Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

I takie zdjecia można analizować , i tak jak już pisałem na PW to się na tych zdjęciach potwierdza .

post-48480-0-24821100-1479559277.jpg

Co do czyszczenia to czym czyściłeś?
Bo żeby napisy nie zepłynęły ;):)  to Pronto lub mydło w płynie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja użyłem PLACK czyste plastiki(nie mylić z tymi nabłyszczającymi). Ten środek już nie raz pomógł mi zmyć coś czego nie ruszyło nic innego. W dodatku nie jest żrący. Ale napisu nie będę nim mył. Bo boje się że po prostu zmyję. Albo umyje tak żeby środek nie miał kontaktu z farba napisu. Bardziej chodzi mi o kwestie mechaniczne. Czym czyścicie drobne zakamarki i maleńkie pola w napisie. Jeden kolega podpowiedział wykałaczkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wiele razy maglowaliśmy temat mycia razem z efektami , poszukaj
Ja używam do całości Pronto multisurface , trzeba poszukać bo kolega zegaryna opisywał proces mycia .
Lub mydło Palmolive w płynie , napisy się utrzymują jeśli za mocno nie szorujemy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz to weź sobie spróbuj na dolnym napisie Swiss Made ale delikatnie on i tak jest już częściowo zmyty .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałeś wykałaczką?

Napis poprawiany z całą pewnością. Leci N i drugie A

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie próbowałem jeszcze.  Chciałem się rozeznać jakie są jeszcze możliwości. Z jednej strony już druga osoba z nie małą wiedzą mówi że poprawiany. Ale z drugiej nie mogę pojąć jak to mogło by być. Zegarek jak widać posiada warstwę brudu która powstała przez kilka ładnych lat.  Napis jest pod nią. Więc  kiedy to poprawiali? W siedemdziesiątych czy osiemdziesiątych latach już poprawiali napisy? Jest krzywy na pewno. Ale nie ma możliwości że w takim stanie opuścił fabrykę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W siedemdziesiątych czy osiemdziesiątych latach już poprawiali napisy?

Bez problemu

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałeś wykałaczką?

Napis poprawiany z całą pewnością. Leci N i drugie A

W Rubis S też leci w górę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie delbomaniacy. Dzisiaj kumpel obdarował mnie delbanką. Po otwarciu jej okazało się,  że w środku nie jak zwykle felsa a FHF 73. Tarcza fajna, i nawet zastanawiam się czy jej nie odpuścić mycia i zostawić tak jak jest. Koperta wymaga chromowania , ale to nie jest problem. Problemem jest urwany wałek naciągu, niestety ktoś go ukręcił. Stąd moja prośba do Was. Ma ktoś na zbyciu rzeczony wałek do FHF 73, albo gdzie go szukać lub czym zastąpić. Z góry dziękuję za pomoc. Andrzej.

Oto kilka fotek:

Mechanizm

post-46862-0-87342500-1480180402_thumb.jpg

Tarcza

post-46862-0-05941200-1480180448_thumb.jpg

I załamany wałek

post-46862-0-68573300-1480180516_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Andrzej.

Świetną Delbankę trafiłeś ;)

Bardzo ładna i nieco rzadsza tarcza.

Broń boże jej nie tykaj. Wygląda bardzo dobrze, nieco wintydżowo. Możesz tylko zepsuć cały efekt. Szkoda tylko, że ktoś ją lekko uszkodził koło "12"

Mechanizm też, jak sam zauważyłeś, rzadziej spotykany. Dlatego może być problem z wałkiem. Ale Twój wałek nadaje się jeszcze do użycia. Są koronki z przedłużoną, gwintowaną tuleją, która powinna dać się zakręcić. Masz jeszcze kilka zwojów gwintu na wałku. W ostateczności da się założyć przedłużkę na wałek. Zapytaj zegarmistrza. Praktycznie każdy niebateryjkowiec powinien sobie z tym poradzić bez problemu.

I koniecznie pochwal się efektem końcowym w temacie delbanowym :)

Trzymaj się

Arek

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arku,

te kilka zwojów gwintu to, chyba, ostatnia nadzieja białych :),bo mechanizm rzadki, co mnie cieszy i śmiga po odblokowaniu już z 10 godzin. Tarczy nie będę tykal, luma pójdzie tylko na wskazówki. Za kopertę wezmę się po niedzieli bo ma zdarty chrom, ale krawędzie zachowane. Środa to w łódzkiej galwanizerni dzień chromowana, w czwartek powinna się błyszczeć jak psu ... . To się pochwalę. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie, że go ratujesz od zapomnienia :)

Warto. To bardzo ładny zegarek :)

A z wałkiem, tak jak pisałem. Nie powinno być najmniejszego problemu. Na krótszych zakładałem przedłużki.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arku,

te kilka zwojów gwintu to, chyba, ostatnia nadzieja białych :),bo mechanizm rzadki, co mnie cieszy i śmiga po odblokowaniu już z 10 godzin. Tarczy nie będę tykal, luma pójdzie tylko na wskazówki. Za kopertę wezmę się po niedzieli bo ma zdarty chrom, ale krawędzie zachowane. Środa to w łódzkiej galwanizerni dzień chromowana, w czwartek powinna się błyszczeć jak psu ... . To się pochwalę. Pozdrawiam

A gdzie robisz chrom . Bo ja ostatnio odkryłem zakład na Lodowej za Dywilanem

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rink

Dorzucę tylko, że ten typ tarczy bardzo rzadko wytrzymuje e tak dobrej kondycji i konfiguracja z tym typem mechanizmu jest właściwa (tak było w oryginale).

Edytowane przez zasadas

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz może jakiś kontakt mailowy z tą firma chromującą koperty?

Nie znam się na złocie, ale mam wrażenie jakby dekielek miał inny kolor niż koperta. ( może to tylko wina zdjęcia)

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega Zbigniew wreszcie wystawił coś normalnego

Zwłaszcza ten certyfikat...

035.gif

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie delbomaniacy. Dzisiaj kumpel obdarował mnie delbanką. Po otwarciu jej okazało się,  że w środku nie jak zwykle felsa a FHF 73. Tarcza fajna, i nawet zastanawiam się czy jej nie odpuścić mycia i zostawić tak jak jest. Koperta wymaga chromowania , ale to nie jest problem. Problemem jest urwany wałek naciągu, niestety ktoś go ukręcił. Stąd moja prośba do Was. Ma ktoś na zbyciu rzeczony wałek do FHF 73, albo gdzie go szukać lub czym zastąpić. Z góry dziękuję za pomoc. Andrzej.

Bardzo fajny egzemplarz i nic wiecej nie można dodać bo koledzy wszystko juz napisali ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie robisz chrom . Bo ja ostatnio odkryłem zakład na Lodowej za Dywilanem

Na Wólczańskiej. O Widzewie nic nie wiem, sensowni ? Możesz konkretniej gdzie na tej Lodowej, tak na wszelki "słuczaj".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Wólczańskiej. O Widzewie nic nie wiem, sensowni ? Możesz konkretniej gdzie na tej Lodowej, tak na wszelki "słuczaj".

A gdzie na Wólczańskiej ?? tak na wszelki .... :P:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomiędzy Wieckowskiego a Zieloną w podwórku przed szuflandią w głębi za wulkanizacją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi