Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

OK. sorry, co do techniki wykonania możesz mieć rację, ale jakoś mi ta tarcza nie leży :( .

pozdrawiam

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne właścicielowi nie poszło czyszczenie zewnętrznej części tarczy i wymyślił wyjście .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz mieć, jerzyk, sporo racji - też o tym pomyślałem, jednocześnie zwracając uwagę na bardzo zbliżoną technikę do tarcz z Błonia. Po wykonaniu powiększenia dla mnie te nacięcia nie są jednakowe - to po pierwsze, a po drugie - oczywiście to nie wykładnik, ale nie przypominam sobie w Delbanie takich indeksów, zazwyczaj są nakładane. Oczywiście wcale nie znaczy to, iż tarcza jest nieoryginalna, ale jeśli nawet została zmodyfikowana to jakie tam były indeksy i jak je usunięto bez śladu.

Sekundnik jakiś przykrótki.

A może w jakiejś prehistorii (ze 20 nawet lat temu) została odnowiona w oparciu o ówczesne możliwości; przecież pracownicy z Błonia robili różne takie tam na boczku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jedno spostrzeżenie mogące przemawiać za tym, iż tarcza jest po przeróbkach. Wszystkie tarcze jakie dotychczas widziałem miały wewnętrzne koło o większej średnicy sięgającej prawie do linii indeksów. Tutaj sięga tylko ponad górny napis Delbana. Część biała ze szlifami i napisem swiss made, sądzę że po renowacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trafił się Recordmaster, więc możemy się pastwić nad nim bez umiaru :)

Kilka niedoskonałości widać gołym, niezłośliwym okiem, a pozostałe czas wyłuskać na światło dzienne :D

post-57210-0-52659700-1365788606_thumb.jpg

post-57210-0-97411200-1365788616_thumb.jpg

post-57210-0-58695100-1365788637_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, za zdjęcia. Może te będą bardziej czytelne.

post-57210-0-48358700-1365788805_thumb.jpg

post-57210-0-72145200-1365788807_thumb.jpg

post-57210-0-08857900-1365788818_thumb.jpg

post-57210-0-61819000-1365788838_thumb.jpg

post-57210-0-15325300-1365788841_thumb.jpg

post-57210-0-44691600-1365788857_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I dwa ostatnie samej tarczy.

post-57210-0-83988700-1365788918_thumb.jpg

post-57210-0-08500700-1365788928_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Niewątpliwym plusem tego zegarka jest tarcza w bardzo dobrej kondycji - nie jestem przekonany, czy mycie coś zmieni. Oczywiście można, ale wydaje się, iż powłoka lakierowa jest dobrze zachowana a świadczyć to może o dwóch rzeczach. Albo jest nienaruszona od nowości, albo, co bardziej pewne, ktoś już mył tę tarczę i zabezpieczył werniksem i ponowne szorowanie niewiele zmieni.

- Sądzę również, iż koperta pomimo zarysowań też jest niezła (znasz moją niechęć do renowacji), ale jeśli już ją chromować to dobrze byłoby znaleźć tego magika, który zrobił renowację tego recordmastera z intensywnie zielonymi markerami i wskazówkami, nad którym się niedawno pastwiliśmy - koperty recordmasterów nie są tak popularne jak pozostałe i szkoda byłoby spie..... efekt całości, a tamten mistrz, jeśli chodzi o chromowanie kopert, znał się na rzeczy.

- Wskazówki i koronka - to nie ta bajka choć wskazówki od Delbany.

- W Recordmasterach, które nie budziły moich wątpliwości mechanizm był złoty, ale nie będę się mądrował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do koronki to sprawa prosta, a właściwie oczywista, ale bardzo zastanawiają mnie te wskazówki i mechanizm. W dotychczas mi znanych Recordmasterach bywały inne, ale długość tych jest właściwa, a modeli zegarków Delban w tym rozmiarze jest ?... nie spotkałem, więc albo to składak z mechanizmem i wskazówkami od innego typu, a oryginalna jest tarcza, koperta i dekiel, albo to taka uboższa (inna) wersja z mechanizmem Ety ale "srebrnym" i wskazówkami od innego typu Delbany.

I co po naszych dywagacjach jak i tak musimy poczekać na powrót Artura z wiosennego spaceru :) , ale niech się nie cieszy ;) bo jeszcze z 5-8 lat i już będziemy może razem wiedzieli połowę tego co On teraz :D, albo i nie. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uboga wersja Recordmastera? - zawsze Recordmaster jawił mi się jako flagowa Delbana, więc raczej nie sądzę, ale sytuacja mogłaby być taka, iż mechanizm uległ uszkodzeniu na jakimś etapie użytkowania i wymieniono go na zbliżony, na którego ośkach te wskazówki lepiej się trzymały - to oczywiście niczym nie poparta dywagacja na podstawie około trzydziestki sztuk w różnym stanie, które widziałem.

Ktokolwiek i cokolwiek by nie powiedział to nadal będzie to jedynie opinia, z którą można oczywiście dyskutować (i należy), ale ostatecznie należy ją uszanować. Będzie tak do czasu, aż nie pojawi się dokumentacja produkcyjna lub katalogowa, co pewnie prędzej czy później się stanie, i oby jak najprędzej, ale to już zależy od determinacji nas samych w poszukiwaniach.

Ale:

- tarcza w świetnym stanie

- koperta nieco nadgryziona, ale z charakterem

- czysty mechanizm

- wskazówki na czas poszukiwań właściwych mogą być

Zatem podsumowując - zakup na plus, a jeśli niewiele wydane to tym bardziej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro już zostałem ściągnięty z wiosennego spaceru, to w pierwszych słowach dziękuję za komplement :) Ale nie roszczę sobie praw do autorytetu i czuje sie dokładnie takim samym poszukiwaczem prawdy. Moim zdaniem wskazówki są od innej "duzej" delbany - kiedyś zdaje się pokazywałem taką moją z takimi właśnie wskazówkami - dla przypomnienia:

post-23302-0-21267900-1365876865_thumb.jpg

Natomiast jesli chodzi o mechanizm, to nie wiem. Wszystkie Recordmastery z jakimi miałem "bliższy kontakt" miały tę ETĘ kolorową. Nie świadczy to moim zdaniem jednoznacznie o przekładce, ale daje do myślenia..

Cóż, w przypadku delban jest podobnie, jak w przypadku atlantików - tyle tego było i tak mało wiarygodnej dokumentacji, ze często jesteśmy skazani na domysły

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś czas temu zasadas wywołał temat uzupełniania lumy we wskazówkach, zresztą już w tym temacie wspólnie korespondowaliśmy. Brak wówczas własnoręcznie wykonanych wcześniej oraz materiałów na wykonanie nowych wypełnień, ale i czasu, spowodowały, iż się nie wypowiadałem, czekając również do czego dojdziecie.

Nadmienię, iż poniższy wywód to nie odkrycie Ameryki a poskładane informacje znalezione w internecie z odrobiną własnych inwencji i doświadczeń. Dziś znalazłszy chwilę coś tam na szybo zrobiłem

Zastosowałem biały proszek dostępny na All. Wymieszałem go w białym matowym akrylu modelarskim. Aby uzyskać efekt vintage ("beżyk") dodałem kroplę żółtej ochry. Miewałem problemy ze zbyt lejącą mieszanką (tym razem również) - aby to wyeliminować dodać można jeszcze proszku aby powstała masa o konsystencji gęstego żelu - ja dodawałem pył pvc jako wypełniacz (otrzymałem od kolegi jako odpad po jakimś szlifowaniu). Całość schnie dość szybko i jeśli po naniesieniu wyjdzie nierówno to można jeszcze ratować "głaskając" delikatnie wodą maleńkim pędzelkiem (artystyczny do retuszu), albo od nowa.

Proszki z Allegro nie świecą zbyt długo, ale w wypełnieniach wskazówek vintage moim zdaniem nie o to chodzi. Moja opinia jest taka, że wypełnienie można zrobić nawet bez proszku, ale jeśli komuś zależy na fluorescencji to oczywiście należy dodać.

Gotową pastę sprzedaje użytkownik kieszonkowe (kolega ma i się podzielił - świeci ładnie i długo), ale własnoręcznie wykonana da pewnie więcej radochy, a o to chodzi.

Poniżej rezultat - wskazówki od mojego Recordmastera i jakaś pogięta wskazówka "treningowa". Na tzw. gołe oko wyglądało nieźle, ale w makro widzę, że chyba jeszcze poprawię, ale to tylko poglądowo

post-53152-0-53210100-1365968680_thumb.jpg

Edytowane przez John Time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że bardzo fajnie Ci wyszło to wypełnienie. Dobry kolor uzyskałeś - zbliżony do naturalnie postarzałego wypełnienia. Moim zdaniem o niebo lepiej, niż ta radosna wiosenna zieleń, jaka nieraz się widuje

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję, IMHO sukces.

:) no to mamy kolegę, specjalistę od wypełnień :). Uważa,j bo wszyscy będą teraz chcieli wysłać Ci swoje wskazóweczki do wypełnienia :D .

A tak na poważnie, to nie taka wcale prosta sprawa, wiec tym bardziej gratuluję sukcesu, w szczególności w doborze koloru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łatwiej wysłać do kolegi, :) niż godzinami, mozolnie próbować dobrać odpowiedni kolor by nie raził w oczy seledynkiem albo kanarkiem :) . Ponieważ próbowałem i dalej próbuje tym bardziej doceniam i gratuluję udanej robótki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm... trafiło Ci się jak widzę coś rzadkiego - ciesz się :] A ja już teraz GRATULUJĘ. hm... zastanawia mnie jednak koronka, nie widać jej w sumie na żadnym ze zdjęć, czy ona jest oby oryginalna?

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawia mnie jednak koronka, nie widać jej w sumie na żadnym ze zdjęć, czy ona jest oby oryginalna?

Za dużo wymagasz ;)

A zegarek i tak fajny - gratulacje

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za dużo wymagasz ;)

A zegarek i tak fajny - gratulacje

hehehe zegarek fajny, ale Kolo z Alledrogo mógł ukryć celowo koronkę ;):] sam się na to kiedyś zlapałem

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kamil_89

Fajny model i w niezłym stanie. Obserwowałem ją na all... ale muszę trochę odpuścić bo w tym miesiącu i tak za wiele kupiłem. Jak już dotrze wrzuć więcej fotek dopisz coś o mechanizmie.

Gratuluję nabytku i do następnej :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Kolegów Chciałbym pokazać moją pierwszą próbę wypełnienia wskazówek.

Zdjęcie może nie jest ekstra ale następne będzie lepsze.

Wypełnienie jest wykonane z masy termoutwardzalnej nightlow zakupionej na al.... i jest bez dodatku proszku świecącego (wypalanie w piekarniku w temp ok 110 przez ok 10 minut) .

Dziś testuję czy wypełnienie takie będzie świecić (sama masa świeci). Drugą wypełniłem masą zmieszaną z proszkiem świecącym morskim i ta daje piękny efekt luminescencyjny ( jeszcze jej nie wypalałem i nie wiem jak proszek zachowa się po potraktowaniu temperaturą).

Liczę że uda mi się zrobić zdjecie obrazujące efekt świecenia wskazówek, jeśli wszystko pójdzie dobrze po wypaleniu.

post-48480-0-99231400-1366738026_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem pełen uznania co do mozołu i komplikacji procesu. Może powinieneś przetrzeć na bardzo delikatnym papierze by odsłonić jednoznacznie kontury (obramowanie) wskazówki, by wypełnienie było równomierne i odcięło się od materiału wskazówki.

Sam zbieram materiały do wypełnienia moich "pustych" wskazówek dlatego też doceniam wysiłek włożony w realizację tego procesu i podglądam, podpatruję bardziej doświadczonych kolegów.

Jeszcze raz pozdrawiam i gratuluję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi