieg ma złożyć? Nietuzinkowości? (na marginesie- chciałem swego czasu zakupic BALLA Trainmaster Cleveland – jak poczytałem co poniektóre komentarze na temat tego zegarka ,większość narzekała na okienko daty-położenie pomiędzy 4 a 5)

9.Indeksy i czcionki-temat do przepracowania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No co Ty z tą damską torebką, zobacz na post QV nr 1048 i zdjęcia tego PP pierwszego z prawej na tym bordowym, lakierowanym pasku, jak dla mnie jest rewelacyjny :) A jakby fajnie się komponował z taką szara tarczą :)

Panowie, co do rezerwy chodu oczywiście że bym chciał i to w tej cenie ale przecież napisałem to z przymrużeniem oka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czarna tarcza lub szara - są chyba najbardziej uniwersalne. Generalnie to super inicjatywa. Z checia bede śledził.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parę słów ode mnie.

Proponuję:

1. Pasek: Kolor bordowy jak najbardziej do rozważenia. Ewentualnie pomyślałbym o ciemnobrązowym, coś w stylu Certiny DS-1 LE, ale z białymi przeszyciami. Może motylek zamiast klamerki (pasek dłużej posłuży).

2. Tarcza: Zdecydowanie grafitowy do mnie przemawia. Można rozważyć szlif słoneczny - będzie fajny efekt (znów coś ala Certina DS-1 LE - ale to akurat pozytywnie).

3. Napisy: Moim zdaniem najlepsze byłyby białe lub kremowe. Koniecznie zmieniłbym czcionkę na bardziej klasyczną. U góry Cattin & Cie. a na dole Automatique w tym samym stylu (czcionkę proponuję coś jak w Longines Legend Diver - tą z dołu tarczy). LE KMZiZ wysłałbym na dekielek.

4. Indeksy: Najlepiej nakładane, srebrne. Ze względu na datę może zrezygnować z 3 i 9 (?) i zastąpić je kreskami.

5. Okienko daty do przedyskutowania

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez daty i z przeniesieniem na 4

Ja na dziś pass

vintageambient81621big1.jpg

Witam

To jeszcze nie jest deklaracja zakupu, ale na coś podobnego pisałbym się na 90%.

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pragnę zwrócić uwagę, że tarcza modelu bazowego nie jest tak płaska jak na tych wszystkich wizualizacjach. Ma jakby dwie części i w związku z tym ten grafitowy kolor może wyjść gorzej niż bazowy niebieski.

1. Co do czerwonego to proponowałbym jeden ale bardziej zdecydowany akcent (np. całą wskazówkę sekundową) a nie kilka drobnych (koniec wskazówki, znacznik nad 12 i jeszcze napis)

2. Napisy na tarczy proponowałbym szare ale o odcieniu jaśniejszym od tarczy.

3. Z datą nie kombinować i zostawić tam gdzie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli teraz czekamy na zaktualizowana wizualizację:

- tarcza szara/antracytowa niejako w dwóch odcieniach z tym zewnętrznym ringiem jak w oryginale,

- czerwony sekundnik,

- białe 0 jasnoszare napisy Cattin & Cie, poniżej automatic lub automatique, swiss made - ja bym jednak zostawił na tarczy napis Limited Edition a tylko np. numer limitacji, KMZiZ dał na dekiel, ewent. można narysować 2 wersje i się porówna, do tego ten napis LE spróbować też w 2 wersjach - ten biały i czerwony ,

- data - w sumie to nie wiem, usytuowanie jest mi obojętne, ale wg mnie powinna być,

- nakładane indeksy, może da radę te cyfry brequetowskie,

- no i ten pasek lakierowany jak na pokazanym przez QV zdjęciu ma PP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Najbardziej podoba mi się wiśnia/burgund z postu #1200.

Bardzo przypomina kolorystycznie tarczę nowego Rolexa z postu #1107.

Fajny też jest marrone - taki jak pokazany przez carlita w poście #1172.

Oczywiście grafitowy z postu #1219 też jest ok., ale zegarków w cenie ok. 3000 zł z tarczą w takim kolorze jest mnóstwo. Wystarczy przeglądnąć ofertę Eposa, Orisa, Certiny, Tissota, Atlantica, Davosy…..

A teraz spróbujmy znaleźć w tej cenie mechaniczny męski szwajcarski zegarek z wiśniową tarczą. Będzie ciężko.

Dlatego myślę, że możliwość zaprojektowania niebanalnego, limitowanego zegarka z wiśniową tarczą to okazja, która szybko może się już nie zdarzyć.

Może już czas na ankietę odnośnie koloru tarczy?

I jeszcze pytanie do QV – czy Catorex zrobiłby forumowca w dwóch wersjach, które w zasadzie byłyby identyczne, z tym, że różniłyby się kolorem tarczy oraz ewentualnie takimi detalami jak kolor indeksów i wskazówek.

Wyobraźmy sobie dwie wersje: wiśniową (burgund) oraz grafitową, ewentualnie marrone.

Myślę, że jeżeli byłby wybór koloru tarczy, to chyba większa ilość forumowiczów byłaby zainteresowana projektem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że jeżeli byłby wybór koloru tarczy, to chyba większa ilość forumowiczów byłaby zainteresowana projektem.

Obawiam się, że tą drogą dojdziemy do tego, że każdy chciałby nieco inny. Trzeba jednak stworzyć projekt będący wypadkową możliwie wielu gustów. Jak powstanie każdy będzie musiał sobie odpowiedzieć na pytanie czy odpowiada mu na tyle by kupić czy nie.

Popieram natomiast pomysł przygotowania wizualizacji z wiśniową tarczą (ale nie wpadającą w brąz jak w poście 1200 - sprawdzałem na dwóch komputerach). Tyle, że o to mogę jedynie uniżenie prosić kolegów znających się na grafice, co niniejszym czynię. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dam znać Dmn aby przygotował jakieś nowe wariacje. Myślę, że kolor to akurat małe piwko, coś się wybierze ale powazniejszy problem to fajne czcionki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na szybko. Wskazówka sekundowa cała czerwona, napis LE też, KMZiZ usunąłem.

Czy nie za czerwono?

Proszę o wyrozumiałość. Jedyny program do grafiki jaki mam to Paint :)

post-49795-0-84924500-1369860493_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może rzeczywiście lepiej tylko wskazówke zrobic czerwoną?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dam znać Dmn aby przygotował jakieś nowe wariacje. Myślę, że kolor to akurat małe piwko, coś się wybierze ale powazniejszy problem to fajne czcionki.

A może w Catorexie dowiedzieć się jak wyglądałaby sprawa z cyframi, podesłać im te proponowane w temacie i się okaże jaka jest możliwość. Można by od razu podpytać się o te szare/antracytowe kolory tarcz jak w tych pokazywanych zegarkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na szybko. Wskazówka sekundowa cała czerwona, napis LE też, KMZiZ usunąłem.

Czy nie za czerwono?

Proszę o wyrozumiałość. Jedyny program do grafiki jaki mam to Paint :)

W Paint'cie nie ma co próbować. Trzeba poczekać, aż wezmą się za to fachowcy od grafiki i uwzględnią dwupłaszczyznowość tarczy tego modelu. Po uwzględnieniu tej kwestii, całość może być zupełnie inna w odbiorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Dam znać Dmn aby przygotował jakieś nowe wariacje.

No właśnie - najpierw więcej wizualizacji, potem wybór tarczy (ankieta?), a potem reszta detali, takich jak kolor wskazówek, indeksów, czcionka etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.