Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Wiesz, jak tak patrzę na te werki to dochodzę do wniosku, że to przecież w znacznej mierze - jak nie w całości - zależy przecież od tego w jakim stylu jest koperta. Dla przykładu: jak koperta jest zrobiona na pełny połysk to przecież nie może mieć matowego werka ;):]

Ja osobiście jakoś przywykłem do tego, że stare zegarki mają koperty, werki i inne elementy stalowe zrobione na pełny połysk, choć czasem pewnie - w zależności od modelu czasomierza - pewnie ładniej prezentowałby się inny zaproponowany przez Ciebie wariant wykończenia :]

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra robota! - gratuluję.

Ponizej kilka z moich - takie, jak wyszły z fabryki:

post-23302-0-35159000-1363383176_thumb.jpg

post-23302-0-72671000-1363383206_thumb.jpg

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Artur, dobrze widzę wykończenie w macie?

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Następna:

post-23302-0-26018600-1363383279.jpg

post-23302-0-11057000-1363383293.jpg

Kolejna:

post-23302-0-48778900-1363383363_thumb.jpg

post-23302-0-79844000-1363383380_thumb.jpg

I jeszcze jedna:

post-23302-0-23946300-1363383442_thumb.jpg

post-23302-0-43427000-1363383454_thumb.jpg

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Artur, dobrze widzę wykończenie w macie?

Dobrze - w tych modelach były takie własnie, szlifowane dekielki - efekt płaskiego, satynowego szlifu

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze - w tych modelach były takie własnie, szlifowane dekielki - efekt płaskiego, satynowego szlifu

dzięki :)

doceniam precyzję odrestaurowania, świetny efekt - GRATULUJĘ :]

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki :)

doceniam precyzję odrestaurowania, świetny efekt - GRATULUJĘ :]

Te, które tu pokazałem nie są restaurowane - to NOSy

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te, które tu pokazałem nie są restaurowane - to NOSy

Tak je w takim razie zaprezentowałeś jakby były po renowacji ;)

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Artur

Stan pierwszej jest niesamowity, i brakowało mi wiedzy jak były szlifowane dekielki - dzięki.

Delbana z napisem i logo na tarczy szukam takiej, gdybyś się pozbywał :) , to ...,

Wszystkie, które pokazujesz na forum są w tak wyśmienitym stanie, ze pozostaje mi tylko pogratulować kolekcji, pomarzyć o takiej, i cierpliwie szukać podobnych perełek.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Artur - świetne NOSy - niestety Delbany zazwyczaj widzimy bardzo umęczone

zasadas - ta satyna jest świetna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasadas, wykonałeś kawał dobrej roboty - i tu prośba - czy mógłbyś omówić kolejno ze szczegółami (w systemie "jak krowie na rowie") kolejność działań oraz zestaw użytych środków do uzyskania takich efektów? Sam chętnie zweryfikuję swoje umiejętności a i potomność zyska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, bardzo chętnie, wieczorem opiszę ze szczegółami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I aby można było łatwiej porównać.

Wrzućcie swoje zdjęcia, opisy byśmy mogli wybrać najbliższy oryginałowi.

Wspaniała robota zasadas , z tych trzech dekli ta polerka na glanc nie pasuje , satynka i mat są ekstra :) .

Artur Twoje Delbany są nieziemskie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek, pewne zastrzeżenie. Nie jestem ani specjalistą w dziedzinie około zegarmistrzowskiej ani obróbki metali, więc niektórzy koledzy, którzy się na tym znają, mogą być trochę zgorszeni moimi metodami. :)

Renowacje dekielka zaczynam od określenia poziomu uszkodzeń, a tutaj najczęstszym problemem są głębokie rysy spowodowane nieumiejętnym odkręcaniem koperty.

Rysy niweluję wykorzystując drobny samoprzylepny papier ścierny na krążku gumowy zamocowanym w uchwycie wiertarki, albo dekiel zamocowany w uchwycie, a papier na podkładce filcowej dociskam do dekielka. Kolejno coraz drobniejsza gramatura, aż znikną rysy. Preferuję zamocowanie papieru ściernego w uchwycie, a dekielek w "rączki" gdyż można wybrać wtedy określone partie dekielka do intensywniejszej polerki, oszczędzając napisy i inne szczegóły. Po usunięciu rys "wyrównuję" całość papierem o grubości 800.

Następnie wykorzystując pastę polerską nałożoną na filcowy krążek doczyszczam - dopolerowuję, by usunąć ryski chaotycznie ułożone na dekielku. po zakończeniu tej czynności dekielek znajduje się w stanie 50% lusterka.

Jeżeli wybieram wersję do pełnego połysku to pasta polerska i po 10 minutach lusterko, myje w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń, osuszam, przecieram suchą delikatną ściereczką i po robocie.

Efekt

post-57210-0-41397100-1363447108_thumb.jpg

post-57210-0-90141400-1363447177_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli "satnowanie" to mocuję dekielek samoprzylepna dwustronna taśmą do "grzybka" . Grzybek w uchwyt wkrętarki, lub wiertarki z możliwością regulacji obrotów. Kawałek miękkiego filcu, na to papier ścierny wodny 1200 i dociskając mocno dekielek do papieru, tak by przylegała cała powierzchnia dekielek, wolne i płynnie szlifujemy. Po 15-20s mamy "satynę mat po następnych 15-20s półmat.

"Cała tajemnica", jeżeli ktoś skorzysta to cała przyjemność po mojej stronie (krytyka na pw :) :);) )

post-57210-0-29828000-1363447385_thumb.jpg

post-57210-0-18263600-1363447387_thumb.jpg

post-57210-0-88941000-1363447390_thumb.jpg

post-57210-0-30940500-1363447392_thumb.jpg

post-57210-0-21307300-1363447394_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak wgląda po obróbce półmat i mat

post-57210-0-18061900-1363447590_thumb.jpg

post-57210-0-10574900-1363447599_thumb.jpg

post-57210-0-94557900-1363447605_thumb.jpg

post-57210-0-21750800-1363447615_thumb.jpg

post-57210-0-30172500-1363447623_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasadas - rewelacyjne efekty Twojej pracy!! Gratulacje :) półmat podoba mi się najbardziej.

Artur przecudne masz Delbany.. Szczególnie ta druga :)

It's a question of time...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powtórzę się - rewelacja efekcik, wysiłek włożony jednak zaowocował cudeńkiem :] hm... fachowa podkładka pod fotografowany model ;):] miodzio...

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zasadas - jeszcze raz gratuluję. Widać, że z sercem podszedłeś do tematu i to mi sie podoba.

Dziękuję Panie (w liczbie jednej, ale nie ilość wazna ;) ) i Panowie, za miłe słowa pod adresem moich delbanek :)

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyczepiłem się tych dekielków :), bo to najłatwiejsza sprawa w procesie renowacji zegarka. Do tej pory polerowałem wszystkie na lustro i tylko dzięki wzorcom które umieścił Artur postarałem się o te "grzybki" by próbować odtworzyć stan pierwotny. Jeżeli ten półmat jest najbardziej zbliżony do oryginału to traktujmy go jako wspólny sukces w dochodzeniu do "Delbanowej prawdy".

Ponieważ życie nie znosi próżni, proponuje przejść teraz do wskazówek.

W tym temacie jestem zieloniutki jak większość wypełnień tychże wskazówek :o.

Panie, Panowie , jak poddawać renowacji wskazówki, by wyglądały przyzwoicie, a zarazem by ich nie oszpecić. Mam kilka kompletów bez wypełnień i w dodatku w kolorze ciemno rdzawym.

Czy może ktoś podzielić się swoimi doświadczeniami? Poza tym dobrze by było umieścić fotki kompletów wskazówek jakie występowały w konkretnych modelach Delban.

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wspaniały pomysł poddac całkowitej renowacji Gelbankę - zainspirowany tobą pozyskałem troszkę większą rzecz do odnowienia :]

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wspaniały pomysł poddac całkowitej renowacji Gelbankę - zainspirowany tobą pozyskałem troszkę większą rzecz do odnowienia :]

uchyl trochę rąbka tajemnicy - co to jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heheh w sumie to nic nadzwyczajnego - stara prawie 100 letnia maszyna do szycia. Najważniejsze to to, że w pełni sprawna. Mogę małą manufakturkę szyjącą ubranka otwierać ;):]

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aleś poszedł w boczną uliczkę :D , myślałem raczej o jakimś zegarze na wieży :( lub przynajmniej dużym stojącym bimbaczem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aleś poszedł w boczną uliczkę :D , myślałem raczej o jakimś zegarze na wieży :( lub przynajmniej dużym stojącym bimbaczem ;)

wiesz, to nie jest tak, że ja poszedłem, akurat tak wyszło, ale... czy akurat aż tak w bok? czy ja wiem? odnowienie dużego "bimbacza" albo nawet innego wiszącego czasomierza jest porównywalne z odnowieniem starej prawie wiekowej maszyny do szycia :]

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi