STARUSZEK 207 #1726 Napisano 13 Września 2015 sie znacie na grzybkach ... 0 cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy ! Piotr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek #1727 Napisano 13 Września 2015 Moja babcia to mówiła , że jak pies nasika to takie rosną 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #1728 Napisano 13 Września 2015 Szmaciak gałęzisty, pychota szczególnie z jajkami. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek #1729 Napisano 13 Września 2015 Koniecznie muszę spróbować. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1730 Napisano 13 Września 2015 sie znacie na grzybkach ... Już ja się poznałem. Przez kilka lat chodziłem konsultować "wytrawnych grzybiarzy" na oddziale toksykologii. Niektórych po raz ostatni 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STARUSZEK 207 #1731 Napisano 13 Września 2015 Piotrze to musieli być wyjątkowo nieroztropni ludzie, jest bardzo niewiele gatunków które zabijają a najczęściej to muchomor sromotnikowy mylony z czubajką kanią tez muchomorem. Są jeszcze zaslonaki, ale one są odpychajace same w sobie... Jest jeszcze inna opcja-mogly to być tesciowe... Naprawdę bardzo trudno jest się zatruć śmiertelnie, rozwalając wątrobę lub przesadzić z muskaryną czy pomieszac z alkoholem, zasadniczo to nie jest prosta sprawa. 0 cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy ! Piotr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #1732 Napisano 13 Września 2015 Ludzie nie trują się grzybami dlatego, że się znają , czy też nie znają na grzybach, a jedynie z pazerności i głupoty. Paradoksalnie ci co się na grzybach mniej znają, są bardziej ostrożni, w związku z czym mniej się mylą. Tak jak napisał Staruszek, grzybów naprawdę trujących jest niewiele i są one dość charakterystyczne, ale niektórzy pazerni zbieracze zbierają z chytrości grzyby tak małe (wykopują je czasem nawet nawet z pod ziemi), że wtedy bardzo łatwo o pomyłkę, nawet gdy ktoś jest wytrawnym znawcą, a wystarczy jeden mały trujący i po zawodach. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STARUSZEK 207 #1733 Napisano 13 Września 2015 Zgadza się, ale to o czym mówisz to coś chorego i raczej nienormalnego moim zdaniem. Jeśli ktoś nie jest w 100% pewien to powinien zostawić i tyle, ja tak robię wiele razy, zostawiam tez jadalne warunkowo. Ryzyko jest mniejsze niż przy jeździe rowerem czy spacerze na zewnątrz na śmierć. 0 cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy ! Piotr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #1734 Napisano 13 Września 2015 Zgadza się, ale to o czym mówisz to coś chorego i raczej nienormalnego moim zdaniem. Jeśli ktoś nie jest w 100% pewien to powinien zostawić i tyle, ja tak robię wiele razy, zostawiam tez jadalne warunkowo.Chore tak, ale jak najbardziej normalne dla wielu zbierających. Na przykład sporo mnie znanych zbieraczy chodzi na gąski (zielonki, siwki) z grabkami "przekopując" nimi ściółkę, a grzyby wydobyte w ten sposób nie maja jeszcze normalnego koloru i wszystkie są prawie białe. Wszystkie, zarówno gąski, jak i muchomory, a zbierający pomimo że odróżnić wtedy trudno i tak grabią ściółkę, żeby samemu nazbierać a drugiemu nic nie zostawić. Jak dla mnie głupota totalna, ale każdy ma prawo do głupoty i nie trują się przecież zazwyczaj grzybiarze, którzy nie są pewni swojego zbioru, a własnie ci co są 100% pewni. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #1735 Napisano 13 Września 2015 (edytowane) https://pl.wikipedia.org/wiki/Asafa_PowellNa czwartym torze... Edytowane 13 Września 2015 przez cook 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #1736 Napisano 13 Września 2015 Szmaciak gałęzisty, pychota szczególnie z jajkami.Pyszny, specyficzny orzechowy smak, trudny do oczyszczenia - ale jest to grzyb pod ochroną i nie wolno go zrywać!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1737 Napisano 14 Września 2015 Pyszny, specyficzny orzechowy smak, trudny do oczyszczenia - ale jest to grzyb pod ochroną i nie wolno go zrywać!!Od października 2014-wykreślony z listy grzybów chronionych. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STARUSZEK 207 #1738 Napisano 14 Września 2015 Grzybek był pod ochroną, co nie przeszkadza znać jego smak. Pomijając chwilowo ten fakt, ten gatunek jest na tyle wyjątkowy, że w przeciwieństwie do "standardowych" grzybów, bez problemu rozrasta się w ciągu dwóch, trzech dni z pozostawionej części owocnika. Kompletną dewastacją ściółki i grzybni jest natomiast grabienie opisane przez Piotra, które stosują jacyś tam ludzie i to jest wyjątkowo naganne działanie. Apeluję przy okazji tej rozmowy, jeśli znajdziecie kiedyś szmaciaka, zostawcie kawałek ukorzeniony, nie zabierajcie całości. Dzięki temu ten owocnik będzie dalej rósł i ucieszy być może jakieś zwierzę lub innego szczęśliwego znalazcę. 0 cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy ! Piotr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #1739 Napisano 14 Września 2015 Uruchamianie 'nieczynnego' od 8 lat GB w muzeum Drozdowskim 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STARUSZEK 207 #1740 Napisano 20 Września 2015 Mała zagadka, grzybek rzadki - co to jest ? dla ulatwienia dodam ze jadalny zdjęcie nie ulatwia zadania, ale chyba dacie radę i druga, nieco trudniejsza - proszę rownież o podanie gatunku dla ulatwienia dodam, ze ten owad na ktorym rosną wspomniane grzybki to oczywiście szerszeń Z gory dziękuję za prawidłowe odpowiedzi Pozdrawiam. 0 cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy ! Piotr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #1741 Napisano 20 Września 2015 Od października 2014-wykreślony z listy grzybów chronionych.U nas nazywamy go" Kozia broda" i faktycznie jest pyszny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1742 Napisano 20 Września 2015 Nie mogę korzystać z forum... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ondra1955 18 #1743 Napisano 20 Września 2015 Wikipedia mowi,Nazwę polską podał Władysław Wojewoda w 1999. W polskim piśmiennictwie mykologicznym gatunek ten opisywany był też jako płaskosz sorokop, sorokop, sieduń, siedź, kozia broda kędzierzawa, kozia broda włoska, płaskorz, szmaciak, szmaciak gałęzisty, siedzuń borowy, strzepiak kędzierzawy, lub gabka,wczesniej na tego grzyba nawet uwagi nie zwracalem, ale trzy lata temu mialem okazje u kolegi cos takiego sprobowacusmazony z jajkim, bylem zaskoczny smakiem tego grzyba,dodam ze w Niemczech ten grzyb nie jest i nie byl pod ochrona,pozdawiam, ondra05 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1744 Napisano 20 Września 2015 Nie mogę korzystać z forum... kot.jpg Pewnie poleciał na reklamy. Wyłącz je 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 99 #1745 Napisano 21 Września 2015 Uruchamianie 'nieczynnego' od 8 lat GB w muzeum Drozdowskim IMG_20150914_170207.JPGIMG_20150914_170032.JPG Po ośmiu latach postoju należało poradzić czyszczenie i oliwienie.A tak to pochodzi rok i się zatrze... 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #1746 Napisano 21 Września 2015 Sprawdzalem tylko czy 'ma ochotę' chodzić Udzieliłem informacji pani kustosz jakie czynności nalezy wykonać.To darowizna i traktują go jako mebel... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1747 Napisano 21 Września 2015 Kto zgadnie jakie to grzybki?Dziadek,mogą być z dostawa w środę do Ciebie. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #1748 Napisano 21 Września 2015 Ładny wysyp Kani Janku. Moczysz w mleku przed smażeniem ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1749 Napisano 22 Września 2015 Ładny wysyp Kani Janku. Moczysz w mleku przed smażeniem ?Przed smażeniem tylko panierka z jajeczkiem,wtedy zostaje naturalny smak. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #1750 Napisano 22 Września 2015 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach