Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Jak na razie jakoś nie zaobserwowałem powrotów do poprzednich cen, przynajmniej przez ostatnie kilka lat. :(  

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na poważnie, to wydaje mi się, że jeszcze trwa gorączka świąteczna. Niedługo będzie szał walentynkowy, a potem, mam nadzieję, powrót do normalności.

Myśle, że gorączka świąteczna tu juz nie ma nic do rzeczy. Ludzie od kilku tygodni liżą już rany pustych portfeli.

@Zasadas chyba masz rację. I właśnie dlatego pisałem, że nie zanosi się na polepszenie sytuacji.

Pozdrawiam. Arek

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@JT   wspaniałe podsumowanie  dzieki
Co do cen naszych ulubienic to juz w ubiegłym roku doszedłem do wniosku że ceny szaleć zaczynają .
Czyli podsumowując juz niedługo wartość naszych kolekcji będzie bliska cenom kolekcji Omegi czy Roleksa :D:lol::P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu chyba trafiłem do właściwego wątku :)

Witam, jestem w posiadaniu zegarka marki Delbana. Czy któryś z szanownych forumowiczów byłby uprzejmy i podpowiedział jaką wartość przedstawia sobą ten sprzęt? Z góry dziękuję za odpowiedzi.[/background][/font][/color]

0d0c14e5aeeb5066348814fced9c3067.jpg170b5880c0767ec5f73b41acae801676.jpg

Edytowane przez PrzeZar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Delbana może przedstawiać wartość użytkową, o ile jest sprawna, to można nią spokojnie odmierzać czas. Może mieć również wartość sentymentalna, jako pamiątka rodzinna, przechodząca z pokolenia na pokolenie, ale tu chyba trochę przesadziłem. Na koniec może mieć również wartość kolekcjonerska jeśli komuś brakuje w zbiorze Delbany z lat osiemdziesiątych.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Delbana może przedstawiać wartość użytkową, o ile jest sprawna, to można nią spokojnie odmierzać czas. Może mieć również wartość sentymentalna, jako pamiątka rodzinna, przechodząca z pokolenia na pokolenie, ale tu chyba trochę przesadziłem. Na koniec może mieć również wartość kolekcjonerska jeśli komuś brakuje w zbiorze Delbany z lat osiemdziesiątych.  

Święte słowa Staszku :P

A PrzeZar chyba nie przeczytał regulaminu :( Na Forum Nie Wyceniamy Zegarków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam. Faktycznie nie doczytałem. Będę zatem szukał dalej :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wycenami się nie zajmujemy, raczej ocenami. Ale tu nie trzeba nikogo do pomocy szukać - poczatuj na zatoce i na All i wszystko się w tej kwestii wyjaśni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanabylem w ostatniej chwili na aukcji i nie było wcześniej czasu na zapytania. Niestety mam tylko tą fotę z aukcji i z racji rekonwalescencji na razie innej nie będzie. Zastanawiam sie głownie nad wskazówką sekundową?

Myśle też nad próbą reanimacji koperty... Choć moze to okazać się trudne. Jeszcze zobaczę. Co o tym sądzicie?

2c04ea42939aed88dc7e2741a389f58d.jpg

Pozdrawiam. Arek

Edytowane przez loituma

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A masz może zdjęcia mechanizmu i od strony dekielka? Jaka jest średnica koperty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest z tych większych - 37mm bez koronki. Mechanizmu nie mam. Zrobię foto jak przyjdzie i dorzucę. Dekiel proszę bardzo:

fa6ab0f290ef46ba9eac43863a9e4c50.jpg

Pozdrawiam. Arek

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno z tego zdjęcia coś dokładnie powiedzieć, ale sekundniki o podobnym kształcie występowały w Delbanach , ale w chrono. Wskazówki podobne (bo niedokładnie widać przeciwwagi) występowały w tego typu Delbanach. (zdjęcie zapożyczone z netu). Sądzę, że trzeba poczekać, aż Delbana dotrze do ciebie i spokojnie ocenić.

post-57210-0-41800700-1422196603.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Dzięki

No to czekamy :)

Edyta:

Ładna ta pajęczynka. Niedawno przeszła mi koło nosa taka, a była w pięknym stanie. :)

Pozdrawiam. Arek

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie że z tych zdjęć nic nie da się wyczytać ;) choć sekundnik chyba jest troszkę za długi bo jakby szorował po szkiełku gdyby go nie przygięto ,
Także czekamy na lepsze foto :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem zdjęcie (zapożyczone z netu) z podobnymi wskazówkami i chyba takim samym sekundnikiem, co mogłoby wskazywać, że takie zestawy były montowane fabrycznie.

post-57210-0-45466500-1422299971_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie Staszku też go widziałem , ale cena poszybowała ;)
Tyle że to zdjęcie jest o wiele lepsze i widać więcej szczegółów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wysyp Delban na a... chyba sobie "coś" kupię. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano poszybowała. Zwłaszcza, że uszkodzony. Widywałem go na alledrogo już kilka razy, nie wiem tylko czy u jednego sprzedawcy, czy krąży z rąk do rąk. Mi udało sie wyrwać swojego za 70 zł. To nawet jak cos z kopertą będę kombinował to cena jeszcze znośna. :)

Pozdrawiam. Arek

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegareczek doszedł, więc czas na makro. :)

Zdjęcia oczywiście uwydatniły mankamenty zegarka, ale całokształt wygląda zupełnie nieźle. Coś się jeszcze da z niego wykrzesać.

Zaczniemy od tarczy w całości

xk600_IMG_2047.JPG

Teraz trochę środka. Mechanizm, standardowa Felsa 465N, jest strasznie zasyfiały, głównie resztkami starego smaru (prawdopodobnie ze sprężyny). Będzie wymagał kompleksowego czyszczenia i smarowania:

qz247_IMG_2044.JPG

kf451_IMG_2046.JPG

Na szczęście jest zachowany w bardzo dobrym stanie, łącznie ze śrubą od blokady wałka. Widać, że często do niego nie zaglądano i nie rozbierano.

ok620_IMG_2046---Kopia.JPG

I jeszcze trochę zbliżeń tarczy:

jc602_IMG_2049.JPG

Niestety wskazówka sekundowa ma na sobie sporo rdzy. Czym to ładnie usunąć? Gdzieś na forum czytałem, że dobrze robi porządne wymoczenie w acetonie.

Środek tarczy po dokładnych oględzinach wygląda na ubrudzony smarem i rozciągnięty zbyt nisko osadzoną wskazówką godzinową. Może uda się to usunąć bez szkód. Zobaczymy.

or464_IMG_2048.JPG

I reszta szczegółów do pooglądania:

cc209_IMG_2051.JPG

wx24_IMG_2052.JPG

xi738_IMG_2053.JPG

Można się znęcać do woli :)

Zapraszam.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stanowczo dużo lepiej wygląda niż na zdjęciu po zakupie. Wskazówki nie są takie złe, rzeczywiście sekundnik trochę przyrdzewiał. Tarcza dość ciekawa, a i stan całkiem przyzwoity, choć nie podzielam Twojego optymizmu co do środka tarczy. Mimo wszystko ( być może, że i jest tam smar) sądzę, że wskazówka godzinowa w wyniku złego wyprofilowania wytarła wierzchnią warstwę powłoki tarczy na wierzchołkach wzoru i tego nie da się doczyścić. Przetarcia zostaną. Obym się mylił. Drobne zanieczyszczenia da się umyć, a kropki patyny nadają jej przyjemnego charakteru. Koperta to najsłabsza strona tego zegarka, bo z mechanizmem nie powinno być problemu. Kropki na mechanizmie to smar, czy malutkie ogniska korozji? Koronka choć jej nie pokazałeś to patrząc na poprzednie zdjęcie raczej oryginalna. Całkiem przyjemny zakup. Gratuluję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tylko będę mógł siadać na dłużej to spróbuje delikatnie wziąć się za ten środek tarczy. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Mechanizm jest czyściutki pod kątem rdzy. Te kropeczki to właśnie ten wszechobecny smar. Mechanizm do wymycia i nasmarowania.

Koronka wygląda na oryginalną, jeszcze z resztkami cechowania. Jednaj jest trochę wytarta i właściwie całkowicie pozbawiona chromu, choć ząbki są wyraźne i spokojnie można ją jeszcze dość długo używać. Na pewno nie będę jej zmieniał - zawsze to oryginał :)

Szkło też jest w dobrym stanie. Wymaga jedynie dobrej polerki i będzie w 100% OK

Napiszcie proszę, jak podejść do wskazówki sekundowej oraz poradźcie, co byście zrobili z taką kopertą? Mam chęć ją jednak odświeżyć. Jeśli tak zrobię, to pozostaje kwestia koronki. Czy ją też, z dobrym efektem, można chromować? Robił ktoś taki manewr?

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tera to widać , ale tego gościa co ten środek tak załatwił to bym ..... :angry: , poza tym to tarcza jest w klimacie jaki lubię czyli widoczny upływ czasu, a mechanizm chyba jeśli był u fachowca to musiał być taki który używał dobrych narzędzi (gniazdo tireta nie obrobione)
Tak patrząc na Twoje zdjęcia to muszę się takie maumieć robić.
Gratuluję nabytku
A na al.....chyba pękł jakiś worek z delbanami ;)

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już przekazałem ją do Pokażmy swoje Delbany.
Jeszcze zdjęcie zapożyczone
Ale będą niedługo i moje

post-48480-0-09121400-1423500303_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz moja sesja ( nie tak doskonała ale ćwiczę ;) )
I nie szczędźcie słów :D tylko nie kopcie :lol:
Tak jak myślałem pierścień od felsy , a i numer jest nawet lekko widoczny

post-48480-0-71242700-1423565018_thumb.jpg

post-48480-0-10786000-1423565167_thumb.jpg

post-48480-0-85805600-1423565211_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I dalej jedziemy :)
Co do chodu to nawet jest punktualny , tylko wyczyścić mechanizm , lekko przetrzeć tarczę , pierścień dociskowy i ..
Czy wskazówki są dobre ? to się okaże

post-48480-0-83695400-1423565404_thumb.jpg

post-48480-0-28703600-1423565484_thumb.jpg

post-48480-0-96876000-1423565551_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi