Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

ATLANTIC - oryginalny czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam w domu starego Atlantica.

Chciałbym go oddać do renowacji ze względów sentymentalnych. Nie chciałbym jednak, żeby ktoś to zepsuł.

Mam pytanie, czy Waszym zdaniem w Warszawie na Złotej dadzą radę dobrze odnowić tak zniszczoną tarczę?

attachicon.gifIMG_4595.jpg

Na Złotej pomalują tarczę, będzie tylko przypominała oryginalną. Takie tarcze nieźle się myją, ale zawsze istnieje ryzyko usunięcia napisów, nie zawsze też patyna równomiernie schodzi. Wymień szkiełko, będzie lepiej wyglądał. Do ciebie należy wybór czy malować czy szukać kogoś kto spróbuje umyć - bez gwarancji na efekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Złotej pomalują tarczę, będzie tylko przypominała oryginalną. Takie tarcze nieźle się myją, ale zawsze istnieje ryzyko usunięcia napisów, nie zawsze też patyna równomiernie schodzi. Wymień szkiełko, będzie lepiej wyglądał. Do ciebie należy wybór czy malować czy szukać kogoś kto spróbuje umyć - bez gwarancji na efekt.

Generalnie nie podobają mi się malowane tarcze. Wolałbym tego uniknąć i dać komuś tarczę do czyszczenia. Jest ktoś z forum, kto mógłby to zrobić? Jeżeli to będzie ktoś z doświadczeniem to zaryzykuję.

A jaki właściwie był oryginalny kolor tarczy - ten jasny przy brzegach, czy ten ciemniejszy, złotawy?

Ciekawi mnie też, czy czerwony napis Super de luxe jest jeszcze do odzyskania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serwus,

Kto posiada szczegolowe informacje na temat tego egzemplarza? Jest to Atlantic Square Date z lat 70-80tych. Koperta jest po chromowaniu i przednia czesc jest teraz blyszczaca. W oryginale byla matowa i pasowala do matowej bransolety. Korona tez nie jest oryginalna.

Dzieki za informacje.

Robert

post-94294-0-18029200-1502377865_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie - pytanie czy ta tarcza była odnawiana? Porównuje z inną zniszczoną i wszystko jakby było ok. Napisy na tej samej wysokości, jak również odległości pomiędzy znakami zachowane.

Cały i wyciągnięty

post-62679-0-43996800-1502871390.png post-62679-0-12688200-1502871396_thumb.png

To jest zegarek kolegi z którym porównałem

post-62679-0-77418900-1502871560_thumb.png

A tutaj z tego wątku... i no pytanie @50cent napisał, że wskazówki są nieoryginalne w tym poniżej a chyba występują w innych zegarkach tego modelu.

A teraz wpadło to  stan tragiczny , ale wygląda na autentyczny co myślicie ?

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/85863-atlantic-oryginalny-czy-nie-zapytania-wszelkie/page-97?do=findComment&comment=1991100

Dla porównania:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/85863-atlantic-oryginalny-czy-nie-zapytania-wszelkie/page-98?do=findComment&comment=1991229

Edytowane przez RTK-WGM

Kupię wszystko, rozsądek zachowując, co ma związek z marką ENICAR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Atlantic z czarną tarczą jest trudny w ocenie. Ten akurat nie jest warty zainteresowania. Zobacz pozostałe oferty na Atlantic'i tego sprzedawcy a zobaczysz radosną twórczość co do "nowych modeli".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź. Wydawał się przyzwoity i poszedł wcale nie za małą kwotę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarki od tego sprzedawcy zawsze idą za niemałą kwotę, bo człowiek ten holuje nagminnie własne aukcje. Dodatkowo sprzedaje własną, radosną twórczość, najcześciej nie mającą nic wspólnego z oryginalnością, opisując, że zegarek jest w pięknym, oryginalnym stanie.

Oszukał już w ten sposób gigantyczną ilość nieświadomych osób.

Moja rada. Zapisać nick człowieka i omijać szerokim łukiem.

Sprzedawca ten ma na Allegro kilka kont, ale bardzo łatwo go wyłuskać, ponieważ stosuje takie same opisy i sprzedaje zawsze ze Skawiny.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie kupują takie g za 600zł a jak jest idealny mało używany w oryginalnym stanie za około 900zł to kręcą nosem że za drogo

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie kupują takie g za 600zł a jak jest idealny mało używany w oryginalnym stanie za około 900zł to kręcą nosem że za drogo

... ototo

Na szczęście każdy ma wybór. Dobrze by było jakby jeszcze każdy włączył myślenie.

Ja nie skorzystam. U mnie Zdzichu z allegro ma dożywotniego bana B)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i dobrze tylko tacy sprzedający mnożą swoje konta w zastraszającym tempie i to jest problem

podczas licytacji już nie wiadomo czy tak naprawdę licytujemy czy akceptujemy kolejne windowania sprzedającego

allegro dodatkowo nie pomaga likwidując/ ukrywając co raz więcej opcji

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

allegro dodatkowo nie pomaga likwidując/ ukrywając co raz więcej opcji

Zgadzam się w 100%

Niestety nie mamy na to żadnego wpływu. Jak się dobrze przyjrzeć, to wszystkie opcje, które wprowadzają, przygotowują pod siebie. Można by wymusić jakieś zmiany jedynie ogólnym bojkotem. Nierealne...

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam zamiar go kupić i nie jestem pewien czy to oryginał ???? i czy cena 500 zł nie jest za wysoka ???post-94317-0-59087000-1506002578_thumb.jpgpost-94317-0-63547600-1506002618_thumb.jpgpost-94317-0-81450800-1506002877.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stan ładny

cena raczej ok

koperta i koronka mają ślady

o deklu nie da się nic napisać bo zdjęcie jest miniaturowe

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mi się tarcza nie podoba, zbyt srebrzysta

"Każdy problem ma rozwiązanie, jeśli nie ma rozwiązania to nie ma problemu"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłbym wdzięczny za informacje o tym Atlanticu. Dostałem go z okazji I Komunii Świętej - w 1990 r. Już wtedy miał ponoć 20 lat, Wartość materialną ma chyba nie za dużą, ale za to jego wartość sentymentalna jest dla mnie ogromna. Dlatego chciałbym wiedzieć jak najwięcej ;)

DSCN4800_JPG_640x400_crop_q85.jpg

DSCN4802_JPG_640x400_crop_q85.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W bardzo ładnym stanie Atlantic Milano w mojej ocenie z lat pięćdziesiątych. Poczytaj wątek o Atlanticach i będziesz wszystko wiedział. Pokaż mechanizm.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh nie bardzo umiem go otworzyć, a nie chcę uszkodzić.  Jest jakiś sposób na to? Nie widzę miejsca do podważenia klapki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh nie bardzo umiem go otworzyć, a nie chcę uszkodzić.  Jest jakiś sposób na to? Nie widzę miejsca do podważenia klapki.

Zegarek jest odkręcany specjalistycznym kluczem do otwierania zegarków..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blunio

Te sześć wrębów na obwodzie dekla to miejsce na PRZYRZĄD do jego odkręcania. Nie rób tego jednak suwmiarką, bo szkoda zarówno zegarka jak i narzędzia pomiarowego. Ani gwoździa i nożyczek też z powodu już wymienionego. :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to sprawa jasna. Przy okazji wizyty u zegarmistrza poproszę, żeby mi go otworzył i zrobię zdjęcie mechanizmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak będzie najlepiej, co prawda jest bardzo bezpieczny sposób z wykorzystaniem specjalnej piłeczki, ale jeśli to jednorazowa przygoda to rzeczywiście lepiej skorzystać z pomocy zegarmistrza.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj odkręcić paznokciami,dekielek nie jest mocno dokręcony więc pójdzie lekko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi