kiniol 2284 #1 Napisano 27 Stycznia 2013 Kupiłem chronometr okrętowy. Wygląda na to, że pływał jeszcze w Kriegsmarine, potem w MW PRL. Nie mogę znależć nic na temat numeracji, on ma numer 6864.Niestety miał ten cud techniki kowal w swoich rękach i przeleciał się po wychwycie.Uszkodzone są: górny kamień łożyskujący balansu, kamień przerzutowy i impulsowy balansu, kamień zatrzymujący sprężynki wychwytowej, kamień łożyskujący koła wychwytowego oraz samo koło wychwytowe. Poza tym ktoś rozszlifował gniazda łożysk koła wychwytowego i półmostka balansu.Krótko: szukam firmy lub człowieka, który może mieć w ofercie łożyska kamienne w szatonach, lub rozbitego Kirova na części lub też części do Kirova bo o Ulysse nawet nie marzę... Fotki nie są moje, wykonał je poprzedni właściciel 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #2 Napisano 27 Stycznia 2013 Porozmawiaj z Kasią, może zapyta u naszych zachodnich sąsiadów o chronometr.Kasia jest stałym gościem na niemieckim forum zegarowym. No i następny chronometr. Gratuluję. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 99 #3 Napisano 27 Stycznia 2013 On jest tak ładny, że nawet nie musi chodzić 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #4 Napisano 27 Stycznia 2013 Krzysztof - a sprawdzałeś na pod-forum narzędzi temat "zanim zadasz pytanie gdzie kupić sprawdź ? Kamienie są na pewno, czy w szatonach nie wiem .... ale jest tam tego tyle, że nie bardzo chce mi się teraz szukać.Chyba w USA ( jeżeli dobrze pamiętam ) wychodzi taniej niż w UK... no przynajmniej tak wyszło przy rubinach do Brocota 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #5 Napisano 27 Stycznia 2013 Jest w US firma, która dorobi każdy kamień, jednak Marynarka Wojenna miała swoich zegarmistrzów, którzy te chronometry naprawiali. Staram się trafić na pozostałości po nich, oczywiście nie te na cmentarzu .Od biedy mógłbym dopasować części od Kirova lub Poljota, ale to w ostateczności. Nardin wykonywał te chronometry dla wojska stąd mały dostęp do danych Tu na pierwszym planie łożysko koła wychwytowego od Kirova, pożyczone, w ostateczności dopasuję takie, średnica wewnętrzna 0,2mm i zewnętrzna 5mm jest taka sama jak w Nardin choć Kirov jest kopią Lange&Soehne. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #6 Napisano 28 Stycznia 2013 Kupiłem chronometr okrętowy. Wygląda na to, że pływał jeszcze w Kriegsmarine, potem w MW PRL. Nie mogę znależć nic na temat numeracji, on ma numer 6864. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #7 Napisano 28 Stycznia 2013 No to nie pływał w Kriegsmarine...dzięki Piotr 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 5 #8 Napisano 28 Stycznia 2013 Czesc,Niezly zakup, widze ze Krzysztof chce zrobic specjalizacje z chronometrow okretowych.Puszcza sie na coraz glebsze wody! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #9 Napisano 28 Stycznia 2013 Chcę zmienić profil z drewnianych na metalowe . Metalu chociaż nic mi nie zje, poza królewną korozją oczywiście...Odłożyłem chronometr na momencik i wziąłem w ręce zegar Franciszka, poczułem się jak kowal, nie ujmując nic zegarom Franciszka oczywiście. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #10 Napisano 28 Stycznia 2013 Tylko w moich zegarach nic nie zmieniaj prosze Cie.To co jest drewniane ma zostac dalej drewniane pracuj w metalu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #11 Napisano 28 Stycznia 2013 Sie robi, sie robi 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #12 Napisano 28 Stycznia 2013 Sie robi, sie robiKiedy koniec bo niemoge sie doczekac. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #13 Napisano 28 Stycznia 2013 Kiedy koniec bo niemoge sie doczekac.Jak zrobię, np. wykonanie koła sekundowego zajęło mi ok. 10h Nie ma strachu, nie leżę do góry...Koło z prawej jest nowe 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #14 Napisano 28 Stycznia 2013 Mysle,ze lepiej tego sie nieda zrobic.SUPER!!!!!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #15 Napisano 28 Stycznia 2013 Chyba musimy jednak przeskoczyć do innej szufladki 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
docent 1 #16 Napisano 28 Stycznia 2013 Może cie te kamyczki z ebaya zainteresują aukcja nr. 221182900000 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #17 Napisano 28 Stycznia 2013 Dzięki za pamięć , mam nakrywkowe, różne rozmiary. Dostałem ofertę z Litwy na komplet kamieni do Kirova/Poljota , będę chciał też spróbować szlifowania ich na wymiar, bo są odrobinę za duże. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #18 Napisano 30 Stycznia 2013 kiniol .Co to za zwierzak. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #19 Napisano 30 Stycznia 2013 To ja, jedzący śledzia 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 5 #20 Napisano 31 Stycznia 2013 To ja, jedzący śledzia Poprzedniego bardziej lubilem... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #21 Napisano 2 Maja 2013 Nieładnie, nie wolno używać tytułu biegłego sądowego poza opiniami na potrzeby sądu, prokuratury itp.Wempe bardzo ładny. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #22 Napisano 2 Maja 2013 Dzięki, ale nie skorzystam. Jak widać nie wszystkie Nardiny wyjechały do Niemiec, tego kupiłem na początku roku na Helu.Wykonałem już nowe koło wychwytowe, obecnie odłożyłem go na bok i czekam na moment gdy znów go polubię. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #23 Napisano 28 Kwietnia 2017 Cztery lata później... przedczęści praktycznie dorobione... Trochę czasu minęło, ale naprawa wymagała podszkolenia i podszlifowania umiejętności, warto było... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3502 #24 Napisano 28 Kwietnia 2017 no, no , szacun. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 99 #25 Napisano 28 Kwietnia 2017 Ale żeś się waćpan zainspirował na Śląsku no no no. 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach