Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

ATLANTIC - oryginalny czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość xylog

Ale pomijając treść, sam zegarek ciekawy. Choć nie za tę cenę.

No wymagałby kąpieli w miksturze Mwatcha :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się, Xylog, zegarek ciekawy, ale z treści wynika, iż cena nie ulegnie obniżeniu, a sprzedawca jest tak zdeterminowany, że woli go powiesić na ścianie niż negocjować - mam nadzieję, że nie przybije go do niej młotem B) . Ale zegarek zdecydowanie interesujący, a co do ceny - też sądzę, że ciut wysoka, ale myślę też, że powoli nadchodzi czas gdy akceptowalne pułapy należało będzie przesunąć niestety w górę. Dobrze to i niedobrze. Wartość tych, które posiadamy zwyżkuje, ale też coraz trudniej będzie nabyć coś interesującego w cenach sprzed kilku lat. Starych zegarków nie przybywa, a zainteresowanie rośnie - ale to z kolei dobrze, bo z coraz większą rzeszą ludzi można wymienić poglądy i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem z cenami dotyka wszystkich dziedzin życia, dlaczego by wiec miał ominąć handel starymi zegarkami. Jak sprzedaję jakiś zegarek cena jest niska i chętnych niewielu, jak kupuje ceny kosmiczne i licytują do pułapu nieprzyzwoitości. :)  Zgadzam się, że po części płacimy cenę popularyzacji zbieractwa starych zegarków i zwiększającego się grona hobbystów. Sami napędzamy ten rynek, a rynek jak to rynek dostosowuje się do panującej koniunktury. I z tego powodu chcemy, czy nie chcemy, ale będziemy musieli przesunąć pułap cenowy za dobrą Delbanę powyżej 250 zł, a za Worldmastera powyżej 400zł. Jak kupimy taniej, to będziemy pisali, że okazyjnie :D.

A tak już na zakończenie, to większość opisów aukcyjnych jest niepełna, lub celowo dziwnie sformowana. I tak przegląd zegarmistrzowski, to tak na prawdę odkręcenie dekielka i nasmarowanie (bardzo często niewłaściwą oliwą) dwóch czy trzech górnych kamieni, Dokładność chodu , to zdjęcie z regulatorem na środku, a później na max przyspieszamy bo werk brudny lub zwalniamy bo włos sklejony. I cóż z tego, ze cena wygórowana, pełne spa w opisie, gdy rzeczywistość wiedzie przez znajomego zegarmistrza, który i tak musi rozebrać, wyczyścić, wyprostować włos, albo wymienić koło zębate. A później i tak sprzedamy nasz skarb w cenie niższej niż suma kosztów naszego spa ;) . Ale jak niektórzy twierdza to jest właśnie hobby :D .

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam zegarka do noszenia na co dzień. Mój budżet to około 400 zł. Chciał bym w tej cenie ( o ile to możliwe) kupić coś co mógłbym założyć na rękę i cieszyć się zegarkiem na co dzień. Nie wykluczam małego spa abym zmieścił się w kwocie 400 ;-) Podejrzewam że NOS w moim budżecie będzie ciężko kupić, dla tego szukam jakiegoś niezajechanego egzemplarza. 

Z aukcji ciężko będzie utrafić coś. Ja za murzynka dałem 320 na allegro bo z założenia wiedziałem że w niego jeszcze wpompuję troszkę i nie sądziłem że trafiłem nie odnawionego z tarcza bardzo przyzwoitą, mechanizm niestety nie, naprawa czyszczenie szkiełko i pękło 150zł. Nikt niestety nie domyśli się czy chcesz mieć zegarek po którym widać że jest pięknie zestarzały lub czy chcesz mieć nowego klasyka w stylu Atlantica worldmastera. Więc do codziennego noszenia za 400zł będzie ci baaardzo ciężko coś znaleźć, chyba że ktoś z forumowiczów ma coś co chce upłynnić i taką opcję rozważaj i tutaj pytaj. Może się trafi tutaj. Ja jednak byłbym sceptykiem i poczekałbym jeszcze z miesiąc i odłożyłbym jeszcze z 200 zł na generalny porządek po zakupie za te zabudżetowane 400zł. I rację ktoś napisał że zacznij od przeczytania opracowania o Worldmasterach, zorientujesz się co ci najbardziej by odpowiadało. Osobiście poszukuję Worldmastera super de luxe który nosił mój ojciec zanim go gdzieś zgubił i niestety nie mogę go znaleść, tzn. napewno jest gdzieś jeszcze taki ale nikt go nie sprzedaje. Coś takiego jak w załączniku ale nie tak odnowionego ponieważ lubię jak się zegarek zestarzeje ale przy okazji dobrze wygląda.

post-45739-0-74594800-1383678153_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Ciekawe które wskazówki są poprawne?

atlanticWorldmasterSUPERDELUXE5128-221JE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nabyłem takie dwa niedziałające Atlantiki - wcześniej nie miałem z tą marką do czynienia, także proszę o trochę info na ich temat

nr1. chyba nowszy od drugiego. Szkiełko popękane, ale pod nim jest ładnie. Włos do prostowania/wymiany.

9skc.jpg

y1zm.jpg

2ssb.jpg

nr 2 odrobinę mniejszy od nr 1. Tu do zdjęcia zdjąłem szkiegłko. Tarcza i koperta mocno zdezelowane

k1jn.jpg

5sql.jpg

Co do pierwszego, to wygląda on teraz tak (oryginał?). Wiem że jeszcze przykurzony

i60c.jpg

oohp.jpg

f9yy.jpg

Tylko mam z nim problem. Włos rzeczywiście był do prostowania i został wyprostowany, ale przy okazji okazało się że uchwyt włosa (na zdjęciu poniżej) był nadpęknięty (chyba ktoś grzebał przy nim kombinerkami) i odłamał się zupełnie. Potrzebuję takie coś, jakby ktoś miał to proszę o wiadomość (chodzi oczywiście o ten pierwszy Atlantic z białym werkiem)

.

lfj3.jpg

Co do drugiego, wygląd na razie bez zmian, ale werk pracuje jak dzwon. Zobaczę co z nim dalej.

ps. MWatch, masz świetne oko, fatycznie jedno ucho jest podgięte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

styrany...włożysz sporo pieniędzy i będziesz miał swiadomość posiadania zegarka po renowacji....

nie ma to sensu

Edytowane przez sneer

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

styrany...włożysz sporo pieniędzy i będziesz miał swiadomość posiadania zegarka po renowacji....

nie ma to sensu

Chyba masz racje.... Dzięki za sugestie, poszukam innego:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio na all... pojawiło się mnóstwo składaków niemających nic wspólnego z oryginalnymi Atlanticami. Przyjrzyj się tarczy, czyżby Szwajcarzy zapomnieli o swiss made na tarczy :), a może Chińczycy przestali sygnować swoją produkcję :D.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość gruen

Ostatnio na all... pojawiło się mnóstwo składaków niemających nic wspólnego z oryginalnymi Atlanticami. Przyjrzyj się tarczy, czyżby Szwajcarzy zapomnieli o swiss made na tarczy :), a może Chińczycy przestali sygnować swoją produkcję :D.

Dodam. Brak indeksów sekundowych oraz lumy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam serdecznie . mam jedno pytanie - czy jest możliwe aby  w atlanticu worldmaster  21j. na unitasie 6300N na tarczy nie było małych indeksów minutowych i kropek fosforu ? nadmienię , że zegarek przywieziony z niemiec . ale to chyba nie ma znaczenia. proszę o odpowiedż .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam serdecznie . mam jedno pytanie - czy jest możliwe aby  w atlanticu worldmaster  21j. na unitasie 6300N na tarczy nie było małych indeksów minutowych i kropek fosforu ? nadmienię , że zegarek przywieziony z niemiec . ale to chyba nie ma znaczenia. proszę o odpowiedż .

nie ma takiej opcji na allegro masz parę osób sprzedających koperty i tarcze (tarcze bez kropek fosforu i kresek minutowych) no i koperty z wadliwym napisem (zamiast drugiego t jest l)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej wklej zdjęcia, ale jeśli mówimy o Originalu to zapewne Hil2 ma rację - one wpierw, zanim pojawiły się na All, często gościły na zatoce, zatem mogą być wszędzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Co sądzicie o tej tarczy ?

Właściciel twierdzi że jest w oryginale (?)

106882491_1_.jpg

Edytowane przez centralny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pierwszy rzut oka uważam ze jest malowania. Jednak napis WORLDMASTER jest taki jak w mojej, oryginalnej tarczy. Jeżeli to oryginał, to rzadko sie widzi w takim stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie coś nie sztymuje.

Indeksy przesunięte w stosunku do skali minutowej. Linie podziału tarczy toże nie grają z indeksami. Luma także jakoś pachnie świeżością, czy aby jeszcze nie mokra? Może to jedna z tych o których koledzy wspominali? Jest nowa i niezbyt dokładnie wykonana. Aczkolwiek jest to tylko moje skromne zdanie. Czekajmy zatem na wyrocznię!

Edytowane przez lec

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napis wyglada dobrze tylko 10\12\2\ są jakieś takie inne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi