Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Czy koperta była złocona? - właśnie przy złoconych widziałem takie dekle. Zegarek prezentuje się nieźle. Wskazówki wyglądają dobrze na tej tarczy, ale się nie wypowiadam czy są właściwe, szczególnie w oparciu o niewielkie zastanowienie jakie budzi mechanizm, bo pewnie trudno będzie odnaleźć mu brata do porównań, tym bardziej, że (prawdopodobnie, jeśli mechanizm właściwy) rodzina w Ameryce.

Zasadas, jesteś na dobrej drodze w budowaniu kolekcji Delban, która może już niedługo stać się modelową. Gratuluję kolejnego "nietypowca".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta nie była złocona, to przetarcia, które po wyczyszczeniu tak błyszczą tworząc złudzenie podobne do efektu przy złoconych kopertach. Ponieważ koperta nie ma "odprysków" tylko przetarcia dlatego wizualnie wygląda całkiem przyzwoicie. Ten typ dekielka rzeczywiście występował w kopertach złoconych ( pokazywane przeze mnie dekielek z napisami pochodzi z koperty złoconej) ale jest on również charakterystyczny do tej wielkości kopert. Podobnie jak i Ciebie, mnie również "targają" wątpliwości co do pełnej oryginalności tej Delbany, bo chociażby fakt, że bywały mechanizmy Felsa z opisem "Rubis" i wtedy wszystko by pasowało. Ta wersja w amerykańskim kierunkiem Mepy, może być ciekawa i mam nadzieje, że może uda się to wyjaśnić w przyszłości. Jeszcze miesiąc temu nie wiedziałem, że Delbana korzystała z oficjalnego podwykonawstwa, a tu proszę... takie kwiatki :).      

... dekielek w pozłacanej...

post-57210-0-99393600-1396595067_thumb.jpg

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Staszku!

I co, nie przyglądałeś się? :)

Bo nie piszesz. :(

Znaczy się, mogę przyjąć,

iż me oczka, to takie moje,

zezowate już nieszczęście. ;)  :D

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyglądałem się i to na "żywca". Sadzę, że tarcza była wykonana w latach pięćdziesiątych i nie była poddawana renowacji. Lakier stabilny, stary, napisy jednakowo równe co do kształtów i grubości, podobne do innych tarcz Delban wykonanych w technologii łączonej tzn, indeksy nakładane , a napisy malowane. Same indeksy czyste na bocznych krawędziach, z pięknie postarzałą masa (już nie świecącą :)) podobnie jak i we wskazówkach. Natomiast czy tarcza była wykonana przez Delbanę, czy przez podwykonawcę, a może przez Mepę w związku z pośrednictwem w eksporcie do Stanów, tego naprawdę, nie wiem, ale mam nadzieję, że może uda się to kiedyś wyjaśnić :D.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I obudzony temat dalej ciągnie rozważania na temat ......... i ja dorzucę swoje pytanie dot. tarczy .
Czy to jakaś robótka czy oryginał , za wyraźnie może nie jest ( gdyż w trakcie konserwacji się powaliło :unsure: ) ale można coś dojrzeć .|
:huh:

post-48480-0-06922900-1397122526_thumb.jpg

post-48480-0-69512800-1397122584_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jerzyk

Tarcza na pewno kiedyś była picowana.

Dolne napisy i trójkąt bermudzki,

tak jakoś w kierunku północy,

powędrował. 

Zaiste werk ciekawy, choćby przez to, iż opisany: 

DELBANA

Wskazówki sam określiłeś, jednakże sam sekundnik, mimo tego, 

iż z grotem i przeciwwagą, mnie osobiście wydaje się nie co przykrótki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Delbana z naszego ulubionego portalu, jest składaczkiem pełnym niezgodności. Zacznijmy od najciekawszej, a mianowicie na tarczy mamy 17 Jewels, a na mechanizmie pręży się 21 Jewels wiec albo tarcza, albo mechanizm nie od pary. Mechanizm notabene z uszkodzonym regulatorem, to jeden z rodziny ETA 1100 (chociaż w mojej Delbanie mam mechanizm 17 kamieniowy) Czy były 1100 na 21 kamieniach w tych modelach, czy to składak trudno mi jednoznacznie wyrokować, ale z pewnością JT coś nam podpowie ;). Tarcza na 95% malowanka, a już napis swiss made mówi prawie wszystko. Sekundnik za krótki, wskazówki od ... a koronka moim zdaniem też nie od tego modelu... Tak mi się wydaje...   :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eta 1100 na 21 pojawiała się, ale żeby jakoś szczególnie często to nie, jednak nie można odpowiedzieć czy w tym modelu, bo zegarek jako całość to radosna składana twórczość. Ewidentnie ktoś dysponował mostkiem od 21 i prawdobodobnie tak się tu znalazł. Zdjęcia sa kiepskie i osobiście trudno mi wyrazić osąd czy tarcza malowana czy domalowywana, ale dziać to się na niej działo sporo. Spośród wskazówek prawdopodobne jest, że sekundnik od Delbany z GS. Ale to tylko domysły i żaden ze mnie znawca a tylko taki sobie obserwator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, czy mostek od 21 pasuje do 17. Jeśli tak to wydaje mi się, że w tym modelu powinien być taki, przynajmniej u mnie taki jest :)

post-57210-0-96223000-1397151457_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę, że jest to mozliwe, ale tu pewnie Artur coś mądrzejszego powie. Osobiście stawiam na wszczepenie mostka, bo nawet jeśli coś podczas transplantacji nie poszło po myśli operującego to nic nie ryzykuje, bo nadmienił, że zegarek nie jest sprawny. Ponadto dziwne miejsce na zapis o ilości kamieni.

Edytowane przez John Time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ jeden z elementów zegarka jest raczej nie oryginalny, wiec Delbana pojawia się w tym temacie. Gorzej jak się okaże, że i inne też :).

Trafił do mnie z wielu powodów, po pierwsze z powodu odmienności, po drugie zgodności zapisów na tarczy, mechanizmie i dekielku, no i jeszcze kilku powodów, ale o nich później.  I jak to u mnie bywa by móc go dokładnie obejrzeć, najlepiej go trochę rozebrać, co zreszta sprawia niesamowitą frajdę nie tylko przy zegarkach :D

Zacznijmy od tarczy. Przede wszystkim rozmiar 31,5mm - duża. Bardzo ciekawy opis. Antymagnetic, Ancer i to co najciekawsze 17 RUBIS.

Bardzo rzadki gilosz (pionowe pasy), indeksy oraz logo nakładane, podziałka, opis i swiss made idealnie cienko i regularnie. Tarcza ma lekkie przebarwienia (lekko jaśniejsza w środku i kilka kropek w drugiej ćwiartce. Jest to model tarczy jak i wskazówek bez elementów wypełnienia masą świecącą. Indeksy po przeczyszczeniu ślicznie się odnowiły, a na drugim zdjęciu, robionym w ostrym słońcu pięknie odbijają światło, podobnie jak i sama tarcza. Oceńcie sami.

post-57210-0-60154800-1397330746_thumb.jpg

post-57210-0-75195000-1397330750_thumb.jpg

post-57210-0-97024500-1397330752_thumb.jpg

post-57210-0-00528000-1397330756_thumb.jpg

post-57210-0-07642300-1397330781_thumb.jpg

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz mechanizm. Fajnie oznakowana Felsa 465. Jak nie trudno zauważyć jest to model bez "N". Opisany podobnie jak tarcza Delbana 17 Rubis. 

post-57210-0-03286800-1397335683_thumb.jpg

post-57210-0-72506700-1397335700_thumb.jpg

post-57210-0-55607800-1397335703_thumb.jpg

post-57210-0-16131700-1397335730_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i znów Staszku,

trafiła Ci się fajna sztuczka! :blink:

Strzał w dychę,

choć pewnikiem wyłożyłeś ich ciut więcej. ;)

Ja dziś miałem w łapce, też fajną Dewotkę, :D

ale handlowiec zażyczył sobie zbyt wygórowaną cenę

i niestety została w jego rękach. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie ją smaruję i składam, zostanie regulacja i będzie można pokazać w całości. Ceny zegarków ostatnimi czasy trochę poszalały i w wielu przypadkach to przestaje mieć sens (myślę o kupowaniu do pudełka). Jest wielu sprzedawców, którym się wydaje, że Delbany (choć bardzo je lubię) to zegarki z górnej półki, a to przecież tylko Delbana. :D.

Tak jak pisałem wcześniej pełna zgodność opisu. Tarcza, mechanizm i dekielek.   

post-57210-0-05518200-1397337324_thumb.jpg

post-57210-0-71505700-1397337325_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza i mechanizm w świetnym stanie (z kolejności ekspozycji wnoszę, że masz zastrzeżenia do wskazówek). Masz rację - ta zgodność napisów to bardzo ciekawa sprawa. Dekiel na mój gust mógłby mniej błyszczeć, ale również stan bez zastrzeń. Jak sądzisz - połowa 50-tych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówki są raczej od kompletu, to jest wersja bez wypełnienia i to zarówno wskazówki jak i tarcza. Jak znajdę reklamówkę z tymi wskazówkami to wkleję.

Zeby nie było tak całkiem na poważnie to uzbroiłem w te wskazówki fotografie JLC 

post-57210-0-10339600-1397417240_thumb.jpg

post-57210-0-87344800-1397417244_thumb.jpg

post-57210-0-30962200-1397417247_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Została koperta, która w porównaniu do pozostałych elementów jest chyba najbardziej zniszczona.

post-57210-0-89767000-1397417507_thumb.jpg

post-57210-0-72950000-1397417513_thumb.jpg

post-57210-0-29276500-1397417516_thumb.jpg

post-57210-0-01002200-1397417519_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co jedynie budzi moja wątpliwość to przede wszystkim kolor i może trochę kształt koronki. Nie ulega wątpliwości, że koronka powinna być chromowana. Nie wiem czy pokazana była chromowana i się wytarła, czy ktoś ja po prostu wymienił. Na niektórych folderach z Delbanami bardzo podobne można znaleźć.   

post-57210-0-41872100-1397417878_thumb.jpg

post-57210-0-70984200-1397417880_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówki są raczej od kompletu, to jest wersja bez wypełnienia i to zarówno wskazówki jak i tarcza. Jak znajdę reklamówkę z tymi wskazówkami to wkleję.

Zeby nie było tak całkiem na poważnie to uzbroiłem w te wskazówki fotografie JLC 

Wskazówki są chyba raczej ;) w mojej też są takie same tylko tarcza nie taka pikna :wub:

A koronkę jutro cyknę to się popastwimy :angry:

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sądzicie, czy były, a jeśli tak, to jak wyglądały Delbany w wersji De Luxe? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden z modeli miał taki napis pod logo, spotkał się ktoś z innymi?

post-57210-0-52763900-1397897385_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink: Ja pierwszy raz widzę!

To musi być jakieś ekstra wykończenie!

Choć brylantów nie widać,

no chyba, że wsypali garść klejnotów

do środka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie zaskakuje i w środku i na zewnątrz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym razem zaczniemy z normalnej strony, a mianowicie w pierwszej kolejności kompletna , a później w miarę potrzeb rozbierzemy na części :)

post-57210-0-01453400-1397932408_thumb.jpg

post-57210-0-36776000-1397932436_thumb.jpg

post-57210-0-91171400-1397932445_thumb.jpg

post-57210-0-97606800-1397932454_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi