Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
News will be here
kiniol

O WDZIĘKACH MARYNY...

Rekomendowane odpowiedzi

sie znacie na grzybkach ... :lol:


cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek

Moja babcia to mówiła , że jak pies nasika to takie rosną ;):D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek

Koniecznie muszę spróbować.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

sie znacie na grzybkach ... :lol:

 

Już ja się poznałem. Przez kilka lat chodziłem konsultować "wytrawnych grzybiarzy" na oddziale toksykologii. Niektórych po raz ostatni :(


Pozdrawiam

Piotr

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piotrze to musieli być wyjątkowo nieroztropni ludzie, jest bardzo niewiele gatunków które zabijają a najczęściej to muchomor sromotnikowy mylony z czubajką kanią tez muchomorem. Są jeszcze zaslonaki, ale one są odpychajace same w sobie... Jest jeszcze inna opcja-mogly to być tesciowe... Naprawdę bardzo trudno jest się zatruć śmiertelnie, rozwalając wątrobę lub przesadzić z muskaryną czy pomieszac z alkoholem, zasadniczo to nie jest prosta sprawa.


cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ludzie nie trują się grzybami dlatego, że się znają , czy też nie znają na grzybach, a jedynie z pazerności i głupoty. Paradoksalnie ci co się na grzybach mniej znają, są bardziej ostrożni, w związku z czym mniej się mylą. Tak jak napisał Staruszek, grzybów naprawdę trujących jest niewiele i są one dość charakterystyczne, ale niektórzy pazerni zbieracze zbierają z chytrości grzyby tak małe (wykopują je czasem nawet nawet z pod ziemi), że wtedy bardzo łatwo o pomyłkę, nawet gdy ktoś jest wytrawnym znawcą, a wystarczy jeden mały trujący i po zawodach. 


Piotr Ratyński

 

   Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zgadza się, ale to o czym mówisz to coś chorego i raczej nienormalnego moim zdaniem. Jeśli ktoś nie jest w 100% pewien to powinien zostawić i tyle, ja tak robię wiele razy, zostawiam tez jadalne warunkowo. Ryzyko jest mniejsze niż przy jeździe rowerem czy spacerze na zewnątrz na śmierć.


cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zgadza się, ale to o czym mówisz to coś chorego i raczej nienormalnego moim zdaniem. Jeśli ktoś nie jest w 100% pewien to powinien zostawić i tyle, ja tak robię wiele razy, zostawiam tez jadalne warunkowo.

Chore tak, ale jak najbardziej normalne dla wielu zbierających. Na przykład sporo mnie znanych zbieraczy chodzi na gąski (zielonki, siwki) z grabkami "przekopując" nimi ściółkę, a grzyby wydobyte w ten sposób nie maja jeszcze normalnego koloru i wszystkie są prawie białe. Wszystkie, zarówno gąski, jak i muchomory, a zbierający pomimo że odróżnić wtedy trudno i tak grabią ściółkę, żeby samemu nazbierać a drugiemu nic nie zostawić. Jak dla mnie głupota totalna, ale każdy ma prawo do głupoty i nie trują się przecież zazwyczaj grzybiarze, którzy nie są pewni swojego zbioru, a własnie ci co są 100% pewni.


Piotr Ratyński

 

   Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Szmaciak gałęzisty, pychota szczególnie z jajkami.

Pyszny, specyficzny orzechowy smak, trudny do oczyszczenia - ale jest to grzyb pod ochroną i nie wolno go zrywać!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pyszny, specyficzny orzechowy smak, trudny do oczyszczenia - ale jest to grzyb pod ochroną i nie wolno go zrywać!!

Od października 2014-wykreślony z listy grzybów chronionych.


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Grzybek był pod ochroną, co nie przeszkadza znać jego smak. Pomijając chwilowo ten fakt, ten gatunek jest na tyle wyjątkowy, że w przeciwieństwie do "standardowych" grzybów, bez problemu rozrasta się w ciągu dwóch, trzech dni z pozostawionej części owocnika. Kompletną dewastacją ściółki i grzybni jest natomiast grabienie opisane przez Piotra, które stosują jacyś tam ludzie i to jest wyjątkowo naganne działanie. Apeluję przy okazji tej rozmowy, jeśli znajdziecie kiedyś szmaciaka, zostawcie kawałek ukorzeniony, nie zabierajcie całości. Dzięki temu ten owocnik będzie dalej rósł i ucieszy być może jakieś zwierzę lub innego szczęśliwego znalazcę.


cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mała zagadka, grzybek rzadki - co to jest ? :) dla ulatwienia dodam ze jadalny :)

20150920_103818_001.jpg
 

zdjęcie nie ulatwia zadania, ale chyba dacie radę :)

 

i druga, nieco trudniejsza - proszę rownież o podanie gatunku :)

20150920_112540_001.jpg

 

dla ulatwienia dodam, ze ten owad na ktorym rosną wspomniane grzybki to oczywiście szerszeń :)

Z gory dziękuję za prawidłowe odpowiedzi :)

Pozdrawiam.
 


cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Od października 2014-wykreślony z listy grzybów chronionych.

U nas nazywamy go" Kozia broda" i faktycznie jest pyszny :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie mogę korzystać z forum...

 

post-27317-0-07745500-1442773753_thumb.jpg

 

 

 


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wikipedia mowi,

Nazwę polską podał Władysław Wojewoda w 1999. W polskim piśmiennictwie mykologicznym gatunek ten opisywany był też jako płaskosz sorokop, sorokop, sieduń, siedź, kozia broda kędzierzawa, kozia broda włoska, płaskorz, szmaciak, szmaciak gałęzisty, siedzuń borowy, strzepiak kędzierzawy, lub gabka,

wczesniej na tego grzyba nawet uwagi nie zwracalem, ale trzy lata temu mialem okazje u kolegi cos takiego sprobowac

usmazony z jajkim, bylem zaskoczny smakiem tego grzyba,

dodam ze w Niemczech ten grzyb nie jest i nie byl pod ochrona,

pozdawiam, ondra05

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie mogę korzystać z forum...

 

attachicon.gifkot.jpg

 

Pewnie poleciał na reklamy. Wyłącz je :D


Pozdrawiam

Piotr

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Uruchamianie 'nieczynnego' od 8 lat GB w muzeum Drozdowskim :)

 

attachicon.gifIMG_20150914_170207.JPGattachicon.gifIMG_20150914_170032.JPG

 

Po ośmiu latach postoju należało poradzić czyszczenie i oliwienie.

A tak to pochodzi rok i się zatrze...


AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.
 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sprawdzalem tylko czy 'ma ochotę' chodzić :)

Udzieliłem informacji pani kustosz jakie czynności nalezy wykonać.:)

To darowizna i traktują go jako mebel...


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kto  zgadnie  jakie  to  grzybki?

Dziadek,mogą  być  z  dostawa  w środę  do  Ciebie.

post-27388-0-19085200-1442857467_thumb.jpg

post-27388-0-06786600-1442857487_thumb.jpg


Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.
 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ładny wysyp Kani Janku. Moczysz w mleku przed smażeniem ?

Przed  smażeniem tylko  panierka  z  jajeczkiem,wtedy  zostaje naturalny smak.


Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.
 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.